Marea Britanie dezvoltă noi focoase nucleare. Americanii au dezvăluit planurile britanicilor
Guvernul britanic a confirmat că dezvoltă un nou focos nuclear pentru submarinele sale purtătoare de rachete nucleare.
Anunțul vine la doar zile după ce SUA au dezvăluit că programul se desfășura înainte de informarea Parlamentului. Dintr-o greșeală sau intenție de a atenționa UK, presa americană a dezvăluit acest secret militar britanic.
Într-o declarație scrisă către Camera Comunelor, secretarul britanic Ben Wallace a confirmat că Marea Britanie lucrează la un nou focos pentru a echipa flota submarină nucleară cu rachete noi Trident. "Pentru a ne asigura că Guvernul menține un efect de descurajare nucleară, rachete balistice din submarinele de clasa Dreadnought se află în proces de modernizare, prin înlocuirea focoaselor nucleare existente. Obiectivul este de a fi pregătiți să răspundem amenințărilor viitoare și adversităților din mediului de securitate", a spus Wallace.
Americanii au forțat britanicii să facă anunțul mai repede decât era planificat
Anunțul nu era de așteptat să fie făcut înainte de publicarea strategiei revizuite de apărare, a securității și de politică externă programată pentru sfârșitul acestui an. Dar mâna guvernului conservator a fost forțată atunci când oficialii americani au dezvăluit săptămâna trecută că programul este în curs de desfășurare.
Acest fapt a provocat o agitație în Regat, deoarece programele cu profil atât de important precum cel de descurajara nucleară sunt de obicei anunțate în Parlamentul britanic întâi și apoi publicate de oficiali ai altor state. Anunțul pare a fi o amabilitate politică a guvernului față de Camera Comunelor, dar dacă aceasta ar fi fost informată mai întâi, miniștrii puteau fi invitați să aducă clarificări în baza declarațiilor americane, fapt care ar fi fost jenant pentru un guevrn care tocmai și-a declarat independența față de Europa. Dominația americană ar fi fost prea evidentă și ar fi produs momente penibile pentru cabinetul Jonshon.
„Decizia este practic o concluzie impusă, dar anunțul (american) a venit mai devreme decât se aștepta. Ne-am fi uitat probabil pentru anul viitor, dar cu siguranță nu înainte de publicarea noii strategii de apărare și de securitate care trebuia prezentată până la sfârșitul anului”, a declarat David Cullen, directorul Serviciului de Informații Nucleare din Marea Britanie, o organizație independentă care promovează conștientizarea problematicii nucleare.
Oficialii americani au anunțat că britanicii urmăresc dezvoltarea propriei versiuni a focosului W93
Cei doi americani care au produs micul cutremur de la Londra sunt amiralul Charles Richard, comandantul Comandamentului Strategic al SUA și Alan Shaffer, subsecretarul adjunct al apărării de la Pentagon pentru achiziție și susținere. Aceștia au făcut separat declarații conform cărora Marea Britanie urmărește dezvoltarea propriei versiuni a focosului W93, aflată în faza de evaluare a armatei americane înainte de a înlocui focosul W76. "Este minunat că U.K. lucrează la un nou focos și cred că vom avea discuții și vom putea împărtăși tehnologii", a spus Shaffer aflat la un summit de la Washington având ca subiect descurajarea nucleară. Acesta a mai specificat că W93 și noul focos britanic „vor fi două sisteme de dezvoltare independente”.
Noul focos nuclear înlocuiește sistemul Trident Holbrook
Cercetătorii militari din domeniul nuclear din U.K. desfășoară un program de extindere a vieții stocului de focoase nucleare, inclusiv înlocuirea unor sisteme electronice pentru a îmbunătăți precizia și a oferi avantaje noi de performanță. Marina nucleară britanică va continua să lucreze îndeaproape cu SUA pentru a asigura compatibilitatea nucleară completă dintre cele două țări. Noul focos nuclear britanic va înlocui sistemul actual, cunoscut sub numele de Trident Holbrook, care echipează cele patru submarine din clasa Vanguard însărcinate să ofere capacitatea de descurajare nucleară a regatului. Britanicii au mai menționat că dezvoltarea tehnologică britanică nu va fi foarte diferită de W76 din dotarea SUA. Amândouă flote nucleare sunt echipate cu aceeași rachetă Trident folosită de Marea Britanie și SUA.
Trident Holbrook a intrat în serviciu împreună cu submarinele clasei Vanguard la mijlocul anilor ’90. Marea Britanie intenționează să înlocuiască aceste submarine la începutul anului 2030 cu patru noi aparate din clasa Dreadnought. Etapele de devoltare și construcție in valoare de 31 de miliarde de lire sterline (40 miliarde USD) sunt deja în curs. In aceeași ordine de idei, Marea Britanie cheltuiește, de asemenea, miliarde de lire sterline pentru a construi infrastructura necesară dezvoltării Centrului de Cercetări pentru Arme Nucleare precum și finanțează construirea și testarea unui nou sistem la siturile din sudul Angliei și Valduc (Franța), unde experții britanici cooperează în experimente hidrodinamice cu experții francezi din comisia franceză pentru energie alternativă și energie atomică ca parte a unui acord nuclear mai larg.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News