Peste 70% dintre români cred că NATO va apăra România, în contextul creşterii riscului producerii unui război în Ucraina, potrivit unui sondaj INSCOP Research, citat de agenția națională de presă Agerăres.
Peste 70% dintre români cred că NATO va apăra România, în contextul creşterii riscului producerii unui război în Ucraina, potrivit unui sondaj INSCOP Research, citat de agenția națională de presă Agerăres.
În perioada 25-26.01.2022, Rusia a anunțat alertarea succesivă a structurilor de la linia de contact cu statele membre NATO, pentru desfășurarea unor verificări asupra nivelului de pregătire pentru luptă al trupelor. După Regiunea Militară Vest și Regiunea Militară Sud, a fost activată și ultima verigă de la frontierele Occidentale ale Rusiei, respectiv Flota de Nord.
Președintele american Joe Biden a avut o videoconferință cu mai mulți lideri europeni pe subiectul în cursul serii de ieri, tema discuțiilor fiind manevrele militare agresive ale Federației Ruse de la granițele Ucrainei.
Statele Unite au plasat până la 8.500 de militari în stare de alertă care ar putea fi dislocaţi în rândul trupelor NATO în cadrul crizei ucrainene, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, notează Agerpres, care citează AFP.
După avertismentele lansate în urmă cu o zi de SUA, privind riscul tot mai mare al unui atac militar masiv al Rusiei asupra Ucrainei, Marea Britanie a început să își retragă personalul de la ambasada din Kiev.
Situația în Europa de Est se deteriorează pe zi ce trece în contexul în care presiunea pusă de Federația Rusă pe Ucraina e din ce în ce mai mare iar negocierile diplomatice din ultimele două săptămâni nu au dus la aplanarea situației.
Ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist, a declarat vineri că nu poate fi exclus un atac armat asupra ţării sale, relatează Agerpres, care citează DPA.
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat vineri seară, la Arad, cu privire la ultimele evoluţii legate de Rusia, Ucraina şi NATO, că Federaţia Rusă "încearcă să tragă o nouă Cortină de Fier", fiind o nouă formă de împărţire a sferelor de influenţă.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a exclus vineri orice posibilitate de negociere a prezenţei militare a NATO pe teritoriul ţărilor membre, după ce Rusia a cerut ca toate trupele străine, armamentul şi alte echipamente militare grele să fie retrase din ţările care au aderat la această alianţă după 1997, menţionând explicit România şi Bulgaria. Agenția de presă Agerpres amintește că lista cuprinde în total 14 ţări din fostul bloc comunist.
Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat în cadrul unei reuniuni militare disponibilitatea Franței de a contribui cu trupe NATO pe teritoriul României, în contextul tensiunilor tot mai mari din Europa de Est și temerilor privind o nouă agresiune a Federației Ruse în Ucraina.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri, la Kiev, unde efectuează o vizită fulger, că nu va prezenta niciun fel de răspuns în scris privind garanţiile de securitate cerute de Rusia, la întrevederea cu omologul său rus Serghei Lavrov, cu care urmează să se întâlnească vineri la Geneva pentru a aborda criza ucraineană, chiar dacă Moscova doreşte unul cât mai curând, relatează Agerpres,care citează AFP şi EFE.
Ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a promis la Kiev că Berlinul va face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei în faţa ambiţiilor Rusiei, exprimându-şi în acelaşi timp dorinţa pentru "un dialog serios" cu Moscova, relatează Agerpres, care citează AFP.
Estonia este gata să primească pe teritoriul său până la 5.000 de soldaţi ai Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a declarat luni secretarul permanent al Ministerului Apărării estonian, Kusti Salm, informează Radiodifuziunea publică estonă ERR.
Ruşii şi occidentalii rămân pe poziţii "total divergente" în pofida unei săptămâni de diplomaţie intensă, ceea ce este "deranjant", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu difuzat duminică de canalul american CNN, relatează Agerpres, citând AFP.
Zvonurile despre aşa-zisele "înţelegeri verbale" sau promisiuni pe care le-ar fi făcut SUA fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov în timpul negocierilor de la sfârşitul anilor'80 ai secolului trecut că NATO nu se va extinde în Europa de Est nu corespund realităţii, a declarat recent Pavel Palajcenko, traducătorul lui Gorbaciov, în prezent şef al Departamentului pentru relaţii internaţionale şi relaţii cu presa în cadrul Fundaţiei Gorbaciov, într-o intervenţie la postul televiziunii publice ruse Rossia-24, citată de Agerpres.
Finlanda nu are în prezent nicio intenţie de a adera la NATO, a susţinut vineri ministrul de externe finlandez Pekka Haavisto, în contextul sporirii tensiunilor între Rusia şi Ucraina, informează Reuters.
Mass-media occidentală a comentat seria discuțiilor care au avut loc în această săptămână cu reprezentanții Rusiei. După cum se știe, aceste negocieri au început pe 10 ianuarie la Geneva, unde s-au întâlnit delegațiile Federației Ruse și Statele Unite, și au continuat pe 12 ianuarie cu o reuniune a Consiliului Rusia-NATO. La o zi distanță, pe 13 ianuarie, la Viena, s-au purtat discuții între reprezentanții Rusiei și cei ai OSCE.
Preşedintele Estoniei a cerut o creştere a efectivelor NATO în această ţară, pe fondul creşterii pericolului unei agresiuni ruse asupra flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice, relatează joi politico.eu.
Formele de apărare antirachetă de pe teritoriul României şi Poloniei sunt pur defensive şi nu pot opera ca arme ofensive împotriva Federaţiei Ruse, prin urmare ele nu ar putea face parte dintr-un eventual acord cu Moscova privind controlul armamentului, a declarat miercuri, la Bruxelles, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
NATO este pregătită să discute cu Rusia, dar nu va face compromisuri privind principiile sale fundamentale, printre care acela că integritatea teritorială a fiecărei ţări din Europa trebuie să fie respectată, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după încheierea reuniunii Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles, transmite Agerpres, care citează Reuters şi AFP. Șeful NATO a admis că există diferențe majore între NATO și Federația Rusă în ceea ce privește securitatea, dar și că există riscul unui conflict militar în Europa. Totuși, el a dat asigurări că NATO va face tot posibilul pentru a evita un asemenea scenariu.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat, pe 12.01.2022, că peste 10.000 de militari, în compunerea unor grupuri tactice de nivel batalion, exersează metode noi de ducere a acțiunilor de luptă, în poligoane din sudul țării.
Viceministrul de externe rus Aleksandr Gruşko a declarat marţi că a sosit "momentul adevărului" în relaţiile cu NATO, în ajunul deplasării sale la Bruxelles, unde miercuri se va desfăşura o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, prima întâlnire de acest fel din 2019, transmite Agerpres, care citează EFE.
Danemarca şi-a exprimat luni disponibilitatea de a trimite patru avioane F-16 şi o fregată pentru a se alătura operaţiunilor NATO din regiunea Baltică şi Europa de Nord, ca răspuns la consolidarea militară rusă în apropierea frontierei cu Ucraina, a anunţat ministrul de externe danez Jeppe Kofod, potrivit agenţiei de presă Ritzau, transmite Reuters.
Varșovia se va strădui să mențină și să consolideze prezența trupelor NATO și americane în Europa Centrală și de Est, a declarat ministru adjunct de externe al Poloniei, Marcin Przydacz.
Ucraina are "dreptul de a se apăra", iar dacă Rusia decide să recurgă la forţă, ea va avea "un cost semnificativ de plătit", a avertizat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de AFP, potrivit Agerpres.
Orice ţară, indiferent de mărime sau de geografie, are dreptul fundamental de a-şi decide drumul şi alianţele din care doreşte să facă parte, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, vineri seara, după încheierea reuniunii extraordinare a miniştrilor de externe NATO, desfăşurată la Bruxelles, notează Agerpres.
Politicienii bulgari au continuat să comenteze joi relatările conform cărora NATO ar putea cere Bulgariei să accepte o prezenţă sporită a Alianţei pe teritoriul ei, în contextul comasării de trupe ruseşti de-a lungul graniţei cu Ucraina, scrie agenţia BTA.
Miniștrii de externe ai țărilor NATO vor participa la o întâlnire de urgență, pe 7 ianuarie, a informat, marți, serviciul de presă al Alianței.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat Consiliul NATO-Rusia pentru data de 12 ianuarie, a anunţat marţi o oficialitate a Alianţei Nord-Atlantice, citată de Reuters.
România este o ţară care are relevanţă în interiorul Uniunii Europene şi în al Alianţei Nord-Atlantice, a declarat, joi seară, într-o emisiune la TVR 1, premierul Nicolae Ciucă.