Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
NATO a început retragerea navelor din Marea Neagră (Foto)
25 sep 2020 / 18:50
Pe 25 septembrie, în dimineața zilei, nava franceză de cercetare electronică “Dupuy de Lome” (A759) a fost semnalată de mai mulți utilizatori Twitter traversând Strâmtoarea Bosfor, în deplasare spre Marea Mediterană. 

La scurt timp, aceleași surse au informat că și nava americană de desant USNS “Yuma” (T-EPF-8) a ieșit din Marea Neagră aflându-se în tranzit spre Marea Mediterană.

De ce au plecat acum?

G Ad:

Pe bună dreptate, se ridică întrebarea de ce au ieșit cele două nave din Marea Neagră acum, deși nu expirase termenul dat de Convenția de la Montreux, iar exercițiului rusesc “Caucaz 2020” mai dura o zi în care se derula chiar etapa principală, respectiv faza activă a sa.

Un prim răspuns posibil este legat de nava franceză Dupuy de Lome și ar putea fi reprezentat de faptul că, datorită specificului activităților de cercetare, aceasta își îndeplinește cel mai bine misiunea de regulă înainte de desfășurarea unor activități militare, în perioada de pregătire a acțiunilor, când se efectuează instalarea, reglarea, calibrarea și verificarea sistemelor și instalațiilor care urmează a fi întrebuințate. Probabil că nava ar mai fi fost prezentă inclusiv pe 25 septembrie în zonă, dacă datele culese în zilele anterioare ar fi justificat acest lucru.

Altfel spus, ieșirea navei franceze din Marea Neagră poate fi considerată un semnal liniștitor care ne spune că, cel puțin din punct de vedere al activităților militare în mediul electromagnetic, situația din zona Mării Negre este stabilă, în pofida prezenței ridicate de tehnică militară participantă la exerciții.

O altă explicație, justificată de ieșirea simultană din Marea Neagră a celor două nave, ar consta în transmiterea unui mesaj, către partea rusă, din care să rezulte că NATO apreciază reținerea militarilor ruși de la escaladarea situației pe timpul exercițiilor desfășurate de Rusia și Ucraina în zona Mării Negre, iar ca dovadă nu mai deranjează cu prezența celor două nave în proximitatea Rusiei deși exercițiul “Caucaz 2020” nu s-a finalizat și trupele ruse nu au fost retrase în cazărmi.

În același timp plecarea navelor înainte de încheierea exercițiului rus “Caucaz 2020” poate arăta că NATO este preocupată nu atât Rusia și de exercițiile militare pe care le desfășoară, cât de asigurarea securității statelor membre sau partenere și a stabilității în regiune, scopuri pentru care a vrut să demonstreze că este în măsură să mobilizeze în Marea Neagră o forță comparabilă cu cea pe care Rusia o are deja concentrată.  

 

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

NATO răspunde apelului lui Putin: Rusia nu are nimic de spus pentru că nu ea decide integrarea Ucrainei în Alianță
Eduard Hellvig, în vizită în SUA. Directorul SRI a avut întrevederi cu directorii CIA și FBI
Deja vu. Un F-16 al SUA a pierdut două rezervoare în timpul zborului, amintind de incidentul similar al F-ului românesc
Cursa pentru recuperarea avionului F-35 prăbușit s-a încheiat. Marea Britanie a găsit aeronava pe fundul Mării Mediterane
După lungi ezitări Belarusul recunoaște anexarea ilegală a Crimeei. Lukașenko: Crimeea de a Rusiei de drept
FSB susține că a arestat spioni ai serviciilor ucrainene care ar fi plănuit un atac pe teritoriul Rusiei
Pentagonul spune că orice răspuns al SUA la acțiunile Rusiei în legătură cu Ucraina ar putea fi unul internațional comun
Cibotarul: R. Moldova să nu uite de amenințarea militară directă a trupelor străine. Forțele din Transnistria, comparabile cu Armata Națională
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro