Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ministrul de Externe al Iranului avertizează forţa navală internaţională din Golf
22 aug 2019 / 19:54
Ministrul iranian de externe, Mohammed Javad Zarif, a avertizat joi ţările care iau în considerare posibilitatea de a participa la forţa navală internaţională condusă de SUA în Golf, invitându-le "să se gândească de două ori" înainte de a lua o decizie, informează dpa.

"Sper ca aceste ţări să se gândească de două ori înainte de a se ralia acestei măsuri foarte ostile a Statelor Unite împotriva Iranului", a declarat Zarif într-o conferinţă de presă la Oslo (Norvegia). Norvegia a fost ultima etapă a turneului său în ţările nordice, care a cuprins vizite în Finlanda şi Suedia.

"Ca naţiune maritimă majoră suntem foarte îngrijoraţi în legătură cu faptul că am fost afectaţi în mod direct de acte de sabotaj împotriva navelor comerciale", a declarat ministrul de externe al Norvegiei, Ine Eriksen Soreide.

În iunie, un petrolier norvegian a fost avariat într-un incident survenit în apropiere de strâmtoarea Ormuz, o rută esenţială de transport a petrolului din Iran şi Peninsula Arabică. Ministrul Soreide a afirmat că Oslo studiază încă posibilitatea de a lua parte la forţa navală menţionată. Ambii miniştri au subliniat necesitatea libertăţii de navigaţie maritimă.

Cei doi au discutat de asemenea despre drepturile omului şi acordul nuclear din 2015 vizând limitarea ambiţiilor nucleare ale Iranului, din care SUA s-au retras în mod unilateral anul trecut.

Următoarea etapă a turneului lui Zarif este Franţa, unde vineri urmează să discute diverse propuneri ale preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru salvarea acordului nuclear (Joint Comprehensive Plan of Action - JCPOA).

"Pentru noi este important ca Europa să-şi respecte obligaţiile care decurg din JCPOA" şi pe cele luate după retragerea SUA, a spus Zarif.

La Oslo, ministrul de externe iranian s-a întâlnit de asemenea cu premierul norvegian Erna Solberg şi a susţinut un discurs la Institutul norvegian de afaceri internaţionale. 

Vezi și: Tensiuni în Golful Persic - Australia va participa la misiunea pentru contracararea Iranului

Ştiri Recomandate

Militarii români se familiarizează cu modul de operare al sistemului Patriot
Bombardament asupra aeroportul din Tripoli. Armata mareșalului Haftar a folosit un lansator de rachete ruses Grad
Ambasadorul Ucrainei la București spune că Zelenski nu a folosit cuvântul ”ocupație” și a fost o eroare de traducere
România, prima reacție după ce Zelenski a spus că ”Bucovina de Nord a fost ocupată de români”
EXCLUSIV
Defender 20: Ce va presupune cea mai mare desfășurare de trupe SUA în Europa din ultimii 25 de ani
Avionul Su-57 a pierdut bătălia aeriană cu F-22 și F-35. Superioritatea aeriană americană îşi spune cuvântul
Rusia continuă să-și consolideze legăturile cu Republica Laos. Moscova a livrat un lot de tancuri T-72B1
Ierusalim: Putin a trecut pe lângă Pence și i-a salutat doar pe Macron și prințul Charles (Video)