Pe 25 septembrie, în dimineața zilei, nava franceză de cercetare electronică “Dupuy de Lome” (A759) a fost semnalată de mai mulți utilizatori Twitter traversând Strâmtoarea Bosfor, în deplasare spre Marea Mediterană.
La scurt timp, aceleași surse au informat că și nava americană de desant USNS “Yuma” (T-EPF-8) a ieșit din Marea Neagră aflându-se în tranzit spre Marea Mediterană.
De ce au plecat acum?
Pe bună dreptate, se ridică întrebarea de ce au ieșit cele două nave din Marea Neagră acum, deși nu expirase termenul dat de Convenția de la Montreux, iar exercițiului rusesc “Caucaz 2020” mai dura o zi în care se derula chiar etapa principală, respectiv faza activă a sa.
Un prim răspuns posibil este legat de nava franceză Dupuy de Lome și ar putea fi reprezentat de faptul că, datorită specificului activităților de cercetare, aceasta își îndeplinește cel mai bine misiunea de regulă înainte de desfășurarea unor activități militare, în perioada de pregătire a acțiunilor, când se efectuează instalarea, reglarea, calibrarea și verificarea sistemelor și instalațiilor care urmează a fi întrebuințate. Probabil că nava ar mai fi fost prezentă inclusiv pe 25 septembrie în zonă, dacă datele culese în zilele anterioare ar fi justificat acest lucru.
Altfel spus, ieșirea navei franceze din Marea Neagră poate fi considerată un semnal liniștitor care ne spune că, cel puțin din punct de vedere al activităților militare în mediul electromagnetic, situația din zona Mării Negre este stabilă, în pofida prezenței ridicate de tehnică militară participantă la exerciții.
O altă explicație, justificată de ieșirea simultană din Marea Neagră a celor două nave, ar consta în transmiterea unui mesaj, către partea rusă, din care să rezulte că NATO apreciază reținerea militarilor ruși de la escaladarea situației pe timpul exercițiilor desfășurate de Rusia și Ucraina în zona Mării Negre, iar ca dovadă nu mai deranjează cu prezența celor două nave în proximitatea Rusiei deși exercițiul “Caucaz 2020” nu s-a finalizat și trupele ruse nu au fost retrase în cazărmi.
În același timp plecarea navelor înainte de încheierea exercițiului rus “Caucaz 2020” poate arăta că NATO este preocupată nu atât Rusia și de exercițiile militare pe care le desfășoară, cât de asigurarea securității statelor membre sau partenere și a stabilității în regiune, scopuri pentru care a vrut să demonstreze că este în măsură să mobilizeze în Marea Neagră o forță comparabilă cu cea pe care Rusia o are deja concentrată.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News