NATO începe exercițiul de descurajare nucleară „Steadfast Noon”. Deși se va desfășura la peste 1000 km depărtare de granițele Rusiei, Kremlinul se plânge de agresivitatea Alianței
Luni, 16 octombrie, NATO va începe exercițiul anual de descurajare nucleară „Steadfast Noon” cu durata de 10 zile, în care vor fi implicate până la 60 de avioane ce vor desfășura misiuni aeriene de antrenament deasupra sudului Europei.
Exercițiul reprezintă o activitate regulată de pregătire, care se desfășoară anual de peste un deceniu, fiind găzduit în fiecare an de către un alt stat aliat. La manevrele din acest an vor participa 13 țări membre ale NATO și o forță combinată de aviație, inclusiv avioane de luptă avansate, aeronave de supraveghere și realimentare, precum și bombardiere americane B-52 care vor zbura direct din Statele Unite.
Deși exercițiul include avioane de luptă capabile să transporte focoase nucleare, acesta nu implică nicio bombă “vie”. Activitatea nu are legătură cu evenimentele de securitate curente, iar cea mai mare parte a antrenamentului se desfășoară deasupra Italiei, Croației și Mării Mediterane, la cel puțin 1.000 de kilometri de granițele Rusiei.
„Exercițiul nostru va contribui la asigurarea credibilității, eficacității și securității descurajării noastre nucleare”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Trimite un mesaj clar că NATO îi va proteja și va apăra toți aliații”, a subliniat acesta reamintind conceptul strategic al NATO potrivit căruia scopul fundamental al capacității nucleare a NATO este de “a menține pacea, de a preveni constrângerea și de a descuraja agresiunea”.
Cum vede Rusia exercițiul
Ieri, 13 octombrie, prin vocea adjunctului ministrului de externe Serghei Riabkov, Moscova a anunțat că va lua în considerare în planificarea sa militară apropiatul exercițiu de descurajare nucleară “Steadfast Noon”.
„Vom reacționa calm, vom ține cont de toate acestea în planificarea noastră militară. Granița care separă Rusia de NATO a crescut semnificativ după ce Finlanda a aderat la Alianță, se poartă discuții pe diverse tipuri de scheme de organizare a trupelor străine, inclusiv, pe teritoriul finlandez, crearea de diverse tipuri de obiective”, a declarat Ryabkov reporterilor din Moscova.
Exercițiul, a continuat Ryabkov, este un exemplu al „modului în care Alianța folosește tensiunile pe care le-a creat în lume și turbulențele geopolitice pentru a încerca să exercite o presiune suplimentară asupra noastră”.
„Nu ne aplecăm sub presiune, și nici un exercițiu NATO, indiferent de câte mii de militari și indiferent de câte țări vor lua parte la el, nu va afecta cursul nostru ferm de principiu, asigurarea garantată a propriei noastre securități, protecția și promovarea intereselor țării”, a susținut adjunctul diplomației ruse.
Potrivit acestuia, „natura exercițiilor desfășurate de Alianța Nord-Atlantică sub conducerea Statelor Unite devine din ce în ce mai agresivă și, în unele aspecte, amenințătoare”. „Planurile blocului, printre altele, prevăd organizarea unor astfel de evenimente mari în imediata apropiere a granițelor ruse”, a explicat viceministrul, adăugând că Moscova a înțeles încă din momentul în care blocul militar a fost înființat că acesta reprezintă o “alianță agresivă” îndreptată împotriva Rusiei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News