Ministrul de interne al Ucrainei: Rusii au atacat unui convoi umanitar din oraşul Zaporojie cu rachete S-300
Ministrul de interne al Ucrainei, Denis Monastirski, a informat sâmbătă că atacul rus împotriva unui convoi umanitar din oraşul Zaporojie, soldat cu cel puţin 30 de morţi şi aproape 90 de răniţi, a fost comis cu rachete S-300 modernizate, cu o rază mult mai mare de acţiune decât modelele mai vechi, transmite EFE.
Monastirski, care a citat experţi în explozibili, a menţionat că o rachetă a explodat imediat ce a atins solul, în timp ce versiunile anterioare ale acestei arme explodau abia după ce penetrau mai mulţi metri solul, astfel că formau cratere profunde, dar afectau mai puţine persoane aflate la locul impactului.
'Asta se face ca să moară cât mai mulţi oameni cu putinţă. Iar acum am văzut cât este de letală şi cât de mulţi oameni pot muri', a spus Monastirski.
Ministrul ucrainean a amintit că în atac, în timpul căruia trupele ruse au lansat 16 rachete, au murit 30 de persoane, dintre care doi copii.
,,De fiecare dată când mă aflu într-unul dintre aceste locuri - Kremeciuk, Viniţa, regiunea Odesa, Zaporojie - mă întreb mereu acelaşi lucru: de ce fac ruşii asta, ce vrea să obţină (preşedintele rus Vladimir) Putin'', a declarat Monastirski.
În opinia sa, acum îi este clar că declaraţiile lui Putin ,,sunt scrise cu sânge'' şi că Moscova arată lumii întregi în Ucraina ce înseamnă de fapt ''pacea rusă''.
Declaraţiile ministrului ucrainean, consemnate de un comunicat de presă difuzat de instituţia pe care o conduce, au fost preluate de agenţiile de presă ucrainene.
DefenseRomania a scris încă de luna trecută ca armata rusă, are tot mai puţine rachete de precizie, recurgând astfel la utilizarea rachetelor sol-aer cu rază lungă de acțiune din dotarea sistemelor S-300 pentru a lansa atacuri cu rachete asupra teritoriul ucrainean.
În ceea ce privește motivul pentru care Rusia folosește acum sisteme S-300 pentru a ataca ținte terestre din Ucraina, acesta este oarecum neclar. Pe de o parte, acest lucru ar putea indica o lipsă de arme mai potrivite, inclusiv rachete dirijate de mare precizie.
Încă de la începutul conflictului din Ucraina, au existat rapoarte, inclusiv de la Pentagon, cu privire la o posibilă epuizare a stocurilor de rachete ale Rusiei, care pot fi lansate de pe bombardiere, lansatoare de la sol și de pe nave de luptă și submarine.
De asemenea, înlocuirea acestor rachete a devenit mai dificilă, nu numai din cauza faptului că sunt foarte scumpe, ci și pentru că, din cauza sancțiunilor împotriva Moscovei, anumite componente critice pentru producerea lor sunt mai dificil de procurat.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News