Trupele americane aflate pe mările și oceanele lumii își verifică capacitatea de sincronizare a loviturilor, în cazul că vor fi nevoite să lupte în ”această seară”. Forțele Navale și Infanteria Marină americane vor desfășura un exercițiu comun de mare amploare în cursul lunii august. Vor fi întrebuințate unități aflate în 22 de fusuri orare.
scris de
Gheorghiță Orjanu
Amiralul Daryl Caudle, comandantul Comandamentului Forțelor Flotei SUA, și generalul-locotenent Brian Cavanaugh, comandantul Comandamentului Forțelor Infanteriei Marine, au anunțat primele detalii despre LSE (Large Scale Exercise – Exercițiu la scară mare), aflat la cea de-a doua ediție după lansarea seriei în urmă cu doi ani.
LSE 2023 este programat să se desfășoare în perioada 9-18 august și reunește puterea de foc combinată a Forțelor Navale și Infanteriei Marine din șase comandamente și șapte flote desfășurate pe 22 de fusuri orare, a informat Marina SUA, săptămâna trecută, într-un comunicat de presă.
„Abilitatea noastră de a comanda și controla operațiile în 22 de fusuri orare este modul în care vom lupta și vom câștiga într-un mediu global împotriva concurenților noștri”, a declarat Caudle. „Pentru a face acest lucru, trebuie să ne sincronizăm cu mare precizie la nivel global pentru a desfășura un război modern de înaltă calitate.”
LSE 2023 combină operațiile din lumea reală cu scenarii virtuale pentru a crea un mediu de antrenament realist, care să le permită marinarilor și pușcașilor marini să se antreneze ca și cum ar lupta, indiferent de granițele geografice.
„Desfășurarea acestor operații într-o manieră live, virtuală și constructivă este esențială”, a spus Cavanaugh. „De la zona tactică, unde îi avem pe marinari și pe pușcașii marini care efectuează operații la sol sau pe mare, până la aspectul de comandă și control, capacitatea noastră de a ne sincroniza și de a conduce aceste operații este critică”, a precizat comandantul Comandamentului Forțelor Infanteriei Marine
LSE 2023 este la a doua iterație a acestui exercițiu și se bazează pe lecțiile învățate din LSE 2021 și pe concepte de luptă rafinate prin exercițiile de tip Fleet Battle Problems (desfășurate de Flota Pacificului).
Exercițiul a fost conceput pentru a se rafina și valida capabilitățile de Operații Maritime Distribuite (DMO).
Unitățile participante vor include:
- Șase comandamente ale Forțelor Navale și Infanteriei Marine ale SUA: Comandamentul Forțelor Flotei, Flota Pacificului, Comandamentul Forțelor Navale Europa-Africa, Comandamentul Forțelor Infanteriei Marine, Forțele Infanteriei Marine din Europa și Africa, Forțele Infanteriei Marine din Pacific;
- Șapte flote ale SUA: Flota a 2-a ( Coasta de Est și Atlanticul de Nord), a 3-a (Oceanul Pacificul de la meridianul estic 160 spre est), a 4-a (apele adiacente Americii Centrale și de Sud, Marea Caraibilor), a 5-a (Golful Persic, Marea Roșie, Marea Arabiei și părți ale Oceanului Indian) , a 6-a (apele adiacente Europei și Africii), a 7-a (Pacificul de vest și Oceanul Indian), a 10-a (Flota Comandamentului cibernetic al Forțelor Navale).
Ediția anterioară - LSE 2021 - s-a desfășurat, pe 17 fusuri orare, între 3 și 16 august și a inclus șase comandamente de forțe navale și de infanterie marină, cinci flote și trei forțe expeditionare de infanterie marină. LSE 2021 s-a axat pe operații maritime distribuite (Distributed Maritime Operations - DMO), operații cu baze expediționare avansate (Expeditionary Advanced Base Operations - EABO) și a operații litorale într-un mediu contestat (Littoral Operations in a Contested Environment - LOCE).
Seria LSE, începută în 2021, reprezintă primele exerciții navale și amfibii pe scară largă, desfășurate de la exercițiile Ocean Venture NATO lansate în 1981, în timpul războiului rece. În secolul 20, exercițiile, pe de o parte, au demonstrat soluția dată de NATO cu tehnica existentă, iar pe de altă parte, au simulat noile capabilități navale americane aflate în proces de dezvoltare. Intenția este aceeași și cu seria LSE, în contextul războiului modern și într-o perioadă caracterizată de concurență strategică.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
În cea mai recentă etapă a programului franco-britanic Măsuri de Contracarare a Minelor Marine (MMCM), Thales a finalizat cu succes o demonstrație pe mare a capacității de a localiza, identifica și neutraliza minele marine a primului sistem complet integrat de contramăsuri antimină din lume, bazat pe drone.
Contractul privind achiziția celor patru corvete din clasa Gowind 2500, contract anulat de România, avea o componentă esențială pentru fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, anume modernizarea navelor.
Într-o demonstrație a angajamentului continuu față de securitatea transatlantică și interoperabilitatea apărării, Forțele navale americane din Europa, împreună cu Forțele de apărare daneze, vor efectua exerciții pentru a proteja convoaiele maritime în apropierea insulei Bornholm din Marea Baltică.
Adjunctul directorului Biroului Central de Proiectare pentru tehnică navală Rubin din Federația Rusă, Andrei Baranov, a anunțat, pe 22.09.2023, că societatea va oferi armatei un nou proiect de submarin nuclear strategic, ce poate fi dezvoltat pe termen mediu pentru o eventuală înlocuire a submarinelor din clasa Borey.
SUA a pus în mișcare o serie de măsuri care reactivează programul american antisubmarin activ în timpul Războiului Rece.SUA reactivează un program major de detecție submarină, abandonat la sfârșitul Războiului Rece
Forțele Navale Române au nevoie cât mai rapid de nave vânător de mine în contextul războiului de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei, război care a minat la propriu Marea Neagră.
Regiunea extinsă a Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat preşedintele Klaus Iohannis în intervenţia naţională în cadrul Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, relatează Agerpres.
Nava sub pavilion Togo care a suferit o explozie, miercuri dimineaţă, a fost remorcată de o ambarcaţiune a Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos către Golful Musura şi a fost eşuată în siguranţă, a anunţat Autoritatea Navală Română (ANR).
O explozie a avut loc, miercuri dimineaţa, pe o navă care se afla în Marea Neagră, în apropiere de zona Sulina, comandantul vasului sub pavilion Togo luând măsura abandonării acestuia.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) a anunțat că, pe 19.09.2023, nava mică purtătoare de rachete Serpukhov a lansat o rachetă de croazieră de tip Kalibr din Marea Albă.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 01.09.2023, că, în Peninsula Chukotka, precum și în raioane maritime din Marea Chukchi și Marea Bering, se desfășoară exercițiul tactic Finval-2023 al Flotei ruse din Oceanul Pacific, care vizează protejarea comunicațiilor de-a lungul rutei maritime de nord.
Ucraina va putea efectua multe alte atacuri asupra navelor ruseşti, a declarat pentru Reuters un ministru ucrainean care joacă un rol cheie în construirea industriei dronelor în ţară, după o serie recentă de raiduri pe mare.
Rusia pare că activat funcția ”Call Baby”, după ce, în ultimele zile, mai multe atacuri cu drone maritime ”Sea Baby” au vizat navele militare ale Marinei ruse.
Pentru a treia zi consecutiv, pe 15.09.2023, reprezentanții militari ruși a anunțat că forțele Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) s-au confruntat cu atacuri ale dronelor maritime ucrainene. Astfel, după cum susțin aceștia, alte două drone de acest tip au fost distruse în partea de sud-vest a acvatoriului Mării Negre.
În timpul războiului împotriva Ucrainei, Rusia a poziționat în mod strategic cinci dintre bateriile sale de rachete sol-aer S-400, inclusiv radarele acestora, în regiunea Crimeea, aflat începând cu 2014 sub ocupaţie rusă. Cu toate acestea, într-un interval de timp de aproximativ o lună de zile, Forţele Armate Ucrainene au reușit să distrugă două dintre aceste sisteme de rachete. Este important de precizat că fiecare distrugerea a unei baterii S-400 de către ucraineni indică o reducere scădere a capacităţilor de apărare pe care ruşii le-au construit în jurul Flotei ruse din Marea Neagră, cu baza în Sevastopol.
În timpul atacului efectuat de ucraineni asupra navelor rusești din Portul Sevastopolul ocupat temporar, la 13 septembrie, a fost distrusă, în special, nava mare de desant Minsk, Proiectul 775. Distrugerea acestei nave va complica semnificativ acţiunile pe care ruşii le desfăşurau în Marea Neagră. Nu este o exagerare când spunem că nava mare de desant Minsk a fost distrusă şi nu avariată. Dovada stă un material video postat pe reţele de socializare chiar de către ruşii care lucrează în Portul Sevastopolul.
În noaptea de miercuri, 13 septembrie, Ucraina a atacat Sevastopolul și a lovit un submarin rus și o navă cu ajutorul rachetelor britanice Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, relatează Sky News.
La Șantierul Naval Galați a fost lansată la apă o nouă navă militară construită în România. E vorba de o navă OPV 2600, construită în țara noastră pentru Marina Pakistanului.
Guvernul britanic a dezvăluit că Rusia a lansat pe 24 august mai multe rachete asupra unei nave civile de marfă în Marea Neagră, care au fost interceptate cu succes de forţele ucrainene, transmite Agerpres, care citează EFE.
Un Grup de Lovire Aeronaval (Carrier Strike Group – CSG) al NATO urmează să fie constituit în Marea Norvegiei, iar nava amiral a Marinei Militare britanice (Royal Navy) a fost desemnată la conducere.
"Bulgaria a început să-şi echipeze garda de coastă cu rachete", pentru ca "nimeni să nu îndrăznească să se apropie de oraşele noastre de la Marea Neagră", a anunţat vineri premierul bulgar Nikolai Denkov, citat de agenţia Novinite, (referindu-se la echiparea forţelor navale - n. red), afirmaţie făcută într-un dialog pe Facebook cu utilizatori ai reţelei de socializare.
Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a anunțat, pe 05.09.2023, că, după ce a finalizat îndeplinirea misiunilor în Marea Mediterană, fregata Amiral Groshkov a ieșit în Oceanul Atlantic, însoțită de petrolierul Viazma.
Comandantul Forțelor Navale ale Germaniei, viceamiral Jan Christian Kaak, a declarat că exercițiul NATO cu numele de cod “Coasta de Nord”, care se va desfășura pentru prima dată în Marea Baltică începând cu 09.09.2023, va viza apărarea țărilor europene împotriva unui posibil atac al Rusiei.
După atacul reușit din luna iulie, când două drone maritime au lovit Podul Crimeea reușind deteriorarea acestuia, în noaptea de vineri spre sâmbătă, armata ucraineană a încercat din nou să atace podul peste Strâmtoarea Kerci. După cum a anunțat Ministerul rus al Apărării, de această dată, au fost întrebuințate trei drone maritime, lansate la intervale scurte între ele.
Un amendament depus recent în Adunarea Națională a Franței a dezvăluit că Dassault Aviation avansează programul de cercetare pentru cea mai modernă versiune a avionului Rafale. Este de aşteptat ca Rafale F5, un produs superior al companiei franceze Dassault Aviation, ar urma să depăşească alte aeronave de luptă europene şi ruseşti în ceea ce privește performanța. Fără îndoială, aeronava Rafale F4 a apărut ca o componentă esențială în arsenalul Franţei. De îndată ce primul avion Rafale F4 a fost livrat Forțelor Aeriene și Marinei franceze, discuțiile în jurul anticipatului Rafale F5 au început să se răspândească în diverse cercuri.
Portavionul american USS Gerald R. Ford, cel mai scump și modern portavion construit vreodată, efectuează manevre comune cu nava de asalt amfibie multifuncțională a Forțelor Navale turcești - TCG Anadolu (L-400), care poate fi clasificată și ca portavion ușor. Ulterior, Recep Tayiip Erdogan se va întâlni la Soci cu Vladimir Putin.
Marina franceză este în general foarte discretă cu privire la desfășurarea submarinelor sale de atac cu propulsie nucleară [SNA]. Și când comunică despre ele, înseamnă că are un mesaj de transmis.
Ministerul rus al Apărării a transmis marţi că forţele sale au distrus o ambarcaţiune militară cu motor fabricată în SUA în apropiere de Insula Şerpilor din Marea Neagră.
Activitățile de securitate ale SUA în regiunea Indo-Pacific îl îngrijorează pe secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev. Potrivit acestuia, SUA își extinde infrastructura militară acolo, care se apropie de China și Rusia. El a menționat pactul AUKUS, furnizarea de arme către Taiwan și eforturile SUA de a crea o nouă uniune în Asia-Pacific.
Generalul Mikola Oleschuk, comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, a emis un avertisment privind siguranța aeronavelor ucrainene în timpul efectuării misiunilor de luptă. Oficialul afirmă fără echivoc că avioanele Forţelor Aeriene Ucrainene riscă să fie doborâte în momentul în care se ridică de pe pistă.
Elbit Systems Ltd. (Elbit Systems) și CN ROMARM S.A, prin subsidiara sa Uzina Automecanica Moreni S.A.(UAM), anunță încheierea unui acord de cooperare între cele două companii, în domeniul producției de artilerie. Prin această colaborare, părțile vor înființa Centrul Român de Artilerie, deschis la participare și companiilor locale pentru a spori baza industriei interne, pentru a genera noi locuri de muncă și pentru a stabili o bază solidă pentru producția internă de artilerie din România.
Avioanele de luptă F-16 au decolat din Norvegia pentru a fi livrate României, contribuind la extinderea rapidă a flotei de avioane a Forţelor Aeriene Romane. Trei avioane F-16 din cele 32 achiziționate de România au părăsit baza aeriană Rygge de lângă Oslo la 28 noiembrie, în urma modernizării și întreținerii efectuate de Kongsberg Aviation Maintenance Services pentru a le pregăti să intre în dotarea Forţelor Aeriene Romane.
După mai bine de trei ani, un portavion american revine în Golful Persic. Grupul de Lovire Dwight D. Eisenhower (CSG-2) a finalizat, pe 26 noiembrie, trecerea programată prin Strâmtoarea Ormuz spre Golful Arabiei, potrivit unui comunicat de presă al Flotei a cincea a SUA care operează în zona de responsabilitate a Comandamentului Central american (CENTCOM).
Ministerul de Interne al Rusiei a pregătit un proiect de lege care îi va obliga pe străini să semneze un „acord de loialitate” prin care le interzice să critice politica oficială, să discrediteze istoria militară sovietică sau să contravină valorilor tradiționale ale familiei.
Rusia știe că Finlanda a fost deja de acord să permită desfășurarea forțelor NATO pe teritoriul său, a declarat viceministrul rus de externe Aleksandar Grușko.
Într-un videoclip care a circulat ieri în mediul online se poate vedea cum unul dintre tancurile ucrainene de fabricație germană este lovit sistematic de artileria rusă în timp ce se deplasa izolat, pe timp de zi și în câmp deschis, undeva pe frontul de est din Ucraina.
România a spus „start” programului de înzestrare cu sisteme antiaeriene de rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (VSHORAD / SHORAD). Interesant e că achiziția, care vizează un contract uriaș de aproximativ 2 miliarde de euro, merge pe două direcții principale.
Ministerul rus al Apărării a publicat, pe 29.11.2023, pe canalul său de Telegram, un material video cu o fregată a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) care lansează rachete de croazieră asupra unor ținte ucrainene.
Președintele rus Vladimir Putin nu va încheia pace în Ucraina până când nu va cunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA din noiembrie, a declarat de un oficial de rang înalt al diplomației americane, citat de agenția Reuters.
Războiul electronic rusesc în Crimeea implică atât măsuri active, cât și pasive, inclusiv suprimarea comunicațiilor radio. În Ucraina, forțele ruse utilizează mijloace de război electronic pentru a bruia comunicațiile radio tactice, precum și sistemele radar. Imagini recente din satelit publicate pe rețeaua de socializare Twitter par să dezvăluie ca Rusia a început utilizarea unui puternic sistem de război electronic de-a lungul coastei Crimeii, mai exact în regiunea Sevastopol, a relatat Obektivno.bg.
În marja vizitei efectuate în Marea Britanie, în perioada 27 - 29 noiembrie, ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu James Cartlidge, ministru de stat pentru înzestrare. La discuție au participat şeful Direcției Generale pentru Armamente, general-locotenent Teodor Incicaş şi șeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Mihai Panait.
După un an de eforturi depuse pentru a spori producția de proiectile de artilerie pentru Ucraina, Statele Unite și Europa obțin rezultate radical diferite. SUA și-au crescut producția de obuze de 155 mm mult mai repede decât au prevăzut inițial și intenționează să o crească în continuare dacă Congresul adoptă bugetul propus pentru anul fiscal viitor. Europa s-a mișcat mai încet decât și-a propus, în principal din cauza concentrării pe natura consensuală a industriei de apărare pe care se bazează NATO și UE.
Ucraina, Lituania, Letonia și Estonia au decis să boicoteze întâlnirea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) de la Skopje din cauza deciziei de a permite ministrului rus de externe să participe, relatează Reuters.
Președintele leton Edgars Rinkēvičs a comentat într-un interviu acordat publicaţiei Suspilne raportul șefului Serviciului de Informații Externe al Ucrainei, Oleksandr Litvinenko, potrivit căruia Rusia s-ar putea pregăti pentru un viitor atac asupra statelor baltice.
Oficialii americani creditează ”Secțiunea 702”, o prevedere din Foreign Intelligence Surveillance Act (Actul de Supraveghere a Informațiilor Externe), pentru succesul în perturbarea programului de rachete balistice al Iranului, un proiect ce reprezintă pentru SUA și aliații săi din regiune o amenințare la fel de serioasă ca obținerea armei nucleare.
Actualele livrări occidentale de armament către Ucraina au fost insuficiente pentru a menține o puternică operațiune militară, a declarat președintele ceh Petr Pavel atunci când a discutat despre contraofensivă Kievului într-un interviu acordat ziarului italian Corriere Della Sera, publicat la 27 noiembrie.
Piesele de schimb folosite pentru repararea avioanelor și elicopterelor militare rusești par să fi fost importate din mai multe fabrici ucrainene, potrivit unei investigații publicate, la 27 noiembrie, de publicația rusa independentă de știri Important Stories. Datele vamale ar arăta că Avia FED Service, un dealer de piese de schimb cu sediul la Moscova, ar fi furnizat sectorului aeronautic rusesc piese de schimb în valoare de 7,3 milioane de dolari între ianuarie 2022 și iulie 2023.
Agenția de presă rusă Tass a informat la mijlocul acestei luni, citând o sursă apropiată Ministerului rus al Apărării, că primul regiment dotat cu noile rachete balistice intercontinentale Sarmat va fi operaționalizat, în cursul lunii decembrie, în cadrul Trupelor de rachete cu destinație strategică (RVSN).
Una dintre cele mai mari expoziții de aviație, Dubai Airshow 2023, unde s-au reunit producătorii de avioane civile și militare din lume, s-a încheiat cu un eșec pentru Rosoboronexport, reclamă publicația The Moscow Times, întrucât „corporația de stat rusă nu a anunțat semnarea vreunui contract”.
O întâlnire de două zile a miniștrilor de externe ai statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice începe marți la Bruxelles, care va fi găzduită de șeful NATO, Jens Stoltenberg.
Deputatul braşovean Marian Rasaliu (PSD) a anunţat vineri, 24 noiembrie, într-o conferinţă de presă, că industria de apărare a României se afla pe drumul cel bun, iar acum are capacitatea de a onora cererile Armatei României. DefenseRomania a scris mai multe articole în ultimii doi ani în care a precizat că una din marile probleme ale industriei de apărare din România e faptul că importăm pulbere din alte state, inclusiv din Serbia, în contextul în care la doar câțiva kilometri de ţara noastră se desfășoară cel mai mare conflict militar din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Linia de producţie a unei întreprinderi implicate în dezvoltarea de rachete de mare precizie X-59 pentru avioanele ruseşti a fost într-adevăr atacată de drone ale Forțelor Armate Ucrainene, a precizat Direcția Principală de Informații Militare (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.
În cadrul vizitei de lucru din 21 noiembrie, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a îndemnat șantierele navale ruse să construiască nave multirol cu sisteme de rachete de înaltă precizie, concepute pentru a distruge infrastructură critică și ținte navale, inclusiv portavioane și grupări de lovirea ale acestora.
După ce a devenit cât se poate de clar că blitzkrieg-ul rus a eșuat încă din primele zile/săptămâni de după 24 februarie 2022, odată cu prelungirea războiului împotriva Ucrainei, Federația Rusă nu doar că și-a recalibrat obiectivele axându-se pe ocuparea întregului sud-est al Ucrainei, dar s-a confruntat și cu un val de sancțiuni fără precedent din partea Occidentului.
În conflictul actual dintre Ucraina și Rusia, războiul electronic joacă un rol crucial. Rusia a dezvoltat mai multe tipuri de sisteme de război electronic. Superioritatea Rusiei în materie de războiul electronic este evidentă şi recunoscută ca o ameninţare reală de către Ucraina. Confruntându-se cu războiul electronic rusesc, Ucraina a înregistrat pierderi semnificative de drone, ceea ce a dus la discuții privind investiția în dezvoltarea de soluţii împotriva sistemelor de război electronic. Rapoarte recente indică faptul că Ucraina a distrus cu succes câteva sistem ruseşti de război electronic, demonstrând că depune eforturi considerabile de a contracara acest tip de ameninţare.
Industria de apărare sud-coreeană a prezentat recent designul unei noi generaţii de tancuri, denumit deja K3 de către unii analişti militari, precizează publicaţia Sunshine. Acest tanc este un răspuns la evaluarea armatei sud-coreene potrivit căreia actualul sau tanc K2 Black Panther nu mai răspunde în mod adecvat cerințelor tactice ale scenariilor de luptă moderne.