Marea Britanie contrazice Germania. Nemții justificau refuzul de a livra Ucrainei rachete Taurus de faptul că britanicii „controlează” Storm Shadow
Marea Britanie a respins orice implicare directă în privința vizării obiectivelor cu rachetele cu rază lungă Storm Shadow, furnizate de către Ucraina. Declarația vine să contrazică Germania.
Cancelarului german Olaf Scholz sugerase o posibilă participare britanică în acest proces, mai exact un control al focului și al țintei pe care britanicii îl au la Storm Shadow și francezii la SCALP (versiunea franceză a rachetelor cu rază lungă de acțiune și cu bazare aeriană).
Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării declarat "utilizarea (rachetelor) Storm Shadow de către Ucraina și procesul de management al țintelor țin de forțele armate ucrainene", potrivit Agerpres, care citează AFP. Acest demers contrazice sugestia lui Scholz că Franța și Marea Britanie ar avea un rol în controlul țintelor și traiectoriilor, aspect care nu ar putea fi realizat în Germania.
Su-24 ucrainean, avioane pe care au fost integrate rachetele SCALP/Storm Shadow dezvoltate de MBDA. Photo source: European Defense @YouTube
În timp ce Londra și Parisul au furnizat Ucrainei rachete Storm Shadow/Scalp de concepție franco-britanică în anul precedent, Germania continuă să refuze furnizarea de rachete germane Taurus.
Rachetele Taurus, cu o rază de acțiune de 500 de kilometri, ar permite Ucrainei să vizeze obiective în profunzimea teritoriului rus, generând îngrijorări în Berlin cu privire la o posibilă escaladare a conflictului. Ministerul britanic al Apărării a susținut că utilizarea acestor rachete de către Ucraina joacă un rol crucial în apărarea teritoriului său și a schimbat echilibrul strategic, punând presiune asupra forțelor ruse și asupra rutelor logistice și de aprovizionare ale Rusiei.
Cancelarul german Olaf Scholz, foto: Guvernul german - Bundesregierung
Cancelarul german Olaf Scholz s-a opus ferm furnizării de rachete de croazieră Taurus către Ucraina, invocând riscul ca Germania să fie atrasă în conflict.
,,Germania este cel mai mare furnizor militar al Ucrainei din Europa. Și rămâne așa. Dar un lucru este sigur: nu vom participa la război, nici direct, nici indirect. Aceste două principii îmi ghidează toate deciziile", a declarat Olaf Scholz pe Twitter (X).
Germania este în prezent al doilea mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, după Statele Unite, și își intensifică și mai mult sprijinul în acest an. Însă Scholz a blocat luni de zile dorința Ucrainei de a obține rachete Taurus, care au o rază de acțiune de până la 500 de kilometri și care, teoretic, ar putea fi folosite împotriva unor ținte aflate la mare distanță pe teritoriul Rusiei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News