Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Marea Britanie îi declară Franței „dragostea de nezdruncinat" după ce Parisul a pierdut „contractul secolului” în detrimentul SUA
20 sep, 08:44
Premierul britanic, Boris Johnson, a subliniat duminică "imensa importanţă" a relaţiei dintre Marea Britanie şi Franţa şi dragostea "de nezdruncinat" a Londrei pentru Paris, în faţa furiei franceze după anunţul unui parteneriat strategic între Washington, Canberra şi Londra, notează Agerpres, care citează AFP.
Submarinul HMAS Onslow, din clasa Oberon, la Sydney. Sursă foto: Australian National Maritime Museum

Marea Britanie şi Franţa au "o relaţie foarte amicală", de o "imensă importanţă", a declarat, potrivit agenţiei britanice Press Association, Boris Johnson jurnaliştilor la bordul avionului care îl ducea la New York. "Dragostea noastră pentru Franţa este de nezdruncinat", a afirmat el în cursul călătoriei spre Statele Unite, unde urmează să participe la Adunarea Generală a ONU şi să fie primit de preşedintele american, Joe Biden, la Casa Albă.

Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat miercuri un parteneriat strategic pentru a contracara China, AUKUS, incluzând furnizarea de submarine nucleare americane către Canberra.

"Acest parteneriat nu este în niciun caz menit să fie o sumă nulă, nu este menit să fie exclusiv", a declarat Boris Johnson, "nu este ceva de care trebuie să se îngrijoreze nimeni şi în special nu prietenii noştri francezi".

 

Furie la Paris după ce Australia a rupt contractul cu Naval Group și a decis să construaiscă submarine nucleare americaneDecizia Australiei de a anula contractul de achiziţionare a unor submarine franceze cu propulsie convenţională în valoare de 56 miliarde de euro în favoarea navelor americane cu propulsie nucleară a stârnit indignare la Paris.

Preşedintele Emmanuel Macron a rechemat ambasadorii francezi la Canberra şi Washington într-un gest fără precedent.

El urmează să discute "în următoarele zile" cu omologul său american, Joe Biden, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului de la Paris, Gabriel Attal.

Pe de altă parte, o întâlnire programată săptămâna aceasta între ministrul francez al apărării, Florence Parly, şi omologul său britanic, Ben Wallace, a fost anulată la cererea Parisului, potrivit unei surse din cadrul ministerului francez.

Decizia Australiei de a rupe ceea ce presa a numit „contractul secolului”, vine ca urmare a nașterii noii alianțe în Indo-Pacific dintre Australia, Marea Britanie și SUA - Alianța AUKUS.

G Ad:

AUKUS este o nouă alianță formată din Australia, Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite ale Americii care vizează securizarea regiunii Indo-Pacific.

În prealabil, Australia urmărește înlocuirea submarinelor sale din clasa Collins. 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Reforma în industria aeronautică rusă: Companiile MiG și Sukhoi vor fi unificate. Obiectivul - reducerea cheltuielilor cu personalul
Rusia acuză un incident aerian grav: Avion rus de linie, deviat pentru a evita un avion militar al SUA care ar fi intrat pe același culoar de zbor
Un elicopter românesc IAR 330 Puma SOCAT a pierdut un motor imediat după ce militarii forțelor speciale au coborât în rapel
Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forțelor Aeriene
EXCLUSIV
Generalul Bălăceanu: Stagiul militar voluntar în termen nu înseamnă armată obligatorie. Rezerva Armatei României, doar pe hârtie
SUA, îngrijorate că manevrele militare ale Chinei din apropierea Taiwanului sunt o „repetiție” pentru ceea ce va urma
Turcia a vândut Ucrainei mai multe drone Bayraktar fără știrea Rusiei, provocând un val de reproșuri de la Moscova
Versiunea pentru submarin a rachetei hipersonice Zircon va fi livrată trupelor ruse începând din anul 2025
Biden a anunțat un plan pentru a îngreuna invadarea Ucrainei de către Rusia. SUA nu acceptă liniile roșii trasate de Putin
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro