Secretarul general al NATO, vizită oficială la Mihail Kogălniceanu| Iohannis: Suntem recunoscători pentru decizia de a trimite trupe în România
Președintele Klaus Iohannis și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au făcut declaraţii în faţa militarilor români și americani prezenţi la la Bază Militară Mihail Kogălniceanu din județul Constanța. Această conferinţă de presă a venit în contextul în care Pentagonul a anunţat că 1.000 de militari americani vor fi repoziţionaţi din Germania în România. Primul convoi cu tehnică militară al detaşamentului SUA a ajuns la baza de la Mihail Kogălniceanu.
Într-o primă declaraţie de presă, ţinută în limba engleză, președintele Klaus Iohannis a ţinut să mulţumească președintelui SUA, Joe Biden, pentru decizia de a trimite trupe americane în România.
Iohannis a precizat că România a fost întotdeauna implicată în asigurarea securității euro-atlantice.
,,Prezența dumneavoastră aici este o dovadă a coeziunii aliaților și a angajamentului ferm al Statelor Unite în calitate de partener strategic. Reprezintă și continuarea cooperării foarte bune între forțele militare ale României și SUA și o continuare a eforturilor noastre comune de a asigura stabilitate și un viitor mai bun și mai sigur’’, a precizat Klaus Iohannis.
Preşedintele României a transmis mulțumiri trupelor italiene și germane prezente la Bază Militară Mihail Kogălniceanu.
’’Un cuvânt de apreciere pe care îl transmit fiecăruia dintre dumneavoastră. Doresc să vă laud pentru eforturile pe care le depuneți personal. Vă mulțumesc pentru implicare și profesionalism. Veți găsi același profesionalism și dedicare în rândul trupelor române. Întotdeauna să țineți cont de faptul că eforturile dumneavoastră fac parte din cea mai de succes alianță din istorie'', a spus şeful statului.
Traversăm cea mai mare criză de securitate după căderea Cortinei de Fier
Ulterior, a avut loc şi o conferinţă de presă comună a celor doi oficiali, iar Klaus Iohannis a precizat că în acest moment ’’traversăm cea mai mare criză după căderea Cortinei de Fier’’ şi sunt ’’evidente tendințele Rusiei de revenire la politica de forță și de contestare a echilibrului de forțe.’’
’’România, ca stat membru NATO și partener strategic al SUA, beneficiază de toate garanțiile de securitate de care are nevoie. Garanțiile au la bază angajamentul intensificat al NATO și al unor aliați, precum SUA și Franța. Am pledat repetat încă de la începutul primului meu mandat pentru o prezență mai consistență a NATO, a SUA și altor aliați în regiunea Mării Negre. Asigurarea unei posturi avansate de descurajare pe întregul flanc estic al NATO contribuie la securitatea NATO în ansamblu’’, a precizat Klaus Iohannis.
În cadrul conferinţei de presă, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a mulţumit României pentru contribuția semnificativă la alianță.
’’România nu e singură, avioane de luptă din Germania și Italia se află aici pentru a proteja aliații. Azi vor mai sosi și în Bulgaria avioane’’, a precizat secretarul general al NATO.
2.000 de militari americani sunt prezenţi în acest moment la Baza Mihail Kogălniceanu
În acest moment ,,1.000 de trupe americane sunt trimise la această bază, iar numărul total de trupe americane la Baza Mihail Kogălniceanu este de aproximativ 2.000’’, a spus Stoltenberg.
’’De aici, din zona Mării Negre, până la Marea Baltică, aliații susțin statele membre NATO din flancul estic prin trimiterea de trupe și capabilități militare. Săptămâna viitoare, miniștrii NATO vor discuta despre consolidarea prezenței în estul NATO’’, a insistat Jens Stoltenberg.
’’NATO e o alianță defensivă, misiunea noastră e să păstrăm pacea. Marea Neagră e o regiune de importanță strategică, vitală pentru NATO’’, a ţinut să precizeze secretarul general al NATO.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News