Modelul chinezesc câștigă. SUA nu pot câștiga competiția tehnologică cu China fără implicarea masivă a statului
Nicio țară cu economie de piață liberă nu va putea susține dezvoltarea tehnologiei așa cum o face China. Companiile americane nu pot ține singure pasul cu inovația chineză, a declarat săptămâna trecută Eric Schmid, fost director executiv la Google, care a propus o alianță între guvern și industrie pentru a păstra avantajul tehnologic al SUA.
”Menținerea situației actuale nu va mai funcționa. Nu este o strategie câștigătoare, deoarece nu ne putem aștepta ca marile companii din domeniul tehnologiei să poată concura cu resursele Chinei sau să poată face investiții majore la nivel național în Statele Unite”, a declarat Schmidt în calitate de președinte al Comisiei de securitate națională pentru inteligența artificială (AI). ”Avem nevoie de ajutor. Avem nevoie de o abordare hibridă, care să alinieze mai mult guvernul și industria pentru a câștiga.”
Schmidt a identificat principalele tehnologii care vor defini acest secol: inteligența artificială, rețelele 5G, biotehnologia, calculul (calculatorul) cuantic și microelectronica. Dintre acestea, microelectronica este considerată critică, deoarece stă la baza dezvoltării celorlalte tehnologii.
În acest sens, SUA ar putea urma recomandarea Comisiei AI privind stimularea producției interne de microelectronică prin credite rambursabile de până la 12 miliarde de dolari, în următorii cinci ani, pentru a impulsiona cercetarea și dezvoltarea microsistemelor electronice, a declarat Schmidt.
Potrivit c4isrnet.com, într-un recent raport al Comisiei AI se specifică necesitatea ca SUA să rămână cu două generații înaintea Chinei, în ceea ce privește microelectronica. Însă o problemă semnificativă cu care se confruntă este că o mare parte dintre fabricile de microelectronică se află în Asia, existând astfel îngrijorări legate de securitatea lanțului de aprovizionare.
La modul general, în rândul mai multor specialiști americani, printre care se numără și Michael Brown, șeful Unității de Inovare pentru Apărare din cadrul Departamentului apărării al SUA, se apreciază că China ar putea amenința securitatea națională a SUA dacă Washingtonul nu va majora investițiile în tehnologii noi. Aceștia consideră că guvernul american trebuie să corecteze situația actuală de subfinanțare și că este responsabil pentru stabilirea priorităților de cercetare și dezvoltare, fiind și singurul care are puterea de a concentra cercetarea pe direcțiile vitale.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News