MApN apără decizia suspendării zborurilor MiG-21 LanceR: Au murit piloți. Încrederea în Armată a scăzut după fiecare prăbușire
Ministrul Apărării Naționale a vorbit despre suspendarea zborurilor avioanelor MiG-21 LanceR, decizie luată de MApN în cursul lunii trecute, după tragedia de proporții din luna martie când un MiG-21 LanceR s-a prăbușit, iar la puțin timp s-a prăbușit și elicopterul IAR-330 Puma plecat în misiunea de salvare.
O aeronavă CF-18 a Forțelor Aeriene Regale Canadiene, împreună cu două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: NATO Allied Air Command și Canadian Armed Forces - Facebook
În tot acest context, amintim că pe data de 15 aprilie MApN a anunțat suspendarea tuturor zborurilor pentru avioanele MiG-21 LanceR.
MApN preciza la data respectivă că în ultimii 20 de ani s-au înregistrat 26 de accidente ale aparatelor MiG-21 LanceR.
Ministrul Vasile Dîncu a apărat decizia suspendării zborurilor avioanelor MiG-21 LanceR și spune că încrederea în armată a scăzut la fiecare prăbușire.
„Unii au spus că e bine, alții că nu e bine să suspendăm zborurile avioanelor MiG-21 LanceR. Au fost atâtea accidente. Au fost 26 de accidente în ultimii 30 de ani! Au murit oameni iar încrederea în Armată a scăzut în acele momente”, a precizat Vasile Dîncu, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Realitatea Plus.
Ministrul Dîncu a continuat și a subliniat că în România e prezentă aviația militară din mai multe state, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania sau Italia, fapt datorită căruia „avem un buffer pe lângă escadrila noastră de F-16” să asigurăm apărarea României.
Șeful MApN a reiterat faptul că România a urgentat achiziționarea a încă 32 de avioane de tip F-16 Fighting Falcon din Norvegia, în contextul suspendării de la zbor a avioanelor MiG-21 LanceR.
Controverse privind suspendarea zborurilor MiG-21 LanceR de către MApN
MiG-21 LanceR, sursă foto: Foto: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene via Forțele Aeriene Române
Suspendarea de la zbor a MiG-urilor a împărțit societatea și mediul politic în două tabere, pro și contra această decizie.
La nivel politic deputatul Nicu Fălcoi (USR), secretar al Comisiei pentru Apărare, fost pilot de supersonic, a criticat decizia MApN de a suspenda zborurile MiG-21 LanceR. El spune că avioanele MiG-21 nu se prăbușesc din cauze tehnice, ci marea problemă e antrenamentul deficitar al piloților români. Explicația deputatului Nicu Fălcoi, fost pilot de avioane supersonice, poate fi citiă AICI.
Totodată, generalul Ștefan Dănilă, primul general de aviație care a deținut funcția de șef al Statului Major, în cadrul unui interviu la Televiziunea Română a explicat și el de ce nu vede cu ochi buni suspendarea zborurilor MiG-21 LanceR, dar a admis că aceste avioane ar fi trebuit încă din 2012 retrase din serviciu și conservate.
„Din punctul meu de vedere avioanele respective nu pot fi considerate improprii zborului și oprite la sol din cauză că au fost multe victime. Cel puțin în ultimii 20-25 de ani nu cunosc niciun caz în care să fi fost o catastrofă strict din motive tehnice”, a subliniat generalul Dănilă care a adăugat că avioanele MiG-21 LanceR ale României fuseseră evaluate și au participat inclusiv la misiuni de poliție aeriană în statele baltice.
În momentul de față noi suntem în situația în care într-un loc (n.r. - Mihail Kogălniceanu) executăm poliție aeriană cu F-16, iar în altă parte a trebuit să notificăm NATO că nu mai facem poliție aeriană de la Câmpia Turzii pentru că MiG-urile-21 sunt suspendate de la zbor”, a conchis generalul român.
De partea cealaltă un număr mare de
CITEȘTE MAI MULT: Generalul Dănilă: Problema MiG-21 LanceR e lipsa pieselor de schimb. Nu știm câte radare și rachete mai sunt disponibile
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News