Modernizarea avioanelor F-16 se va face în România. Încă două aeronave vor ajunge până la finalul anului
România a achiziționat aeronave F-16 second hand, modernizate, din Portugalia. Deși achiziția a atras numeroase controverse întrucât aeronavele sunt second hand, vestea bună e că în cele din urmă a fost implicată și industria din țară.
Primele două aeronave F-16 Fighting Falcon din noul lot de cinci au completat în luna august a acestui an prima escadrilă de F-16 a României, formată din 12 avioane F-16 operaționale.
Următoarele două aeronave vor fi livrate până la sfârșitul acestui an, iar ultima, în primul trimestru al anului 2021.
Upgrade-ul avioanelor F-16 se va face în țară
Potrivit celor de la MApN, cele cinci aeronave (n.red. - care vin în tranșa a doua din Portugalia) au aceeași configurație cu cele 12 aflate deja în dotarea Forțelor Aeriene Române, respectiv M.5.2R, iar pachetul de bunuri și servicii include și modernizarea tuturor avioanelor F-16 ale Armatei României la o configurație superioară, respectiv M.6.X.
Mai mult decât atât upgrade-ul va fi făcut la Aerostar Bacău, centru omologat pentru avioanele F-16, lucru confirmat de MApN pentru DefenseRomania.
Amintim că tot în august a fost semnat protocolul de colaborare între Statul Major al Forțelor Aeriene și S.C. Aerostar S.A.
În urma acestui protocol, Aerostar Bacău devine oficial Centru de Mentenanță pentru aeronavele F-16 ale României.
Avioanele F-16 ale Forțelor Aeriene Române pot executa misiuni în comun cu orice avion F-16 al membrilor NATO, cât și al partenerilor Alianței Nord-Atlantice.
Conform Forțelor Aeriene Române, F-16 este o aeronavă multirol cu un sistem de arme care acoperă întregul spectru de misiuni, atât aer-aer, aer-sol, aer-mare și război electronic. Capabilitățile aeronavei dezvoltate de-a lungul timpului în concordanță cu modernizările continue aduse proiectului inițial, au transformat Viperul dintr-o aeronavă extrem de capabilă într-un sistem de luptă complet.
Aeronava poate fi configurată în varianta A/A cu până la 6 rachete radar active sau IR, sau în varianta A/G cu până la 6 bombe neghidate, 2-4 bombe ghidate laser sau GPS, TGP, container de bruiaj și 2 rachete A/A. În toate variantele aeronava poate avea acroșate 1-3 rezervoare suplimentare. Ceea ce înseamnă că pe timpul operațiunilor de atac ofensive, F-16 dispune de capacități de lovire deosebite cât și de capacități defensive excelente, iar după îndeplinirea misiunii aer-sol se transformă într-o armă aer-aer redutabilă. Toate acestea combinate cu capacitatea de alimentare în aer dau imaginea unei platforme de luptă complete, spun Forțele Aeriene Române.
Avionul F-16 Fighting Falcon este o aeronavă cu performanțe tehnico-tactice testate în luptă. Printre campaniile la care a participat se numără războaiele din Irak, operațiunile din Balcani sau războiul din Afganistan.
Pentru menținerea unui nivel de capabilitate semnificativ al avioanelor aflate deja în serviciu, Statele Unite ale Americii împreună cu țările membre EPAF (European Participating Air Forces – Belgia, Danemarca, Norvegia, Portugalia și Olanda) au dezvoltat, la începutul anilor ’90, programul Mid-Life Update (MLU).
Despre Programul Mid-Life Update
– cabină standard F-16 C/D Block 50/52, compatibilă cu sistemele de vedere pe timp de noapte;
– două display-uri multifuncționale color;
– computer modular de misiune;
– radar de control al focului modernizat;
– sistem de navigație hibrid;
– sistem avansat de identificare amic-inamic;
– sistem de management pentru război electronic;
– capabilitate de acroșare a containerelor de cercetare;
– capabilitate de folosire a căștii cu afișaj electronic.
Pregătirea personalului
În septembrie 2014, primii militari aparținând Forțelor Aeriene au început, la Baza 5 Aeriană de la Monte Real, Portugalia, cursul de trecere pe aeronava multirol. La finalul acestei perioade de pregătire, 88 de militari (piloţi, personal tehnico-ingineresc şi specialişti în planificare), au fost instruiți pentru a fi în măsură să execute întreaga gamă de misiuni specifice aeronavelor F-16.
Pregătirea personalului militar se efectuează în două etape: prima în Portugalia şi a doua în România.
Primele şase aeronave (cinci în simplă comandă şi una în dublă) modernizate la standardul F-16 MLU 5.2R, au intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române pe data de 29 septembrie 2016, următoarea serie de trei aeronave F-16 Fighting Falcon (două în simplă comandă și una în dublă) a ajuns în țară pe 15 decembrie 2016, iar ultima serie de trei aeronave de acest tip a sosit în țară în data de 28.09.2017.
Aeronavele au resurse de zbor, în medie de 4.500 ore de zbor fiecare, ceea ce înseamnă că perioada de exploatare va fi de minimum 20 de ani, în condiţiile asigurării unui nivel minim 200 de ore de zbor anual per avion.
Programul de modernizarea MLU 5.2R
– Motorizare F100-PW-220E – control digital;
– Sistem de armament ce permite atacul țintelor terestre cu muniție de precizie atât ziua cât și noaptea;
– Rachete aer-aer cu ghidare IR (AIM-9 M și X ) dar și rachete radar active AMRAAM AIM-120C-7;
– Muniție aer-sol cu ghidare laser/GPS/EO/IR;
– TGP – Sniper pentru identificarea țintelor A/A și identificarea/iluminarea țintelorA/S;
– Sistem de management război electronic ce integrează sistemele de avertizare, autoprotecție și bruiaj electronic;
– Sistem de vedere pe timp de noapte și sisteme de iluminare interioară și exterioară;
– Cască pilot HMCS;
– Sistem de transmitere a datelor Link 16;
– Sistem avansat de identificare amic-inamic;
– Sistem de comunicații securizat.
Caracteristici Tehnico-Tactice
Anvergura: 9,4 m
Lungimea 15,1 m
Înălțimea: 5,1 m
Suprafața portantă: 27,9 m2
Greutatea gol: 7,4 t
Greutatea în configurație de luptă: 11,5 t
Greutatea maximă la decolare: 17,0 t
Viteza maximă (H=11000m): Mach 2,05 / 2180 km/h
Viteza maximă (H=0m): Mach 1,2 / 1470 km/h
Plafon static: 16700 m
Autonomia (cu rezervoare suplimentare): 4400 km
Instalația de forță: 1 motor Pratt & Whitney F100-PW-220E
Tracțiunea în regim maximal: 6800 kg/f
Tracțiunea în regim de forțaj: 11400 kg/f
Armament
Tun de bord: M61A1 Vulcan, calibru 20 mm, 6țevi, 511 proiectile
Puncte de acroșaj: 2 la vârf de aripă, pentru rachete aer-aer, 6 sub aripi, 3 sub fuselaj, cu o capacitate totală de 7700 kg.
Rachete Aer-aer: 6 × AIM-9 Sidewinder; 6 × AIM-120 AMRAAM
Rachete Aer-sol: 6 × AGM-65 Maverick
Bombe: 4 × Mark 84; 8 × Mark 83
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News