Marina rusă încă ţine o parte din navele sale în apropierea coastelor Siriei: Fregata rusă Amiral Gorshkov a părăsit Marea Mediterană și se îndreaptă spre Severomorsk.
Surse de monitorizare a navigației de pe rețelele de socializare au informat că, pe 16.12.2024, fregata Amiral Gorshkov a Flotei ruse de Nord a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a ieșit din Marea Mediterană. Nava este însoțită de petrolierul Yelnia. Grupul de nave rusești se îndreaptă spre Severomorsk, urmând ca în săptămânile următoare să execute mai multe exerciții în Oceanul Atlantic și în Marea Norvegiei.
Fregata „Amiral Gorșkov” din Forțele Navale ale Rusiei, având la bord rachete hipersonice 3M22 „Zircon”
Fregata purtătoare de rachete hipersonice Zircon a îndeplinit misiuni în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse din estul Mării Mediterane începând cu luna iulie a acestui an. Nava a fost înlocuită de fregata Amiral Golovko a Flotei de Nord.
Statutul bazei navale Tartus, care a servit mult timp ca punct-cheie de sprijin logistic pentru marina rusă în Marea Mediterană, este neclar. Navele de război rusești au abandonat Tartus săptămâna trecută, conform imaginilor din satelit, în timp ce oficialii de la Kremlin ar fi purtat discuții cu opoziția siriană pentru a păstra baza.
În prezent, escadra rusă funcționează în afara portului Tartus, în apropierea coastelor siriene. Din compunerea acesteia fac parte următoarele nave de luptă și auxiliare:
- submarinul Novorossiysk (Flota rusă din Marea Neagră, FRMN);
- fregata Amiral Golovko (Flota de Nord);
- fregata Amiral Grigorovici (FRMN);
- nava de cercetare electronică Kildin (FRMN);
- nava oceanografică Yantar (Flota de Nord);
- petrolierul Vyazma (Flota din Marea Baltică).
Trebuie precizat faptul că, în prezent, reprezentanții ruși negociază cu noile autorități siriene continuarea activității bazelor militare rusești de la Tartus și Hmeimim. Surse aflate la curent cu evoluția discuțiilor dintre cele două părți afirmă însă că șansele de obținere a unui acord sunt foarte mici.
În aceste condiții, trupele ruse din Siria s-ar putea muta pe teritoriul Libiei, unde se pare că rușii au început deja să utilizeze baza aeriană Al-Jafra, ca o alternativă la aerodromul Hmeimim din Siria. De asemenea, navale de luptă rusești din estul Mării Mediterane ar putea fi transferate de la Tartus în portul libian Tobruk.
Deocamdată, rușii continuă activitățile de evacuare parțială a militarilor și echipamentelor aflate pe teritoriul sirian.
Acest lucru se realizează preponderent pe cale aeriană, însă, în viitorul apropiat, la activități vor fi conectate și mai multe mijloace navale.
Este vorba în primul rând de nava de desant Alexander Shabalin, care a ieșit din Marea Baltică pe 10 decembrie. De asemenea, în drum spre Siria se află și două cargouri ale Ministerului rus al Apărării, respectiv Ursa Major și Sparta IV.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News