,,Mâine voi cere votul de încredere al Parlamentului European. Indiferent de rezultat, voi demisiona miercuri din postul de ministru al apărării, pentru a servi Europa cu toată forţa mea″, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.
Într-o primă reacţie după acest anunţ, cancelarul Angela Merkel a declarat că ″respectă″ această decizie. ″Este clar că Ursula von der Leyen a decis asupra unei noi etape din viaţa sa″, a adăugat şefa guvernului de la Berlin.
Parlamentul European se va pronunţa marţi asupra numirii Ursulei von der Leyen în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.
Propunerea liderilor europeni ca Ursula von der Leyen, membră a Partidului Popular European (PPE), să fie preşedinte al Comisiei Europene a venit ca soluţie de compromis după ce niciunul dintre ″capii de listă″ ai marilor familii politice europene nu au obţinut un sprijin suficient în Consiliul European. Dar această propunere a provocat tensiuni în interiorul marii coaliţii guvernamentale de la Berlin formată din creştin-democraţi şi social-democraţi.
Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării şi unul dintre liderii Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta), a fost propusă de Consiliul European pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Nominalizarea trebuie confirmată de Parlamentul European, unde au apărut probleme, în contextul nemulţumirilor că nu a fost propus niciunul dintre liderii principalelor grupuri politice - Manfred Weber (Partidul Popular European, PPE, centru-dreapta) şi Frans Timmermans (Partidul Socialiştilor Europeni, PSE, centru-stânga).
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a insistat pentru desemnarea prin negocieri politice a preşedintelui Comisiei Europene, contestând sistemul primului candidat de pe listele electorale. Ţări central şi est-europene, în principal Ungaria şi Polonia, au avut obiecţii privind numirea lui Frans Timmermans în funcţia de preşedinte al Executivului UE.
Americanii dezvoltă un plan prin care să implementeze sistem de armament cu laser pentru avioanele aflate sub comanda US Air Force. Printre ele se numără și avioanele din generația a V-a, F-35.
Coreea de Sud a publicat un videoclip în care este prezentat un avion de generația a V-a, F-35A, care distruge cel mai nou sistem de rachete din Coreea de Nord, transmite defence blog.
Cu ocazia recentului summit de la Paris, în format Normadia, unde s-a discutat problema Ucrainei, a regiunilor separatiste și a Crimeei, președintele Vladimir Putin a fost însoțit aproape în permanență de o echipă de protecție formată din șase persoane. Aceștia au intrat și la toaletă împreună cu președintele Rusiei, transmite paginaderusia.
O nouă serie de psihologi recruţi ai Armatei Române au depus vineri, jurământul de credinţă faţă de ţară la Centrul de Perfecţionare pentru Geniu şi EOD "Panait Donici" din Râmnic, anunță Agerpres.
Două elicoptere Mi-17 ale Forțelor Aeriene Burkina Faso (FABF) vor fi recondiționate la LOM Praha din orașul Kbely situat la câțiva kilometri de orașul Praga, transmite Jane.
Forțele rebelilor houthi de apărare aeriană au doborât un vehicul aerian fără pilot (UAV) aparținând coaliției militare conduse de Arabia Saudită care zbura peste orașul Jizan în sud-vestul Arabiei Saudite, au declarat vineri surse locale, transmite agenția iraniană de știri Tasnim.
Parlamentarii americani doresc o supraveghere suplimentară a planurilor Pentagonului de a dezvolta rachete cu rază intermediară, lansate la sol și sunt pregătiți să împiedice departamentul să procure și chiar să dezvolte aceste arme, transmite Jane.
Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles, transmite Novini, citat de Rador.