Manevrele ruso-belaruse de la frontiera NATO. Care sunt obiectivele ascunse ale „Zapad-2025”
Următoarele exerciții militare comune dintre Rusia și Belarus, „Zapad-2025” („Vest-2025”) , vor avea loc în septembrie 2025. Aceste manevre regulate au fost mult timp un element important în demonstrarea forței ambelor țări. Conform analizei publicației poloneze Defence24, în contextul războiului în curs din Ucraina și al reformelor structurale din forțele armate ruse, exercițiile din acest an ar putea căpăta o nouă dimensiune.
Săptămâna aceasta, Rusia va începe transportul feroviar de trupe și echipament militar către Belarus pentru exercițiile „Vest-2025”. Deși Zapad-2025 este oficial conceput ca fiind de natură defensivă, scopul său real ar putea fi cu totul altul.
Așa cum arătat și DefenseRomania, în ciuda asigurărilor oficiale privind dezescaladarea, înjumătățirea numărului de soldați de la 25.000 la 13.000 (sau poate chiar mai puțin) ar putea fi doar o reducere superficială.
Conform Documentului OSCE de la Viena din 2011, activitățile militare, inclusiv exercițiile, cu mai puțin de 13.000 de militari NU sunt supuse observării internaționale obligatorii, iar acest lucru ar limita simțitor capacitatea sistemelor de informații ale NATO de a monitoriza exercițiile.
În plus, mutarea exercițiilor principale mai adânc în teritoriul belarus, deși oficial menită să reducă tensiunile din regiune, ar putea oferi, de asemenea, forțelor rusești și belaruse o mai mare libertate de manevră.
Obiectivele ascunse ale „Zapad-2025”
Așa cum notează Defence24, scenariile pentru edițiile anterioare ale „Zapad” au evoluat de-a lungul anilor.
Inițial, acestea s-au concentrat pe contracararea așa-numitelor „revoluții colorate” și a destabilizării interne.
Cu toate acestea, în timp, exercițiile au căpătat caracterul unui conflict la scară largă cu NATO. În 2021, exercițiile au inclus simulări de război împotriva țărilor occidentale.
Oficial, exercițiile din acest an, însă, se vor concentra pe operațiuni defensive și gestionarea crizelor, fără elemente ofensive, cum ar fi debarcările sau atacurile cu rachete.
Neoficial, exercițiile ar putea avea ca scop testarea flexibilității operaționale a Rusiei și Belarusului, precum și pregătirea pentru alte acțiuni destabilizatoare în regiune.
În ciuda naturii oficiale a exercițiilor, mulți experți consideră că principalul obiectiv al Zapad-2025 este de a testa capacitatea de a desfășura rapid trupe rusești în Belarus și de a le integra cu unitățile belaruse.
De asemenea, va oferi o oportunitate de a testa noul sistem de comandă în urma reformelor din 2023, precum și logistica desfășurării trupelor în perioade de amenințare.
În plus, manevrele ar putea servi drept test al pregătirii pentru operațiuni ”hibride”, care implică forțe paramilitare și neregulate.
Reacția NATO: monitorizarea situației de pe flancul estic
Țările NATO, în special Polonia și statele baltice, consideră Zapad-2025 ca un semnal strategic semnificativ. Deși nu există indicii clare că exercițiile constituie o amenințare directă, toate activitățile vor fi monitorizate îndeaproape.
Ca răspuns la manevrele rusești și belaruse, Polonia își pregătește propriile exerciții pentru a-și testa capacitățile de mobilizare și apărare în direcția estică.
Exercițiul „Iron Defender” („Apărătorul de Fier”), programat pentru septembrie, va implica 34.000 de soldați polonezi și aliați din toate ramurile forțelor armate, a anunțat Statul Major General polonez. Exercițiul va fi cea mai mare provocare de antrenament pentru armata poloneză din acest an.
Soldații vor reprezenta toate ramurile forțelor armate, inclusiv Forțele Aeriene, Marina, Forțele Speciale și Forțele de Apărare Teritorială.
Amintim că Moscova a folosit exercițiile comune anterioare („Vest-2022”) pentru a-și muta trupele în Belarus și apoi a ataca Kievul și regiunea Cernihiv de pe teritoriul belarus.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News