Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Marea Britanie își redefinește politica de apărare după ieșirea din Uniunea Europeană
26 feb, 15:09
Premierul britanic Boris Johnson a lansat miercuri o revizuire aprofundată a obiectivelor de politică externă şi de apărare pentru a defini rolul Regatului Unit în lume după Brexit, relatează agenţiile Press Association şi EFE, potrivit Agerpres.

Iniţiativa, cea mai amplă pentru Regatul Unit de la sfârşitul Războiului Rece, va acoperi politica externă, apărarea, securitatea şi politica de dezvoltare internaţională.

Într-o declaraţie transmisă parlamentului, premierul Boris Johnson semnalează că Regatul Unit trebuie să facă mai mult pentru a face faţă întregului spectru de ''provocări şi oportunităţi'' după ieşirea din UE.

Precedentul guvern conservator britanic a revizuit în anul 2015 priorităţile privind apărarea, dar această nouă analiză, care urmează să fie finalizată în toamnă, este mai amplă şi acoperă mai multe domenii.

Această analiză, a cărei elaborare va fi coordonată de un responsabil de rang înalt, va defini ''ambiţiile asupra rolului Regatului Unit în lume şi obiectivele strategice de securitate naţională şi politică externă pe termen lung'', se arată în documentul transmis legislativului de la Londra.

La capitolul apărare, deşi executivul condus de Boris Johnson s-a angajat să aloce în continuare acestui sector cel puţin 2% din PIB, ar putea fi reevaluată distribuirea resurselor financiare pe capitole, de exemplul acordându-se prioritate tehnologiei.

Redefinirea politicii externe şi de apărare britanice vine într-un context geopolitic şi economic complicat pentru Regatul Unit, ţară care anul acesta trebuie să negocieze acorduri comerciale cu UE şi cu SUA. Relaţiile tradiţional foarte bune cu Washingtonul au fost marcate recent de unele tensiuni după ce guvernul condus de Boris Johnson a refuzat să excludă compania chineză Huawei din viitoarea reţea britanică 5G.

Ştiri Recomandate

Generalul Daniel Petrescu anunță că Armata română ar putea ridica un nou spital de campanie
MApN a recepționat al doilea lot de izolete românești dezvoltate de cercetătorii militari
Olanda a primit primul elicopter nou CH-47F Chinook
Avioane IL-75 ale Rusiei vor duce în Serbia ajutor umanitar și personal militar
Întreg echipajul de pe portavionul USS Theodore Roosevelt a ieșit să-și ia rămas bun de la căpitanul Crozier (Video)
O aeronavă Tarom a adus în România 200.000 de măști FFP2 din China
Măști de protecție destinate poliției germane au fost confiscate la Bangkok
Batalionului 202 Apărare CBRN, din Divizia 2 Infanterie Getica, misiune de decontaminare în municipiul Suceava