NATO şi-a exprimat vineri ”îngrijorarea” faţă de manevrele maritime din jurul peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi a cerut ca Moscova să garanteze ”liberul acces” la porturile ucrainene la Marea Azov, transmite AFP.
NATO şi-a exprimat vineri ”îngrijorarea” faţă de manevrele maritime din jurul peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi a cerut ca Moscova să garanteze ”liberul acces” la porturile ucrainene la Marea Azov, transmite AFP.
Comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul Tod D. Wolters, a afirmat marţi că Alianţa Nord-Atlantică este pregătită să răspundă agresiunilor Rusiei în cazul în care postura de disuasiune şi apărare, creată pentru a răspunde agresiunii ruseşti în vecinătatea estică a NATO, va eşua.
Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a participat, marți, la o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Cei doi au discutat despre tensiunile militare din Ucraina, despre desfăşurarea de noi contigente ale armatei ruse la graniţa cu Ucraina, dar şi despre promisiunea pe care Alianţa Nord Atlantică a făcut-o Kievului în 2008, la summit-ul de la București.
Potrivit agenției Interfax, ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a declarat, pe 13.04.2021, că SUA și NATO redislocă trupe către frontierele rusești din partea europeană a țării, intenționând să aducă în zonă 40.000 de militari și 15.000 de unități de tehnică militară.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a cerut marţi Rusiei să-şi retragă trupele pe care le comasează la frontiera cu Ucraina şi a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică, nu Moscova, este cea care va decide dacă Ucraina va deveni membră a organizaţiei, informează Reuters.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi şeful Pentagonului, Lloyd Austin, se află la Bruxelles în această săptămână pentru a-şi coordona cu NATO o abordare comună faţă de mobilizarea militară rusă la frontiera cu Ucraina şi pentru a discuta despre retragerea trupelor Alianţei Nord-Atlantice din Afganistan, transmite EFE.
Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba va fi primit marţi la sediul NATO din Bruxelles pentru discuţii pe tema tensiunilor provocate de deplasările trupelor ruse la graniţa cu regiunile separatiste din estul Ucrainei, unde, potrivit Kievului, încă doi soldaţi ucraineni au fost ucişi în confruntări armate, relatează luni AFP.
În Suedia există în aceste luni o întreagă dezbatere politică cu privire la aderarea țării la NATO - cea mai puternică alianță militară din istorie.
România şi-a asumat în mod serios şi a respectat toate angajamentele ca stat membru NATO şi este sută la sută alături de aliaţii euro-atlantici în lupta pentru viaţă şi securitate comună, a afirmat, marţi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.
Ministrul de externe Bogdan Aurescu a precizat că a discutat cu înalți oficiali americani despre creșterea prezenței US Army pe teritoriul României, o creștere coroborată cu investițiile economice.
Alianţa Nord Atlantică, alături de Uniunea Europeană şi de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, asigură cea mai solidă protecţie de care România a beneficiat în întreaga sa istorie, în faţa oricăror ameninţări la adresa securităţii sale naţionale, a afirmat, duminică, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă.
Alianţa Nord-Atlantică consolidează legătura unică şi profundă a Europei cu America de Nord, ambele continente unite de valori democratice şi de interese de securitate comune, iar NATO a avut totodată un rol important în privinţa gestionării pandemiei de COVID-19, se arată într-un mesaj transmis duminică de preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei NATO.
Cooperarea structurată permanentă (PESCO), program care ar duce la nașterea unei armate europene și care e susținut de anumite state ca de exemplu Franța, nu poate substitui NATO în ceea ce privește securitatea, e de părere Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.
Ziua NATO în România este marcată, începând din anul 2005, în prima duminică a lunii aprilie, în baza Legii 390/2004. În acest an, este sărbătorită la 4 aprilie. Evenimentul de azi coincide cu data de 4 aprilie 1949, când la Washington DC au fost puse bazele celei mai puternice alianțe din istorie.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, în cadrul unui interviu, a abordat subiectul acțiunilor agresive ale Federației Ruse la granițele Alianței.