Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mii de soldaţi din Garda Naţională a SUA părăsesc Capitoliul de la Washington
25 mai, 12:05
Pentru prima dată după aproape cinci luni, Capitoliul de la Washington, sediul Congresului american, nu mai era luni apărat de trupele Gărzii Naţionale, ameninţarea violenţelor de extremă dreapta atenuându-se după atacul din 6 ianuarie, informează marţi AFP.
Militari ai Garzii Nationale a SUA. Sursa Foto: Twiiter National Guard

Misiunea lor de apărare a Congresului încheindu-se în mod oficial, ultimii 2.149 de soldaţi, dintr-un contingent ce număra 26.000 în perioada de vârf a acestei extraordinare desfăşurări, au părăsit Washingtonul în timpul weekendului.

Capitoliul s-a aflat sub securitate sporită începând din 6 ianuarie, când mii de susţinători ai lui Donald Trump s-au adunat lângă sediul parlamentului american după unul dintre discursurile sale. Trump, care pe atunci era încă preşedinte, i-a incitat ca să-i împiedice pe congresmeni să certifice victoria electorală a lui Joe Biden.

Mai multe sute dintre aceşti susţinători au atacat în mod violent clădirea, provocând haos. Cinci persoane, printre care un poliţist al Capitoliului, au murit.

Temerea privind noi ameninţări în jurul învestirii lui Joe Biden pe 20 ianuarie a dus la desfăşurarea a mii de soldaţi ai Gărzii Naţionale, la instalarea unor bariere cu sârmă ghimpată în jurul Capitoliului, ceea ce-i dădea aparenţa unei clădiri sub asediu.

Potrivit Agerpres, Soldaţii au rămas în capitala americană timp de mai multe luni după învestirea lui Biden, în timp ce ancheta cu privire la ceea ce mulţi au calificat a fi o "insurecţie" continuă.

Donald Trump, pus sub acuzare şi apoi achitat în procesul său în faţa Congresului pentru rolul pe care l-a avut în atac, a afirmat ulterior că atacatorii nu reprezentau "nicio ameninţare" pentru parlamentari şi a dorit minimizarea evenimentului.

Începând cu 6 ianuarie, FBI a arestat şi urmărit circa 440 de persoane implicate în asalt, dintre care mai multe zeci aveau legături cu miliţii armate. 

G Ad:
Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Sateliți de cercetare Sentinel ai Uniunii Europene ar fi fost atacați de pe teritoriul Rusiei
Artileriștii antiaerieni români le-au prezentat militarilor americani sistemele Gepard ale Armatei (Foto)
Rusia a început producerea unui avion pentru conducerea trupelor în cazul unui război nuclear
SUA au testat noile rachete ale sistemului Aegis, similar celui amplasat la Deveselu: Una din două ținte balistice a fost interceptată
Rusia consideră problema Insulele Kurile ”caz închis”. Oficial rus: Dacă ar fi revenit Japoniei le transformau în baze americane
Primul submarin construit de Taiwan, cu sprijin american, va fi lansat la apă în 2023
China admite că relația sa cu SUA este în „impas” iar cele două puteri se confruntă cu „dificultăţi serioase”
Aviația israeliană a bombardat iar Fâșia Gaza după un atac cu baloane incendiare (Video)
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro