Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ce învaţă NATO din cei trei ani de război din Ucraina? Amiralul Pierre Vandier: Am fost martorii combinației dintre Primul Război Mondial și războiul viitorului
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Războiul din Ucraina a servit, fără îndoială, drept o reamintire dură a modului în care evoluează războiului, dar și provocările cu care se confruntă NATO în secolul XXI. Răspunsul NATO la conflict, inclusiv sprijinul militar sporit acordat Ucrainei și o stare de pregătire sporită, reflectă angajamentul Alianței față de apărarea colectivă. Printre lecțiile-cheie pe care NATO le va învăța probabil se numără importanța unei descurajări solide, necesitatea de a continua investițiile în capacitățile de apărare și importanța rezilienței în fața amenințărilor hibride. Războiul a subliniat, de asemenea, importanța legăturilor transatlantice puternice și a cooperării între statele aliate în faţa noilor provocări de securitate.
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Cu toate acestea, există perspective diferite cu privire la măsura în care acțiunile NATO abordează cu adevărat cauzele conflictului și dacă abordarea sa descurajează în mod eficient alte agresiuni. Unii susțin că accentul pus de NATO pe puterea militară ar putea escalada involuntar tensiunile, în timp ce alții susțin că o apărare puternică este esențială pentru menținerea păcii și a stabilității.

Cum poate NATO să învețe din cei trei ani de război din Ucraina pentru a se pregăti mai bine pentru o invazie a lui Vladimir Putin este şi întrebarea la care amiralul Pierre Vandier, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate pentru Transformare (SACT) încearcă să răspundă într-un articol publicat în Politico.

Acum, acesta este scopul unui nou centru din Polonia, care se va deschide luna viitoare. Oficiali NATO, cetățeni și ucraineni vor studia ce s-a învățat în domenii precum războiul cu drone, apărarea aeriană, inteligența artificială și rezistența populațiilor civile. Centrul comun NATO-Ucraina de analiză, formare și educație - sau JATEC - va fi situat în orașul polonez Bydgoszcz.

JATEC a fost aprobat oficial de lideri la summitul NATO de la Washington din iunie anul trecut. În timp ce Kievul așteaptă încă o invitație oficială de a adera la alianță, centrul a fost prezentat ca prima instituție comună NATO-Ucraina.

Deși Ministerul ucrainean al Apărării a prezentat inițial JATEC ca o modalitate de „accelerare a procesului de aderare a Ucrainei la NATO”, problema a devenit mult mai spinoasă de când Donald Trump a câștigat alegerile din Statele Unite. Viitorul președinte american este chiar mai puțin entuziast decât predecesorul său în ceea ce privește primirea ucrainenilor în alianță.

 

Invazia rusă din Ucraina a modificat fundamental peisajul securității europene

 

Pentru NATO, reprezintă o reamintire clară a amenințării permanente reprezentate de un stat agresiv aflat la granitele sale și a necesității de a pune din nou accentul pe apărarea colectivă. Conflictul a oferit lecții valoroase, deși tragice, care ar trebui să modeleze viitorul Alianței.

Într-un interviu acordat POLITICO, amiralul Pierre Vandier, comandantul suprem aliat al NATO pentru transformare, a declarat: „Au trecut trei ani și există o întrebare reală cu privire la ce am învățat și ce vom schimba, știind că inamicul se adaptează, de asemenea, cu viteză și la scară largă”.

Unul dintre principalele subiecte de studiat, potrivit lui Vandier, a fost modul în care conflictul ucrainean a combinat tehnologia de ultimă generaţie cu oribilul război de tranșee și bombardamentele de artilerie, sau ceea ce el a numit „combinația dintre Primul Război Mondial și războiul viitorului”.

„Astăzi, avem o percepție mai bună a mixului dintre noile capacități care utilizează sisteme fără pilot, cum ar fi robotica și IT, și platformele tradiționale, cum ar fi tancurile, avioanele și navele”, a argumentat amiralul Pierre Vandier.

Fără urmă de îndoiala putem spune că războiul din Ucraina oferă un avertisment dur cu privire la cum vor arăta conflictele viitoare. Acesta a demonstrat că tehnologia transformă câmpul de luptă în profunzime, subliniind în același timp importanța crucială a factorilor umani. Lecțiile învățate din acest conflict vor modela, mai mult ca sigur, doctrina militară și dezvoltarea tehnologică pe parcursul anilor care urmează.

Militarii ucraineni luptă în tranșee și utilizează artileria în moduri care ar fi familiare acum mai bine de un secol, dar folosesc și drone, inteligență artificială și comunicații prin satelit. Ca urmare, artileria ucraineană a devenit mai eficientă, a explicat amiralul Vandier, și, prin urmare, mai letală.

Acest tip de lecții sunt esențiale pentru ca NATO să rămână „credibilă din punct de vedere convențional și strategic”, a spus acesta.

 

Importanța dronelor pe campul de luptă, o lecție care este deja luată în considerare de armatele NATO

 

Războiul din Ucraina a avut un impact profund asupra NATO. Alianța se adaptează la un nou mediu de securitate caracterizat prin tensiuni sporite și prin recrudescența concurenței dintre marile puteri. Prin consolidarea descurajării, sporirea capacităților sale și promovarea unității transatlantice, NATO urmărește să asigure securitatea și stabilitatea membrilor săi în fața noilor provocări.

Pe lângă creșterea masivă a cheltuielilor pentru apărare în ultimii trei ani, națiunile membre sunt, de asemenea, în proces de readaptare la modul convențional de luptă prin adaptarea antrenamentelor și exercițiilor militare la noua realitate.

„Ne întoarcem la subiecte care au fost oarecum neglijate de la sfârșitul Războiului Rece”, a subliniat Vandier.

O altă lecție, care este deja din ce în ce mai mult luată în considerare de armatele NATO, este importanța dronelor. În analiza sa, Consiliul European pentru Relații Externe a făcut apel la Occident să fie capabil să crească rapid producția de drone, dacă este necesar, și să limiteze dependența de China pentru componente.

În cele din urmă, a spus Vandier, NATO va trebui să integreze experiența acumulată de Ucraina, indiferent dacă Kievul aderă sau nu la alianță.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Sistem rusesc de rachete S-300, prezentat la o paradă militară organizată la Teheran: Sursa foto: Agenția iraniană de presă IRNA.
EXCLUSIV
Eroarea strategică a Rusiei ar putea duce la sacrificarea regimului ayatollahilor din Iran
Imagini din satelit de aproape ale instalației nucleare Natanz din Iran, în urma atacurilor israeliene de noaptea trecută. Imaginile de înaltă rezoluție arată pagube vizibile la mai multe structuri de pe amplasament. Sursa foto: X/War Mapper.
EXCLUSIV
Analiză Militară | Imaginile din satelit confirmă: Israelul a lovit cu precizie facilităţile militare iraniene din Kermanshah și Natanz (Foto/Video)
Israel vs. Iran, pe înțelesul tuturor. Ioana Constantin Bercean: Războiul poate fi câștigat doar cu implicarea SUA. Urmează cel mai greu test pentru Trump
Fără Taurus, dar cu susținerea de către Germania a producției ucrainene de armament similar
NATO va consolida apărarea antirachetă în Europa de Est: România şi Polonia sunt principalii beneficiari ai cupolei unui ,,super-scut''
Germania spune că deja clepsidra este întoarsă, iar Europa rămâne fără timp: Umbrela de securitate a Statelor Unite s-ar putea restrânge
Analiză militară: Atacul Israelului asupra Iranului nu a fost doar un raid aerian (Foto/Video). Unități de comando au atacat anticipat sistemele iraniene de apărare aeriană
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ucraina a devenit cea mai mare și pregătită armată a Europei. E.S. Ihor Prokopchuk: Dacă nu oprim Rusia va înainta pe flanc, inclusiv România
Nicușor Dan, Maia Sandu, Volodimir Zelenski
EXCLUSIV
România, după summitul de la Odesa și agresiunea continuă a Rusiei în regiune | Valentin Naumescu, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
NATO va desfășura noi sateliți pentru a monitoriza Rusia
Un milion de victime: Armata Rusiei sângerează în Ucraina, iar Kremlinul pare să nu bage de seamă
Militari ruși, în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Rusia simulează Operațiunea Iași-Chișinău care a dus la invazia României din 1944. Este o amenințare la adresa NATO sau o testare a reacţiei noastre?
Photo source: Lockheed Martin
EXCLUSIV
Capabilități gata de misiune, la viteza și amploarea necesare
Cum ar intenţiona Rusia să testeze dacă Articolul 5 al NATO mai are vreo valoare: Testul s-ar putea să nu vină sub forma unei invazii clasice, cu armate de tancuri
Analiză Militară | Polonia își schimbă radical prioritățile: Pune pe pauză unele achizitii militare pentru a rezolva o problemă critică de instruire
Uitați de Rusia. Crește cu viteză amețitoare puterea militară a Chinei iar estimările nu sunt bune deloc: Peste 435 de nave de război până în 2030
Ar fi suficiente cele 49 de avioane F-16 în caz de război? Și cum a sacrificat România alte obiective: „Un număr mare de F-16 nu asigură succesul”
Armata ocupantului rus acționând în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Fota: Dacă rușii vor face o porcărie vor declanșa războiul în următorii 2 ani. Urmează o perioadă critică pentru România și Europa
Trump se abține să critice China pentru ajutorul acordat Rusiei în război. Strategia SUA în relația cu „dragonul” nu are Ucraina ca obiectiv principal
Membri ai forțelor armate germane transportă un sistem de arme Taurus în timpul Expoziției Aerospațiale Internaționale (ILA) din Schoenefeld pe 30 mai 2016. Sursa foto: TOBIAS SCHWARZ via Getty Images.
EXCLUSIV
Europa, vulnerabilă fără umbrela de securitate a SUA: Noi, europenii, nu avem suficiente sisteme de rachete pentru a descuraja singuri Rusia
Atac masiv asupra aeroportului din Briansk, Rusia (Foto/Video): Rezultatul, explozii puternice și distrugerea aviației de transport militar
Vești bune de peste Atlantic - Merz mulțumit de rezultatele întâlnirii cu Trump
Expertul în studii de securitate Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și secretar de stat în MAE
EXCLUSIV
Nu mai e timp de pierdut: Marea Neagră și obiectivele României cu războiul readus de Rusia la ușa noastră | Iulian Fota, la Obiectiv EuroAtlantic
Screenshot video SBU
EXCLUSIV
Aviația strategică a Rusiei arată ca o șandrama (Foto/Video): Bombardierele rusești sunt protejate în cel mai rudimentar mod, cu anvelope și panouri din sârmă
Noul comandant al Forțelor ucrainene de Sisteme fără Pilot anunță schimbări radicale
Adevărul din spatele cortinei de fum: Imaginile din satelit demască strategia Rusiei de a ascunde pierderile de avioane Tu-95 și Tu-22M3, după operațiunea "Pânza de Păianjen" (Foto)
Cum se pregătește China pentru operațiuni de luptă la scară largă: O analiză detaliată a strategiei militare a Beijingului
Belgia intenționează să își mărească flota de avioane de vânătoare F-35A cu peste 50%
Războiul readus pe continent de Rusia deschide a doua umbrelă nucleară: După Franța, un alt stat vrea să contribuie la descurajarea nucleară
Adevăruri incomode: fostul secretar de stat Pompeo - SUA nu au făcut suficient pentru a opri războiul în 2014

Ştiri Recomandate

Descriere foto: Trageri de luptă cu LAROM, la Smârdan. Sursă foto: Trustul de presă al MApN
EXCLUSIV
Colacul e la Bolojan, iar premierul trebuie doar să-l „arunce”. Cum riscă România să se înece la mal, într-un moment în care industria de apărare are o șansă mare de salvare
Țări NATO și partenere desfășoară un exercițiu militar în Georgia
Estonia semnează un acord de 200 de milioane de euro pentru sistemele Mistral 3. România are pe masă o ofertă la fel de avantajoasă
”O țară are 17 Patriot care sunt gata să fie trimise”. SUA vor furniza Ucrainei sisteme PATRIOT, anunță Trump
Su-35 chiar are probleme? Un stat care a refuzat cu scandal cel mai promovat avion al Rusiei nu ar fi făcut-o doar la presiunea SUA
”Flota Fantomă” a lui Putin, vânată nu doar cu sancțiuni, ci și de atacuri neconvenționale: Minele marine, folosite în operațiuni surpriză
Franța suplimentează cheltuielile militare. Șeful armatei, în primul interviu din 2021: Situația este alarmantă; „uitați-vă ce se întâmplă sub mare și în spațiu”
Zvonurile s-au adeverit: Zelenski a demis premierul. Șmîhal ar putea fi numit ministru al Apărării
Generalii ruși i-ar fi propus lui Putin o ofensivă majoră în Ucraina: O nouă presiune asupra Occidentului?
SUA, Australia și Japonia semnează un acord trilateral de logistică navală pentru a îmbunătăți interoperabilitatea
Viraj de 180 de grade în stilul lui Donald Trump: Promisiuni pentru sisteme Patriot acordate Ucrainei, dar nota de plată pentru Europa
Pariul de sute de miliarde al SUA: Cum bombardierul B-21 și proiectul NGAD trebuie să asigure ,,dominația aeriană'' a U.S. Air Force în fața Chinei
Rusia reactivează migrarea din nordul Africii ca armă împotriva unității UE
Rămasă cu depozitele goale, Ucraina mizează pe muniția învechită și dezafectată a armatei americane
Ucraina a fost iar ,,înarmată cu promisiuni'': Germania face un pas în spate, renunţând la transferul de sisteme Patriot şi trimiterea de rachete Taurus
Revenirea la F-35, misiune imposibilă pentru Turcia? Israelul „lucrează din umbră” intens pentru a bloca revenirea Turciei în program
De ce s-a topit stocul rusesc de rachete balistice Iskander-M și KN-23. O explicație ar putea fi atacul ucrainean din noaptea de 28 iunie
Nu doar "Dacian Fall". NATO pregătește, în nordul Germaniei, o simulare uriașă de răspuns la invazia rusească, la care participă sute de mii de oameni
Zelenski acuză Rusia că a intensificat teroarea împotriva civililor
Loviturile Rusiei cu Iskander și Kinjal i-au convins pe generalii occidentali: NATO are nevoie de mai multe rachete cu rază lungă de acțiune
Coreea de Nord anunță „sprijin necondiționat” pentru Rusia, dar asta deja se întâmplă: ”Furnizează 40% din muniția de artilerie a rușilor”
Asasinarea ofițerului ucrainean de informații, opera FSB-ului rus. Autorii au fost lichidați azi, într-o operațiune condusă chiar de șeful SBU
Duș rece pentru Pentagon: În ajunul celor mai mari exerciții militare comune cu SUA, Canberra nu vrea să vorbească despre ”situații ipotetice” precum un conflict cu China
Vești proaste pentru ruși: Primele rachete ucrainene cu rază lungă vor ajunge pe front până la sfârșitul lunii. ”După aceea, vor veni cu sutele”
Contingentul francez de la Cincu / Armata Franței
EXCLUSIV
Sprijinul Franței pentru România înfurie Kremlinul. Cincu și Republica Moldova, doar două motive pentru activarea propagandei ruse din România
Dronele maritime ucrainene au făcut ordine în Marea Neagră. Flota rusă din Marea Neagră, incapabilă să ”jefuiască” Coridorul Cerealelor
Trump anunţă taxe vamale de 30% pentru bunurile importate din UE. Primele reacții ale liderilor europeni
Ucrainenii lovesc un gazoduct cheie din inima Rusiei și transmit un mesaj clar: Moscova nu este un furnizor sigur pentru China
Franța și Marea Britanie vor mai multe Storm Shadow și încep pregătirile pentru o umbrelă nucleară pentru Europa
NATO caută soluții pentru a accelera livrările de arme americane către Ucraina - NYT
Încă un val de rachete și drone asupra Ucrainei. Rusia schimbă strategia: Atacuri din mai multe direcții, la diferite înălțimi și cu drone folosite pe post de releu
China arată că e gata de invazie. Manevre militare spectaculoase, ca răspuns la exercițiile Taiwanului
pixel