“Adjunctul ministrului apărării, Aleksei Krivoruchko a vizitat Întreprinderea Aviastar-SP din Ulyanovsk, unde a semnat un contract pentru producerea și livrarea a 10 avioane-cisternă de perspectivă de tip Il-78M-90A pentru nevoile Forțelor Aerocoamice”, se arată în comunicatul de presă al ministerului.
Avionul-cisternă Il-78M-90A, care a fost dezvoltat pe baza noului avion de transport Il-76MD-90A, este dotat cu patru motoare de generație nouă PS-90A-76, cu noi complexe de pilotaj și navigație, precum și cu noi mijloace de apărare și de comunicații. Aeronava este echipată cu un habitaclu din sticlă, ce reduce volumul de muncă al echipajului și crește siguranța zborurilor.
Il-78M-90A este capabil să realimenteze în aer, simultan, două avioane ale Aviației de Front. De asemenea, cu ajutorul echipamentelor situate în coada avionului este posibilă realimentarea avioanelor Aviației cu rază lungă de acțiune și Aviației speciale. Dacă este întrebuințat la sol, avionul Il-78M-90A poate să alimenteze, simultan, patru aeronave. De asemenea, avionul poate fi transformat în mod operativ în aeronavă de transport. În același timp, dacă este necesar, pe acesta pot fi instalate echipamente pentru stingerea incendiilor.
Comentariul autorului: În prezent, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse dispun de 18 avioane-cisternă Il-78 (cinci) și Il-78M (13). Acestea fac parte din organica Regimentului 203 Aviație - Ryazan (aerodrom Diaghilevo) din cadrul Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică).
Pe lângă faptul că aceste aeronave sunt uzate moral și fizic, ele nu mai fac față misiunilor pe care trebuie să le îndeplinească. Dacă inițial erau folosite pentru realimentarea bombardierelor strategice și a unui număr restrâns de aeronave ale Aviației Operativ-Tactice, precum bombardierele de front Su-24, acum misiunile acestora s-au extins. În ultimii ani, în dotarea Forțelor Aerocosmice au fost introduse câteva sute de avioane noi de vânătoare de tip Su-30, Su-34 și Su-35S. Toate acestea sunt prevăzute cu echipamente de realimentare în aer, iar numărul redus de avioane-cisternă Il-78 nu mai este suficient pentru asigurarea tuturor misiunilor. În plus, în cadrul procesului de modernizare, bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 vor fi dotate cu facilități de realimentare în aer, pentru creșterea autonomiei de zbor.
China și Japonia au o dispută care nu de puține ori a fost pe punctul de a escalada militar în Marea Chinei de Est, în ceea ce privește controversatele insule Senkaku.
Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Guvernul ungar va continua să protejeze graniţele Ungariei şi pe cele ale Europei şi va face toate eforturile posibile pentru a împiedica crearea de coridoare internaţionale ale migraţiei, a declarat joi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, în reacţie la o opinie a avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la legislaţia ungară privind migraţia, transmite MTI.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.