Misiunea Sophia. Uniunea Europeană ar putea să retrimită nave de război în Marea Mediterană
Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a cerut marţi statelor membre UE să retrimită nave de război în Marea Mediterană pentru a permite operaţiunii militare Sophia să combată traficul de arme şi de petrol în Libia, informează France Presse.
,,Fără nave, Sophia nu poate să-şi îndeplinească misiunea care constă în a face să fie respectate embargourile asupra armelor şi petrolului în Libia'', a subliniat Mogherini în cursul unei dezbateri în Parlamentul European, la Strasbourg.
,,Este responsabilitatea statelor membre, este alegerea lor. Sper să se răzgândească în săptămânile următoare. Aceasta ar avea sens'', a adăugat ea.
,,Nu este un secret. Am recomandat statelor membre să nu-şi retragă navele care operează în apele internaţionale, întrucât reprezentau un factor descurajant împotriva traficanţilor'', a mai spus ea.
Mandatul operaţiunii militare europene a fost prelungit la sfârşitul lunii martie cu şase luni, până la 30 septembrie 2019, dar cu o 'suspendare temporară privind desfăşurarea mijloacelor navale ale operaţiunii' din cauza refuzului Italiei, ţară aflată la comanda operaţiunii Sophia, de a permite debarcarea în porturile sale a migranţilor salvaţi în mare.
Lansată în 2015 după o serie de naufragii ale unor ambarcaţiuni cu migranţi, operaţiunea Sophia a fost prezentată ca având ca obiectiv lupta împotriva reţelelor de traficanţi în Mediterana. Ea trebuia de asemenea să ajute la respectarea embargourilor asupra armelor şi vânzărilor de petrol impuse Libiei de către Naţiunile Unite.
,,Ofensiva lansată împotriva Tripoli (de mareşalul Khalifa) Haftar riscă să devină un conflict de durată cu arme care nu ar trebui să fie folosite în Libia'', a declarat Mogherini.
Şefa diplomaţiei europene şi-a exprimat de asemenea regretul faţă de lipsa de interes a aleşilor europeni pentru criza din Libia. 'Este regretabil că pentru această ultimă sesiune, există mai mulţi spectatori decât parlamentari pentru un subiect atât de grav', a spus ea într-o sală aproape goală.
Parlamentul European îşi va relua sesiunile plenare în luna iulie după alegerile europene.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News