Manevrele militare majore, care implică peste 30.000 de militari din țările NATO și partenere, au început luni în Norvegia, deși tensiunile dintre Europa și Rusia generate de războiul din Ucraina sunt în creștere.
Manevrele militare majore, care implică peste 30.000 de militari din țările NATO și partenere, au început luni în Norvegia, deși tensiunile dintre Europa și Rusia generate de războiul din Ucraina sunt în creștere.
O confruntare directă între forţele americane şi ruse în conflictul din Ucraina trebuie evitată întrucât ar putea conduce la un Al Treilea Război Mondial, a avertizat preşedintele Statelor Unite Joe Biden, citat sâmbătă de agenţia Agerpres, care citează DPA.
Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, aflată în vizită la Bucureşti, a declarat că diplomaţia reprezintă modalitatea de a rezolva situaţia din Ucraina, evidenţiind totodată că rubla a înregistrat valori scăzute în urma sancţiunilor aplicate Rusiei.
Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a ajuns vineri la Bucureşti.
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut joi o discuţie telefonică cu secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, cei doi subliniind necesitatea unui dialog continuu şi constant având în vedere complexitatea situaţiei actuale de securitate din Europa, care necesită acţiuni concrete atât în ceea ce priveşte contracararea acţiunilor Federaţiei Ruse, cât şi sprijinul acordat Ucrainei, informează MApN.
După invadarea Ucrainei, Kosovo consideră o urgență integrarea sa în structurile euro-atlantice. Astfel, guvernul kosovar a decis să înființeze un grup de lucru interinstituțional pentru integrarea Kosovo în Alianța Nord-Atlantică NATO. Grupul va fi prezidat de ministrul afacerilor externe, în timp ce membrii săi vor fi ministrul apărării, ministrul de interne, ministrul justiției. De asemenea, va fi creat un grup reprezentativ ce va fi format din președinție, executiv și Ambasadele Kosovo la Bruxelles și Washington.
Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a asigurat joi că ţara sa este dispusă să rămână în afara NATO dacă membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Rusia, şi toate ţările vecine îi garantează un ''sistem de garanţii similar celui al NATO'', relatează agenţia EFE.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că nu mai vrea să insiste pentru obţinerea aderării Ucrainei la NATO, una dintre problemele care au motivat oficial invazia rusă în ţara sa, într-un interviu difuzat de postul american ABC, informează marţi AFP.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a precizat în urmă cu puţin timp că este Este foarte important să fie accelerată, cât mai repede posibil, crearea Grupului de Luptă NATO din România, care va fi condus de Franţa, în contextul în care Alianţa trebuie să se adapteze la realitatea conflictului Rusia-Ucraina.
Secretarul de stat american Antony Blinken, sosit vineri la reuniunea miniştrilor de externe din ţările NATO care are loc la Bruxelles, a declarat ca Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) îşi va apăra toţi aliaţii şi teritoriul împotriva unui atac al Rusiei.
Instituirea de către NATO a unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina ar fi "un pas prea departe", a avertizat joi seară preşedintele Consiliului European, Charles Michel, reamintind că Ucraina nu este membră a Alianţei Nord-Atlantice şi că trebuie evitat un război direct cu Rusia.
Ucraina şi Rusia au stabilit crearea de coridoare umanitare şi continuarea negocierilor
„Operaţiunea militară în Ucraina se derulează conform planului. Ucrainenii şi ruşii sunt un singur popor”, a zis Vladimir Putin.
Adunarea Generală ONU condamnă intervenţia militară rusă în Ucraina.
Iohannis îi mulţumeşte lui Macron pentru prezenţa militarilor francezi în România.
Alianţa Nord-Atlantică a convocat pentru vineri o reuniune extraordinară la nivel de miniştri de Externe.
Pe fondul crizei uriașe generate de atacul masiv al Federației Ruse împotriva Ucrainei, Franța a decis să trimită 500 de militari în România, împreună cu tehnică militară.
NATO desfăşoară elemente ale forţei sale de reacţie rapidă şi va continua să trimită arme Ucrainei, inclusiv apărare aeriană, a anunţat vineri seara secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după încheierea summitului NATO organizat prin videoconferinţă în contextul invaziei militare ruse asupra Ucrainei, relatează Reuters.
Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, vineri, la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre NATO care a avut loc în format virtual, convocată ca urmare a agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi a creşterii semnificative a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii regionale, europene şi euroatlantice, sprijinul care trebuie acordat şi Republicii Moldova şi Georgiei, afectate de această situaţie, a informat Administraţia Prezidenţială.
Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-a întâlnit vineri cu comandantul Comandamentului Forţelor Terestre al NATO (Allied Land Command - LANDCOM), generalul-locotenent Roger L. Cloutier Jr., în contextul vizitelor de documentare pe care comandantul LANDCOM le efectuează în România, până luni.
Preşedintele Finlandei, Sauli Väinämö Niinistö, a atenţionat marţi că ţara sa ar putea relua discuţiile asupra unei eventuale aderări la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Această decizie ar putea fi luată ţinând cont de actualul context de securitate, generat de Rusia prin recunoaşterea celor două republicii separatiste din estul Ucrainei.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate DefenseRomania, în care a analizat criza din regiune cauzată de acțiunile agresive ale Federației Ruse, a vorbit despre o bază permanentă NATO în România.
Menținerea presiunii militare ruse la granițele Ucrainei influențează într-o direcție nefavorabilă Kremlinului modul în care societatea ucraineană se raportează atât la NATO și Uniunea Europeană, cât și la însuși statul rus.
Preşedintele croat Zoran Milanovic a susţinut vineri că NATO nu ar trebui să se extindă prin includerea Ucrainei şi a promis că în timpul mandatului său el se va opune extinderii Alianţei, informează agenţia de presă Agerpres, care citează agenția Hina.
Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, într-un interviu acordat publicației americane CNN, a subliniat că România a fost implicată în pregătirea documentului pe care SUA l-au înmânat Federației Ruse și la care Moscova a răspuns ieri.
China a acuzat joi SUA, fără să le numească, de alimentarea tensiunii legate de Ucraina, la originea căreia s-ar afla - potrivit Beijingului - extinderea NATO, "ceea ce este împotriva vremurilor noastre", relatează France Presse.
Rusia este dispusă să discute cu SUA asupra propunerii ca cele două ţări să efectueze reciproc inspecţii în baze de rachete, se arată în răspunsul Rusiei la contra-propunerile făcute de Washington către Moscova, care în decembrie a transmis SUA şi NATO un set de cereri privind arhitectura de securitate europeană.
Seful delegaţiei ruse la negocierile de la Viena privind securitatea militară a declarat, citat de agenţia rusă de presă RIA, că Rusia vrea ca NATO să promită public că nu va primi Ucraina în rândurile sale.
După ce, duminică seara, Luis Marques Mendes, comentator politic și fost lider al Partidului Social Democrat portughez, a declarat că, țara sa va trimite trupe în România, Executivul de la Lisabona a făcut, luni, primele precizări pe acest subiect.