Premierul kosovar Albin Kurti a anunţat vineri că Pristina va cere statutul de candidată la Uniunea Europeană până la finalul anului, relatează Agerpres, care citează AFP.
"Pot spune că am avut o întâlnire extrem de pozitivă", a declarat reporterilor şeful diplomaţiei turce după o întâlnire cu omologul american.
Întâlnirea ministrului Cavusoglu cu secretarul de stat Blinken a avut loc în cadrul "mecanismului strategic dintre Statele Unite şi Turcia" menit să îmbunătăţească relaţiile dintre cele două ţări, marcate în ultimii ani de tensiuni puternice.
Ameninţarea Ankarei de a bloca aderarea Suediei şi a Finlandei la NATO a fost, de asemenea, pe agenda întrevederii.
"Blinken a asigurat că Statele Unite vor transmite mesajele necesare pentru a înlătura preocupările Turciei" în legătură cu acest subiect, a spus Cavusoglu.
Turcia acuză cele două ţări nordice că au dat dovadă de clemenţă faţă de rebelii kurzi din PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), pe care îl consideră o organizaţie teroristă.
"Este inacceptabil ca aliaţii, sau cei care doresc să se alăture alianţei, să sprijine organizaţiile teroriste care ne vizează", a reacţionat Mevlut Cavusoglu.
"Este, de asemenea, inacceptabil ca ei să impună restricţii privind vânzarea de arme către un aliat", a adăugat el.
Tot miercuri, Casa Albă a declarat că Statele Unite sunt "încrezătoare că Suedia şi Finlanda vor avea un proces eficient de aderare (la NATO) şi că preocupările Turciei pot fi abordate".
Şeful diplomaţiei turce s-a declarat optimist cu privire la avansarea în dosarul privind exportul de avioane de luptă americane F-16, solicitate de Turcia.
"Convorbirile tehnice dintre militari progresează foarte pozitiv. Sunt, de asemenea, mesaje pozitive care vin din Congres", a spus el, referindu-se la acordul pe care Congresul SUA trebuie să îl dea pentru acest export.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Premierul kosovar Albin Kurti a anunţat vineri că Pristina va cere statutul de candidată la Uniunea Europeană până la finalul anului, relatează Agerpres, care citează AFP.
Navele Grupului Maritim 2 al NATO (SNMG2) au efectuat, luni, în Marea Mediterană, exerciții comune cu navele Forței Maritime de Autoapărare a Japoniei (JMSDF), potrivit unui comunicat de presă, din 9 iunie, al Alianței nord-atlantice.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) a anunțat, pe 09.06.2022, începerea unui exercițiu operativ cu gruparea de trupe a flotei, la care participă aproximativ 60 de nave de suprafață, peste 40 de avioane și elicoptere, precum și până la 2.000 de unități de armamente, tehnică militară și specială.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se deplasează vineri, 10 iunie, la Bucureşti, unde va lua parte la Summitul Bucureşti 9 (B9), găzduit de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, indică un comunicat al Alianţei Nord-Atlantice dat marţi publicităţii.
Preşedinţii Lituaniei şi Letoniei au cerut marţi, înaintea unei vizite a cancelarului german Olaf Scholz la Vilnius, o prezenţă militară a NATO mai solidă în statele baltice, în contextul agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, relatează Agerpres, citând DPA.
Locţiitorul Corpului Multinaţional NATO Sibiu, general maior Adrian Ciolponea, a declarat vineri, la Mediaş, că în acest an o să fie un aflux de forţe NATO în România care vin să sprijine şi să asigure securitatea.
Ţările occidentale trebuie să se pregătească de "un război de uzură" pe "termen lung" în Ucraina, a avertizat joi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg la Washington, după o întrevedere cu preşedintele american Joe Biden, relatează Agerpres, care citează AFP.
Ungaria a blocat miercuri adoptarea embargoului petrolier şi noi sancţiuni europene decise împotriva Moscovei pentru a obţine retragerea de pe lista neagră a UE a şefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, au indicat mai multe surse diplomatice, relatează Agerpres, care citează AFP.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit UE pentru al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, reînnoind totodată apelurile ca Bruxellesul să impună Rusiei măsuri şi mai dure pentru invazia Ucrainei, relatează Agerpres, care citează DPA.
Uniunea Europeană nu va lua în discuţie un eventual embargo asupra gazelor ruseşti în următorul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, ca represalii pentru războiul declanşat împotriva Ucrainei, a declarat marţi cancelarul austriac Karl Nehammer, potrivit Agerpres, care citează Reuters şi EFE.
România este şi va rămâne un important furnizor de securitate în regiunea Mării Negre şi în cadrul euroatlantic, a transmis preşedintele Klaus Iohannis, marţi, în mesajul cu ocazia Zilei Rezervistului Militar.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că discuţiile ţării sale din această săptămână cu delegaţiile Finlandei şi Suediei nu au fost la "nivelul aşteptat" şi că Ankara nu poate poate accepta ca ţări care "sprijină terorismul" să intre în NATO, a transmis duminică postul public de televiziune TRT Haber, citat de Reuters.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a reafirmat vineri neutralitatea ţării, aşa cum prevede Constituţia, dar a subliniat că sectorul apărării este destul de slab şi trebuie consolidat, relatează agenţia Agerpres, care citează EFE şi presa de peste Prut.
Ungaria are nevoie de 3 ani şi jumătate până la 4 pentru a renunţa la ţiţeiul rusesc şi să facă investiţii uriaşe pentru a-şi ajusta economia până când se ajunge la o înţelegere cu privire la toate chestiunile, şi nu poate sprijini embargoul petrolier propus de UE, a declarat joi şeful de cabinet al prim-ministrului ungar, citat de Reuters.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut joi convorbiri telefonice cu ministrul Afacerilor Externe al Regatului Suediei, Ann Linde şi cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Finlanda, Pekka Haavisto, pe tema procesului de aderare a celor două state la Alianţa Nord-Atlantică, informează MAE.
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, va discuta joi cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, care ameninţă cu veto la aderarea Finlandei şi Suediei în NATO, în plină criză ucraineană, scrie Agerpres, care citează AFP.
Republica Moldova are o şansă ''istorică'' de a adera la Uniunea Europeană şi eventuale proiecte pentru a aduce ţara mai aproape de blocul comunitar nu trebuie să înlocuiască drumul către statutul de membru cu drepturi depline, a susţinut miercuri premierul moldovean Natalia Gavriliţa, potrivit Reuters.
Ministrul Afacerilor Europene al Franței a declarat că orice propunere pentru ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană va dura cel 15-20 de ani pentru a se finaliza, risipind astfel speranțele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski privind adoptarea unei soluții de intrare rapidă în bloc.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că Moscova va lua în considerare ofertele din partea Occidentului pentru a restabili legăturile şi va decide dacă acest lucru este necesar, dar se va concentra pe dezvoltarea relaţiilor cu China, informează marţi Reuters.
Ministerul de Externe al Republicii Moldova a reacţionat luni la declaraţiile ministrului de externe britanic Liz Truss privind faptul că Republica Moldova ar trebui să fie 'echipată conform standardelor NATO', relatează Agerpres, care citează Deschide.md.
Președintele iranian Ebrahim Raisi a jurat răzbunare după asasinarea ofițerului Sayyad Khodaye din Forța Quds a Gărzilor Revoluționare, afirmând că "răzbunarea va fi la îndemână" și că investigațiile continuă.
Preşedintele american Joe Biden a afirmat luni, la Tokyo, că ar fi dispus să folosească forţa pentru a apăra Taiwanul, o declaraţie survenită într-o serie de comentarii critice la adresa Chinei, însă un oficial al Casei Albe a precizat că remarca nu reprezintă o schimbare în politica Statelor Unite faţă de insula autoguvernată, notează Reuters.
Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților din SUA, Gregory Meeks, a declarat că țara este pregătită să trimită în Moldova arme și echipamente militare dacă Chișinăul va face o astfel de solicitare.
Federația Rusă a început anii 1990 ca moștenitoare a unui imperiu sovietic prăbușit, înfrântă de Occident în Războiul Rece și într-o severă criză socială și economică. În tot acest climat existau speranțe cu privire la perspectiva occidentalizării și democratizării Rusiei.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a obiectat asupra primirii Finlandei şi Suediei în NATO, a avut sâmbătă convorbiri telefonice cu liderii celor două ţări şi cu secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, cărora le-a transmis preocupările Turciei cu privire la ceea ce Ankara consideră a fi organizaţiile teroriste active în Turcia, relatează Agerpres, care citează agenţiile Reuters şi DPA.
Rusia a interzis sâmbătă intrarea în această ţară pentru un număr de 963 de cetăţeni americani, printre care preşedintele SUA Joe Biden şi secretarul de stat Antony Blinken, în replică la sancţiunile impuse de SUA după agresiunea militară a Rusiei contra Ucrainei, relatează Agerpres, care citează agenţiile Reuters şi EFE.
Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse, susține Liz Truss, secretarul de stat pentru afaceri externe și Commonwealth al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, transmite BBC.
Fostul puşcaş marin american Trevor Reed a descris experienţa sa într-o unitate de tratament psihiatric din Rusia într-un interviu difuzat vineri, detaliind condiţiile dezgustătoare în mijlocul unor deţinuţi cu boli mintale grave.
Ministerul Afacerilor Externe anunţă că l-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea faţă de declaraţia postată vineri pe Facebook de preşedintele Ungariei, Katalin Novak, prin care îşi asumă calitatea de reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceştia locuiesc, în interiorul sau în exteriorul graniţelor Ungariei.
Kosovo a devenit ultima țară din Balcani care a fost alertată cu privire la existența unor dispozitive explozive în instituții, în urma unui șir de amenințări în cel puțin alte patru țări din regiune în ultimele luni.
Guvernul britanic a anunţat miercuri, în cursul summitului NATO de la Madrid, că va debloca un miliard de lire sterline (1,16 miliarde de euro) pentru ajutor suplimentar acordat Ucrainei în răspuns la invazia rusă şi care va include sisteme de apărare antiaeriană şi drone, relatează Agerpres, care citează AFP.
Un oficial de rang înalt al Pentagonului a confirmat miercuri că SUA sprijină pe deplin vânzarea de avioane de luptă F-16 Block 70 către Forţele Aeriene Turce, la câteva ore după ce președintele turc Erdogan a acceptat să ridice amenințarea cu veto la aderarea Finlandei și Suediei la NATO.
Rusia reprezintă pentru NATO ''cea mai semnificativă şi directă ameninţare'', în timp ce ''politicile coercitive'' ale Chinei reprezintă provocări pentru ''interesele de securitate şi valorile'' Alianţei, notează NATO în noul său concept strategic adoptat miercuri de liderii statelor membre ale acestei alianţe, la summitul lor care are loc la Madrid, potrivit agenţiilor DPA şi AFP.
Distrugătorul din clasa Arleigh Burke, USS Forrest Sherman (DDG 98), a sosit în portul Taranto, Italia, pe 27 iunie 2022, în vederea preluării atribuțiilor de navă amiral a Grupului Maritim Permanent al NATO (SNMG) 2.
Statele Unite au anunţat oferta câştigătoare pentru derularea programului Mobile Protected Firepower (MPF) care urmăreşte dezvoltarea şi producţia unui tanc uşor pentru armata americană. Compania General Dynamics Land Systems a primit un contract de 1,14 miliarde de dolari pentru dezvoltarea de noi tancuri ușoare pentru armata SUA. Ca parte a acestui contract, compania va începe să producă primele 96 de tancuri uşoare Griffin II, aşa cum prevede programul Mobile Protected Firepower (MPF).
Potrivit Naval News.com, în ultima perioadă, Rusia este blocată în tensiuni sporite cu NATO, în primul rând, din cauza invaziei în Ucraina. Enclava Kaliningrad din Marea Baltică, relevantă din punct de vedere strategic, poate deveni un nou punct de foc între părți. Acum, Rusia desfășoară rachete anti-navă avansate în poziții de tragere din zona de coastă.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că suplimentarea prezenţei militare americane va avea un rol benefic pentru România, dar şi pentru securitatea întregii regiuni. Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri şi joi, la Summitul NATO de la Madrid.
NATO a invitat Suedia şi Finlanda să devină membre ale alianţei militare, potrivit unei declaraţii făcute publice miercuri, la summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Madrid, relatează Reuters şi AFP.
Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat în marja Summitului NATO de la Madrid dacă, în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, conflict care se desfășoară inclusiv în Marea Neagră, România va investi în Forțele Navale ori va cere dislocări de forțe din partea statelor aliate.
Dacă existau persoane care sperau că Turcia va folosi veto-ul privind aderarea Finlandei și Suediei la NATO pentru reprimirea în programul F-35 Lightning II, aceste speranțe au fost spulberat rapid de către Statele Unite ale Americii.
Ucraina va primi mai multe sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270, a precizat ieri guvernul norvegian. Potrivit mass-mediei ucrainene, Norvegia și Regatul Unit au convenit să coopereze pentru a furniza Ucrainei sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS).
Ucraina va primi alte şase obuziere PzH 2000 din Germania și Olanda, au declarat miniștrii apărării din ambele țări, potrivit Reuters.
10.000 de trupe NATO ar putea ajunge în foarte scurt timp în România. Anunţul a fost făcut chiar de Ministrul Apărării, Vasile Dîncu.
În contextul internațional atât de fragil și tensionat ca generat de războiului fără precedent declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, Polonia alături de România reprezintă pilonii Flancului Estic al NATO. Însă în ceea ce privește înzestrarea și implicarea industriei locale de apărare, Polonia, trebuie să recunoaștem, e mult în fața noastră.
Ministerul rus al Apărării a publicat, pe 29.06.2022, un material video privind întrebuințarea de către militarii Regiunii Militare Centru a celui mai recent complex de război electronic Krasukha-S4 în timpul „operației militare speciale” din Ucraina.
Ţările membre NATO, reunite la summitul de la Madrid, vor invita azi oficial Suedia şi Finlanda să se alăture Alianţei Nord-Atlantice după ridicarea vetoului privind aderarea de către Turcia, scrie agenția AFP, citată de Agerpres. Anunțul privind invitația de aderare a fost făcut chiar de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
Alături de Statele Unite, Germania are „cu siguranță cea mai mare contribuție” la NATO, a declarat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu acordat postului de televiziune ARD, anunță Reuters, agenție citată de presa din România.
Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a declarat marţi că Turcia a fost de acord să sprijine aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, în prima zi a summitului Alianţei Nord-Atlantice de la Madrid, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Ministrul Apărării de la Bratislava, Jaroslav Nad, citat de Reuters, a confirmat oficial că Slovacia va achiziționa vehicule de luptă pentru infanterie de tip CV90 produse de BAE Systems.
Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi la Madrid că Spania găzduieşte un summit al NATO ''cu adevărat istoric'', într-un moment cheie al Alianţei în contextul invaziei ruse în Ucraina, relatează agenţia Agerpres, care citează EFE.
Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis, să transmită Ministerului Apărării Naţionale aprobarea prealabilă a comisiilor parlamentare de resort pentru iniţierea procedurilor de atribuire a contractului de achiziţie pentru un program de înzestrare constând în 231 de sisteme de rachete antiaeriene.
Agenţia Spaţială a Rusiei, Roscosmos, a publicat coordonatele geografice ale Casei Albe, dar şi ale Pentagonului şi altor instituţii importante din lume, informează RADOR.
Pe lângă bateriile de coastă cu rachete anti-navă Harpoon primite din Danemarca şi promise şi de Statele Unite, Ucraina ar urma să primească din partea Franţei mai multe rachete anti-navă Exocet. Astfel, Franța are în vedere să contribuie la consolidarea capacităţilor de apărare ale Forțelor Armate Ucrainene cu rachete anti-navă Exocet. În versiunile de după 2001, sistemele sunt produse de către concernul european MBDA. Acest lucru a fost declarat într-un interviu pentru Le Parisien de către ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu.
Secretarul de presă al Întreprinderii 13 de Reparații Navale a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), Serghei Gorbaciov, a anunțat că, pe 28.06.2022, submarinul Alrosa a ieșit în Marea Neagră pentru efectuarea testelor de uzină de marș, după ce a fost supus unui proces de reparații și modernizare.
Astăzi, 28.06.2022, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu a avut loc ceremonia de încheiere a misiunii de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO a detașamentului Forțelor Aeriene Italiene.
Potrivit presei internaționale, Forțele Aeriene ale Ucrainei vor primi un nou lot de drone de atac Bayraktar TB2 produse în Turcia. Astfel, compania turcească Baykar a decis să livreze gratuit părții ucrainene trei drone de acest tip.
Dacă noul concept strategic al NATO ar urma să definească Rusia drep inamic al Alianţei, o consecință firească a luări acestei decizii va fi o prezență permanentă a trupelor aliate în regiunea de est a Europei, prezice fostul șef al Statului Major al Forțelor Armate Poloneze şi fost ambasador în Turcia, generalul în rezervă Mieczyslaw Cieniuch.
Sistemele de rachete HIMARS, pe care Forțele Armate Ucrainene le-au primit din partea SUA ca parte a unui pachet de asistenţă militară de securitate, continuă să fie utilizate intens pe câmpul de luptă pentru a lovi pozițiile forţelor ruse de ocupaţie.
La Varșovia, în capitala Poloniei, a fost organizată o expoziție de echipamente grele rusești distruse în Ucraina. Expoziţia a fost organizată sub bine cunoscutul motto polonez „Pentru libertatea noastră și a voastră”. Principalele atracții au fost epavele obuzierului autopropulsat Msta-S de 152 mm și o versiune modernizată a tancului T-72, adică modelul T-72B.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe conturi Twitter și Telegram, pe 27.06.2022, mai multe mijloace aeriene ale SUA și NATO au îndeplinit misiuni în partea de est a României, precum și deasupra apelor neutre ale Mării Negre. Între acestea s-au aflat și două avioane de vânătoare americane de tip F-35, care au zburat deasupra Deltei Dunării.
Statele Unite vor antrena alți 50 de militari din Forțele Armate ale Ucrainei pentru a utiliza sistemele de proiectile reactive (MLRS) HIMARS.
Comandamentul Operativ Sud ucrainean a informat, ieri dimineață, că forțele ucrainene continuă misiunea de ”curățare a Insulei Șerpilor, ocupată temporar, de invadatorii ruși”.