Potrivit presei ucrainene, Comandamentul Operativ Sud din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că, pe 14.03.2023, Aviația Tactică a Federației Ruse a executat atacuri cu rachete asupra teritoriului Regiunii Odesa.
De asemenea, știrea a contribuit la discuțiile cu privire la ceea ce înseamnă o apărare aeriană eficientă, în special în ceea ce privește desfășurarea misiunilor de tip SEAD/DEAD (suprimarea apărării aeriene/distrugerea apărării aeriene) de către ambele părți.
În ciuda faptului că deține un avantaj calitativ și cantitativ substanțial pe hârtie, Forțele Aeriene Ruse (VKS) nu au reușit să domine spațiul aerian al Ucrainei.
Analiștii militari ai publicației Airforce-Technology sunt de părere ca acest lucru este probabil legat de incapacitatea rușilor de a desfășura misiuni SEAD/ DEAD eficiente, legată de factori precum mobilitatea ridicată a apărării aeriene ucrainene (inclusiv unități S-300, SA-11 și SA-8), informații eficiente, slaba pregătire a rușilor și furnizarea de sisteme de apărare aeriană portabile de tip MANPADS (man-portable air-defense) occidentale către Forțele Armate Ucrainene.
Utilizarea de către ucraineni a rachetelor AGM-88 subliniază acest eșec al Rusiei, demonstrând că forțele aeriene ucrainene sunt încă capabile să conteste capacitatea Forțelor Aeriene Ruse de a domina spațiul aerian din Ucraina și să limiteze puterea aviației ruse.
Pentru a înțelege utilizarea rachetelor de tip HARM în Ucraina și, în general, tot ceea ce tine de desfășurarea unor misiuni de tip SEAD/DEAD, este mai întâi necesar să înțelegem anatomia capacităților antiaeriene de ambele părți implicate in acest conflict.
În linii mari, sistemele de rachete sol-aer (SAM) funcționează prin detectarea amenințărilor aeriene care se apropie, cu ajutorul radarului și apoi prin interceptarea acestor amenințări, cel mai adesea cu rachete. Trebuie să se înțeleagă că sistemele cu cea mai mare rază de acțiune, cum ar fi S-300, nu sunt unități individuale.
În cadrul fiecărei unități S-300 există patru unități de foc 83P6. Toate acestea sunt conectate la trei unități radar separate: un radar de 30N6-1 Flap Lid B și radarele ST-68UM Tin Shield și 76N6 Clam Shell, situate la 120 m, 250 m și, respectiv, 500 m de unitățile de foc.
În linii mari, radarele de sunt utilizate pentru a detecta amenințările care se apropie, în timp ce radarul de angajare urmărește amenințarea și furnizează datele necesare pentru ca lansatoarele să intercepteze amenințarea. În cele din urmă, aceste sisteme sunt conectate la un post de comandă automatizat (ADCP), în acest caz, un 5S99-M Senezh-M sau 5N37/73N6 Baikal, care coordonează și distribuie datele de la alte unități și, în general, controlează complexul.
Există o mare varietate între sistemele S-300 în ceea ce privește specificațiile exacte ale unităților constitutive și nu toate unitățile SAM-urile sunt alcătuite în același mod. De exemplu, sistemul cu rază scurtă de acțiune Tor utilizează o configurație de tip TLAR (transportor, lansator și radar), în care radarul și lansatorul sunt încorporate pe același vehicul. Dezavantajele pe care le aduce o astfel de configurație este că razele de detecție și de angajare sunt reduse semnificativ.
MiG-29, Ucraina, sursă foto: MilitaryAviation.in.ua
Acest lucru este relevant pentru a înțelege de ce au fost eficiente rachete AGM-88 HARM in Ucraina - acestea funcționează prin detectarea și localizarea surselor de emisii radar active. Racheta poate fi desfășurată în mai multe moduri de lansare, modurile fiind diferențiate în funcție de faptul că racheta are sau nu o țintă stabilita înainte de lansare și de distanța la care această țintă se afla.
Atunci când sunt utilizate pentru misiuni de tip SEAD, rachetele anti-radar sunt lansate având o țintă prestabilita. În acest mod, senzorii aeronavei detectează o țintă și transmit aceste date către rachetă înainte de lansare. Acest mod oferă cea mai mare rază de acțiune pentru acest tip de rachete. În alte moduri de lansare, senzorii de la bordul rachetei, mai degrabă decât cei ai aeronavei, pot selecta o țintă înainte de lansare sau pot alege țintă după lansare.
Atunci când este lansată împotriva unui sistem de rachete sol-aer, de exemplu un S-300, aeronava sau racheta va detecta undele radar de la unitățile radar ale sistemului de rachete și se va concentra asupra sursei acestor emisii, adică asupra unităților radar.
Deși ar fi necesare adaptări si modificări pentru a permite lansarea rachetelor de tip HARM de pe aeronavele de tip sovietic, acesta nu este cel mai mare impediment.
Pentru ca racheta să fie utilizată eficient, trebuie să se stabilească o interfață de date între pilot și muniție, care să permită transmiterea de informații privind locația și caracteristicile țintelor. Pentru ca acest lucru să fie realizat, ar fi necesare modificări semnificative ale aeronavelor ucrainene.
Cu toate acestea, NATO are experiență în modificarea aeronavelor din epoca sovietică pentru a le spori compatibilitatea cu echipamentele NATO.
De exemplu, atât Polonia, cât și Slovacia și-au modernizat avioanele MiG-29 pentru a se alinia mai bine la standardele NATO. În plus, Ucraina și-a demonstrat, de asemenea, capacitatea de a adapta și de a utiliza arme occidentale în moduri pentru care acestea nu au fost proiectate. De exemplu, rachete Brimstone concepute pentru a fi lansate din avioane au fost lansate de la sol de pe camioane.
În plus, nu este clar în ce mod au fost utilizate de către Forțele Aeriene Ucrainene rachetele de tip HARM furnizate de SUA. Este puțin probabil ca Forțele Aeriene Ucrainene să desfășoare operațiuni SEAD/DEAD de amploare, încercând să elimine în totalitate capacitățile antiaeriene rusești din regiune. În primul rând, un succes major al Ucrainei până acum în război a fost capacitatea sa de a păstra o parte substanțială a flotei sale de avioane, în ciuda avantajului numeric pe care il au Forțele Aeriene Ruse, in materie de avioane de lupta.
MiG-29 al Forțelor Aeriene Ucrainene
Comandanții ucraineni nu ar fi probabil dispuși să își pună în pericol aeronavele rămase pentru a desfășura operațiuni SEAD/DEAD.
Păstrarea unei forțe în funcțiune permite Ucrainei să continue să conteste spațiul aerian și să refuze Rusiei dominația aeriană. În plus, având în vedere că Ucraina deține o flotă formată exclusiv din avioane din epoca sovietică, piloții ucraineni nu ar avea familiaritatea necesară cu rachetele HARM pentru a efectua în mod eficient astfel de operațiuni.
În schimb, s-ar putea argumenta că aceste muniții ar putea fi eficiente în suprimarea antiaeriană rusă pentru perioade scurte de timp în zone restrânse, permițând un sprijin aerian la altitudini joase. Simpla cunoaștere a prezenței rachetelor HARM în regiune ar putea fi suficientă pentru a-i determina pe comandanții ruși să nu-și dezvăluie unitățile SAM, permițând astfel Ucrainei o utilizare limitată a spațiului aerian.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Potrivit presei ucrainene, Comandamentul Operativ Sud din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că, pe 14.03.2023, Aviația Tactică a Federației Ruse a executat atacuri cu rachete asupra teritoriului Regiunii Odesa.
Polonia ar putea oferi Ucrainei avioane de luptă MiG-29 în următoarele patru-șase săptămâni, a declarat marți premierul Mateusz Morawiecki, sugerând că statele occidentale care susţin Ucraina sunt tot mai aproape să ajungă la un acord comun privind următorul sprijinul militar acordat acesteia.
Avem prima reacție oficială a Rusiei după ce un avion de luptă Su-27 a provocat doborârea unei drone americane de tip MQ-9 Reaper deasupra apelor neute ale Mării Negre.
E agitație mare la Pentagon după ce un avion Su-27 al Rusiei a provocat intenționat doborârea unei drone americane de tip MQ-9 Reaper, deasupra apelor internaționale ale Mării Negre.
Un avion de vânătoare al Rusiei, de tip Su-27, a lovit intenționat o dronă MQ-9 Reaper a SUA deasupra apelor internaționale ale Mării Negre. Drona americană s-a prăbușit în Marea Neagră. E cel mai grav incident militar între SUA și Rusia de la finalul Războiului Rece.
Ceremonia de predare-primire a comenzii operaționale a detașamentului Forțelor Aeriene Române care vor proteja spațiul aerian al statelor baltice, aflate în imediata vecinătate a Rusiei.
Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că țara sa ar putea furniza Ucrainei luptători MiG-29 în următoarele 4-6 săptămâni.
Compania israeliană Elbit Systems a primit patru contracte de la Ministerului Apărării Naționale din România pentru modernizarea unor aeronave și pentru instalarea de echipamente de război electronic, sisteme optoelectronice în infraroșu (EOIR) și sisteme BrightNite pentru elicopterele IAR 330.
Cu ocazia unei vizite oficiale la Kiev, la 10 martie, cu câteva săptămâni înainte de alegerile parlamentare care se anunță strânse, șefa guvernului finlandez, Sanna Marin, a dorit fără îndoială să își sporească cota de popularitate declarând că Finlanda ar fi dispusă să ofere Ucrainei avioanele de vânătoare F/A-18 Hornet pe care Forțele Aeriene Finlandeze sale se pregătesc să le înlocuiască în curând cu F-35A Lightning II. Cu toate acestea, declaraţiile premierului sunt criticate de partidele de opoziţie şi chiar de către partenerii săi politici, precum și de o parte a presei.
Forțele Aeriene ale SUA intenţionează să renunţe la 310 aeronave, inclusiv 42 de avioane de atac A-10 Warthogs, ca parte a bugetului pentru apărare, pentru anul fiscal 2024. Renunţarea la aceste aceste aeronave face că bugetul U.S. Air Force să fie alocat către programele sale de modernizare.
Armata elvețiană a achiziționat aceste sisteme în anii 1980.
Ambițiile de apărare ale Poloniei au fost dezvăluite de The Telegraph într-un infografic cu echipamentele noi pe care armata poloneză speră să le primească în curând: în câțiva ani, Polonia va avea, în plus față de ce dispune în prezent, peste 1200 de tancuri noi, 1.000 de vehicule de sprijin ale infanteriei, 600 de obuziere, peste 300 de lansatoare de rachete (de tip MRL K239 Chunmoo și HIMARS). De asemenea, Forțele de Apărare Teritorială vor ajunge la efectivele pe care le are Armata română în prezent.
Decizia Iranului de a achiziționa avioane de luptă rusești Su-35 a provocat extaz în presa de specialitate rusă. În fond, Su-35 e cel mai promovat produs al aviației militare ruse. Însă e Su-35 capabil să se ia la „trântă” cu F-35, așa cum susțin rușii?
Coreea de Sud știe că are nevoie să-și consolideze capacitatea de descurajare în faţa ameninţării militare crescânde nord-coreene. Astfel, autoritățile sud-coreene au dat luni undă verde unor noi achiziţii de avioane de luptă F-35 şi rachete interceptoare SM-6.
În același timp, primarul Seulului cere arme nucleare sud-coreene pentru a contracara amenințarea nordului.
Renuntarea de catre U.S. Air Force la 21 de avioane de atac A-10 Thunderbolt II înseamnă începutul sfârșitului pentru avionul care a fost botezat "Warthog".
Norvegia va furniza Ucrainei două unități complete de rachete antiaeriene NASAMS, în cooperare cu Statele Unite. Ucraina are o nevoie critică de a se apăra împotriva atacurilor cu rachete, iar Norvegia va ajuta, a declarat ministrul norvegian al apărării, Bjørn Arild Gram, potrivit unui comunicat de presă al guvernului de la Oslo.
Oficialii din SUA, Bahrain și ai companiei Lockheed Martin au sărbătorit pe 12 martie finalizarea primei aeronave F-16V Block 70 pentru Forțele Aeriene Regale din Bahrain, la facilitatea Lockheed Martin din Greenville, Carolina de Sud.
Potrivit sursei de monitorizare a situației aeriene FlightRadar24, pe 11.03.2023, un bombardier strategic american de tip B-52H Stratofortress a efectuat o serie de manevre aeriene deasupra Mării Baltice, apropiindu-se la o distanță de 200 de kilometri de localitatea rusă Sankt Petersburg.
Rusia își achită datoria față de aliatul ei Iran, stat care furnizează numeroasă muniție și UAV-uri forțelor ruse de ocupație pentru a continua războiul împotriva Ucrainei.
Unul din motivele pentru care forțele ruse de ocupație au invadat brutal și neprovocat Ucraina, unul din motivele care au contribuit la eșecul major al Rusiei în prima etapă a invaziei a fost faptul că aviația militară rusă nu a reușit să-și fructifice superioritatea și să ofere sprijin trupelor de la sol. În pofida faptului că superioritatea aviației ruse, cel puțin pe hârtie, era covârșitoare.
Freedom of Russia Legion (Legiunea „Libertatea Rusiei") este o legiune a Forțelor Armate ale Ucrainei, formată în martie 2022 pentru a proteja Ucraina împotriva invaziei ruse din 2022. Legiunea „Libertatea Rusiei" este formată din dezertori din Forțele Armate Ruse, precum și din alți voluntari ruși și belaruși care luptă de partea Ucrainei. În urmă cu câteva ore, Legiunea „Libertatea Rusiei a publicat pe reţele de socializare un material video cu un membru al legiunii care incendiază un avion Su-27 al Forţelor Aeriene Ruse.
După ce anterior au îndeplinit misiuni specifice în zona Norvegiei și în Regiunea Mării Baltice, pe 09.03.2023, bombardierele strategice americane de tip B-52H Stratofortress staționate în Europa au desfășurat exerciții comune cu aliații din flancul estic al NATO. Bulgaria, România și Ungaria au fost survolate în timpul zborului de aproximativ 12 ore.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 09.03.2023, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au îndeplinit misiuni specifice în poligoane de aviație din sudul Bulgariei.
Pilotul care a acționat în calitate de lider al mișcării de protest a fost suspendat, în așteptarea unei contestații la șeful Statului Major.
Polonia acceptă oficial să trimită avioane de avioane de luptă de tip MiG-29 în Ucraina, dar transferul se va efectua doar „la pachet” cu avioanele oferite de Slovacia.
Agenția de presă Tass și portalul rusesc topwar.ru au informat că, în cursul nopții de 09.03.2023 și dimineața devreme, trupele ruse au efectuat două valuri de atacuri cu drone și rachete de croazieră asupra unor obiective militare și ale infrastructurii energetice de pe întreg teritoriul Ucrainei.
2023 va fi un an important pentru aviațiile militare din Polonia și România, principalele state pilon ale Flancului Estic al NATO, de la nord din zona Baltică până în sud în Marea Neagră. În contextul în care flancul se află în imediata proximitate a războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei, rolul celor două state devine crucial în cadrul Alianței.
Armata americană ar analiza în momentul de faţă dacă este posibil să integreze rachete aer-aer occidentale AIM-120 pe avioanele de luptă din epoca sovietică ale Ucrainei. Acest demers se înscrie pe lista lungă de obiective a statelor occidentale de a ajuta Ucraina să-şi echipeze vechile avioane sovietici de tip MiG cu sisteme de arme moderne, precizează publicaţia Politico. Cu alte cuvinte, Statele Unite analizează dacă avioanele aflate în dotarea Forțelor Aeriene Ucrainene vor putea doborî avioanele rusești, utilizând racheta aer-aer AIM-120.
Pe fondul cooperării militare tot mai mari dintre Iran și Rusia, oficialii israelieni se tem că posibila achiziție de către Iran a sistemului rusesc de apărare aeriană S-400 ar îngusta fereastra pentru o eventuală lovitură asupra facilităților nucleare ale Teheranului.
După ce Occidentul a „deblocat” transferul de tancuri pentru Ucraina, care va primi Abrams americane, dar și Leopard germane, presiunea tot mai mare pusă de Kiev e pentru a obține și avioane de luptă. Și, evident, toți ochii sunt pe F-16 Fighting Falcon, poate cel mai de succes produs al aviației militare americane.
Primele elemente de fuzelaj pentru avioanele de luptă americane F-16 Block 70/72 au fost fabricate la o uzină aeronautică din Polonia Producția are loc la uzina PZL Mielec (Polskie Zakłady Lotnicze), cu sediul în sud-estul Poloniei. La 30 martie, producătorul de aeronave a anunțat finalizarea mai multor elemente de fuselaj pentru avioanele de luptă F-16 Block 70/72. Deținută de Lockheed Martin, uzina poloneza PZL Mielec este una dintre cele mai longevive companii producătoare de aeronave din Polonia. Structurile finalizate sunt fuselajul central posterior și frontal al avionului de luptă F-16 Block 70/72.
Pe 28 martie, compania americană de armament Raytheon Missiles and Defense a primit de la Departamentul american al Apărării (DoD) contractul, de 1,2 miliarde de dolari, la preț fix, pentru realizarea unități de foc din cadrul sistemele Patriot destinate Elveției.
Un pilot rus, pe nume Roman Nosenko, era gata să-și "vândă" avionul de vânătoare-bombardament Su-34 Fullback pentru un milion de dolari Forțelor Armate Ucrainene. Această informaţie apare într-un raport la care fac referire mai multe publicaţii mass-media occidentale. Sursa acestor informații este voluntarul ucrainean "Bogdan", care a comentat întregul incident într-un interviu acordat Yahoo News. Toate detaliile pe care le oferă voluntarul militar ucrainean par desprinse din scenariul unui film de acţiune de la Hollywood. Pentru mass-media astfel de declaraţii sunt destul de greu de verificat 100%, dar nici nu pot fi trecute cu vederea, cel puţin de dragul ''senzaţionalului''.
Departamentul american al Apărării (DoD) a anunțat recent că doar jumătate din flota sa de 540 de avioane de luptă F-35 Lightning ÎI este pregătită de luptă. Situaţia ar fi mult mai gravă, susţine Michael J. Schmidt, general al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, care ocup şi funcţia de director al Biroului Programului Comun PEO F-35 Lightning. Generalul precizează că numărul de aeronave capabile să utilizate pentru toate tipurile de misiuni este mai mic de 30% [aproximativ 160 de avioane de luptă], din totalul celor 540 de avioane F-35 care alcătuiesc întreaga flotă. Cu toate acestea, înainte ca unii cârcotaşi să jubileze cu privire la ''probleme din interiorul armatei SUA'', trebuie precizat că aici vorbim strict de flota de avioane F-35, fără a lună în considerare F-15, F-16, F-18 şi F-22. Chiar şi cu doar 160 de avioane F-35 gata de luptă, Statele Unite au cea mai mare flotă de avioane de generaţia a V-a pe care o poate ridica de la sol cu un singur pocnit din degete.
Cel mai recent avion de luptă fără pilot Kizilelma, dezvoltat de industria aeronautică din Turcia şi care a efectuat primul zbor la sfârșitul anului trecut, a fost deja testat în timpul unui zbor la altitudine medie de 6 km. Iar acum, compania turcă Baykar a anunțat data la care acest UAV va intra în producția de serie la începutul anului 2024.
Preşedintele finlandez a mulţumit celor 30 de ţări membre ale NATO pentru sprijinul acordat aderării ţării sale, după votul de joi seară din Parlamentul Turciei, transmite vineri AFP.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin III, joi, 30 aprilie, în contextul vizitei oficiale pe care o desfășoară în Statele Unite ale Americii.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 30.03.2023, că președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretul privind încorporarea cetățenilor pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu. “În perioada 01 aprilie - 15 iulie 2023, 147.000 de cetățeni ai Federației Ruse cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, care nu se află în rezervă și nu sunt supuși conscripției, vor fi încorporați pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu”, se arată în decret.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konashenkov, a anunțat, pe 30.03.2023, că, în ultimele 24 de ore, mijloacele rusești de apărare antiaeriană a doborât în zona de desfășurare a operațiilor militare o rachetă tactică Grom-2 și un elicopter de tip Mi-8 aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei.
Subiectul aeronavelor de luptă moderne pentru Ucraina nu este nici pe departe tranșat. La începutul invaziei ruse a Ucrainei, majoritatea analiștilor militari se așteptau ca în curând forțele aeriene ruse să domine complet cerul deasupra Ucrainei. Cu toate acestea, Forțele Aeriene ale Ucrainei continuă să efectueze misiuni de luptă, deși cu pierderi grele, iar Kievul caută la aliații săi occidentali noi avioane de luptă pentru a contracara forțele aeriene ruse.
Potrivit „documentelor interne”, compania de software Vulkan lucrează pentru întregul aparat de informații rusesc: serviciul secret intern FSB, cel extern SVR și cel militar - GRU.
Armata ucraineană a finalizat instruirea privind sistemele de rachete antiaeriene Patriot în Statele Unite.
Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a confirmat miercuri sosirea primelor tancuri britanice Challenger 2 în Ucraina, dar a avertizat că pentru utilizarea lor eficientă, ucrainenii trebuie să urmeze un antrenament suplimentar.
Pe lângă tancurile de tip occidental, Forțele Armate Ucrainene urmează să primească și 120 de tancuri T-72 modernizate în Cehia, precum și până la 40 de tancuri T-72 și 30 de blindate PT-91 Twardy, pe care Polonia a promis ca le oferta Ucrainei. În total, acest ajutor consta în furnizarea a aproximativ 200 de tancuri din epoca sovietică, care ar trebui să aducă un mare plus forțelor armate ucrainene înainte de contraofensiva mult așteptată.
Liderul Chinei se pregătește de război și le cere generalilor săi „să îndrăznească să lupte”, scrie publicația americană Foreign Affairs pe baza mai multor discursuri recente ale lui Xi Jinping, bănuind că este gata să folosească forța pentru a ocupa Taiwanul.
Secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksei Danilov, insistă să precizeze că avioane de luptă F-16 vor fi livrate cu siguranță Ucrainei, în viitorul apropiat, în contextul în care secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat recent că livrarea de F-16 este o chestiune care ar dura cel puțin 18 luni. Cu toate acestea, Danilov omite un aspect foarte important că Lloyd Austin a precizat că transferul de avioane F-16 ar dura 18 luni, doar dacă SUA ar decide să acorde un astfel de sprijin militar. De aproape un an de zile, problema avioanelor de vânătoare pentru Forțele Aeriene Ucrainene a fost ridicată și de fiecare dată a fost spulberată de poziția SUA, confirmată încă o dată de secretarul american al Apărării în timpul unei audieri la Comisia pentru servicii armate a Senatului SUA.
După succesul demonstrat în lupte de vehiculul aerian fără pilot Bayraktar TB2, căruia ucrainenii i-au compus inclusiv o melodie, Turcia, a cărei producție de drone reprezintă deja o industrie în plină dezvoltare, a lansat primele imagini cu noua versiune din această serie, Bayraktar TB3.
Președintele Taiwanului a ajuns aseară la New York, prima oprire a unui turneu care va cuprinde Guatemala și Belize.
Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a încercat să răspundă mai multor întrebări incomode, adresate în cadrul emisiunii ”Hard Talk”, de la BBC.
Cele două elicoptere Black Hawk HH-60 ale Diviziei 101 Aeropurtate s-au prăbuşit în timpul unei misiuni de antrenament de rutină în statul american Kentucky.
Serviciile de securitate și de informații ale Rusiei au avut mai mult succes în Ucraina decât armata rusă, susține RUSI, un important grup de reflecție britanic în domeniul apărării. Agențiile de spionaj rusești au început să se pregătească pentru invazia Ucrainei încă din iunie 2021, arată raportul Royal United Services Institute (RUSI). Raportul a fost întocmit folosind surse şi documente oficiale. La realizarea raportului au contribuit, de asemenea, oficiali din cadrul serviciilor ucrainene de informaţii, informaţii rezultate în urma unor interceptări și cercetări la fața locului.
Sursele de monitorizare a navigației de pe Twitter și Telegram au informat, pe 29.03.2023, că, după o escală de câteva zile în portul Djibouti, petrolierul Kama al Flotei ruse de Nord a părăsit portul african și se deplasează spre nord, în Marea Roșie, cu o viteză de șapte noduri.
Pe rețelele de socializare a fost publicat un scurt material video în care apar mai mulţi militari ucraineni în timpul utilizării unui vehicul blindat de luptă franceze AMX-10RC. În imagini se poate observa cum militarii ucraineni testează o parte din sistemele de care dispune AMX-10R. Militarii testează în special sistemul hidraulic ale vehiculului blindat de luptă. AMX-10 RC are o configurație 6×6 și este echipat cu un sistem de suspensii pneumatice care îi permit să-şi modifice gard la sol în mai multe moduri.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 29.03.2023, în cadrul Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) a început desfășurarea unei verificări complexe de control, care include un exercițiu de comandament și stat major executat la nivelul diviziei de rachete Novosibirsk aparținând armatei de rachete din Omsk.
Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării din Rusia a relatat cu bucurie despre un incident care a avut loc pe 26 martie şi în care au fost implicate cinci vehicule blindate ale forţelor ruse de ocupaţie. Potrivit rapoartelor, un convoi format din cinci vehicule militare Z-STS Akhmat, aparținând Brigăzii 34 de Pușcași a Forţelor Armate Ruse, traversa podul Kerci care leagă peninsula ucraineană ocupată Crimeea de Rusia, în direcția peninsulei, pentru a se alătura unei alte brigăzi care trebuia să ajungă în zona de conflict, dar în momentul deplasării acestea au fost implicate într-un accident în lanţ.
Cel mai nou submarin francez de atac cu propulsie nucleară a început, pe 27 martie, testele pe mare, înainte de a fi livrat către Forțele Navale, în a doua jumătate a acestui an. Submarinul Duguay-Trouin a făcut prima ieșire pe mare în zilele de 27 și 28 martie, în largul bazei navale din Cherbourg, având la bord echipajul albastru”, a anunțat, marți, Ministerul Forțelor Armate franceze, într-un comunicat de presă.
Detașamentul Forțelor Aeriene care va afectua misiuni de Poliție Aeriană Întărită în statele baltice a ajuns în Lituania. Detașamentul e format din militari care vor opera 4 avioane F-16.
Guvernul saudit a aprobat astăzi decizia de a apropia țara arabă de Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS) - un bloc ce îi are ca principali membri Rusia, India și China - pentru a contrabalansa influența Statelor Unite în Asia, scrie AP
Se pare că zvonurile apărute acum câteva săptămâni privind existența unui sistem Patriot poziționat în Ucraina erau adevărate, așa cum putem deduce din interviul acordat agenției AP de către Volodimir Zelenski.
Cele patru avioane de luptă MiG-29 pe care Slovacia le-a donat Ucrainei execută deja misiuni de zbor în apropierea liniei frontului.
Testarea avionului de luptă KF-21 Boramae, dezvoltat de Coreea de Sud, continuă. Testul sistemelor de armament, care reprezintă o parte importantă a testelor efectuate înainte de intrarea avionului de luptă KF-21 Boramae în producția de serie, a fost efectuat la 28 martie. Astfel, avionul KF-21 Boramae a lansat o rachetă ghidată aer-aer Meteor de la MBDA.
Guvernul polonez lansează un program naţional de fabricare de muniţii, pentru care va aloca două miliarde de zloţi (427 milioane de euro), a anunţat miercuri premierul Mateusz Morawiecki, în contextul în care aliaţii Ucrainei încearcă să crească livrările, informează DPA şi Reuters.