Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
NATO are nevoie urgent de un nou concept de descurajare a Rusiei. Cel vechi a dus la războiul din Ucraina – raport GLOBSEC
News
Data publicării:
Aceasta este concluzia principală a raportului „Este flancul estic al NATO gata de luptă? Descurajarea până în 2030” al GLOBSEC, lansat cu o săptămână înainte de summitul NATO.
Avioane F-35 ale Forțelor Aeriene olandeze (în prim plan) / Foto: NATO Allied Air Command, facebook
Avioane F-35 ale Forțelor Aeriene olandeze (în prim plan) / Foto: NATO Allied Air Command, facebook

Centrul strategic internațional GLOBSEC este o organizație non-guvernamentală non-partizană, situată în capitala Slovaciei, care studiază problemele de securitate.

Țările NATO trebuie să dezvolte un nou concept de descurajare a Rusiei, deoarece cel vechi nu funcționează și a permis agresiunea pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei. Iar decizia ar trebui luată cât mai curând posibil, pentru că investițiile în apărare necesită o planificare pe termen lung, potrivit autorilor raportului.

Experți de frunte din Europa de Est și Statele Unite, sub conducerea generalului în retragere și fost comandant al Forțelor Terestre ale SUA în Europa, Ben Hodges, consideră că la summitul NATO de la Vilnius (11-12 iulie) trebuie deja luate măsuri concrete care să întărească securitatea flancului estic al NATO.

Potrivit experților, este nevoie de un nou concept de descurajare, adică de crearea condițiilor în care inamicul să nu declanșeze agresiunea, realizând că nu are suficiente resurse pentru a-și atinge obiectivele și că răspunsul din partea Alianței nord-atlantice va fi devastator pentru el.

Această strategie a fost conceptul de bază al NATO pentru cea mai mare parte a istoriei Alianței de la crearea ei în 1949 – pentru a limita Uniunea Sovietică.

"Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este rezultatul unei descurajări eșuate. Nu putem permite ca descurajarea să eșueze din nou. Rusia a fost întotdeauna un imperiu. Dacă asta nu se va schimba, Putin va fi succedat de un alt Putin. Suntem pregătiți pentru asta?" - a scris fostul general american Ben Hodges în anunțul prezentării.

Potrivit autorilor raportului, întărirea semnificativă a flancului estic al NATO devine o condiție necesară pentru menținerea stabilității, întrucât Rusia, după inevitabila înfrângere din Ucraina, își va putea restabili rapid potențialul militar pentru a începe un nou război.

”Având în vedere că Rusia încă poate găsi o modalitate de a-și restabili puterea militară prin 2030, susținem că țările din flancul estic trebuie să identifice măsurile pe care trebuie să le adopte acum pentru a-și asigura în timp capabilitățile necesare”, se precizează în raport.

În același timp, rămân lacune semnificative în apărarea țărilor de flancul estic al NATO, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană învechite, mobilitate strategică limitată și apărare insuficient integrată.

„Stocurile actuale ale țărilor de pe flancul estic constau în principal din sisteme învechite din epoca sovietică care, sunt în mare măsură incapabile să contracareze eficient amenințările aeriene moderne”, se spune în raport.

Reuniunea miniștrilor apărării din statele NATO din iunie 2023 / NATO facebook

Recomandările, în număr de 11, pentru întărirea flancului estic al NATO includ măsuri directe față de Rusia precum și altele indirecte. Primele vizează anularea actului fondator NATO-Rusia, amplificarea monitorizării amenințărilor generate de Rusia și reducerea dependenței energetice a Europei față de Rusia. Cele indirecte se axează pe extinderea puterii grupurilor multinaționale de luptă staționate pe flancul estic, înlocuirea echipamentului sovietic cu cel occidental, creșterea stocurilor de muniții/echipamente, apărare cibernetică, cooperare mai aprofundată pe flancul estic (pe probleme de achiziții, consolidare în comun a apărării antirachetă, logistică, relansarea industriilor de apărare). Toate măsurile de ordin militar au ca prim scop realizarea interoperabilității, aceasta fiind una din condițiile de bază a realizării sinergiei forțelor, poate cea mai importantă. 

 1. Prima recomandare vizează extinderea și permanentizarea prezenței grupurilor de luptă: Este necesar să se realizeze ce s-a promis la Madrid în urmă cu un an și anume ”extinderea grupurilor de luptă până la nivel de brigadă și trecerea de la rotație la prezența permanentă acolo unde este nevoie”.

 2. Stocarea puterii: Creșterea volumului de echipamente și muniții prepoziționate pe flancul estic, concomitent cu trimiterea de capabilități Ucrainei.

 3. Lipsa cooperării în domeniul achizițiilor de apărare este un risc de securitate, avertizează GLOBSEC. O cooperare avansată ar ajuta la abordarea lacunelor de acoperire și a timpilor mari de livrare, ceea ce va duce la creșterea securității regionale. Este dat ca exemplu pozitiv Parteneriatul letono-eston pentru apărarea antiaeriană.

 4. Decalajul (între țările de pe flancul estic) în apărarea antirachetă este un semnal de alarmă. Pentru rezolvarea problemelor este nevoie să se prioriteze investițiile în acest domeniu în paralel cu promovarea mai puternică a cooperării regionale de apărare antirachetă.

 5. Trebuie înlocuit echipamentul sovietic moștenit cu cel occidental chiar dacă nu este de ultimă generație. Cumpărarea de sisteme noi nu este singura cale pentru realizarea interoperabilității. Echipamentele occidentale existente trebuie menținute și modernizate, inclusiv să li se prelungească durata de viață.

 6. Logistica unificată: granițele naționale sunt un obstacol pentru planificarea apărării. Logistica trebuie prioritizată ca un alt domeniu crucial pentru cooperare. Infrastructura intră pe același palier de prioritizare. Pentru ca trupele să poată fi rapide iar echipamentele să ajungă urgent la ele este necesară alinierea infrastructurii, cu referire deosebită la ecartamentul diferit de cale ferată în țările din fosta URSS.

 7. Reconsiderarea tratatelor dintre NATO și Rusia. Nu se mai poate avea încredere în partea rusă. Actul fondator NATO-Rusia trebuie anulat, deoarece NATO își limitează prezența pe flancul estic si pierde avantajul privind desfășurarea forțelor permanente.

 8. Rusia ar trebui în continuare să fie tratată ca o amenințare semnificativă pentru flancul estic chiar dacă a înregistrat pierderi în Ucraina.

 9. Reducerea dependenței energetice față Rusia are importanță strategică pentru Alianță. Ar trebui să fie una dintre prioritățile de vârf.

 10. Îmbunătățirea apărării cibernetice în perspectiva unui conflict cibernetic pe termen lung cu Rusia.

 11. Cooperare și interoperabilitate între țările de pe flancul estic prin industriile lor de apărare. Țările din flancul estic trebuie, cel puțin, să-și restabilească capacitatea de producție a industriei de apărare. În acest sens, trebuie promovat și aprofundat dialogul public-privat în zona industriilor de apărare pentru a spori pe deplin capabilitățile de interoperabilitate și descurajare până în 2030.

Comentariul autorului:

Măsurile luate de NATO pe flancul său estic vizează, din punct de vedere tehnic, doar descurajarea Rusiei, dar prin amploarea și mai ales calitatea lor sunt obligate, chiar condamnate, să descurajeze următorul conflict global.

După cum au remarcat absolut toți experții militari și de securitate, ”China privește cu mare atenție la ceea ce se întâmplă în Ucraina și pe flancul estic al NATO”. Este laboratorul viitorului război, iar oportunitatea Alianței nord-atlantice de a descuraja credibil este acum în plin război și este o oportunitate unică. Altfel, oricât de laborioase ar fi noile măsuri de descurajare luate pe timp de pace, s-ar putea să se constate, cum de altfel se constată acum, că au fost un eșec.

Ce vede acum China în războiul ruso-ucrainean? O confruntare între cantitate reprezentată de Rusia (susținută de China) și calitate reprezentată de Ucraina (susținută de Occident). China este exponentul cantității și, ca și Rusia, se străduiește din răsputeri să-și adauge și calitatea ca abilitate. Dar, va dura mult timp pentru că autoritarismul nu produce calitate la scară mare. Pe de altă parte, Occidentul mizează în primul rând pe calitate pentru că viața umană contează aici.

Cine va câștiga această confruntare ”cantitate” versus ”calitate” în războiul ruso-ucrainean? China se uită în continuare impasibilă și învață. Chiar este de remarcat baletul diplomatic pe care-l face. Deocamdată, Ucraina și NATO par în ușor avantaj. Rușii s-au tot retras de la începutul războiului, dar jocul nu s-a terminat.

O victorie ucraineană categorică, este desigur cel mai bun mesaj de descurajare. Dar, cuvântul cheie este ”categoric” și nu ”victorie” pentru că dacă NATO nu aduce ”schimbători de joc”, orice bune intenții s-ar putea opri în uriașele câmpuri de mine plantate de ruși, iar conflictul s-ar putea prelungi și chiar agrava.

China, prin impulsul mare dat în ultimii ani programului său de arme nucleare, deja a dat semnalul că nu mai este descurajată de amenințarea nucleară, ceea ce este foarte periculos. Crede că prin cantitate poate câștiga un război convențional. A făcut prima mutare prin Rusia care a devenit cobaiul său în acest experiment.

În concluzie, dacă, acum în Ucraina, nu se descurajează următorul conflict, atunci războiul va veni în anii 2030, cu mare probabilitate, chiar dacă măsurile pe care le va lua Alianța nord-atlantică vor fi excepțional de bune.

***

La final un mic comentariu despre autoritarism. Este interesantă fotografia care însoțește articolul din 7 iulie (publicat de un site rusesc de analiză militară) despre planurile de înființare a Regiunilor Militare Leningrad și Moscova. Mai mulți  generali ruși sunt așezați la masă cu ministrul apărării, Serghei Șoigu. Toți stau ușor înclinați în față, aproape la același unghi, la fel ca Șoigu. De asemenea, au privirea ațintită spre același punct, probabil președintele Putin. Toți au mâinile puse pe masă, aproape la fel ca Șoigu. Par lipsiți de orice personalitate. Niciunul dintre ei nu are curajul să facă ceva diferit, să iasă cu ceva în evidență, probabil îngroziți de atmosfera din sală sau paralizați de frica că ar putea, printr-un mic gest, să intre în rândurile suspecților la revolta Wagner. Acesta este efectul diferenței dintre lumea liberă și autoritarism. Cei doi lideri, rus și chinez, prin longevitatea lor deosebită în funcțiile supreme, probabil fără să realizeze, au instaurat un regim de teroare intern, vulnerabilizându-și fatal propriile națiuni prin restrângerea severă a inițiativei și a liberei informări, precum și a altor drepturi fundamentale. Se văd aceste diferențe uimitoare și între modul lejer în care comunică generalii ucraineni și inexistența în mass-media a generalilor ruși, deși și unii și alții sunt pe vremuri de război. 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
În timp ce Europa ratează ținta, Rusia primește milionul de proiectile nord-coreene. Rachetele au rezultatele neașteptate pe front: ”Sunt mai precise decât cele rusești”
Războiul din Fâșia Gaza ar putea crește apetitul statelor din Golf pentru creșterea achizițiilor militare
Mutare neașteptată: Fostul premier britanic David Cameron, numit în fruntea Ministerului de Externe
India poate deveni prima țară străină care va produce blindate americane Stryker
Administrația Biden anunță că SUA doresc reluarea legăturilor militare cu China (Consilierul Casei Albe)
SUA și Coreea de Sud revizuiesc planul de descurajare ce vizează Coreea de Nord, pentru prima dată în ultimul deceniu
Avioane ale SUA și IDF au vizat ”infrastructura teroristă” Siria / Hamas susține că a distrus 25 de vehicule militare israeliene
În timp ce România a fost nevoită să anuleze licitația, prima corvetă Gowind construită de Naval Group a fost livrată Emiratelor Arabe Unite în mai puțin de cinci ani
Pentagonul face publică filmarea din Siria cu lovitura aeriană efectuată chirurgical de două F-15E
Europa, actorul cel mai interesat în rezolvarea războiului din Orientul mijlociu. O implicare a Iranului în conflict ar arunca în aer prețurile la gaz
După un an de investigații, a fost identificat posibilul coordonator al exploziilor de la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică
EXCLUSIV
Aliații sunt aici, dar România și-a făcut treaba? Gen. Hodges ne trezește: Infrastructura e vitală: Dacă rușii văd că ajung la Focșani mai repede ca noi, ar putea fi tentați să acționeze
Fostul șef al NATO propune acceptarea Ucrainei în Alianță, dar fără teritoriile ocupate de Rusia. Armata ucraineană ar putea să-și mute resurse suplimentare în prima linie
UPDATE. Aeronava C-130 Hercules a avut nevoie de reparații. Românii evacuaţi din Gaza au ajuns pe Otopeni duminică dimineaţă
”Prin Noi Înșine”, varianta finlandeză: Deși a devenit membră a NATO, Helsinki se bazează în primul rând pe forțele proprii
Irakul devine subiectul unui conflict aprig între cei doi mari vecini ai săi, Iran și Turcia
Corvetele s-au „scufundat” oficial: MApN renunță definitiv la program. România se va alătura programului „Corveta de patrulare europeană”
Parlamentul Ungariei desecretizează un raport privind migrația ilegală și terorismul pe "Ruta Balcanică"
Moment istoric în aviație bifat de SUA: Zbor test efectuat de B-21 Raider - primul bombardier strategic de generația a VI-a
Biden se va întâlni cu Xi săptămâna viitoare. Dialogul cu China este "absolut esenţial"
Europenii ar putea să nu-și îndeplinească angajamentul luat în primăvară privind livrarea unui milion de obuze pentru Ucraina
Ungaria anunță cu o lună înainte că va pune frână începerii negocierilor de aderare cu Ucraina
Am scăpat de orbanizarea Europei? Premierul ungar se crede un vizionar dar are mai puțini aliați decât spera
Trezirea unui colos. Germania spune că va deveni „coloana vertebrală” a apărării europene
Succes istoric pentru diplomația din România: Ambasadoarea Simona Miculescu va conduce UNESCO: Sunt multe războaie în lume unde trebuie să acționăm
Oficial Google: Înainte de alegerile din Polonia, Comisia Electorală a fost ținta a 7.000 de atacuri cibernetice. Toate au venit din Belarus sau Rusia
Gabriela Popescu, Microsoft: Inteligența Artificială este aici să îți ajute munca, nu să îți fure jobul
Germania trimite în România patru avioane Eurofighter pentru a susţine misiunea de poliţie aeriană a NATO
Germania își va retrage sistemul Patriot, staționat temporar în Polonia

Ştiri Recomandate

Onor României! Aviația militară a statelor NATO survolează Arcul de Triumf, la 105 ani de la Marea Unire
Premieră în România: Forțele speciale defilează cu noile blindate americane JLTV, alături de mașini Land Cruiser, model 2022, echipate cu mitraliere
Israelul știa că Hamas pregătește ceva major de mai bine de un an, dar a considerat planul nerealist
România a boicotat discursul ministrului rus Serghei Lavrov la OSCE. Luminița Odobescu a părăsit sala când Lavrov a luat cuvântul
Reprezentanţii companiilor de apărare din Europa: Pentru a nu mai depinde de importuri avem nevoie de comenzi reale, nu de obiective asumate pe hârtie
Distrugătorul USS Carney a doborât o dronă iraniană care acționa riscant. Atacurile cu drone asupra navelor SUA devin tot mai dese
Airbus confirmă dezvoltarea lui Eurofighter EK: Germania va îmbunătăți avioanele sale cu capabilități de război electronic
Bătălie aprigă pentru viitoarele submarine ale Poloniei. Coreenii propun KSS-III de ultimă generație și plusează în cooperarea industrială
Dronele maritime ucrainene le dau mari bătăi de cap rușilor: Contracararea acestora va fi inclusă în noile programe de instruire a echipajelor navelor de suprafață
Generalul Vlad, învestit ca șef al Armatei României. Iohannis cere o analiză pentru a determina dacă structura de forță mai corespunde actualelor amenințări
De ce SUA nu mai sunt dispuse să reia producția de F-22 Raptor, considerat cel mai bun avion din lume: O aeronavă ar costa azi 200 de milioane de euro
Superioritatea aeriană este cheia succesului pentru Ucraina: Cum vor ajuta avioanele F-16 în contraofensivă?
Polonia se alătură statelor care boicotează summitul OSCE din cauza prezenței Rusiei. Poziția României încă nu se cunoaște, deși reuniunea începe astăzi 
Prezență interesantă în România: În premieră, avioane F-16 ale Turciei vor proteja spațiului aerian al României
Așa arată „armistițiul”: Atentat la Iersualim revendicat de Hamas. Brigăzile al-Qassam îndeamnă la „escaladarea rezistenței” împotriva Israelului
România deține unul din cele mai complexe centre de comandă din lume, dezvoltat și construit în România de Elbit Systems (Foto)
A murit Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației mondiale și arhitectul politicilor SUA privind URSS și China în timpul Războiului Rece
5 dintre cele mai impresionante nave militare din istorie
Primele trei aeronave F-16 achiziționate de România din Norvegia au aterizat la Baza 86 Aeriană de la Borcea (Foto)
F-16 nu este un ''glonț de argint'': Secretarul general al NATO a îndemnat Ucraina să se pregătească pentru un razboi lung și dificil
ATMOS ,,made in Romania". Centru de Artilerie pentru producția obuzierelor de 155 mm în țara noastră
Rușii se pregătesc de o nouă serie de atacuri asupra Ucrainei. Fiecare armată și corp de armată vor dispune de câte o brigadă grea de artilerie, dotată cu obuziere Pion, Malka și Tiulpan
În încercarea de a face trecerea de la interesul pentru F-16 la cel pentru Eurofighter, Turcia s-a lovit deja de primul refuz
5 simulatoare de zbor pentru PC-uri, console și smartphone-uri
Norvegia începe livrarea primelor avioane F-16 către România (Foto/Video)
Portavionul Eisenhower a intrat în Golful Persic însoțit de o forță aeronavală franceză
Kremlinul le pregătește un ”Acord de loialitate” străinilor care doresc să intre în Rusia
Cine e generalul Vlad Gheorghiță, noul șef al Armatei României. Decretul privind numirea generalului Vlad în funcția de șef al Statului Major - semnat de președinte
UE a livrat Ucrainei aproape o treime din muniția promisă în primăvară
Rusia acuză NATO de escaladare: Știm că Finlanda a semnat acorduri pentru desfășurarea trupelor NATO de-a lungul graniței
Forțați de situația din teren, ucrainenii apelează uneori la tactica sacrificării unor blindate
Mega achiziția de sisteme SHORAD/VSHORAD a României - pe două direcții: Una vizează Mistral 3, la comun cu un grup de țări sub conducerea Franței