Pentagonul a infirmat marţi afirmaţiile Rusiei conform cărora Moscova ar fi distrus şase sisteme de rachete HIMARS fabricate în SUA, de la începutul conflictului din Ucraina, informează Reuters.
Apărarea zonelor costiere ucrainene de la Marea Neagră a fost deja consolidată prin desfăşurarea unui nou sistem de rachete anti-navă, mai exact de sistemul mobil de rachete anti-navă Harpoon pe care Forțele Armate Ucrainene l-au primit din Danemarca ca parte a unui pachet de asistenţă militară de securitate.
Transferul rachetelor anti-navă care Ucraina fost anunțat oficial abia pe 23 mai, în urmă cu puțin peste două săptămâni.
,,Apărarea de coastă este consolidată de sistemele Harpoon, care, alături de rachetele noastre „Neptun”, forțează deja flota inamică să stea la distanță pentru a nu repeta soarta navei amiral a flotei ruse a Mării Negre - crucișătorul Moscova”, a spus Reznikov într-un comunicat postat pe Facebook.
Utilizarea acestui complex de rachete anti-navă – cu o rază de acţiune de până la 150 km – permite acum Ucrainei să acopere o zonă destul de largă a Mării Negre, iar în funcţie de zona în care acestea au fost sau vor fi amplasate face ca forţele navale ucrainene să poată apăra mai bine zonele costiere de posibile acțiuni ale Flotei Ruse de la Marea Neagră.
Marina Regală Daneză a fost unul dintre puținii operatori ai versiunii de coastă a sistemului anti-navă de rachete Harpoon. Potrivit informaţiilor disponibile în surse deschise, marina daneză avea două baterii ale acestui sistem – o baterie a inclus două lansatoare de rachete (fiecare cu patru containere de lansare).
Sistemul de rachete de coastă Harpoon a fost în serviciul Marinei Regale Daneze în anii 1988-2003.
De asemenea, se știe că Danemarca a semnat un contract cu Boeing pentru a-și moderniza rachetele Harpoon la standardul Block II. Diferența majoră față de versiunile anterioare este capacitatea de a lovi atât ținte navale, cât și ținte terestre.
Acest lucru a fost realizat prin echiparea rachetei cu sistemul JDAM (Joint Direct Attack Munition), un nou sistem de control și un sistem de navigație GPS/INS.
Sistemul de rachete Harpoon este de obicei instalat la bordul navelor de război sau al submarinelor, chiar şi al bombardierelor, dar Danemarca este singura ţară care a achiziţionat versiunea modificată a acestui lansator de rachete care este instalat pe un camion şi care devine, astfel, o baterie de apărare de coastă.
Echipat cu un radar autonom şi un sistem de navigaţie sofisticat, o rachetă Harpoon zboară la altitudine joasă pentru a evita radarele inamice. Potrivit Boeing, compania care produce aceste rachete, Harpoon este capabil să lovească o ţintă pe mare sau pe uscat, aflată pe o rază maximă curpinsă între 125 km până la peste 300 km, în funcţie de versiune.
Acest tip de rachetă ar putea face accesibil armatei ucrainene, ca ţintă, portul Sevastopol din Crimeea ocupată de Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Pentagonul a infirmat marţi afirmaţiile Rusiei conform cărora Moscova ar fi distrus şase sisteme de rachete HIMARS fabricate în SUA, de la începutul conflictului din Ucraina, informează Reuters.
Controversatul jurnalist Vladimir Soloviov, apropiat al președintelui Vladimir Putin și un foarte cunoscut promotor al războiului din Ucraina, a avut un nou derapaj la televiziunea Rusia 1, unde a cerut ca Armata rusă să deschidă un nou front în Germania, până când Berlinul nu se va înarma.
În cadrul unei consfătuiri desfășurate în cadrul Centrului Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse din Moscova, ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu a anunțat, pe 02.08.2022, pierderi semnificative suferite de regimul ucrainean în ceea ce privește armele primite din Occident.
Un convoi de camioane care transporta tancuri pentru Ucraina a rămas blocat pe un drum din apropierea localității Surduc din județul Sălaj, după ce unul dintre șoferi a ieșit cu un trailer în afara șoselei. Transportul de tehnică militară a fost blocat timp de câteva ore bune.
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat ieri că alte patru sisteme de rachete de tip HIMARS au fost livrate de Statele Unite.
Statele Unite au anunţat luni că vor trimite noi arme forţelor ucrainene care luptă împotriva invaziei ruse, în valoare de 550 milioane de dolari, inclusiv muniţie pentru lansatoarele de rachete care sunt din ce în ce mai importante în luptă, relatează France Presse.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că Franţa este hotărâtă să asigure că crimele de război comise de forţele ruse în Ucraina nu vor rămâne nepedepsite, reconfirmând că Parisul va dona un laborator mobil de analize ADN autorităţilor de la Kiev, potrivit Agerpres, care citează Reuters.
Forţele ucrainene au recucerit 46 de localităţi în regiunea strategică Herson, din sud, în cadrul contraofensivei lor, a declarat luni guvernatorul local, relatează Agerpres, care citează AFP.
În 2014, după ce partea estică a Regiunii Donețk a căzut sub controlul forțelor pro-ruse, Centrul de corecție nr. 120 din localitatea Volnovakha (30 km NE Olenivka) a devenit lagăr de prizonieri pentru militarii ucraineni și liderii politici capturați de militanții separatiști și armata rusă.
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că lansatoare de rachete multiple de tip MLRS MARS II, oferite de Germania, au ajuns deja în Ucraina, relatează Ukrinform.net.
Pe lângă o serie de lovituri de înaltă precizie executate pe timp de noapte asupra depozitelor și bazelor de muniție ale forțelor ruse din regiunea Herson, partea ucraineană a anunțat, pe 31 iulie, că a dat o lovitură extrem de importantă și asupra căilor terestre de asigurare a sprijinului logistic pentru trupele ruse din Herson.
Ministerul Afacerilor Externe condamnă bombardarea închisorii din Olenivka şi uciderea prizonierilor de război ucraineni, potrivit unui mesaj transmis duminică.
Guvernatorul orașului Sevastopol, Mihail Razvozhaev, a anunțat că, pe 31.07.2022, Forțele Armate ale Ucrainei au atacat Statul major al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). Probabil, atacul, care s-a soldat cu rănirea a cinci persoane, a fost executat cu o dronă.
Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a precizat vineri că nu ar mai trebui să existe nicio îndoială că Rusia intenţionează să "dezmembreze Ucraina" și să o şteargă complet de pe hartă, potrivit Reuters.
Autorităţile instalate de Rusia în noile teritorii ocupate din sudul Ucrainei sunt sub presiune şi este posibil să facă pregătiri pentru a organiza referendumuri privind alipirea la Rusia mai târziu în acest an, informează sâmbătă Ministerul Apărării de la Londra, relatează Reuters.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a efectuat o vizită neanunţată în oraşul port Odesa, înainte de plecarea primei nave încărcate cu grâne, pentru prima dată de la începerea războiului, cu cinci luni în urmă.
Macedonia de Nord intenţionează să doneze un număr nespecificat de tancuri din era sovietică Ucrainei în contextul în care încearcă să-şi modernizeze propria armată pentru a corespunde standardelor NATO, a anunţat vineri Ministerul Apărării de la Skopje, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, azi, la Palatul Cotroceni, cu omologul său din Republica Moldova, Maia Sandu, unde au purtat o discuție cu privire la situația de securitate din regiune după invazia rusă din Ucraina, dar și despre criza energetică generată de Moscova.
Generalul (r) Alexandru Grumaz, care a deținut de-a lungul carierei funcții de conducere la nivelul MApN, și-a arătat convingerea în cadrul unui interviu că Ucraina va primi avioane de luptă de generația a IV-a de tip F-15 sau F-16.
Acţiunile de contraatac ucrainene au izolat practic oraşul Herson (sud), ocupat de ruşi, plasând mii de soldaţi ruşi staţionaţi lângă fluviul Nipru într-o situaţie "foarte vulnerabilă", au declarat joi responsabili din Ministerul Apărării de la Londra şi din serviciile de informaţii britanice, potrivit Agerpres, care citează Reuters.
În dimineaţa zilei de 28 iulie, trupele ruse au lansat un atac masiv cu rachete asupra regiunilor de nord ale Ucrainei, peste 20 de rachete au fost lansate de pe teritoriul Belarus, relatează RBC-Ucraina, cu referire la o postare pe Facebook a Comandamentului Operaţional Nord al Forţelor Armate Ucrainene.
Ruşii recurg la noi tactici în regiunea Luhansk, a anunţat şeful administraţiei militare de stat din regiunea Luhansk, Serhi Haidai. ''Ocupanţii ruşi dau foc satelor din regiunea Luhansk, pe care nu le pot ocupa, relatează RBC-Ucraina cu referire la declaraţia şefului Administraţiei regionale militare din Luhansk, Serhi Haidai.
În cadrul unui briefing desfășurat la Ukraine Media Center din Kiev, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Yuri Ihnat, a declarat că, pe 26.07.2022, avioane rusești au lansat 13 rachete aer-sol asupra unor ținte din zona Zatoha din Regiunea Odesa.
Traficul pe singurul pod din regiunea Herson de peste Nipru - Antonivskii Mist - a fost închis circulaţiei vehiculelor, din cauza avariilor provocate pe carosabil, în urma unui atac cu rachetă, care a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri - a precizat pentru Agenţia de presă Interfax şeful adjunct al administraţiei provizorii (ruse, n.r.) a regiunii Herson, Kirill Stremusov.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a aprobat tratarea în spitalul militar american din Germania a unor soldaţi ucraineni răniţi în războiul cu Rusia, relevă o notă informativă obţinută de CNN şi confirmată de doi oficiali americani.
Forţele ruse invadatoare îşi concentrează eforturile pentru a-şi îmbunătăţi situaţia tactică şi a crea condiţii pentru o ofensivă asupra oraşelor Seversk şi Soledar, în regiunea Doneţk (estul Ucrainei), a indicat marţi Statul Major General ucrainean într-un buletin despre situaţia de pe front, citat de agenţia de presă UNIAN.
Ministerul britanic al Apărării a declarat marţi că nu există "niciun indiciu" că o navă de război ucraineană şi un stoc de rachete antinavă s-ar fi aflat sâmbătă în docul din portul Odesa, unde Rusia a declarat anterior că a distrus astfel de ţinte "militare" cu rachete de înaltă precizie, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Forţele ruse au lovit marţi dimineaţă infrastructura portuară din regiunea Nikolaev (Mikolaiv), în sudul Ucrainei, a anunţat primarul oraşului Nikolaev, Oleksandr Senkevici, citat de Reuters.
Generalul român (r) dr. Mircea Mîndrescu, președinte al Comitetului Academic Executiv al Colegiului European de Securitate și Apărare, a vorbit despre utilizarea de către Armata Ucrainei a sistemelor moderne de armament, inclusiv celebrele lansatoare HIMARS, dar și diferite tipuri de obuziere primite de ucrianeni de la aliații din vestul Europei.
Serviciul Federal de Securitate (FSB, ex-KGB) a publicat luni o serie de înregistrări video şi audio care ar dovedi că serviciile de informaţii ucrainene, în cooperare cu NATO, ar fi încercat să mituiască piloţi ruşi pentru a captura avioane de luptă, operaţiune ce ar fi fost dejucată de partea rusă, relatează Agerpres, care citează agenția EFE.
Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a anunţat luni că a reţinut doi asasini, recrutaţi de serviciile ruse de informaţii, care plănuiau o serie de asasinate, fiind vizaţi inclusiv ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, şi şeful Direcţiei Principale de Informaţii Militare (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirill Budanov.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că, dacă Rusiei i se permite să intimideze Ucraina, să invadeze şi să cucerească teritorii fără să i se opună nimeni, atunci ar fi un "sezon deschis" în întreaga lume.
Pe 3 august, Forțele Navale ale SUA au recuperat cu succes aeronava F/A-18E Super Hornet căzută în mare, pe 8 iulie, de la bordul portavionului USS Harry S. Truman (CVN 75).
Un accident la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie ocupată de Rusia ar fi mult mai grav decât dezastrele de la Cernobîl sau Fukushima, a declarat luni ambasadorul ucrainean pe lângă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), în timp ce Moscova şi Kievul se acuză reciproc de atacuri de artilerie asupra centralei şi ambele susţin că cer misiuni internaţionale acolo, relatează agenţiile DPA şi EFE.
Alerta la nivel internaţional după atacurile asupra centralei nucleare Zaporojie din Ucraina s-a accentuat luni, Kievul avertizând că există riscul producerii unei catastrofe în stiul Cernobîl şi făcând apel la instaurarea unei zone demilitarizate în jurul perimetrului centralei, cea mai mare din Europa.
Pe 11 iulie, serviciile de informații americane au avertizat că Teheranul se pregătește să trimită sute de drone la Moscova, în timp ce surse diplomatice de la Washington au declarat că Iranul a oferit drone Shahed-191 și Shahed-129 unei delegații ruse care a vizitat recent capitala iraniană. Americanii au susținut că imaginile din satelit au confirmat vizita unei delegații a Kremlinului la baza aeriană Kashan de cel puțin două ori în luna iunie.
Pe rețelele de socializare a devenit viral un clip în care se poate sesiza cum obuzierele autopropulsate 2S1 Gvozdika ucrainene folosesc muniție românească.
Potrivit informațiilor publicate de Ministerul german al Apărării la 2 august 2022, Germania confirmă livrarea către Ucraina a 8 sisteme de apărare antiaeriană de tip Gepard cu șenile și a 6 vehicule mobile de decontaminare HEP 70.
Taiwanul va organiza exerciţii militare cu muniţie reală săptămâna aceasta, simulând apărarea insulei împotriva unei invazii chineze, au anunţat luni responsabili locali, citaţi de France Presse, în timp ce Beijingul efectuează noi exerciţii în jurul insulei.
După vizita recentă a președintelui Congresului SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, relațiile dintre Beijing și Taipei s-au deteriorat în mod substanțial. Republica Populară Chineză (RPC) consideră Taiwanul ca fiind parte a teritoriului său și acuză Statele Unite că au încălcat principiul “o singură Chină”. Astfel, chinezii își declară disponibilitatea de a-și apăra interesele teritoriale prin forța armelor.
În pofida faptului că pe canalele media controlate de Kremlin s-a anunțat capturarea a două obuziere franceze de tip CAESAR și a unuia german PzH 2000, „expoziția” organizată de Ministerul Apărării de la Moscova cu tehnică capturată a fost foarte săracă.
Armata chineză a anunţat luni, în pofida apelurilor din partea Occidentului, că îşi va continua exerciţiile militare în apropiere de Taiwan, în semn de protest faţă de vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, în insula revendicată de Beijing, relatează Agerpres, care citează AFP şi Reuters.
Israelul a confirmat duminică intrarea în vigoare a unui armistiţiu cu gruparea palestiniană Jihadul Islamic la ora locală 23:30 (20:30 GMT), în a treia zi a ostilităţilor soldate cu zeci de morţi în Fâşia Gaza, transmite Agerpres, care citează AFP.
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat duminică că nu vor putea exista negocieri cu Ucraina sau cu aliaţii săi internaţionali dacă Moscova va proceda la organizarea de referendumuri privind aderarea la Rusia în zonele ocupate, informează Agerpres, care citează Reuters.
Autoritățile germane nu doresc organizarea la Berlin a unei exoziții militare cu tehnică rusă distrusă de Armata Ucrainei. Expoziția ar fi trebuit să aibă loc în fața ambasadei ruse din Germania, dar autoritățile germane au respins această propunere, stârnind critici din partea fostului ambasador ucrainean în Germania.
Aflat într-un lung proces de mentenanță, povestea portavionului rus Amiral Kuznețov e una cu cântec. Iar după întoarcerea din misiunea din Siria în 2017, prezentată atunci ca un triumf al Armatei ruse de Vladimir Putin, necazurile se țin lanț de singurul portavion al Federației Ruse.
La mijlocul lunii trecute o dronă MQ-9 Reaper americană s-a prăbușit în timpul unei misiuni în apropiere de Câmpia Turzii. La trei săptămâni de la incident, potrivit presei locale, SUA au reluat misiunile în România cu aceste drone.
În ultimele zile, mai multe surse de informații în limba arabă au anunțat că, în timpul vizitei efectuate de președintele rus, Vladimir Putin, în Iran, pe 19 iulie, a fost încheiat un contract pentru achiziționarea de către Forțele Aeriene iraniene a 18 avioane de vânătoare multirol de tip Su-35 fabricate în Rusia.
Riscul de accident nuclear la centrala din Energodar (regiunea Zaporojie) a crescut considerabil, după ce forțele rusești au bombardat liniile de înaltă tensiune din zona reactoarelor nucleare.
Un funcţionar al administraţiei instalate de forţele ruse în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, a decedat din cauza rănilor în urma unui atentat, au anunţat autorităţile locale numite de Moscova, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Nave de război chineze şi taiwaneze s-au jucat duminică de-a "şoarecele şi pisica" în largul mării duminică, cu câteva ore înainte de încheierea prevăzută a celor patru zile de exerciţii militare chineze fără precedent, lansate ca răspuns la o vizită în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Armata turcă a achiziționat prin agenția NAMSA, parte a NATO, echipamente militare românești. E vorba de căști pentru soldații turci, dar și de veste antiglonț.
Acum 105 ani, românii strigau la Mărășești ”Pe aici nu se trece”, și nu s-a trecut. Istoricul Manuel Stănescu ne prezintă câteva aspecte specifice acelui an de foc pentru țara noastră, într-un interviu exclusiv.
Oleksi Arestovici, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a declarat că în cursul zilei de vineri, aviaţia militară ucraineană a lansat cel mai masiv atac asupra invadatorilor ruşi din regiunea Herson.
Poliţia din Kosovo a declarat că una din patrulele sale din apropierea graniţei cu Serbia a fost atacată sâmbătă, într-o zonă afectată de dispute etnice şi activităţi de contrabandă, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Jertfa înaintaşilor noştri pe câmpul de bătălie a reprezentat temelia dezvoltării României întregite, democratice şi europene, iar acum este datoria noastră să ducem mai departe şi să apărăm idealurile, principiile şi valorile pentru care ei s-au sacrificat, a subliniat sâmbătă preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj transmis în contextul manifestărilor comemorative de la Mărăşeşti.
Forțele Navale române trimit cea mai bună navă de luptă la operația de securitate maritimă „Irini” din largul coastelor libiene.
După ce SUA și Marea Britanie au anunțat în 2020 - 2021, cum vor arăta forțele lor armate în anii 2030, Franța a prezentat și ea direcțiile de modernizare ale armatei sale.
Forţele israeliene au demarat Operațiunea Dawn și continuă să bombardeze Fâşia Gaza, iar gruparea armată Jihad Islamic să tragă rachete spre statul evreu la primele ore ale zilei de sâmbătă, cel mai grav acces de violenţă locală de la un scurt război de anul trecut, comentează Agerpres, care citează AFP.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au decis vineri să consolideze cooperarea energetică şi economică în urma întrevederii lor la Soci (Rusia), pe malul Mării Negre, a indicat Kremlinul într-un comunicat, citat de France Presse și Agerpres.
Potrivit portalului rus Topwar.ru și a altor surse media, consilierul șefului oficiului președintelui Ucrainei, Aleksei Arestovich, a declarat că Rusia întrebuințează deja în mod activ împotriva Forțelor Armate ucrainene drone de atac primite din Iran.
China a anunţat vineri că pune capăt cooperării cu SUA în mai multe domenii, după vizita efectuată săptămâna aceasta în Taiwan de preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în timp ce ambasadorul chinez în SUA a fost convocat la Casa Albă pentru a i se transmite un protest în legătură cu manevrele militare începute de China în jurul Taiwanului, relatează Agerpres, care citează AFP şi EFE.