NATO a adoptat o nouă strategie militară ca răspuns la amenințarea nucleară a Rusiei
La 22 mai 2019, cei douăzeci și nouă de şefii ai apărării din statele membre NATO au participat, la Bruxelles, la Reuniunea Comitetului Militar al NATO. Pentru prima dată în ultimele decenii, experții militari ai NATO au reconsiderat strategia militară a Alianței în legătură cu "amenințarea nucleară în creștere" venită din partea Rusiei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg , ziarului german Welt am Sonntag, potrivit Uawire.org și 112.iternational.
În deschiderea întâlnirii, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a prezentat elementele politice definitorii, curente şi de perspectivă, care direcţionează şi dinamizează activitatea NATO. La activitate au participat, de asemenea, cei doi comandanţi strategici ai Alianţei - generalul Tod D. Wolters, recent numit comandant al Comandamentului Suprem Aliat pentru Europa, şi generalul Andre Lanata, comandantul Comandamentului Suprem Aliat pentru Transformare, a informat nato.int, site-ul oficial al NATO.
Pe agenda reuniunii s-au aflat subiecte de actualitate pentru Alianţă, precum Strategia militară a NATO şi Operaţionalizarea Zonei de Responsabilitate a Comandamentului Suprem Aliat pentru Europa. De asemenea, s-au purtat discuţii privind situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi din bazinul Mării Mediterane.
Şefii apărării din statele membre NATO, reuniţi la Bruxelles, au semnat apoi noua Strategie Militară. Semnătura marchează un pas important în adaptarea Alianței la provocările din ce în ce mai complexe de securitate cu care se confruntă NATO.
Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat că NATO își schimbă strategia militară pentru prima dată după mai multe decenii.
,,Experții noștri militari au adoptat săptămâna aceasta o nouă strategie militară pentru alianță", a declarat Stoltenberg într-un interviu acordat săptămânalului german Welt am Sonntag.
Secretarul General al NATO a explicat acest pas prin necesitatea de a răspunde la "amenințarea nucleară în creștere" venită din partea Rusiei.
Potrivit acestuia, începând din 2014, a apărut o "nouă situație de securitate", au apărut noi provocări în estul și sudul Europei. "Ideea este să continuăm să demonstrăm pe deplin capacitatea de apărare și să putem asigura stabilitatea. Acest lucru necesită parțial noi concepții militare", a explicat Secretarul General al NATO.
De asemenea, J. Stoltenberg a cerut Rusiei să revină la respectarea Tratatului INF din care SUA este în cus să se retragă.
Şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae-Ionel Ciucă, a participat miercuri, 22 mai, la Bruxelles, la Reuniunea Comitetului Militar al NATO, în formatul şefilor apărării.
,,Consensul asumat şi necesar al comitetului Militar al NATO privind noua strategie militară a Alianţei confirmă, fără echivoc, caracterul său catalizator pentru obiectivele şi resursele organizaţiei privind apărarea şi dezvoltarea acesteia, dar şi privind consolidarea posturii de descurajare, adoptată de Alianţă. În plus, documentul strategic adaptează şi inovează direcţionările politico-militare ale NATO pentru a face faţă întregului spectru de oportunităţi, provocări si ameninţări. Utilitatea unui asemenea instrument de orientare strategică concertează coerent cu creşterea relevanţei securităţii aliate în regiunea Mării Negre", a subliniat generalul Ciucă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News