Menținerea presiunii militare ruse la granițele Ucrainei influențează într-o direcție nefavorabilă Kremlinului modul în care societatea ucraineană se raportează atât la NATO și Uniunea Europeană, cât și la însuși statul rus.
Menținerea presiunii militare ruse la granițele Ucrainei influențează într-o direcție nefavorabilă Kremlinului modul în care societatea ucraineană se raportează atât la NATO și Uniunea Europeană, cât și la însuși statul rus.
Preşedintele croat Zoran Milanovic a susţinut vineri că NATO nu ar trebui să se extindă prin includerea Ucrainei şi a promis că în timpul mandatului său el se va opune extinderii Alianţei, informează agenţia de presă Agerpres, care citează agenția Hina.
Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, într-un interviu acordat publicației americane CNN, a subliniat că România a fost implicată în pregătirea documentului pe care SUA l-au înmânat Federației Ruse și la care Moscova a răspuns ieri.
China a acuzat joi SUA, fără să le numească, de alimentarea tensiunii legate de Ucraina, la originea căreia s-ar afla - potrivit Beijingului - extinderea NATO, "ceea ce este împotriva vremurilor noastre", relatează France Presse.
Rusia este dispusă să discute cu SUA asupra propunerii ca cele două ţări să efectueze reciproc inspecţii în baze de rachete, se arată în răspunsul Rusiei la contra-propunerile făcute de Washington către Moscova, care în decembrie a transmis SUA şi NATO un set de cereri privind arhitectura de securitate europeană.
Seful delegaţiei ruse la negocierile de la Viena privind securitatea militară a declarat, citat de agenţia rusă de presă RIA, că Rusia vrea ca NATO să promită public că nu va primi Ucraina în rândurile sale.
După ce, duminică seara, Luis Marques Mendes, comentator politic și fost lider al Partidului Social Democrat portughez, a declarat că, țara sa va trimite trupe în România, Executivul de la Lisabona a făcut, luni, primele precizări pe acest subiect.
Numai Ucraina şi NATO ar trebui să aibă un cuvânt de spus în privinţa aderării acestui stat la Alianţă, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba după întâlnirea cu omologul său italian Luigi Di Maio marţi la Kiev, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Rusia a transmis semnale că vrea să dialogheze, însă pentru moment nu există "niciun semn de dezescaladare" pe teren, armamentul rusesc fiind menţinut la frontierele Ucrainei, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit AFP şi Reuters.
Ucraina ar putea renunţa la candidatura sa la NATO pentru a evita un război cu Rusia, a precizat Vadim Pristaiko, ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, citat luni de BBC, transmite Reuters.
Ungaria nu va accepta dislocarea de noi trupe pe teritoriul său, asemenea Poloniei și României, în contextul crizei de la granița Ucrainei, generată de acțiunile agresive și provocatoare ale Federației Ruse.
Detașamentul de forțe întrunite, de valoare batalion de infanterie, constituit de Regimentul 2 Cavalerie al Forțelor Terestre ale SUA, a început, miercuri, 9 februarie, pregătirile finale pentru dislocarea din Germania către România.
Parlamentul Slovaciei a fost scena unor imagini video reprobabile cauzate de un foarte controversat acord militar între Slovacia și Statele Unite ale Americii.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că i-a propus luni omologului rus Vladimir Putin "construirea de garanţii de securitate concrete" pentru toate statele implicate în criza ucraineană, după un tete-a-tete de cinci ore care a avut loc la Moscova, transmite marţi Agerpres, care citează AFP.
În contextul actual al desfăşurărilor de trupe ruse de la graniţa cu Ucraina, NATO ia în considerare o postură militară pe termen lung în estul Europei pentru a-şi întări apărarea, a precizat luni secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg.
NATO a propus Rusiei măsuri practice în sensul creşterii transparenţei şi controlului armamentului, una din aceste măsuri fiind accesul inspectorilor ruși la baza de la Deveselu unde se află instalat sistemul Aegis Ashore, despre care Moscova afirmă că ar putea fi utilizat în scop ofensiv.
Şeful comitetului militar al NATO, Rob Bauer, a declarat luni că Alianţa este dispusă să-şi crească prezenţă militară în statele baltice şi Polonia în cazul în care Rusia îşi menţine trupele în Belarus după încheierea exerciţiului militar „Allied Resolve-2022.
Soarta negocierilor dintre Rusia şi SUA privind controlul armamentelor nucleare va depinde în mare măsură de modul în care vor progresa discuţiile legate de garanţiile de securitate cerute de Moscova, a afirmat luni un diplomat rus de rang înalt, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Într-un nou articol despre Ucraina apărut în publicația americană Bloomberg, autorul acestuia, Clive Crook, și-a exprimat opinia potrivit căreia “nu poate fi loc pentru Ucraina în NATO”.
Potrivit lui Marine Le Pen, Franţa trebuie să se retragă din blocurile militare şi să îşi protejeze propriile interese, notează agenția de presă Mediafax care citează presa franceză. „Ne vom retrage din Comandamentul Comun al NATO, astfel încât să nu mai putem fi târâţi în conflictele altora", a spus Le Pen.
Europenii au avut diferențe de-a lungul timpului pe mai multe dosare, dar modul în care au acționat în această criză majoră generată de agresiunea Federației Ruse, mod care a contribuit decisiv la descurajarea Moscovei să se aventureze militar în Ucraina, demonstrează capacitatea Occidentului de a acționa unitar, consideră Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.
NATO trebuie să-i găsească un succesor secretarului său general Jens Stoltenberg, al cărui mandat în acest post expiră pe 1 octombrie, dată de la care el va prelua funcţia de guvernator al Băncii Centrale a Norvegiei.
Portavionul american din clasa Nimitz USS Harry S. Truman, împreună cu grupul său de luptă, operează în Marea Mediterană și se află sub comanda NATO.
Un grup de militari americani a sosit vineri în Polonia, ca parte a contingentului pe care Statele Unite îl vor disloca temporar în această ţară în contextul crizei ucrainene, a anunţat ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, relatează agenţia Agerpres, care citează EFE.
Rusia a calificat miercuri drept ''distructivă'' decizia Statelor Unite de a trimite 3.000 de militari suplimentari în Europa de Est în contextul tensiunilor exacerbate între Moscova şi occidentali cu privire la Ucraina, transmite Agerpres, care citează AFP.
În cursul zilei de ieri președintele rus Vladimir Putin, într-o conferință comună, la Moscova, alături de premierul ungar Viktor Orban, aflat în vizită oficială, s-a lansat într-un nou atac împotriva Occidentului și împotriva României.
Premierul Nicolae Ciucă a confirmat informaţia potrivit căreia SUA vor trimite trupe suplimentare, precizând că este vorba despre 1.000 de soldaţi americani care sunt dislocaţi din Germania în România.
Președintele american, Joe Biden, a declarat, pe 31 ianuarie, că Statele Unite ale Americii intenționează să acorde Qatarului statutul de „aliat major non-NATO”. Anunțul vine după întâlnirea de luni, dintre președintele Biden și emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat într-o conferință de presă că sistemul balistic antirachetă de la Deveselu reprezintă o amenințare pentru Federația Rusă.
Ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a declarat luni la postul bulgar NOVA TV că solicitarea Moscovei ca NATO să-şi retragă trupele, bazele şi armamentul strategic din ţările ce au aderat la această alianţă începând din anul 1997 nu priveşte Bulgaria, întrucât acolo nu există astfel de desfăşurări, însă această ţară ar putea deveni o ţintă dacă pe teritoriul ei ar fi baze şi arme strategice îndreptate împotriva Rusiei, consemnează marţi Agerpres, care citează agenţiile BTA şi TASS.