Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Menținerea păcii va fi grea: Soluția? Strategia „ariciului” ucrainean și de ce Europa ar putea fi nevoită să trimită peste 100.000 de militari în Ucraina
Strategica
Data publicării:
Dacă într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat războiul din Ucraina va fi oprit, grație unui acord în care părțile vor fi făcut concesiile necesare, se pune problema cum vor putea arăta lucrurile după aceea din punct de vedere al asigurării securității Ucrainei pe termen scurt și mediu. 
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Poziția noii conduceri de la Washington arată că cel mai probabil SUA vor cere Europei să implementeze un plan de menținere a păcii şi să-şi asume responsabilitatea pentru securitatea Ucrainei, căutând să reducă angajamentele americane. 

Perspectiva unui acord de pace a accelerat dezbaterea despre prezența trupelor europene care ar monitoriza încetarea focului, ar menține pacea și ar ajuta la descurajarea Rusiei de la o agresiune viitoare. Întrebarea este cui vor aparține aceste trupe, care ar trebui să fie dimensiunea lor și dacă Putin va fi de acord cu prezența lor în apropierea liniilor de demarcație acceptate.

Unele țări europene, precum statele baltice, Franța și Regatul Unit, au ridicat posibilitatea includerii unora dintre trupele lor în forțele care ar putea fi prezente în Ucraina, în timp ce altele, precum Germania, au calificat ideea prematură.

„Fără aderarea Ucrainei la NATO, care pare puțin probabilă de ani de zile, ideea de a desfășura un număr mare de trupe europene din țările NATO pare nesăbuită pentru mulți oficiali și analiști. Fără o implicare clară a SUA într-o astfel de operație - cu acoperire aeriană, apărare antiaeriană și informații, atât umane, cât și tehnice - chiar și forțele europene ar fi expuse un risc serios la atacurile rusești”, relatează The New York Times.

 

Garanții pentru Ucraina înseamnă prezența acolo a trupelor aliate

 

2. Războiul d... (ucraina_01723200.jpg)

Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat pregătit pentru negocieri serioase privind un acord de încheiere a războiului dacă aliații săi oferă garanții de securitate, nu doar asigurări.

În absența apartenenței la NATO, pe care o preferă, liderul ucrainean a vorbit despre 200.000 de militari străini pe teritoriul ucrainean. Însă acest număr este  de aproape de trei ori mai mare decât cel al întregii armate britanice cu tot cu rezerva de voluntari, iar analiştii spun că este imposibil de obținut.

Un înalt oficial european a declarat că Europa chiar nu poate asigura 200.000 de soldați și că orice contingent militar de pe teren trebuie să aibă sprijin american, mai ales în fața celei de-a doua puteri nucleare din lume. În caz contrar, europenii vor fi permanent vulnerabili la eforturile Rusiei de a submina autoritatea politică și militară a Alianței.

Chiar și un număr mai modest de soldați europeni, cum ar fi 40.000, ar fi o țintă dificilă pentru un continent cu o creștere economică lentă, cu un număr redus de trupe și cu nevoia de a crește cheltuielile militare pentru propria apărare. Și, foarte probabil, nu ar fi suficient pentru a opune Rusiei o descurajare adevărată.

Potrivit lui Lawrence Friedman, profesor emerit de studii militare la King's College din Londra, forțele credibile de descurajare necesită de obicei mult mai mult de 100.000 de trupe alocate misiunii,  pentru rotații regulate și pentru situații de urgență.

Altfel, există pericolul pe care Claudia Mayor, expert în apărare la Institutul german pentru afaceri internaționale și de securitate, l-a numit „cacealma cu rugăciuni”.

„A furniza prea puține trupe sau forțe fără întăriri ar fi o cacealma care ar putea invita Rusia să testeze apele, și este puțin probabil ca țările NATO să poată rezista”, a precizat aceasta într-un articol scris recent cu Aldo Klemann, un locotenent colonel german, referitor la modul în care se poate asigura încetarea focului în Ucraina.

 

Europa nu poate acum fără SUA

 

3. Foto: Гене... (ucraina-armata_76810500.jpg)

Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Polonia, care este vecină cu Ucraina și profund interesată de securitatea acesteia, a refuzat până acum să participe la astfel de forțe.

"Polonia înțelege că are nevoie ca Statele Unite să fie implicate în orice astfel de propunere, așa că vrea să vadă ce vrea Trump să facă. Vrea asigurări de la Trump că Statele Unite vor oferi asistență de securitate pentru a-i sprijini pe europenii din prima linie", a declarat Alexandra de Hoop Scheffer, director interimar al German Marshall Fund.

Însă, potrivit acesteia, acest lucru nu este deloc evident de partea cealaltă a oceanului.

„Trump va încheia o înțelegere și va aștepta premiul Nobel, apoi se așteaptă ca europenii să plătească pentru asta și să-l pună în aplicare”, a subliniat ea.

Totuși, „dorința europeană de a fi pregătită să facă ceva util” pentru Ucraina fără americani va fi importantă în asigurarea locului Europei la masa negocierilor când acestea vor veni în sfârșit, a subliniat Anthony Brenton, fost ambasador britanic în Rusia.

În aceste condiții Lawrence Friedman a descris trei modele posibile de acțiune - menținerea păcii, extinderea și izolarea - fiecare dintre ele având deficiențe semnificative.

 

Orice forță de menținere a păcii va întâmpina probleme din partea Rusiei

 

4. Sursă foto... (ucraina_osce_razboi_33623900.jpg)

Sursă foto: nrcu.gov.ua

Forțele de menținere a păcii, însărcinate cu aplicarea măsurilor de încetare a focului convenite și cu separarea părților în conflict, sunt ușor înarmate pentru autoapărare și includ adesea trupe din mai multe țări, de obicei sub auspiciile Națiunilor Unite. Dar, cu linia de contact din Ucraina aproximativ 1.300 de kilometri, este nevoie de un număr mare de trupe.

În plus, înainte de invazia la scară largă din 2022, o misiune internațională de monitorizare a OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) a operat în estul Ucrainei, cu acordul Rusiei de a supraveghea o linie de încetare a focului mult mai scurtă. Potrivit lui Michael Botsiurkiv, purtătorul de cuvânt al misiunii din 2014 până în 2016, aceasta a eșuat.

"Rușii au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a bloca misiunea. Ei s-au prefăcut că cooperează, au restricționat accesul și au acoperit diverse activități incorecte. Când lucrurile nu au mers așa cum au vrut, au închis misiunea", a declarat acesta.

 

Forțe avansate și întăriri gata să reacționeze rapid (extinderea)

 

5. Militari a... (ucraina_58290700.jpg)

Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Forța de primă linie este, în esență, ceea ce NATO a desfășurat în cele opt state membre aflate cel mai aproape de Rusia. Trupele nu sunt suficiente pentru a opri o invazie, iar acest concept funcționează doar atunci când există o legătură clară și indestructibilă între trupele aflate pe teren și întăririle mai mari, pregătite să intervină în luptă imediat ce este depășită linia roșie.

Există întotdeauna îndoieli cu privire la natura absolută a acestei garanții. O forță rusă de atac ar putea ocupa un teritoriu semnificativ înainte de sosirea întăririlor, așa că NATO a ales să își mărească dimensiunea forțelor sale de primă linie de la nivel de batalion la nivel de brigadă pentru a întări descurajarea împotriva unei Rusii nou agresive.

 

Forța de descurajare 

 

A treia posibilitatea, o forță de descurajare, este cu siguranță cea mai de încredere, dar ar trebui să fie foarte mare și bine echipată, necesitând până la 150.000 de militari bine echipați și cheltuieli semnificative pentru apărarea antiaeriană și informații, precum și arme și asistență americane cu capabilități strategice de care Europa încă nu dispune, de la transportul aerian la sateliți și apărarea antirachetă.

„Dar este greu de imaginat că Rusia ar fi de acord cu o astfel de forță din aceleași motive pentru care și-o dorește Zelenski”, a observat Friedman.

 

Soluția: strategia “ariciului”

 

6. Photo sour... (ucraina-soldati-razboi-front_31542800.jpg)

Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Așadar, cel mai bun răspuns pentru viitorul apropiat, după un posibil acord de încetare a focului, ar putea fi o variantă a strategiei “ariciului" pentru Ucraina (strategie defensivă, folosită de state mici pentru a descuraja atacurile unui adversar mai puternic) prin: aprovizionarea armatei ucrainene cu suficiente arme, resurse și pregătire – inclusiv din partea forțelor occidentale – pentru a convinge Rusia să nu mai încerce un astfel de angajament, însă, acest sprijin ar trebui să fie constant, semnificativ și pe termen lung.

Dar, mai întâi, în pofida pierderilor de pe câmpul de luptă și a presiunii economice, Ucraina trebuie să oprească avansul lent al Rusiei în est și să-l convingă pe Putin să pună capăt războiului. Cum poate să facă asta, va fi unul dintre principalele teste ale lui Trump dacă dorește să reușească oprirea războiului, așa cum a promis că va face.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Sunt rușii capabili să facă o breșă masivă pe front în Ucraina? Răspunsul îl dă gen. american Cavoli, comandantul suprem aliat din Europa
Zelenski se vrea un unificator al unei Europe tot mai dezbinate în politica de securitate: Europa are nevoie de propria sa versiune a ,,Iron Dome''
Franța acordă mari șanse celui mai negru scenariu de securitate? Președintele Macron vrea să actualizeze Evaluarea Strategică Națională
U.E spune că este pregătită să negocieze cu Trump pentru a menține parteneriatul transatlantic: Avem schimburi comerciale de 1,5 trilioane de euro
SUA numesc clar Rusia „agresor”, însă războiul trebuie încheiat. Trump suspendă ajutoarele externe ordonând un audit, dar Ucraina ar putea avea o portiță
Trump: Putin distruge Rusia, nu știu dacă vrea o înțelegere. Cele mai importante decizii și declarații din prima zi de mandat
Momentul simbolic de la Casa Albă în care fostul președinte democrat Joe Biden, alături de soția sa Jill Biden, predă puterea noului președinte american Donald Trump, însoțit de Melania Trump, prima doamnă a SUA
EXCLUSIV
Cu Biden s-a terminat o eră pentru Europa. Ne adaptăm și urcăm împreună în „trenul Mar-a-Lago” sau rămânem în gară irelevanți geopolitic?
În ziua inaugurării lui Trump, Putin vrea dialog: “Salutăm declarațiile despre necesitatea evitării unui al treilea război mondial”
România în 2025, de la mașini de luptă la modernizarea avioanelor. Și, după mulți ani, o veste bună pentru cea mai văduvită structură de forță a Armatei române
Ucraina admite că sistemele Patriot nu pot contracara noile rachete rusești Oreshnik, dar se adaptează rapid: Un sistem propriu de apărare aeriană
O promisiune electorală care nu se uită: Ce spune viitorul consilier pentru securitate națională al lui Trump despre încheierea războiului purtat de Rusia în Ucraina?
Zelenski le-a cerut din nou aliaților mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru contracararea Rusiei: “În ultima săptămână, rușii au executat peste 1.000 de atacuri aeriene”
Pe fondul tensiunilor cu SUA și Israel, Iranul îşi ascunde arsenalul militar la 500 de metri sub pământ (Foto/Video): Nu este suficient pentru bombele de tip „bunker buster” GBU-28
Turcia nu caută un conflict cu Israelul în Siria, deși cele două țări nu văd la fel viitorul sirian
Lansatorul românesc de rachete APR-40, filmat pe frontul din Ucraina (Video). Militarii ucraineni au împărtășit impresii despre avantajele şi dezavantajele acestuia
Dronele ucrainene, atac asupra unui nou depozit rusesc de combustibil situat în regiunea rusă Tula (Foto/Video): Distanţa de peste 300 km de linia frontului nu a fost o provocare pentru ucraineni 
Angajați care lucrează la o fabrică a producătorului rus de rachete Almaz-Antey din Ulyanovsk, Rusia. Sursa foto: Ministerului rus al Apărării.
EXCLUSIV
Rusia stă pe o bombă cu ceas în timp ce continuă să împrumute bani pentru a finanța războiul din Ucraina: Mitul Rusiei care poate lupta pe termen nelimitat se spulberă
Un militar al armatei SUA testează noul sistem de lansare a rachetelor Javelin. Sursa Foto: U.S. Army.
EXCLUSIV
Zorii unui nou război rece aduc al treilea război mondial mai aproape decât a fost vreodată?
Rusia și Iranul întăresc relațiile și semnează un acord strategic
Dronele cu fibră optică, o nouă găselniță pentru trupele ruse: Ucraina caută o tehnologie militară pentru a combate dronele rezistente la bruiaj electronic
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ce învaţă NATO din cei trei ani de război din Ucraina? Amiralul Pierre Vandier: Am fost martorii combinației dintre Primul Război Mondial și războiul viitorului
Rețelele sociale, folosite de axa Beijing-Moscova cu precizia bombelor ghidate. România va amenda cu 5% rețelele sociale care încalcă regulile din campania electorală
Artrom Steel Tubes S.A, unul dintre cei mai importanți producători români de țevi din oțel fără sudură, acord pentru a fi preluată de către GLGH Steel:
Dezinformări referitoare la modernizarea Bazei Mihail Kogălniceanu, dezminţite de MApN: Manipulările din spațiul public pe acest subiect sunt aliniate campaniilor de dezinformare ale Rusiei
China, elefantul din cameră. Amiralul NATO Rob Bauer avertizează: „China devine din ce în ce mai agresivă”
Forțele Armate Ucrainene, confruntate cu o lipsă gravă de personal militar, puse în faţa unor măsuri drastice: Mulți soldați nou recrutați nu reușesc să îndeplinească standardele
Atacarea depozitelor ruseşti de petrol, una dintre cele mai bune strategii ale Ucrainei: Imagini din satelit confirmă atacul asupra rafinăriei de petrol Saratov
Competiţia în domeniul dronelor miliare este acerbă: Ucraina are acum un program de drone mult mai avansat decât Statele Unite
Garantarea securităţii regiunii Mării Negre este crucială: Bulgaria aşteaptă să primescă primele avioane F-16 Block 70
În 2024, NATO a avut de interceptat un număr însemnat de aeronave rusești deasupra Mării Baltice: Au fost efectuate peste 300 de misiuni de poliție aeriană

Ştiri Recomandate

Menținerea păcii va fi grea: Soluția? Strategia „ariciului” ucrainean și de ce Europa ar putea fi nevoită să trimită peste 100.000 de militari în Ucraina
Ucrainenii vor să joace tare: Ucraina va propune Rusiei un schimb de teritorii
Franța ar putea cumpăra, în premieră, armament indian: Achiziția sistemelor de rachete ”Pinaka” pare un pas înapoi pentru Armată, dar are câteva mari avantaje
Europa plusează cu investiții de încă 50 de miliarde în IA, în timp ce Musk a făcut o ofertă de aproape 100 de miliarde pentru preluarea OpenAI
Rușii au făcut unei puteri militare o ofertă de nerefuzat: Producția Su-57 în afara Rusiei, cu transfer de tehnologie. Dar cum va reacționa China?
Prețul eșecului rachetei ruse Sarmat, „imposibil” de interceptat? Doi grei din industria rusă au simțit deja palma grea a lui Putin
Războiul, purtat și sub pământ: Ucraina produce rachete-dronă Peklo, într-o fabrică subterană (Foto). Ucrainenii au prezentat facilitatea aliaților
U.S. Air Force are ca obiectiv înzestrarea cu până la 200 de aeronave B-21 Raider pentru flota de bombardiere strategice stealth de ultimă generație
Japonia s-ar putea implica în proiectul energetic esențial pentru România, cel al reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicești
Ilie Bolojan preia funcția de președinte interimar al României după demisia lui Klaus Iohannis
Contribuția SUA înseamnă jumătate din echipamentele militare furnizate Ucrainei. Trump cere "securizarea" ajutorului american
Avioanele franceze Mirage 2000-5 au doborât zece drone Shahed deasupra Mării Roșii (Video): Reuşita le face ideale pentru a fi utilizate de ucraineni în lupta cu UAV-urile ruseşti
Armata viitorului: Compania L3Harris a dezvoltat un software pentru a gestiona un roi de mii de drone
Fiica lui Kellogg, mediatorul lui Trump, critică „pacea cu orice preț”. Ea a ajutat Ucraina încă de la începutul războiului
Își va reduce SUA prezența militară în Europa? Secretarul american al apărării vine la Bruxelles cu mesajul: Europa trebuie să joace un rol de lider în Ucraina
Italia trimite sistemul de apărare antiaeriană SAMP/T în Lituania pentru a testa capacitățile de aparare ale NATO în contextul războiului din Ucraina
Cu ochii pe „flota fantomă” de petroliere a Rusiei: UE ia în considerare măsuri juridice pentru a o confisca
Cea mai eficientă metodă împotriva Shahed. De ce nu are sens distrugerea lansatoarelor de drone rusești
În timp ce suspendă planul de pace pentru a discuta și cu partenerii NATO, administrația Trump ia pulsul Kievului: Întâlnire Zelenski-Vance, la Munchen
Su-75, următoarea glumă a Rusiei? Avionul dezvoltat de ruși pentru a sparge supremația F-35 pe piața externă devine tot mai puțin probabil
Franța intră în războiul pentru AI și vrea să investească aproape 110 de milioane de euro în tehnologiile viitorului
”Este un blitzkrieg incredibil”. Motivul echipei Trump-Musk din spatele disponibilizărilor în masă în administrația SUA
Mașinile de luptă ale infanteriei pe care România le cumpără vor fi forța de manevră a Armatei. Patru „titani” din industrie se „bat” să furnizeze României cele 300 de MLI
Ce scrie presa internațională după demisia lui Iohannis. Pentru prima dată în istoria țării, într-o Românie bulversată, președintele aruncă prosopul
Pregătiți să conducă NATO: În timp ce Scholz vrea o prezenţă NATO mai consistentă în Groenlanda, opoziția plusează cu majorarea cheltuielilor Germaniei cu apărarea
Reuters: Rusia joacă tare în negocierile cu Trump și nu renunță la cererile prezentate de Putin ce țin mai degrabă de o capitulare a Ucrainei
Rusia aplică deja experiența din Ucraina împotriva statelor NATO. Centrul din Germania unde se antrenează ”Regimentul Patriot” al Ucrainei, survolat de drone suspecte
Regimul de la Tiraspol refuză banii europeni pentru depăşirea crizei energetice. Soluția: Gaze rusești, livrate de o companie ungară
Klaus Iohannis a demisionat din funcția de președinte al României. Președintele va pleca din funcție pe 12 februarie
Germania respinge o eventuală aderare a Ucrainei la NATO în viitorul apropiat, menționând poziția Statelor Unite: Nu sunt acceptate state membre care sunt în război
Rusia folosește deja împotriva NATO experiența dobândită în urma războiului din Ucraina: Se impune dezvoltarea în continuare a unor capacități defensive
Forțele ruse și-ar proteja rutele de aprovizionare cu plase antidronă (Video). Este fezabil sau este pură propagandă?
pixel