Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
NATO: Talibanii ar trebui să-şi demonstreze angajamentul pentru soluţionarea conflictului din Afganistan
12 feb, 17:42
NATO a făcut apel miercuri la talibani să-şi demonstreze angajamentul pentru soluţionarea conflictului din Afganistan şi încetarea violenţelor, a doua zi după un atac mortal la Kabul, relatează AFP.

,,Talibanii trebuie să facă dovada voinţei şi a unei capacităţi reale de a diminua violenţa", a cerut secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-o declaraţie înaintea începerii reuniunii miniştrilor apărării din ţările NATO.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a anunţat marţi seară că a fost informat de secretarul de stat american Mike Pompeo în privinţa unor "progrese notabile" realizate în negocierile pentru încheierea conflictului între Washington şi talibani.

Jens Stoltenberg s-a arătat însă prudent faţă de aceste anunţuri înainte de a-l primi pe secretarul american al apărării, Mark Esper. "Considerăm binevenită orice măsură susceptibilă să reducă violenţele", a declarat el, invitându-i pe talibani "să-şi demonstreze angajamentul pentru o soluţionare paşnică" a conflictului din Afganistan.

,,Talibanii trebuie să se aşeze la masa de negocieri şi să facă compromisuri reale", a subliniat Jens Stoltenberg.

Cinci persoane au fost ucise marţi dimineaţă într-un atentat sinucigaş produs la intrarea academiei militare din Kabul, aminteşte France Presse.

"Trebuie să ne pregătim de tot, în funcţie de rezultatul negocierilor", a mărturisit AFP un diplomat. "Avem sentimentul că aceste negocieri bat pasul pe loc. Donald Trump are nevoie să obţină ceva înainte de alegeri şi talibanii o ştiu", a explicat diplomatul, potrivit Agerpres.

NATO a menţinut în Afganistan misiunea militară "Resolute support", care numără 16.500 de militari din 38 de ţări şi care se ocupă de instruirea şi consilierea forţelor de securitate afgane.

"Am mers împreună în Afganistan. Vom lua împreună decizii pentru a ne adapta misiunea şi într-o zi vom pleca împreună", a mai spus Jens Stoltenberg.

Mulţi aliaţi se tem de o decizie unilaterală a americanilor, după ce Donald Trump a reafirmat la începutul lui februarie că vrea să retragă contingentul american prezent în Afganistan, notează AFP.

Ştiri Recomandate

Spitalul mobil de la Ana Aslan e operațional. Ciucă: Un efort asumat de militarii Armatei române
Coronavirus. Marinarii de pe două submarine ale Flotei Nordului din Rusia au fost plasați în carantină
Sute de militari au participat la acțiuni în toată țara, în ultimele 24 de ore
Imnul României a răsunat din megafoanele Poliției pe străzile țării, în semn de solidaritate cu românii în lupta cu COVID-19 (VIDEO)
Avioane F-16 turcești au bombardat nordul Irakului
Klaus Iohannis, în vizită la spitalul militar ridicat de Armată la Ana Aslan: 'Suntem pregătiți'
Israelul a bombardat ținte Hamas din Fâșia Gaza
Zeci de membri ai grupării teroriste Boko Haram au fost uciși într-o ofensivă a forțelor nigeriene