Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
MiG-29 ale Ucrainei lansează rachete americane AGM-88 HARM. Cum e ținută în șah aviația militară rusă de rachetele anti-radar ale SUA
Forțele aeriene
Data actualizării:
Data publicării:
În august 2022, oficialii americani din domeniul apărării au confirmat informatiile apărute pentru prima dată în cercurile analiștilor OSINT potrivit cărora Forțele Aeriene Ucrainene au folosit rachete anti-radar AGM-88, lansate de pe aeronave ucrainene. Confirmarea a ridicat atunci multe semne de întrebare cu privire la compatibilitatea dintre munițiile occidentale și flota de avioane ex-sovietică a Ucrainei.
MiG-29 ucrainean, sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev
MiG-29 ucrainean, sursă foto: Ministerul Apărării de la Kiev

De asemenea, știrea a contribuit la discuțiile cu privire la ceea ce înseamnă o apărare aeriană eficientă, în special în ceea ce privește desfășurarea misiunilor de tip SEAD/DEAD (suprimarea apărării aeriene/distrugerea apărării aeriene) de către ambele părți.

În ciuda faptului că deține un avantaj calitativ și cantitativ substanțial pe hârtie, Forțele Aeriene Ruse (VKS) nu au reușit să domine spațiul aerian al Ucrainei.

 

Incapacitatea Rusiei de a efectua misiuni SEAD/ DEAD eficiente

 

Analiștii militari ai publicației Airforce-Technology sunt de părere ca acest lucru este probabil legat de incapacitatea rușilor de a desfășura misiuni SEAD/ DEAD eficiente, legată de factori precum mobilitatea ridicată a apărării aeriene ucrainene (inclusiv unități S-300, SA-11 și SA-8), informații eficiente, slaba pregătire a rușilor și furnizarea de sisteme de apărare aeriană portabile de tip MANPADS (man-portable air-defense) occidentale către Forțele Armate Ucrainene.

Utilizarea de către ucraineni a rachetelor AGM-88 subliniază acest eșec al Rusiei, demonstrând că forțele aeriene ucrainene sunt încă capabile să conteste capacitatea Forțelor Aeriene Ruse de a domina spațiul aerian din Ucraina și să limiteze puterea aviației ruse.

Pentru a înțelege utilizarea rachetelor de tip HARM în Ucraina și, în general, tot ceea ce tine de desfășurarea unor misiuni de tip SEAD/DEAD, este mai întâi necesar să înțelegem anatomia capacităților antiaeriene de ambele părți implicate in acest conflict.

În linii mari, sistemele de rachete sol-aer (SAM) funcționează prin detectarea amenințărilor aeriene care se apropie, cu ajutorul radarului și apoi prin interceptarea acestor amenințări, cel mai adesea cu rachete. Trebuie să se înțeleagă că sistemele cu cea mai mare rază de acțiune, cum ar fi S-300, nu sunt unități individuale.

În cadrul fiecărei unități S-300 există patru unități de foc 83P6. Toate acestea sunt conectate la trei unități radar separate: un radar de 30N6-1 Flap Lid B și radarele ST-68UM Tin Shield și 76N6 Clam Shell, situate la 120 m, 250 m și, respectiv, 500 m de unitățile de foc.

În linii mari, radarele de sunt utilizate pentru a detecta amenințările care se apropie, în timp ce radarul de angajare urmărește amenințarea și furnizează datele necesare pentru ca lansatoarele să intercepteze amenințarea. În cele din urmă, aceste sisteme sunt conectate la un post de comandă automatizat (ADCP), în acest caz, un 5S99-M Senezh-M sau 5N37/73N6 Baikal, care coordonează și distribuie datele de la alte unități și, în general, controlează complexul.

Există o mare varietate între sistemele S-300 în ceea ce privește specificațiile exacte ale unităților constitutive și nu toate unitățile SAM-urile sunt alcătuite în același mod. De exemplu, sistemul cu rază scurtă de acțiune Tor utilizează o configurație de tip TLAR (transportor, lansator și radar), în care radarul și lansatorul sunt încorporate pe același vehicul. Dezavantajele pe care le aduce o astfel de configurație este că razele de detecție și de angajare sunt reduse semnificativ.

2. MiG-29, Uc... (mig-29-ucraina_35246700.jpg)

MiG-29, Ucraina, sursă foto: MilitaryAviation.in.ua

Acest lucru este relevant pentru a înțelege de ce au fost eficiente rachete AGM-88 HARM in Ucraina -  acestea funcționează prin detectarea și localizarea surselor de emisii radar active. Racheta poate fi desfășurată în mai multe moduri de lansare, modurile fiind diferențiate în funcție de faptul că racheta are sau nu o țintă stabilita înainte de lansare și de distanța la care această țintă se afla.

Atunci când sunt utilizate pentru misiuni de tip SEAD, rachetele anti-radar sunt lansate având o țintă prestabilita. În acest mod, senzorii aeronavei detectează o țintă și transmit aceste date către rachetă înainte de lansare. Acest mod oferă cea mai mare rază de acțiune pentru acest tip de rachete. În alte moduri de lansare, senzorii de la bordul rachetei, mai degrabă decât cei ai aeronavei, pot selecta o țintă înainte de lansare sau pot alege țintă după lansare.

Atunci când este lansată împotriva unui sistem de rachete sol-aer, de exemplu un S-300, aeronava sau racheta va detecta undele radar de la unitățile radar ale sistemului de rachete și se va concentra asupra sursei acestor emisii, adică asupra unităților radar. 

 

Utilizarea rachetelor anti-radar de către Forțele Aeriene Ucrainene: Cazul MiG-29

 

Deși ar fi necesare adaptări si modificări pentru a permite lansarea rachetelor de tip HARM de pe aeronavele de tip sovietic, acesta nu este cel mai mare impediment.

Pentru ca racheta să fie utilizată eficient, trebuie să se stabilească o interfață de date între pilot și muniție, care să permită transmiterea de informații privind locația și caracteristicile țintelor. Pentru ca acest lucru să fie realizat, ar fi necesare modificări semnificative ale aeronavelor ucrainene.

Cu toate acestea, NATO are experiență în modificarea aeronavelor din epoca sovietică pentru a le spori compatibilitatea cu echipamentele NATO.

De exemplu, atât Polonia, cât și Slovacia și-au modernizat avioanele MiG-29 pentru a se alinia mai bine la standardele NATO. În plus, Ucraina și-a demonstrat, de asemenea, capacitatea de a adapta și de a utiliza arme occidentale în moduri pentru care acestea nu au fost proiectate. De exemplu, rachete Brimstone concepute pentru a fi lansate din avioane au fost lansate de la sol de pe camioane.

În plus, nu este clar în ce mod au fost utilizate de către Forțele Aeriene Ucrainene rachetele de tip HARM furnizate de SUA. Este puțin probabil ca Forțele Aeriene Ucrainene să desfășoare operațiuni SEAD/DEAD de amploare, încercând să elimine în totalitate capacitățile antiaeriene rusești din regiune. În primul rând, un succes major al Ucrainei până acum în război a fost capacitatea sa de a păstra o parte substanțială a flotei sale de avioane, în ciuda avantajului numeric pe care il au Forțele Aeriene Ruse, in materie de avioane de lupta.

 

Comandanții ucraineni nu ar fi probabil dispuși să își pună în pericol aeronavele rămase pentru a desfășura operațiuni SEAD/DEAD

 

3. MiG-29 al ... (mig-29-ucraina-avion_23180300.jpg)

MiG-29 al Forțelor Aeriene Ucrainene

Comandanții ucraineni nu ar fi probabil dispuși să își pună în pericol aeronavele rămase pentru a desfășura operațiuni SEAD/DEAD.

Păstrarea unei forțe în funcțiune permite Ucrainei să continue să conteste spațiul aerian și să refuze Rusiei dominația aeriană. În plus, având în vedere că Ucraina deține o flotă formată exclusiv din avioane din epoca sovietică, piloții ucraineni nu ar avea familiaritatea necesară cu rachetele HARM pentru a efectua în mod eficient astfel de operațiuni.

În schimb, s-ar putea argumenta că aceste muniții ar putea fi eficiente în suprimarea antiaeriană rusă pentru perioade scurte de timp în zone restrânse, permițând un sprijin aerian la altitudini joase. Simpla cunoaștere a prezenței rachetelor HARM în regiune ar putea fi suficientă pentru a-i determina pe comandanții ruși să nu-și dezvăluie unitățile SAM, permițând astfel Ucrainei o utilizare limitată a spațiului aerian.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
În ultimele trei luni, piloții militari ruși au lansat aproximativ 3.500 de bombe de aviație asupra pozițiilor armatei ucrainene, adică de 16 ori mai mult decât în anul 2023
La Centrul European de Pregătire F-16 din România au ajuns alte trei aeronave ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze
Premieră pentru Ucraina, dezvăluită de o fotografie: Avioane MiG-29 ucrainene pot lansa bombe ghidate franceze AASM (Hammer)
De frica dronelor maritime ucrainene, cargourile rusești folosite pentru transporturi de arme nu mai intră în Marea Neagră, utilizând rute ocolitoare spre Marea Baltică
Avioanele germane au început să arunce ajutor peste Gaza
Ucraina a lansat o ploaie de drone peste rafinăriile rusești. Incendii la mai multe rafinării de pe teritoriul Rusiei
Au deschis șampania la Avioane Craiova. A avut loc primul zbor al unui avion IAR-99 SM modernizat din lotul celor 10 (Video)
Forțele Aeriene ale SUA vor să renunțe la 250 de avioane deodată: F-15, A-10 și chiar F-22 sunt pe listă şi aşteaptă aprobarea Congresului SUA
SUA și-au făcut temele: ATACMS cu rază de 290 km pentru Ucraina în următorul pachet. Americanii au deja în dotare mai modernele rachete PrSM
Numitor comun pentru avioanele F-16 ale României și Poloniei: Rachete de ultimă generație AIM-120 și AIM-9X. Diferențe însă într-un acord gigant anunțat de SUA
Din Alaska în Europa, pe cel mai scurt drum: Deasupra Polului Nord. Americanii și norvegienii se vor parașuta după un zbor peste Polul Nord
Aderarea Suediei la NATO nu a picat bine Rusiei: Avioane MiG-31, cu rachete hipersonice Kinzhal, zbor de intimidare deasupra Mării Baltice
Americanii au driblat blocajul: Primul pachet militar trimis de SUA către Ucraina după mult timp. O versiune mai veche a rachetei ATACMS ar putea fi inclusă
La ce altitudine și cu ce viteză a zburat Kaan, avion turc de generația a 5-a. După ce euforia a trecut turcii se confruntă cu prima problemă mare
Zbor rar pe Flancul Estic: Un avion american de recunoaștere U-2 Dragon Lady, observat în misiune deasupra Poloniei (Foto)
Ucraina construiește 2.000 de kilometri de fortificații pe trei linii, dar pericolul imediat rămâne: Rusia lovește eficient cu vechile bombe de aviație, transformate în arme moderne
Ucrainenii au atacat cu drone o importantă uzină aeronautică din Rusia (Foto): Ruşii îşi repară aici aeronavele de tip Tu-95 și Il-76, inclusiv avioane de cercetare A-50
Misiune istorică a Forțelor Aeriene ale Suediei: Pentru prima dată de la aderarea la NATO, un avion de cercetare suedez a zburat în apropierea frontierelor rusești
Premieră pentru U.S. Air Force: F-35A este acum certificat pentru a lansa bombe nucleare B61-12
Rușii își sacrifică avioane Su-34 și Su-35 în mod deliberat pentru a lovi cu bombe cu planare. Experții se tem că se pregătește un scenariu horror pentru Ucraina
Povestea se repetă în Marea Neagră, dar acum cu britanicii. Rușii spun că un Su-30 a împiedicat două Eurofighter să încalce frontierele Rusiei
Aglomerație pe cerul României: Trei aviații militare aliate au efectuat o demonstrație de forță și misiuni în zona litoralului românesc
Doborârea unui Su-34 este ușoară, lupta sistemelor Patriot utilizate de Ucraina este mai mult împotriva avioanelor ruseşti Su-35
Rafale franceze aflate într-o misiune în Marea Neagră, interceptate de un Su-27 rus. Cel mai probabil vorbim de avioanele Rafale dislocate în România
Cum a fost îngenuncheată Germania de ”Taurus-Leaks”. Prin publicarea conversației ofițerilor Bundeswhr, Rusia împușcă doi iepuri dintr-un foc
Întârziere la întârziere la Avioane Craiova. Se depun eforturi mari pentru ca primul IAR-99 Șoim să efectueze zborul inaugural
Italia va retrage sistemul SAMP/T Mamba dislocat temporar în Slovacia. Pro-rusul Robert Fico întreabă: „Cine va păzi centralele noastre nucleare”
SUA au testat apărarea Europei cu bombardiere strategice B-1B. Toate scenariile au fost luate în calcul, inclusiv un atac nuclear surpriză

Ştiri Recomandate

NATO trebuie să rezolve rapid problema deficitului de trupe. Războiul din Ucraina arată și care pot fi soluțiile
Cehia a depășit planul și anunță că a identificat peste un milion de obuze de artilerie pentru Ucraina
S-au făcut toate calculele și se știe câte F-16 va primi Ucraina. Trei țări din nordul Europei sunt cele mai active iar România joacă și ea un rol esențial
SUA au calificat riscul unui atac al Iranului împotriva Israelului ca fiind „cât se poate de real”. IDF trebuie să fie pregătită să lupte împotriva statului fundamentalist
Europa va avea o Forță de Reacție Rapidă, dar Polonia e pregătită și de următorul pas. Sikorski: Avem nevoie de o Apărare Europeană
Deși nu e încă gata, laserul DragonFire ar putea ajunge pe frontul din Ucraina. UK: Nu e nevoie să fie perfect pentru a-l trimite pe teren
B-21, o „jucărie” teribil de scumpă. Cât costă noul bombardier B-21 Raider al SUA, primul și singurul bombardier de generația a 6-a
Rusia este o „amenințare cronică” pentru SUA, iar sprijinul pentru Ucraina este necesar: Ucrainenii rămân în prezent aproape în întregime dependenţi de sprijinul american
Companii chineze, sancţionate de SUA pentru încercarea de a cumpăra cipuri AI pentru armata chineză, dar şi petru furnizare de drone către Rusia
Are Ungaria o opoziție adevărată? Un fost apropiat al regimului Orban vrea să rupă monopolul FIDESZ și merge la alegerile comasate cu un alt partid
Cum a blocat Ucraina accesul la un punct logistic rus în Crimeea (Foto). Nava rusă Novocherkassk zace pe fundul mării în portul Feodosia
Umbrela de securitate a SUA, care ne-a protejat în timpul Războiului Rece și după, poate să nu rămână deschisă tot timpul: Europa are nevoie de o capacitate de apărare comună
Termocentrala ucraineană Trypilska a fost lovită cu noua rachetă de croazieră rusească Kh-69, “mai periculoasă decât racheta hipersonică Kinjal”
Pentru a adapta centrele de comandă la cerințele războiului modern, U.S. Army vrea acces la mai multă ''tehnologie comercială''
Europa de Est ar putea avea nevoie de o prezență militară NATO și mai extinsă
”Economia de război nu este mâine, este aici”. Franța lui Macron nu exclude nici varianta rechizițiilor pentru accelera producția militară
Kuzmin e istorie. Ambasadorul Rusiei la București a părăsit definitiv România după ce și-a încheiat misiunea diplomatică
SUA spun că sunt deplin angajate să apere Japonia; chiar și nuclear. Premierul japonez: Cea mai mare provocare vine din China
Sursa foto: Forțele Navale Române
EXCLUSIV
Plan de 600 de milioane de euro pentru modernizarea și înarmarea fregatelor României vechi de 40 de ani. Dar e oare o decizie înțeleaptă?
Turcia pregătește un plan de pace pentru războiul din Ucraina. Dacă va accepta condițiile, Kievul ar spune adio aderării la NATO și teritoriilor deja cucerite de ruși
”Avem nevoie urgentă de cel puțin șapte Patriot”. Patru țări din Europa și Asia dețin baterii Patriot care ar putea fi trimise imediat în Ucraina, spune un oficial ucrainean
Termocentrala ucraineană Trypillia, distrusă în totalitate în urma unui atac rusesc | Zelenski: Avem nevoie de sisteme de apărare, nu de vorbe goale
După două amânări, rușii au lansat Angara-A5, prima rachetă spațială produsă de Rusia de la prăbușirea URSS
Turcii se mișcă bine: Un radar AESA dezvoltat 100% de industria turcă, integrat pe F-16. Primul zbor al unui F turcesc cu noul radar a avut deja loc
Forțele ruse încearcă să îngenuncheze Harkivul prin lovituri aeriene repetate. Ultimul atac, din cursul zilei de joi, realizat cu rachete Iskander-M
NATO: Ucraina are dreptul la autoapărare, inclusiv atacând ținte militare din afara Ucrainei
Baloanele de cercetare aeriană oferă deja unele avantaje distincte față de sistemele ISR tradiționale bazate pe sateliți și avioane
Armata Rusiei luptă în Ucraina ca în Mad Max. Rușii atacă cu tancuri „țestoasă” și folosesc intens motocicletele pe front
Rușii au lovit centrala termică Trypilska din regiunea Kiev, una dintre cele mai mari din Ucraina (Video)
Israelul promite să atace Iranul în cazul "răzbunării" promise de iranieni pentru consulatul bombardat din Siria: Vom fi capabili să răspundem foarte rapid cu o acțiune ofensivă decisivă
Ucraina are nevoie de militari iar într-un final a adoptată noua lege a mobilizării. Modificările aduse sunt majore iar unele au născut controverse
pixel