Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Menținerea păcii va fi grea: Soluția? Strategia „ariciului” ucrainean și de ce Europa ar putea fi nevoită să trimită peste 100.000 de militari în Ucraina
Strategica
Data publicării:
Dacă într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat războiul din Ucraina va fi oprit, grație unui acord în care părțile vor fi făcut concesiile necesare, se pune problema cum vor putea arăta lucrurile după aceea din punct de vedere al asigurării securității Ucrainei pe termen scurt și mediu. 
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Poziția noii conduceri de la Washington arată că cel mai probabil SUA vor cere Europei să implementeze un plan de menținere a păcii şi să-şi asume responsabilitatea pentru securitatea Ucrainei, căutând să reducă angajamentele americane. 

Perspectiva unui acord de pace a accelerat dezbaterea despre prezența trupelor europene care ar monitoriza încetarea focului, ar menține pacea și ar ajuta la descurajarea Rusiei de la o agresiune viitoare. Întrebarea este cui vor aparține aceste trupe, care ar trebui să fie dimensiunea lor și dacă Putin va fi de acord cu prezența lor în apropierea liniilor de demarcație acceptate.

Unele țări europene, precum statele baltice, Franța și Regatul Unit, au ridicat posibilitatea includerii unora dintre trupele lor în forțele care ar putea fi prezente în Ucraina, în timp ce altele, precum Germania, au calificat ideea prematură.

„Fără aderarea Ucrainei la NATO, care pare puțin probabilă de ani de zile, ideea de a desfășura un număr mare de trupe europene din țările NATO pare nesăbuită pentru mulți oficiali și analiști. Fără o implicare clară a SUA într-o astfel de operație - cu acoperire aeriană, apărare antiaeriană și informații, atât umane, cât și tehnice - chiar și forțele europene ar fi expuse un risc serios la atacurile rusești”, relatează The New York Times.

 

Garanții pentru Ucraina înseamnă prezența acolo a trupelor aliate

 

2. Războiul d... (ucraina_01723200.jpg)

Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat pregătit pentru negocieri serioase privind un acord de încheiere a războiului dacă aliații săi oferă garanții de securitate, nu doar asigurări.

În absența apartenenței la NATO, pe care o preferă, liderul ucrainean a vorbit despre 200.000 de militari străini pe teritoriul ucrainean. Însă acest număr este  de aproape de trei ori mai mare decât cel al întregii armate britanice cu tot cu rezerva de voluntari, iar analiştii spun că este imposibil de obținut.

Un înalt oficial european a declarat că Europa chiar nu poate asigura 200.000 de soldați și că orice contingent militar de pe teren trebuie să aibă sprijin american, mai ales în fața celei de-a doua puteri nucleare din lume. În caz contrar, europenii vor fi permanent vulnerabili la eforturile Rusiei de a submina autoritatea politică și militară a Alianței.

Chiar și un număr mai modest de soldați europeni, cum ar fi 40.000, ar fi o țintă dificilă pentru un continent cu o creștere economică lentă, cu un număr redus de trupe și cu nevoia de a crește cheltuielile militare pentru propria apărare. Și, foarte probabil, nu ar fi suficient pentru a opune Rusiei o descurajare adevărată.

Potrivit lui Lawrence Friedman, profesor emerit de studii militare la King's College din Londra, forțele credibile de descurajare necesită de obicei mult mai mult de 100.000 de trupe alocate misiunii,  pentru rotații regulate și pentru situații de urgență.

Altfel, există pericolul pe care Claudia Mayor, expert în apărare la Institutul german pentru afaceri internaționale și de securitate, l-a numit „cacealma cu rugăciuni”.

„A furniza prea puține trupe sau forțe fără întăriri ar fi o cacealma care ar putea invita Rusia să testeze apele, și este puțin probabil ca țările NATO să poată rezista”, a precizat aceasta într-un articol scris recent cu Aldo Klemann, un locotenent colonel german, referitor la modul în care se poate asigura încetarea focului în Ucraina.

 

Europa nu poate acum fără SUA

 

3. Foto: Гене... (ucraina-armata_76810500.jpg)

Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Polonia, care este vecină cu Ucraina și profund interesată de securitatea acesteia, a refuzat până acum să participe la astfel de forțe.

"Polonia înțelege că are nevoie ca Statele Unite să fie implicate în orice astfel de propunere, așa că vrea să vadă ce vrea Trump să facă. Vrea asigurări de la Trump că Statele Unite vor oferi asistență de securitate pentru a-i sprijini pe europenii din prima linie", a declarat Alexandra de Hoop Scheffer, director interimar al German Marshall Fund.

Însă, potrivit acesteia, acest lucru nu este deloc evident de partea cealaltă a oceanului.

„Trump va încheia o înțelegere și va aștepta premiul Nobel, apoi se așteaptă ca europenii să plătească pentru asta și să-l pună în aplicare”, a subliniat ea.

Totuși, „dorința europeană de a fi pregătită să facă ceva util” pentru Ucraina fără americani va fi importantă în asigurarea locului Europei la masa negocierilor când acestea vor veni în sfârșit, a subliniat Anthony Brenton, fost ambasador britanic în Rusia.

În aceste condiții Lawrence Friedman a descris trei modele posibile de acțiune - menținerea păcii, extinderea și izolarea - fiecare dintre ele având deficiențe semnificative.

 

Orice forță de menținere a păcii va întâmpina probleme din partea Rusiei

 

4. Sursă foto... (ucraina_osce_razboi_33623900.jpg)

Sursă foto: nrcu.gov.ua

Forțele de menținere a păcii, însărcinate cu aplicarea măsurilor de încetare a focului convenite și cu separarea părților în conflict, sunt ușor înarmate pentru autoapărare și includ adesea trupe din mai multe țări, de obicei sub auspiciile Națiunilor Unite. Dar, cu linia de contact din Ucraina aproximativ 1.300 de kilometri, este nevoie de un număr mare de trupe.

În plus, înainte de invazia la scară largă din 2022, o misiune internațională de monitorizare a OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) a operat în estul Ucrainei, cu acordul Rusiei de a supraveghea o linie de încetare a focului mult mai scurtă. Potrivit lui Michael Botsiurkiv, purtătorul de cuvânt al misiunii din 2014 până în 2016, aceasta a eșuat.

"Rușii au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a bloca misiunea. Ei s-au prefăcut că cooperează, au restricționat accesul și au acoperit diverse activități incorecte. Când lucrurile nu au mers așa cum au vrut, au închis misiunea", a declarat acesta.

 

Forțe avansate și întăriri gata să reacționeze rapid (extinderea)

 

5. Militari a... (ucraina_58290700.jpg)

Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Forța de primă linie este, în esență, ceea ce NATO a desfășurat în cele opt state membre aflate cel mai aproape de Rusia. Trupele nu sunt suficiente pentru a opri o invazie, iar acest concept funcționează doar atunci când există o legătură clară și indestructibilă între trupele aflate pe teren și întăririle mai mari, pregătite să intervină în luptă imediat ce este depășită linia roșie.

Există întotdeauna îndoieli cu privire la natura absolută a acestei garanții. O forță rusă de atac ar putea ocupa un teritoriu semnificativ înainte de sosirea întăririlor, așa că NATO a ales să își mărească dimensiunea forțelor sale de primă linie de la nivel de batalion la nivel de brigadă pentru a întări descurajarea împotriva unei Rusii nou agresive.

 

Forța de descurajare 

 

A treia posibilitatea, o forță de descurajare, este cu siguranță cea mai de încredere, dar ar trebui să fie foarte mare și bine echipată, necesitând până la 150.000 de militari bine echipați și cheltuieli semnificative pentru apărarea antiaeriană și informații, precum și arme și asistență americane cu capabilități strategice de care Europa încă nu dispune, de la transportul aerian la sateliți și apărarea antirachetă.

„Dar este greu de imaginat că Rusia ar fi de acord cu o astfel de forță din aceleași motive pentru care și-o dorește Zelenski”, a observat Friedman.

 

Soluția: strategia “ariciului”

 

6. Photo sour... (ucraina-soldati-razboi-front_31542800.jpg)

Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Așadar, cel mai bun răspuns pentru viitorul apropiat, după un posibil acord de încetare a focului, ar putea fi o variantă a strategiei “ariciului" pentru Ucraina (strategie defensivă, folosită de state mici pentru a descuraja atacurile unui adversar mai puternic) prin: aprovizionarea armatei ucrainene cu suficiente arme, resurse și pregătire – inclusiv din partea forțelor occidentale – pentru a convinge Rusia să nu mai încerce un astfel de angajament, însă, acest sprijin ar trebui să fie constant, semnificativ și pe termen lung.

Dar, mai întâi, în pofida pierderilor de pe câmpul de luptă și a presiunii economice, Ucraina trebuie să oprească avansul lent al Rusiei în est și să-l convingă pe Putin să pună capăt războiului. Cum poate să facă asta, va fi unul dintre principalele teste ale lui Trump dacă dorește să reușească oprirea războiului, așa cum a promis că va face.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Europa trebuie să se descurce singură. Descurajarea Rusiei nu este o prioritate americană, arată un document secret al Pentagonului
Controlul Arcticii trece și prin Finlanda. SUA va cumpăra spărgătoare de gheață de la principalul producător al acestui tip de nave
Olandezii nu se mint singuri și avertizează: Putin are nevoie doar de un an pentru a mobiliza o armată uriașă împotriva NATO
Canada intră în bătălia pentru Arctica, investind miliarde de dolari în tehnologie pe care puțin o au: Radare JORN cu bătaie peste orizont
Două escadrile „vecine”: De ce baza celei de-a treia escadrile de F-16 a României va fi la Kogălniceanu, la doar 90 de km de cea de-a doua?
Grupul de Luptă al NATO din România se află sub comanda Franței. În acest sens francezii au dislocat în România tehnică militară, printre care tancuri franceze Leclerc și blindate. Sursa foto: Twitter French Forces in Romania.
EXCLUSIV
În mâinile cui lăsăm apărarea Europei: Franța manifestă voinţă, dar are capacitatea necesară pentru a coordona inițiativele de apărare la nivel european?
Ne mai putem baza pe umbrela nucleară a SUA? Noile abordări americane de politică externă ar putea crește numărul puterilor nucleare la 25 de state
Presa sârbă anunță că Belgradul și Budapesta ar putea intra în alianță militară, ca răspuns la acordul recent semnat între Croația, Albania și Kosovo
Incertitudine cu privire la tancurile Abrams australiene donate Ucrainei: Joaca lui Donald Trump de-a asistența militară a dus la blocarea unui hub logistic din Polonia
De ce a renunțat Ucraina la arme nucleare deși știa că Rusia va ataca. Ioana Bercean: Dreptul internațional e cea mai înșelată mireasă
Germania aprobă un pachet major de ajutor militar pentru Ucraina, după luni de amânări: Mai multe rachete şi sisteme de apărare aeriană Iris-T pe ucraineni
Europa, plan pentru a prelua mai mult din responsabilitatea SUA în NATO: Ar fi nevoie de cinci până la zece ani de creștere a cheltuielilor pentru a înlocui majoritatea capacităților militare
A 68 a comemorare a Zilei Z / U.S. Army photo by Staff Sgt. Sharilyn Wells
EXCLUSIV
Cum s-a ajuns în acest moment periculos al istoriei? Marile puteri mondiale nu ascultă de calculele obișnuite de realpolitik mai ales în momentele critice
SUA forțează alegerile în Ucraina. Trimisul special american susține că autoritățile ucrainene vor organiza alegeri prezidențiale, deși Kievul nu confirmă
O campanie rusească de dezinformare, născută în laboratoarele Kremlinului, a vizat publicul britanic: Ruşii copiază paginile unor ziare locale pentru a răspândi false povești despre Ucraina
Rusia pretinde deja dreptul la Insulele Svalbard: Justifică această abordare prin interesul faţă de consolidarea poziției sale în Arctica și „negocierile geopolitice” aferente cu Statele Unite
Rusia nu poate ascunde acest dezastru nici dacă vrea: Baza bombardierelor rusești Tu-95MS și Tu-160 a suferit pagube majore în urma unui atac ucrainean cu drone (Foto)
Singura modalitate reală de a descuraja Rusia este de a „militariza Ucraina până în dinți”: Dacă dai dovadă de orice formă de slăbiciune față de Rusia, aceasta va profita de ea
Întâlnire Pavel-Zelenski: “Republica Cehă este alături de Ucraina și sprijină aderarea acesteia la UE și NATO”
Forțele de menținere a păcii din Ucraina vor include aviație și forțe navale aliate: România şi Polonia sunt elemente centrale ale unei strategii gândite la Londra
Parlamentul german, vot istoric: Berlinul are liber la investiții în apărare de sute de miliarde de euro
Rusia, o amenințare fundamentală la adresa securității Europei | UE se pregătește să facă faţă unui posibile agresiuni: Comisia Europeană stabilește politica de apărare pentru 2030
Macron propune înlocuirea avioanelor F-35 cu Rafale: Trebuie să oferim alternative europene țărilor obișnuite cu echipamentele militare americane
Ucrainenii nu slăbesc atacurile asupra bazei ruse Engels (Foto/Video): Depozitul cu rachete de croazieră pentru bombardierele Tu-95 si Tu-160 a fost lovit puternic cu drone
UE anunță Strategia pentru oțel și aluminiu. Planul va fi coloana vertebrală pentru reînarmarea Europei
Ucraina împărtășește pentru prima dată experiența de luptă avută cu FrankenSAM (Foto): Vechiul sistem de apărare antiaeriană Buk a primit rachete RIM-7
Poate Europa să înlocuiască F-35? Deocamdată pare imposibil, niciunul dintre cele trei de avioane europene nu are capacități de generația a 5-a
Congresul SUA dă semne de viață: Proiect bipartizan pentru nerecunoașterea anexării de către Rusia a teritoriilor ucrainene. „Granițele nu pot fi schimbate cu forța”
Rusia e cu ochii pe Baza 116: Zeci de avioane franceze Rafale F5 cu rachete hipersonice nucleare ASN4G vor „ținti” spre Federație
Forțele ucrainene pentru Operaţii Speciale continuă demilitarizarea Crimeei, efectuând atacuri precise și distrugând mai multe sisteme de război electronic (Video)

Ştiri Recomandate

Încă un Bradley, capturat în Ucraina. "Ucigașul de tancuri", prezentat de ruși ca pe un mare trofeu
Rușii încă visează la Transnistria, dar recunosc că “deocamdată, nu avem resurse pentru a captura Odesa și Mîkolaiv”
România va avea șapte sisteme PATRIOT. Ce știm despre programul de rachete și care sunt necunoscutele
Britanicii au ridicat două Eurofighter de două ori în doar 48 de ore pentru a intercepta avioane rusești care se apropiau de frontiera NATO
Lagăre de reeducare și uniforme militare rusești - drama copiilor ucraineni răpiți de Mama Rusie
Su-57 visează la performanțele F-35, dar rușii mizează pe cifre. Câte avioane ar putea arunca în luptă Rusia, dacă ar declanșa un război major
Nemții își fac încă o dronă kamikaze: Virtus, copia modernă a dronei rusești Lancet
Fantoma Escadrei ruse din Marea Mediterană: Rusia mai are în regiune doar două nave, după ce fregata Amiral Golovko a plecat în Oceanul Atlantic
Rușii sunt aproape de recuperarea completă a regiunii Kursk. Militarii ucraineni mai controlează o singură localitate de pe teritoriul rus
Trei F-16 ale Escadrilei 48 revin din Marea Britanie. F-urile au participat la exercițiul Ramstein Flag 2025, bazat pe lecțiile din Ucraina
Putin declară armistițiu de Paște
Mai multe firme chineze, acuzate că ajută Rusia să producă rachete Iskander, au fost trecute pe lista de sancțiuni a Kievului
Concesii cât o înfrângere. SUA ar putea recunoaște controlul rusesc asupra Crimeei, iar asta nu ar fi singurul pas în spate: Prezența în Siria ar putea fi înjumătățită
SpaceX deținut de Musk este favorit în construirea viitorului scut spațial antirachetă, ”Golden Dome”
Ce se mai știe despre bazele militare rusești din Siria. “Moscova continuă dialogul cu guvernul de tranziție”
SUA exersează noi tactici anti-dronă. Până când dronele MQ-9B și avioanele vor putea folosi arme laser, F-16 americane învață să lupte împotriva UAV-urilor
Israelul nu a renunțat la varianta unui atac limitat asupra instalațiilor nucleare iraniene, înainte ca Teheranul să-și refacă apărarea
”Nimeni nu mă joacă pe mine”. Trump confirmă că ar putea abandona negocierile privind Ucraina dacă nu se ajunge rapid la un rezultat. Ce se întâmplă cu ajutorul militar american
Rusia va trimite militari nord-coreeni în Ucraina. Justificarea, în nota propagandei ruse: Aceștia luptă pe teritoriul definit de constituția Rusiei
Joia Neagră pentru a doua Armată a lumii: Trupele de elită ruse, decimate la Pokrovsk. Cifrele „dezastrului irevocabil”, fără niciun centimetru avans
Cum folosește Rusia aviația militară pe post de „artilerie aeriană” și de ce marele perdant e Marina, zdrobită de o țară fără nave de luptă
Rușii au încercat spargerea frontului de sud. Nouă tactică folosită în regiunea Zaporojie, implică atacuri conduse cu o întregă unitate de luptă
Franța are trei submarine nucleare în Oceanul Planetar și capacitatea de a lovi oricând Rusia. Marea întrebare e dacă blufează după ce deschide umbrela nucleară
Avioanele US Navy au atacat un port petrolier important din Yemen
Trump încarcă nota aliaților din Asia, care ar putea fi obligați să plătească în plus pentru staționarea militarilor americani în Coreea de Sud și Japonia
De la pacea în 24 de ore la eșec total? SUA amenință că vor abandona inițiativa de a realiza pacea în Ucraina dacă nu va fi semnat un acord rapid
Oare în România se poate? Polonia interzice fotografierea infrastructurii critice, inclusiv poduri, tuneluri sau trenuri
Un avion de generația a 6-a cum Europa nu a mai văzut, dar sunt probleme în paradis. Acuze între parteneri după fuziunea Tempest și F-X
Moscova anunță că ”armistițiul energetic” a expirat, dar nu este clar ce instrucțiuni va da Vladimir Putin
Zelenski: China trimite arme Rusiei. Cum ajutorul militar de la Beijing și Phenian ține în viață mașinăria de război rusească
Trump s-a răzgândit. Zelenski nu e vinovat de declanșarea războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei, dar continuă să îl critice
Nu doar România: Polonia își alege și ea președintele în luna mai. Cine sunt candidații și cine pleacă cu prina șansă
pixel