Manevre privind apărarea Coridorului Suwalki care ar putea izola țările baltice de NATO. Armata României a participat și ea la exerciții
Aliații NATO au efectuat exerciții privind apărarea Coridorului Suwalki, un punct strategic de o importanță crucială, în contextul în care aceasta e singura palmă de pământ care leagă țările baltice de restul teritoriului NATO și UE.
Mobilitate militară. Sursă foto: NATO
Coridorul Suwalki are o lățime de doar 65 de kilometri și e singura legătura terestră între cele trei state baltice și NATO.
Punctul strategic se află la frontiera polono-lituaniană, între enclava rusească Kaliningrad și Belarus.
Coridorul Suwalki - un punct crucial pentru NATO
Astfel, Forţe NATO au participat vineri la exerciţii în nordul Poloniei, în această zonă de o importanţă crucială pentru securitatea flancului estic al Alianţei.
Manevrele au făcut parte dintr-o secvență a exercițiului TUMAK-22. Armata română a participat și ea la acest exercițiu major.
Coridorul Suwalki, o zonă slab populată a teritoriului polonez situată între Belarus şi enclava rusă Kaliningrad, are o importanţă strategică, deoarece ocuparea sa de către Rusia ar izola statele baltice de restul NATO.
Polonia şi-a consolidat forţele armate ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia şi intenţionează să-şi majoreze cheltuielile pentru apărare la 3% din produsul intern brut (PIB).
"Ca parte a acestor manevre, au existat exerciţii care au fost formulate pe baza experienţei noastre şi a observării câmpului de luptă din Ucraina", a declarat ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, citat de Rador.
"Ştim ce metode foloseşte Rusia şi ce metode de apărare sunt eficiente".
La exerciţiile TUMAK-22 participă 2.000 de soldaţi din forţele terestre şi aeriene, a anunţat Ministerul Apărării polonez. Manevrele au implicat, de asemenea, peste 1.000 de piese de luptă şi echipamente de sprijin logistic. Defăşurate în zăpadă, exerciţiile au inclus traversarea unui curs de apă şi o debarcare.
Lângă lacul Kepno, în apropierea satului Klusy, au izbucnit explozii când a început atacul simulat. "Ceea ce s-a întâmplat astăzi la lacul Kepno a făcut parte dintr-un exerciţiu mai amplu, care se desfăşoară de câteva săptămâni", a spus colonelul Tomasz Biedziak.
Exerciţiul a implicat traversarea apei cu vehicule militare pe transportoare amfibii, în timp ce militarii americani din tancurile Abrams simulau urmărirea inamicului. Plafonul jos de nori a împiedicat aeronavele militare să participe la exerciţiile de la lacul Kepno.
Armata României a participat și ea la exercițiul TUMAK-22
Gheparzii românești, la exercițiul TUMAK-22. Foto: MApN / Cornelia Dumitru
La începutul acestei săptămâni, MApN a anunțat exercițiul TUMAK-22, cu trageri de luptă în Polonia.
Militarii din Detașamentul de Apărare Antiaeriană ”Sky Guardians” au participat la exercițiul TUMAK-22, organizat de Brigada 15 Mecanizată din Polonia, primul exercițiu multinațional de la dislocarea militarilor focșăneni în baza de instrucție din Bemowo Piskie, Polonia
.În cadrul TUMAK-22, militarii români au executat un exercițiu tactic cu trageri de luptă de nivel secție, care s-a desfășurat în cadrul unui scenariu fictiv specific acțiunilor defensive.
Secțiile s-au antrenat în descoperirea și angajarea țintelor aeriene, în condiții cât mai apropiate de cele reale.Începând cu luna octombrie a acestui an, timp de aproximativ 6 luni, militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Sky Guardians”, structură generată de Batalionul 288 Apărare Antiaeriană ”Milcov” din Focșani, sunt dislocați în baza de instrucție Bemowo Piskie din Polonia, unde se vor instrui într-un mediu multinațional alături de aliații americani, britanici, croați și polonezi sub coordonarea Comandamentului Forțelor Întrunite „General Ioan Emanoil Florescu”, arată MApN.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News