Pe 1 octombrie, în cadrul unui interviu acordat postului TV Kanal 24, secretarul adjunct al Consiliului Național pentru Securitate și Apărare din Ucraina, Serhiy Krivonos, a anunțat că la nivelul instituției pe care o reprezintă este analizată propunerea privind păstrarea armamentului de serviciu al militarilor acasă, și nu în comisariatele militare sau la secțiile de poliție, cum este în prezent.
Membrii consiliului au ajuns la concluzia că noua abordare va permite militarilor să răspundă mai rapid la toată gama de amenințări existente în prezent în Ucraina, însă acest lucru nu înseamnă că principiul va fi aplicat în masă, imediat ce legea va fi adoptată, se precizează într-un articol publicat pe această temă pe site-ul ucrainean mil.in.ua.
"Oamenii trebuie să fie testați și instruiți corespunzător. Ar trebui să primească arme atunci când spațiile lor de depozitare sunt echipate cu sisteme de siguranță și alarmă, în conformitate cu legile actuale din Ucraina", a declarat Serhiy Krivonos. În același timp, acesta consideră că “principiul potrivit căruia armele ar trebui depozitate în centrele de înrolare militară sau în secțiile de poliție este nefondat. La urma urmei, inamicul care vine pe teritoriul nostru va ști exact unde sunt depozitate acestea".
În prezent, condițiile privind păstrarea și depozitarea armelor sunt reglementate printr-un Ordin al Ministerului Afacerilor Interne din Ucraina.
Păstrarea armelor acasă de către militari nu este o practică nouă, subliniază portalul militar ucrainean. De exemplu, în timpul liber sau pe durata concediilor, militarii israelieni dețin la domiciliu sau asupra lor armamentul individual, ceea ce le permite ca în caz de alertă să nu mai piardă timpul cu formalitățile de ridicare a armamentului și să poată interveni operativ.
Comentariul autorului: Deși nu se precizează în mod clar, din declarațiile făcute de Serhiy Krivonos rezultă că propunerea legislativă a Consiliului Național pentru Securitate și Apărare din Ucraina vizează în special Trupele de Apărare Teritorială, structură constituită din rezerviști și dintr-un nucleu de militari activi ce dețin funcțiile de comandă. Probabil că odată elaborată o astfel de lege, efectele acesteia se vor extinde implicit și asupra militarilor activi și va viza inclusiv muniția aferentă armamentului deținut acasă.
Astfel, Ucraina ar urma modelul Elveției unde trupele și formațiunile de rezervă păstrează acasă armamentul individual, inclusiv o cantitate prestabilită de muniție.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News