Măsurile pe care le ia Armata României în „criza dronelor rusești”: Senzori tereștrii, sisteme antiaeriene și intensificarea patrulării pe Dunăre a Flotilei fluviale
În decurs de doar câteva zile componente a trei drone au fost identificate pe teritoriul României. Două drone au căzut în imediata apropiere a graniței cu Ucraina, în timp ce, azi, o dronă la peste 20 de kilometri de Dunăre, în apropiere de localitatea Nufărul.
Avem confirmarea că cel puțin una din aceste drone e o dronă de tip Shahed 136 rusească. E vorba de cea de-a doua dronă identificată.
Dronele kamikaze Shahed sunt folosite intens de ocupantul rus în bombardarea porturilor ucrainene de la Dunăre cu scopul de a submina capacitatea Ucrainei de a transporta cereale, capacitate vitală din punct de vedere economic pentru suținerea războiului.
În cursul acestei zile Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forțelor Aeriene Române, din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a identificat azi, în jurul orei 11.30, în zona localităților Nufărul și Victoria, din județul Tulcea, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri.
Ce măsuri ia Armata României în „criza dronelor rusești”. Printre altele: Senzori tereștri, sisteme de apărare antiaeriană dislocate mai aproape de regiune și intensificarea patrulării pe Dunăre a Flotilei fluviale
Sistem antiaerian Gepard. Foto: DefenseRomania
Surse din cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN) au dezvăluit o serie de măsuri pe care le implementează Armata, măsuri prezentate de DefenseRomania:
- S-a crescut de militari care au misiuni în această zonă pentru implementarea de măsuri suplimentare, inclusiv subunități de intervenție care să poată acționa în cel mai scurt timp, în funcție de nevoi.
- Există pregătite echipe EOD care să intervină ori de câte ori vor fi cercetate la fața locului posibile fragmente de drone.
- Instalarea de mai multe puncte de observație și senzori tereștri.
- Dislocarea mai aproape de această zonă de capacități antiaeriene.
- Creșterea patrulării pe Dunăre cu flotila fluvială.
- Continuarea cooperării cu IGSU pentru pregătirea populației și luarea măsurilor specifice. Au fost construite adăpoturi la Plauru. Pot fi construite astfel de adăposturi și în alte locații dacă reprezentanții MApN vor fi solicitați de comitetele județene pentru situații de urgență, așa cum a stabilit hotărârea CNSSU de vineri, 8 sptembrie 2023.
România deține în prezent peste 100 de radare, inclusiv radare foarte performante. Problema însă e, potrivit surselor din cadrul MApN, că aceste drone care zboară la altitudine mică sunt foarte greu de detectat, pentru orice radar performant din lume.
În acest context Armata va dispune măsuri pentru a coborî cât mai jos altitudinea la care pot fi identificate aceste ținte de către radarele din dotare.
Aceleași surse au confirmat că MApN e în contact permanent cu Aliații, pe care îi informează despre evoluția situației în timp real. Există informări reciproce și cu partea ucraineană.
CITEȘTE ȘI: Trei drone ale Rusiei au căzut în România, dar Zaharova acuză cinic România de „provocări la graniță” și „destabilizarea” R. Moldova
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News