Militarii ucraineni au anunţat, în urmă cu câteva ore, că au distrus două drone rusești, una de tip Horizon Air S-100 și cealaltă de tip Orlan-10, folosind sistemele portabile de rachete de apărare aeriană Stinger și Starstreak.
În tot acest context, amintim că pe data de 15 aprilie MApN a anunțat suspendarea tuturor zborurilor pentru avioanele MiG-21 LanceR.
MApN preciza la data respectivă că în ultimii 20 de ani s-au înregistrat 26 de accidente ale aparatelor MiG-21 LanceR.
Ministrul Vasile Dîncu a apărat decizia suspendării zborurilor avioanelor MiG-21 LanceR și spune că încrederea în armată a scăzut la fiecare prăbușire.
„Unii au spus că e bine, alții că nu e bine să suspendăm zborurile avioanelor MiG-21 LanceR. Au fost atâtea accidente. Au fost 26 de accidente în ultimii 30 de ani! Au murit oameni iar încrederea în Armată a scăzut în acele momente”, a precizat Vasile Dîncu, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Realitatea Plus.
Ministrul Dîncu a continuat și a subliniat că în România e prezentă aviația militară din mai multe state, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania sau Italia, fapt datorită căruia „avem un buffer pe lângă escadrila noastră de F-16” să asigurăm apărarea României.
Șeful MApN a reiterat faptul că România a urgentat achiziționarea a încă 32 de avioane de tip F-16 Fighting Falcon din Norvegia, în contextul suspendării de la zbor a avioanelor MiG-21 LanceR.
MiG-21 LanceR, sursă foto: Foto: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene via Forțele Aeriene Române
Suspendarea de la zbor a MiG-urilor a împărțit societatea și mediul politic în două tabere, pro și contra această decizie.
La nivel politic deputatul Nicu Fălcoi (USR), secretar al Comisiei pentru Apărare, fost pilot de supersonic, a criticat decizia MApN de a suspenda zborurile MiG-21 LanceR. El spune că avioanele MiG-21 nu se prăbușesc din cauze tehnice, ci marea problemă e antrenamentul deficitar al piloților români. Explicația deputatului Nicu Fălcoi, fost pilot de avioane supersonice, poate fi citiă AICI.
Totodată, generalul Ștefan Dănilă, primul general de aviație care a deținut funcția de șef al Statului Major, în cadrul unui interviu la Televiziunea Română a explicat și el de ce nu vede cu ochi buni suspendarea zborurilor MiG-21 LanceR, dar a admis că aceste avioane ar fi trebuit încă din 2012 retrase din serviciu și conservate.
„Din punctul meu de vedere avioanele respective nu pot fi considerate improprii zborului și oprite la sol din cauză că au fost multe victime. Cel puțin în ultimii 20-25 de ani nu cunosc niciun caz în care să fi fost o catastrofă strict din motive tehnice”, a subliniat generalul Dănilă care a adăugat că avioanele MiG-21 LanceR ale României fuseseră evaluate și au participat inclusiv la misiuni de poliție aeriană în statele baltice.
În momentul de față noi suntem în situația în care într-un loc (n.r. - Mihail Kogălniceanu) executăm poliție aeriană cu F-16, iar în altă parte a trebuit să notificăm NATO că nu mai facem poliție aeriană de la Câmpia Turzii pentru că MiG-urile-21 sunt suspendate de la zbor”, a conchis generalul român.
De partea cealaltă un număr mare de
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Militarii ucraineni au anunţat, în urmă cu câteva ore, că au distrus două drone rusești, una de tip Horizon Air S-100 și cealaltă de tip Orlan-10, folosind sistemele portabile de rachete de apărare aeriană Stinger și Starstreak.
Președintele sârb Aleksandar Vucic a confirmat în urmă cu câteva zile că Serbia negociază cu Franța achiziționarea unor avioane de tip Rafale.
Ucraina a primit avioane de luptă şi piese de schimb pentru a-şi consolida forţele aeriene, a indicat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, refuzând să precizeze numărul acestora sau ţările care au furnizat aparatele, scrie Agerpres, care citează AFP.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 19.04.2022, ultimul bombardier strategic american de tip B-52H Stratofortress a părăsit Europa și a revenit în SUA, la Baza Aeriană Minot din Dakota de Nord.
Ministrul Vasile Dîncu a vorbit despre suspendarea zborurilor aeronavelor MiG-29 LanceR și a făcut noi referiri la aeronave de generația a V-a, F-35 Lightning II. Totodată, șeful civil al armatei a anunțat că au fost urgentate procedurile pentru achiziționarea celor 32 de F-16 Fighting Falcon din Norvegia.
Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a comentat în premieră informațiile apărute în presa din Ucraina, cu privire la faptul că autoritățile de la Kiev ar fi solicitat Chișinăului să ofere cele 6 avioane MiG-29 pe care le deține.
Pentru a masca cât mai mult din pierderile înregistrate în Ucraina, cel puţin la capitolul tehnică militară, în aceste zile propaganda rusă are o misiune destul de grea în ceea ce priveşte organizarea paradei militare de ,,Ziua Victoriei’’ care are loc pe 9 mai. Astfel, după cum reiese dintr-o scurtă analiza realizată de experţi militar ucraineni care au urmărit repetiţiile armatei ruse pentru parada din acest an, Rusia, pentru a compensa pierderile înregistrare la capitolul aeronave militare, a adus din Armenia o parte din a avioanele MiG-29 pe care le avea dislocate în această ţară.
În primele zile ale invaziei ruse în Ucraina, Kievul intuind situația ce va urma s-a orientat spre achiziționarea de urgență a avioanelor de tip MiG-29. Și, potrivit presei din Ucraina, s-ar fi încercat achiziționarea avioanelor MiG-29 din Republica Moldova.
Portalul rusesc de propagandă topwar.ru a informat, pe 16.04.2022, că trupele ruse, în cooperare cu subunități ale milițiilor Republicii Populare Donețk, au înfrânt rezistența militarilor ucraineni și a membrilor regimentului naționalist Azov din Mariupol.
Pentru prima dată de la începutul agresiunii militare împotriva Ucrainei, Forțele Aeriene Ruse au atacat orașul-port ucrainean Mariupol folosind bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe conturile de Twitter și Telegram, pe 15.04.2022, trei bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au patrulat la granițele NATO, după care au traversat Oceanul Atlantic și au revenit în SUA, la Baza Aeriană Minot.
Infrastructura aeriană de la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" care va trebuie să deservească aeronava multirol F-16 Fighting Falcon, va juca un rol esențial în operarea acestor aeronave.
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, vineri, că dronei căzută în urmă cu o lună pe raza comunei Dumitra din judeţul Bistriţa-Năsăud, pe care a identificat-o ca fiind de tip Orlan-10, îi lipseau elemente de înregistrare şi comunicare.
Azi e o zi istorică pentru aviația militară română. Din ordin al șefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, zborurile bătrânelor avioane de tip MiG-21 LanceR au fost suspendate. Totodată, MApN a anunțat că va urgenta procedura de achiziționare a celor 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia.
Pe 15 aprilie, Forțele Aeriene ruse au finalizat mutarea aeronavelor de luptă din Belarus pe aerodromuri rusești apropiate de sud-estul Ucrainei, în special avioane de atac apropiat Su-25, pentru a sprijini Forțele Terestre ruse în noua operație din Donbas.
Prin ordin al șefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost suspendate, începând de vineri, 15 aprilie, se precizează într-un comunicat de presă al MApN.
Sursele de monitorizare a aviației de pe canalele de Twitter și Telegram au informat, pe 14.04.2022, despre interesul crescut al SUA și NATO pentru culegerea de informații din Regiunea Mării Negre, ca urmare a incidentului în care a fost implicat crucișătorul Moscova al Flotei ruse din Marea Neagră.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a invitat joi Germania - într-un editorial publicat în revista Der Spiegel, pe fondul unor divergenţe bilaterale între Berlin şi Kiev - să iasă din "somnambulismul" pe care l-a practicat - potrivit lui - de decenii faţă de Rusia, relatează Agerpres, care citează EFE.
După decizia Germaniei de a achiziționa avioane F-35 și pe fondul invaziei ruse, planificatorii NATO au început să actualizeze mecanismele de partajare nucleară în cadrul alianței pentru a le adapta la capacitățile de nouă generație ale avionului, a declarat un oficial cheie al NATO săptămâna aceasta.
Bulgaria a demarat un proces amplu de înzestrare cu avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon noi. Vecinii de la sud de Dunăre au ales aeronave noi, în varianta Block 70 sau „Viper”.
Sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au semnalat faptul că, pe 12.04.2022, pentru prima dată de la începerea conflictului din Ucraina, un avion de patrulare antisubmarin P-8A din cadrul Forțelor Navale americane a îndeplinit misiuni deasupra Mării Negre.
Marți, 12 aprilie, pe timpul executării unui zbor de instrucție, o aeronavă MiG-21 LanceR, aparținând Bazei 86 Aerienă Borcea, a înregistrat o problemă minoră legată de funcționarea trapelor trenului de aterizare.
În urmă cu mai puțin de o lună preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, declara că ţara sa se va opune și va rezista presiunilor de a impune sancţiuni Rusiei. Cu toate acestea, pe 11 aprilie, Vucic a recunoscut că Serbia intenţionează să cumpere avioane de luptă Rafale din Franţa, decizia fiind considerată de analiști drept cel mai recent semn al distanțării Belgradului de furnizorul său militar tradițional, Rusia.
Generalul-locotenent (ret) Ben Hodges, fost comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR), în prezent reprezentant al reputatului insittut de cercetare CEPA (Center for European Policy Analysis) a propus crearea unui centru de excelență NATO al dronelor pe teritoriul României. Generalul american vorbește despre „lecții pe care trebuie să le învățăm” în urma războiului din Ucraina.
Canalul de Telegram Linia operativă din Rusia a informat, pe 09.04.2022, că, în scurt timp, Marea Britanie va disloca la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din România încă două avioane de vânătoare suplimentare de tip Eurofighter Typhoon. Acestea se vor alătura celor patru aeronave de acest tip, care îndeplinesc deja misiuni de Poliție Aeriană în România.
Știm în momentul de față că gigantul Elbit Systems, singurul competitor rămas în programul de înzestrere cu drone, a propus producția în România a dronelor Watchkeeper X. Înzestrerea face parte din programul denumit oficial „Sisteme UAS tactic-operative clasa II (UAS-TO)”, cunoscut în esență ca programul de înzestrare cu drone pentru Armată.
Marocul așteaptă primirea a 25 de avioane de vânătoare F-16 din Statele Unite în valoare de 4 miliarde de dolari. Forțele Aeriene Regale Marocane fac pregătiri necesare pentru primirea avioanelor de luptă produse de compania americană Lockheed Martin, extinzându-și bazele aeriene Ben Guerir și Ben Slimane.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Vest din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat că, pe 08.04.2022, un avion de vânătoare-interceptare de tip MiG-31 s-a prăbușit în Regiunea Leningrad.
Potrivit datelor oficiale, în primul trimestru al anului 2022, Ucraina a achiziționat de treizeci de ori mai multe echipamente pentru industria de apărare din Turcia decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Canalul de Telegram Fighterbomber a anunțat, pe 07.04.2022, citând o serie de informații preluate de la abonații săi, că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au reactivat bombele explozive de tip FAB-3000-M46, în scopul întrebuințării în cadrul operației militare speciale din Ucraina.
În urmă cu două zile, Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene preciza că pierderile grele înregistrate de ruşi, mai ales la capitolul tehnică militară, determină armata rusă să scoată din depozite vechile tancuri T-62. Azi, analiştii militari ucraineni vin cu noi precizări şi spun că forţele ruse de ocupaţie vor să desfăşoare un întreg batalion de tancuri T-62M în apropierea unui oraş din Peninsula Crimeea
Două aeronave britanice Typhoon (Eurofighter Typhoon FGR.4) au zburat, ieri după-amiază, în spațiul aerian românesc din zona Deltei Dunării.
Kanamat Botashev, un general-maior în rezervă din Forțele Aeriene Ruse, și-a pierdut viața când aeronava de atac la sol Su-25 pe care o pilota a fost lovită de o rachetă Stinger, potrivit serviciului BBC în limba rusă, care a contactat trei dintre foștii subordonați ai lui Botashev.
În cadrul unui interviu acordat agenției de presă Tass și dat publicității pe 25.05.2022, directorul general al Institutului radiotehnic Academician A.L. Mints din Rusia, Yuri Anoshko, a declarat că o stație radar de tip Podsolnukh ar putea acoperi apele Mării Negre, în vederea detectării navelor și mijloacelor aeriene ale adversarului.
Republica Moldova are o şansă ''istorică'' de a adera la Uniunea Europeană şi eventuale proiecte pentru a aduce ţara mai aproape de blocul comunitar nu trebuie să înlocuiască drumul către statutul de membru cu drepturi depline, a susţinut miercuri premierul moldovean Natalia Gavriliţa, potrivit Reuters.
În locul avioanelor MiG-29, Polonia a oferit Ucrainei un stoc uriaș de piese de schimb și muniţie pentru acest tip de aeronave care se află şi în serviciul Forţelor Aeriene Ucrainei, a precizat cotidianul polonez Onet. Nu este o noutate că Ucraina a primit piese de schimb pentru avioanele sale MiG-29, deoarece această informaţie a fost comunicată oficial, luna trecută, chiar de către purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, dar este o confirmare a presupunerilor făcute anterior că Polonia ar fi ţara care a făcut această donaţie.
Forţele ruse au lansat miercuri o ofensivă în mai multe oraşe din estul Ucrainei, folosind obuze de mortier care au ucis civili şi au distrus mai multe locuinţe, au anunţat oficialităţile ucrainene, în contextul în care armata rusă îşi concentrează atacul asupra regiunii Donbas, relatează Agerpres, care citează Reuters şi DPA.
Statele Unite și-au exprimat marți îngrijorarea cu privire la planurile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a lansa noi operații militare la granița de sud a Turciei, subliniind că orice nouă ofensivă în nordul Siriei va submina stabilitatea în regiune și va pune în pericol forțele americane.
Potrivit informațiilor publicate de site-ul ziarului polonez "The wPolityce", Polonia poartă discuții cu Germania și Coreea de Sud pentru a înlocui tancurile T-72 donate Ucrainei cu tancuri germane Leopard 2 și sud-coreene K2 Black Panther.
Arabia Saudită este interesată să demareze negocierile cu Turcia privind achiziția de drone. Potrivit site-ului Tactical Report, Autoritatea Generală pentru Industrii Militare din Arabia Saudită și-a exprimat interesul pentru dronele turcești și este gata să poarte discuții cu producătorul, Baykar.
În baza hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru aprobarea memorandumului cu tema „Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR și tranziția accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române”, activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost reluate începând de luni, 23 mai, pentru o perioadă de aproximativ un an.
Generalul Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării, în cadrul unui interviu televizat la finalul săptămânii trecute, a discutat despre sistemele de apărare antiaeriană a României.
Chiar dacă teatrul luptelor din Ucraina este foarte departe, mesajul este clar destinat Rusiei: NATO efectuează săptămâna aceasta o demonstraţie de forţă în estul Mării Mediterane, al cărei element central este portavionul american USS Harry S. Truman, potrivit agențiilor Agerpres și France Presse.
Reținerea fostului președinte Igor Dodon trebuie privită în contextul invaziei ruse în Ucraina, întrucât actuala guvernare de la Chișinău ar dori să îl ”neutralizeze” pe liderul socialist ca acesta să nu poată oferi susținere Moscovei în cazul în care aceasta se va hotărî să ”denazifice” și R. Moldova. De această părere este cunoscutul expert și analist rus Stanislav Belkovski, care nu are niciun dubiu că Dodon ar face parte din Coloana a 5-a rusească.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 24.05.2022, un grup de aviație, format din bombardiere strategice Tu-95MS aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse și Hun-6K din cadrul Forțelor Aeriene ale Chinei au îndeplinit misiuni de patrulare deasupra acvatoriilor Mării Chinei de Sud și Mării Japoniei.
Cotidianul britanic The Guardian a dezvăluit, luni, că tehnicieni sirieni specializați în utilizarea explozibililor se află în prezent în Rusia, indicând intenția Moscovei de a continua să provoace distrugeri masive în Ucraina.
Reprezentanții Collins Aerospace au discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre programul de modernizare al avioanelor C-130 Hercules, dar și despre cooperarea cu industria de apărare din România pentru noi oportunități de upgradare a aeronavelor Forțelor Aeriene.
Guvernul ungar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului armat dintr-o ţară vecină, a anunţat prim-ministrul Viktor Oban într-un mesaj video pe Facebook, transmite Agerpres, care citează MTI.
Polonia comandă noi sisteme de apărare antiaerian și anti-rachetă Patriot pentru a spori securitatea spațiului său aerian. Acest lucru a fost anunțat de ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak. Odată cu noua comandă, Polonia lansează a doua fază a programului său de modernizare a apărării aeriene, numit Wisla.
Comandamentul ucrainean al Forțelor pentru Operații Speciale (SSO) a publicat un nou material video, de această dată cu momentul în care militarii ucraineni utilizează o dronă kamikaze Switchblade pentru a ataca poziţiile forţelor ruse de ocupaţie.
Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că Turcia intenționează să pună în funcțiune un submarin din clasa REIS (Type-214TN) în fiecare an, astfel încât Forțele Navale Turce să aibă șase submarine noi până în 2027.
Potrivit informațiilor publicate de site-ul ceh de știri "CTK" la 20 mai 2022, Republica Cehă a început oficial negocierile cu Germania pentru achiziționarea a 50 de tancuri Leopard 2A7+.
Ministrul Afacerilor Europene al Franței a declarat că orice propunere pentru ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană va dura cel 15-20 de ani pentru a se finaliza, risipind astfel speranțele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski privind adoptarea unei soluții de intrare rapidă în bloc.
Fără explicații, Forțele Aeriene americane (USAF) au anunțat că noul bombardier B-21 nu va efectua primul zbor până în 2023, ducând la întârzieri de cel puțin șase luni față programul anunțat anterior, potrivit publicației Air Force Magazine.
Pe rețelele de socializare a apărut un material video care prezintă momentul în care Forțele Armate Ucrainene utilizează în luptă un obuziere autopropulsat CAESAR. Potrivit mass-mediei ucrainene, obuzierul CAESAR folosit de armata ucraineană este unul dintre cele 12 pe care Franţa le-a oferit Ucrainei ca parte a unui pachet de asistenţă militară.
Rusia îşi încetineşte ofensiva în Ucraina în mod deliberat, pentru a permite evacuarea civililor, a afirmat marţi ministrul apărării rus Serghei Şoigu, transmite Agerpres, care citează Reuters. Totodată, ministrul rus al apărării a anunțat că forțele ruse au lovit un depozit în care se aflau proiectile pentru obuzierele americane M777.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 24.05.2022, citând o sursă din cadrul structurilor de forță din Crimeea, că, la Sevastopol, nu va fi organizată parada tradițională cu ocazia Zilei Forțelor Navale, care, în acest an, va fi sărbătorită pe 31 iulie.
Danemarca s-a angajat să furnizeze rachete Harpoon Ucrainei, care încearcă să contracareze blocada impusă de marina rusă asupra portului Odesa, vital pentru exporturile de grâu, a anunţat luni şeful Pentagonului.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că Moscova va lua în considerare ofertele din partea Occidentului pentru a restabili legăturile şi va decide dacă acest lucru este necesar, dar se va concentra pe dezvoltarea relaţiilor cu China, informează marţi Reuters.
Drona ucraineană prăbușită a cărei epavă a fost recuperată din apele teritoriale românești era o dronă de producție turcească Bayraktar TB2.
Ministerul de Externe al Republicii Moldova a reacţionat luni la declaraţiile ministrului de externe britanic Liz Truss privind faptul că Republica Moldova ar trebui să fie 'echipată conform standardelor NATO', relatează Agerpres, care citează Deschide.md.
Kyrre Lohne, Vice President Strategic Business Development în cadrul companiei norvegiene Kongsberg, a discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre programul de înzestrare cu rachete anti-navă NSM, cunoscut și sub denumirea de baterii de coastă.