Obuzierele autopropulsate americane M109 A6 Paladin, donate de SUA, au jucat un rol important în contraofensiva pe care Forţele Armate Ucrainene o duc acum în zona frontului din sudului Ucrainei, pe linia frontului Robotine-Verbove. Capacitatea obuzierelor Paladin de a se repoziţionă rapid după ce au deschis focul a făcut din ele o provocare mare pentru trupele de artilerie rusești.
scris de
S.I. Catalin
Obuzierele autopropulsate american M109 A6 Paladin, donate de SUA, au jucat un rol important în contraofensiva pe care Forţele Armate Ucrainene o duc acum în zona frontului din sudului Ucrainei.
Militarii ucraineni din Brigada 47 Mecanizată, care a luat parte la cele mai grele lupte din regiunea Zaporojie, spun că obuzierele Paladin, împreună cu tancurile Leopard 2A6 donate, au ajutat forțele armata ucrainene să rupă liniile de apărare dense ale Rusiei.
SUA au promis Ucrainei 18 obuziere Paladin în ianuarie. De asemenea, Ucraina le-a primit de la Italia, Letonia, Norvegia și Marea Britanie în cadrul unui acord de achiziție privată.
Deși obuzierul american Paladin poate trage cu obuze standard de 155 mm, ce pot lovi ţinte aflate pe o rază de până la 24 de kilometri, ucrainenii folosesc armele pentru a lovi ținte la mai puțin de 10 km, potrivit militarilor ucrainenii din cadrul Brigăzii 47, într-un interviu acordat postului de știri ucrainean United24 Media.
Cu abilitatea sa de a lovi ținte cu precizie și de a se repoziţionă rapid înainte ca rușii să poată deschide focul, obuzierul Paladin a jucat un rol semnificativ în eliberarea satului Robotyne, potrivit militarilor ucraineni.
Potrivit acestor, obuzierele americane Paladin au tras între 50 și 100 de obuze pe zi, folosind adesea muniții cu dispersie donate de SUA.
"Când infanteria are nevoie de ajutor, nu există loc pentru economie" la muniţie, a relatat United24.
Evaluarea privind mobilitatea obuzierelor Paladini coincide în mare măsură cu cea pe care o fac chiar ruşii. Săptămâna trecută, Andrei Gurulev, membru al Dumei de stat ruse, a declarat pe canalul său de Telegram că forțele ucrainene "au trecut la tactici de suprimare''.
,,Folosesc masiv obuze cu dispersie, trăgând intens asupra punctelor forte ale unităților ruseşti și ale grupurilor de asalt. Au foarte multă muniție, încearcă să ardă absolut tot", a spus oficialul rus, potrivit The War Zone.
Deși și-a îmbunătățit războiul de contra-baterie, cu unele rezultate pozitive, artileria rusă nu se compară cu raza de acțiune și manevrabilitatea de care dau dovadă obuzierele utilizate de artileria ucraineană, în special a Paladin care sunt mult mai mobile decât obuzierele remorcate ale armatei ruse, a adăugat atunci Gurulev.
Între timp, tancurile Leopard sunt folosite de ucraineni pentru a acoperi trupele care avansează cu vehicule de luptă Bradley prin cele mai complexe linii de apărare ale forţelor ruse de ocupaţie, a precizat Vitaliy, comandant de tanc din Brigada 47 Mecanizată, care spune că a supraviețuit unui atac cu rachete ghidate antitanc. În comparație cu tancurile T-72 din epoca sovietică cu care Vitaliy era obișnuit înainte, Leopardul este "superior în ceea ce privește viteza, precizia, capacitățile de ochire și blindajul".
Deși este posibil ca contraofensiva să nu se desfășoare atât de rapid pe cât sperau unii, se pare că vehiculele blindate occidentale oferă Ucrainei un avantaj.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
România are capacitatea să doboare drone de tip Shahed 136 folosite intens de Rusia pentru a ataca porturile ucrainene de la Gurile Dunării, în imediata apropiere a granițelor țării noastre. Despre acest aspect a vorbit oficialul NATO Jamie Shea, purtător de cuvânt al Alianței.
Președintele rus Vladimir Putin a numit invaziile sovietice din Budapesta și Praga, din anii 1956, respectiv 1968, drept o greșeală, afișând un regret exprimat și anterior privitor la aceste două evenimentele definitorii ale Războiului Rece.
Astăzi nu vedem condiţii politice pentru un plan de pace în Ucraina, a declarat vineri, la Chişinău, într-un interviu acordat Agerpres, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Acesta susţine că un eventual plan de încheiere a conflictului ruso-ucrainean trebuie să aibă la bază cele zece puncte propuse de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Rusia pare că activat funcția ”Call Baby”, după ce, în ultimele zile, mai multe atacuri cu drone maritime ”Sea Baby” au vizat navele militare ale Marinei ruse.
Forțele armate ucrainene au distrus sistemul rusesc de rachete cu rază lungă de acțiune BM-30 Smerch (MLRS). O fotografie care arată momentul distrugerii sistemului a fost publicată pe rețelele de socializare.
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a prezentat vineri, într-o conferinţă de presă organizată la Constanţa, trei decizii luate pentru creşterea nivelului de tranzit al cerealele din Ucraina, prin România.
Autorităţile de la Kiev au declarat vineri că un atac rusesc cu drone care a vizat noaptea trecută o regiune unde se află un aerodrom militar ucrainean a arătat că forţele de la Moscova încearcă să distrugă avioanele implicate în atacurile de săptămâna aceasta împotriva unor obiective din Crimeea. E vorba de Baza aeriană Starokonstantinov din regiunea ucraineană Hmelnițki care găzduiește avioane Su-24 purtătoare de rachete Storm Shadow.
Vineri după-amiază, armata ucraineană a reușit să elibereze satul Klișciivka, care se află la sud de Bahmut, în regiunea Donețk. Acest lucru a fost anunțat pe rețeaua de socializare X (Twitter) de regimentul belarus Kastus Kalinouski, care luptă în zona sub steagul ucrainean.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a sosit vineri în orașul rus Komsomolsk, situat pe râul Amur și s-a îndreptat imediat către o uzină aeronautică unde sunt fabricate avioane de luptă.
Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat că Armata Ucrainei a eliberat localitatea Andriivka, din zona Bahmut, pe frontul de Est, un punct cheie pe direcția respectivă a contraofensivei ucrainene. Armata însă nu a dorit să confirme informația.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 14.09.2023, armata ucraineană a continuat atacurile cu vehicule aeriene fără pilot asupra unor obiective de pe teritoriul Federației Ruse, 11 drone fiind distruse de mijloacele de apărare antiaeriană deasupra Peninsulei Crimeea.
Autorităţile ucrainene trebuie să explice declaraţia consilierului şefului Biroului preşedintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, despre "potenţialul intelectual slab" al Chinei şi Indiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, potrivit Rador care citează Tass.
În noaptea de miercuri, 13 septembrie, Ucraina a atacat Sevastopolul și a lovit un submarin rus și o navă cu ajutorul rachetelor britanice Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, relatează Sky News.
În decurs de doar câteva zile componente a trei drone au fost identificate pe teritoriul României. Două drone au căzut în imediata apropiere a graniței cu Ucraina, în timp ce, azi, o dronă la peste 20 de kilometri de Dunăre, în apropiere de localitatea Nufărul.
În perioada 19-21 septembrie în România va avea loc un workshop organizat în cadrul unui program NATO, Science for Peace and Security. Conferința, care va reuni experți internaționali nu doar din România și Republica Moldova, va avea ca subiect un posibil incident nuclear cauzat de războiul de agresiune provocat de Rusia împotriva Ucrainei.
După ce a vizitat luni Kievul, ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a cerut o protecție antiaeriană totală a infrastruturii critice de utilități a Ucrainei. Măsura ar fi una temporară pentru ca populația să treacă cu bine peste iarnă.
Cel mai eficient atac efectuat în ultima perioadă împotriva navelor rusești din Marea Neagră a avut loc în seara zilei de 12-13 septembrie, iar protagoniştii au fost piloții ucraineni. Atacul asupra Sevastopolului, aflat încă sub ocupaţie rusă, care a dus la avarierea sau distrugerea submarinului rusesc Rostov-on-Don și a navei mari de desant Minsk, a fost, fără exagerare, cel mai eficient atac asupra Flotei rusești din Marea Neagră în timpul întregului război.
Guvernatorul orașului federal Sevastopol, Mihail Razvozhaev, a anunțat, pe 13.09.2023, pe canalul său de Telegram, că, în cursul nopții de miercuri, un obiectiv non-civil din localitate a luat foc, cel mai probabil după un atac cu rachete.
După cum au anunțat mai multe surse ucrainene de pe rețelele de socializare, dar și o serie de corespondenți militari ruși, pe 12.09.2023, Forțele Armate ale Federației Ruse au executat un nou atac aerian asupra Insulei Șerpilor din Marea Neagră.
Victoria Ucrainei în războiul de agresiune pe care Rusia l-a declanșat în 2022 e extrem de importantă inclusiv pentru România și stabilitatea regiunii.
În următoarele luni, Estonia ar putea deveni prima țară din Uniunea Europeană care va introduce un mecanism care va permite utilizarea bunurilor rusești care au fost confiscate în cadrul sancțiunilor impuse din cauza invaziei Rusiei din Ucraina.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat într-un comunicat oficial că Brigada 10 Geniu, împreună cu mijloacele tehnice din dotare, a demarat construcția a două adăposturi pentru populație în localitatea Plauru, aflată în imediata apropiere a graniței ucrainene, locul unde au căzut în aceste zile dronele rusești care bombardau porturile ucrainene la Gurile Dunării.
Subiectul Gripen pentru Ucraina, considerat închis de mulți, rămâne de actualitate mai ales prin prisma declarațiilor dătătoare de speranță ale oficialilor suedezi.
Obuziere ucrainene D-20, obuziere americane M777, sisteme de mortier, radare de apărare aeriană, iar lista cu replici false ale celebrelor echipamente militare poate continua.
În noaptea de 29 spre 30 septembrie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri asupra unor obiective din Ucraina. În urma acestor incidente, radarele Armatei României au identificat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian al României.
Gărzile Revoluționare Iraniene au lansat "cu succes" miercuri un nou satelit militar de cercetare, după cum a informat presa de stat în cea mai recentă mediatizare a tehnologiei spațiale iraniene, provocând o și mai mare îngrijorare în rândul statelor occidentale.
Forțele aeriene ruse au pierdut un avion de luptă Sukhoi Su-35 modern peste Tokmak din Ucraina. Pilotul său nu a supraviețuit. Acest lucru reiese din mai multe declarații de pe rețeaua Telegram. Canalul rus Fighter Bomber a raportat decesul pilotului. Unele canale de pe rețelele de socializare afirmă că antiaeriana rușilor a fost responsabilă de doborârea aeronavei Su-35.
Ccompanii franceze au semnat 20 de contracte cu firmele ucrainene, înțelegeri care privesc producția de echipamente militare: vehicule blindate, artilerie, drone, securitate cibernetică și deminare.Bătălia pentru industria militară ucraineană a început, evident fără România: Franța semnează 20 de contracte cu companiile de profil ucrainene
Zilele trecute, Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW) a raportat că Iranul și Rusia sunt în discuții cu privire la achiziționarea de către Moscova de noi drone, precum și de rachete balistice Fateh-110, și mai puternicele rachete Zolfaghar.
Recrutarea va începe pe 1 octombrie și va dura până pe 31 decembrie. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretul privind încorporarea cetățenilor ruși, pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu.
România mută sistemele de apărare aeriană mai aproape de granița pe Dunăre cu Ucraina, în zona unde dronele rusești atacă porturile de cereale, au declarat două surse pentru Reuters.
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri că este necesar să fie clarificate "probleme foarte dificile" înainte ca Uniunea Europeană să poată măcar începe negocierile asupra aderării Ucrainei la blocul comunitar, informează Reuters.
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a declarat vineri, la Timişoara, că România este o ţară sigură la ora actuală, dar mai pot avea loc incidente precum cele petrecute recent în Deltă, unde au fost găsite resturi de drone ruseşti, arată Agerpres.
În general, Marina franceză comunică foarte rar despre misiunile desfășurate de submarinele sale de atac cu propulsie nucleară [SNA], iar de fiecare dată când a făcut-o a avut de transmis un mesaj. Dar, în ultimul timp se constată că această practică este folosită cu o frecvență mai mare.
NATO a transmis vineri într-un comunicat că "a autorizat forţe suplimentare pentru a aborda situaţia actuală" din Kosovo, potrivit Agerpres, care citează Reuters.
Tancurile americane Abrams au ajuns în Ucraina, dar nimeni nu se așteaptă ca ele să fie un punct de cotitură pe un front de 1.000 de kilometri. Totuși, importanța lor e una însemnată pentru forțele de apărare ale Ucrainei.
O aeronavă militară de transport de tip C-130H2 Hercules a intrat, cu titlu gratuit, în serviciul Forțelor Aeriene Române prin Programul Excess Defense Articles, care permite SUA să transfere excesul de echipament militar către țările prietene și aliate cu costuri reduse sau fără costuri.
Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a declarat că atacurile asupra ţintelor din Rusia sunt efectuate de ruşi aflaţi pe teritoriul ţării lor.
Presa de stat iraniană a publicat pe 26 septembrie un videoclip care arată o versiune cu motor cu reacție a dronei de atac din seria Shahed pe care Rusia o folosește în războiul său din Ucraina.
Autoritățile din Belarus au declarat joi că un elicopter polonez a intrat în spațiul său aerian, dar Varșovia a spus că niciun elicopter polonez nu a trecut granița dintre cele două țări, a informat Reuters.
După ce decenii la rând Armenia a fost satelitul Moscovei, micul stat din Caucazul de Sud ar putea fi forțat să cedeze chiar și o parte din teritoriul său.
AWACS este un instrument cheie de avertizare timpurie pentru Alianță, capabil să detecteze avioanele inamice și rachetele la sute de kilometri distanță.
Serviciul de presă al Corporației întrunite constructoare de avioane (OAK) din Federația Rusă a anunțat, pe 28.09.2023, că Întreprinderea de aviație Gagarin din Komsomolsk pe Amur a livrat Forțelor Aerocosmice noi loturi de avioane din generațiile patru și cinci de tip Su-35S și Su-57.
Departamentul american al Apărării (DoD) și Departamentul de Stat au opinii diferite în ceea ce privește furnizarea anumitor arme către Ucraina, precizează publicaţia Politico, citând surse oficiale.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a subliniat, la a 9-a sesiune a Adunării Supreme a Poporului (”Marea Adunare Națională” a Coreei de Nord), că Phenianul trebuie să consolideze relațiile de prietenie cu țările care se opun hegemoniei Occidentului și Statelor Unite sau ordinii mondiale pe care aceste țări o încearcă a o stabili.
Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova a anunțat că au fost descoperite resturi de rachete într-un lac din apropierea orașului Anenii Noi din sud-estul țării. Epava a fost descoperită pe 27 septembrie. Ministerul Afacerilor Interne a luat măsuri si au ingradit acesul in jurul lacului Hârbovăț, după ce în acesta au fost descoperite resturi de rachete.
Tancul KF51 Panther a fost prezentat pentru prima dată în 2022, iar compania germană Rheinmetall îl numește ''succesorul'' lui Leopard 2. Rheinmetall are primul potențial cumpărător pentru KF51 Panther, iar acesta ar urma să fie Ungaria, care dorește să producă acest vehicul.
În contextul în care consorţiul militar ucrainean ''Ukrainian Armour'' intenționează să înceapă producția de vehicule de luptă pentru infanterie ASCOD în cooperare cu Czechoslovak Group și, bineînțeles, cu General Dynamics European Land Systems (GDLS), analiştii militar se întrebă ce alte arme și echipamente militare se pot produce în Ucraina.