Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Misterul prăbușirii avionului MiG-29 va fi deslușit de ruși. ”Cutia neagră” a avionului bulgar prăbușit, trimisă la Moscova
01 iul, 16:09
Datele din ”cutia neagră” a avionului MiG-29 prăbușit vor fi preluate în laboratorul corporației rusești RSK ”MiG” de pe teritoriul Federației Ruse, se  precizează în răspunsul scris al corporației ”MiG”, a declarat ministrul bulgar al apărării Gheorghi Panaiotov, pe 30 iunie.
MiG-29 Sursa foto: Exercițiul militar Shabla 21/US Air Force

Potrivit ministrului, acest lucru înseamnă că reprezentanți ai Parchetului Militar, Serviciului de Poliție Militară și Forțelor Aeriene vor însoți ”cutia neagră”, care va fi transportată cât mai curând posibil, după ce formalitățile de călătorie vor fi soluționate.

Panaiotov și-a exprimat încă o dată condoleanțele pentru durerea familiei locotenentului colonel Valentin Terziev. ”Este trist că l-am pierdut pe locotenent-colonelul Terziev. Lecțiile sunt învățate. Ceea ce trebuie și putem face este să prevenim noi incidente în viitor. Acest lucru necesită multă muncă, atenție, modernizarea întregii armate și a Forțelor Aeriene și aducerea celui mai sigur echipament pentru ofițerii, sergenții și soldații noștri", a declarat ministrul.

Răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor, Panaiotov a anunțat că zborurile cu avioanele MiG-29 vor fi reluate peste 2-3 săptămâni. La rândul său, șeful Apărării, amiralul Emil Eftimov, a explicat că aeronavele de asalt, elicopterele și avioanele de transport nu au fost oprite de la zbor, acestea continuându-și  desfășurarea activităților planificate.

Exercițiul cu trageri de luptă al trupelor de rachete antiaeriene, care urma să se desfășoare poligonul Șabla și care a fost oprit pe 9 iunie, când a avut loc incidentul, a fost reprogramat pentru septembrie. "Continuăm să ne îndeplinim sarcinile în ciuda tragediei, care ne-a lovit și despre care regretăm", a adăugat șeful apărării.

G Ad:

 

În ciuda specualțiilor, nu se cunosc cauzele prăbușirii

 

Comentariul autorului: Cutia neagră a avionului bulgar MiG-21, prăbușit în cursul exercițiului ”Șabla 2021”, a fost găsită pe 24 iunie, după două săptămâni de căutări. Atunci, ministrul Panaiotov a declarat că datele din cutia neagră, dacă nu sunt deteriorate, vor fi cu siguranță citite în Bulgaria.

Exercițiul ”Șabla 2021”, la care participau și 120 de militari din Forțele Armate ale Serbiei, echipați cu avioane MiG-29 și complexe de rachete antiaeriene ”Neva” (S-125) și „Kub”, a început pe 7 iunie, dar a fost oprit două zile mai târziu în urma incidentului. Perioada planificată pentru exercițiu era 7 – 17 iunie, iar activitățile aviației urmau să se încheie pe 11 iunie.

Deocamdată nu se cunosc cauzele prăbușirii aeronavei, dar un jurnalist bulgar a speculat că avionul ar fi fost doborât chiar de o rachetă lansată în cursul exercițiului. Potrivit, datelor generale de desfășurare a exercițiului, tragerile cu rachete antiaeriene par să fi fost planificate după încheierea activităților aviației, ceea ce face puțin probabilă doborârea aeronavei chiar de către participanți.

Ministerele apărării din Bulgaria și Serbia au negat o asemenea posibilitate, dar surprinzătoarea trimitere a cutiei negre în Rusia pentru descifrare va da naștere la noi întrebări și presupuneri.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

SUA au nevoie de o prezență militară permanentă în țările baltice, cele mai vulnerabile în fața Rusiei
Social-democrații revendică victoria și anunță că Olaf Scholz va deveni cancelar. Partidul Angelei Merkel, cel mai slab rezultat de după război
Erdogan nu are nicio remușcare privind S-400: În viitor nimeni nu va mai putea interveni în privința sistemelor pe care le cumpărăm
Bulgaria reziliază contractul cu Rusia pentru întreținerea și modernizarea avioanelor MiG-29
Primele imagini reale CH-6 - noua dronă chineză de atac cu două motoare
O formație de F-16 românești va survola Bucureștiul în semn de ultim omagiu adus eroului Ion Dobran
Portavionul american USS Ronald Reagan revine în Marea Chinei de Sud
Rusia confirmă contractul dintre statul Mali și compania de mercenari ruși Wagner Group
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro