28 de națiuni au participat la exercițiul Coalition Warrior Interoperability NATO 2021, desfășurând unde au desfășurat peste 10.000 de teste de interoperabilitate multi-domeniu.
28 de națiuni au participat la exercițiul Coalition Warrior Interoperability NATO 2021, desfășurând unde au desfășurat peste 10.000 de teste de interoperabilitate multi-domeniu.
Alianţa Nord-Atlantică a lansat primul program de instruire în afara ţării pentru soldaţii afgani, la scurt timp după încheierea misiunii sale de antrenare a armatei afgane pe teritoriul Afganistanului, relatează Agerpres, citând DPA.
Mandatul norvegianului Jens Stoltenberg la șefia NATO expiră în septembrie 2022. În acest context se vehiculează deja câteva nume care ar putea conduce cea mai puternică alianță militară din istorie. Iar printre aceste nume, o analiză a Politico, îl plasează pe o poziție favorabilă și pe actualul președinte român Klaus Iohannis.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri că plecarea ''precipitată'' a americanilor din Afganistan este responsabilă de degradarea situaţiei din această ţară, unde talibanii desfăşoară mai multe ofensive care le aduc câştiguri pe teren, relatează France Presse.
Miniștrii apărării din Belgia, Estonia, Grecia, Italia, Olanda, Norvegia, Slovacia și Spania au semnat vineri (16 iulie 2021) un memorandum de înțelegere privind modernizarea depozitării și furnizării munițiilor. În cadrul noii inițiative multinaționale de depozitare a munițiilor (Multinational Ammunition Warehousing Initiative – MAWI) aliații participanți vor crea un set unic de principii pentru depozitarea și gestionarea stocurilor de muniții în diferite locații de depozite multinaționale.
Nava purtătoare de rachete ”Lăstunul” a plecat duminică, 11 iulie, din portul militar Mangalia pentru a participa la Exercițiul multinațional ”Breeze 21”, organizat de Forțele Navale ale Bulgariei, la care se alătură și capabilități din Albania, Belgia, Georgia, Grecia, Italia, Letonia, Marea Britanie, Polonia, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia și Ucraina.
Doi cetățeni ruși, dintre care unul echipat cu o dronă, au încercat să spioneze exercițiul militar Defender Europe 21. Rusia respinge ferm aceste acuzații și afirmă că este vorba doar despre „propagandă NATO”.
Secretarul general adjuct al NATO a discutat despre împărțirea Europei în „sfere de influență”. În cadrul unui interviu, Mircea Geoană a dat asigurări că NATO nu va accepta o revenire la această logică.
Data de 1 iulie marchează a 60-a aniversare a activității Alianței pentru menținerea cerului și teritoriile europene în siguranță. De la 1 iulie 1961, aliații lucrează împreună și își integrează planurile și activele pentru a oferi apărare aeriană coordonată, interconectată și colectivă. Această misiune de durată a NATO continuă astăzi și va evolua pentru a face față provocărilor de securitate viitoare, se precizează în comunicatul emis de Biroul de presă al Comandamentului Aerian Aliat.
Alianţa Nord-Atlantică îşi va menţine prezenţa în Marea Neagră şi îşi va consolida cooperarea cu partenerii din această regiune, a declarat James Appathurai, reprezentantul special al secretarului general al NATO pentru Caucaz şi Asia Centrală, într-un interviu acordat miercuri seara postului georgian de televiziune First Channel, cu ocazia vizitei sale la Tbilisi, transmite agenţia de presă Interfax.
Luni, în ziua în care Ucraina şi ţări membre NATO au lansat exerciţiul Sea Breeze 2021 în Marea Neagră, Rusia a efectuat verificări ale stadiului de pregătire a sistemului său de apărare antiaeriană din Crimeea, peninsulă ucraineană pe care a anexat-o ilegal în 2014, relatează Agerpres, care citează Reuters și Interfax. Rușii au verificat capacitatea de apărare antiaeriană a sistemelor S-400 şi Panţir-S, folosind în timpul exercițiilor aeronave Su-30 sau Su-24, dar și elicoptere.
Rusia este deschisă unui dialog ”onest şi profesional” cu NATO, a declarat joi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, acuzând totodată Alianţa Nord-Atlantică că inventează acţiuni agresive ale Moscovei în ”imaginaţia” sa, potrivit RIA Novosti şi EFE.
Potrivit lui Sergei Șoigu, deciziile luate la summitul NATO privind creșterea cheltuielilor militare ale statelor membre și îmbunătățirea descurajării nucleare vor garanta confruntarea militară în Europa în anii ce vin.
Șeful Statului Major al Rusiei, generalul Valery Gerasimov a avertizat că puterea forțelor înaintate ale NATO, inclusiv contingentul trupelor americane lângă granițele vestice ale Rusiei, va continua să crească.
NATO speră ca în mai puțin de doi ani, să pună pe picioare propria sa versiune a Agenției SUA pentru Proiecte de Cercetare Avansată (DARPA).
Ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, s-a pronunţat energic marţi, la Praga, în favoarea preconizatei reforme a NATO, subliniind că aceasta este necesară pentru ca Alianţa Nord-Atlantică să poată face faţă eventualelor ”ameninţări din partea Rusiei şi Chinei”, relatează EFE.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit în cadrul unui interviu despre viitorul NATO.
În ciuda speranţelor de a ajunge la un acord cu privire la problema achiziţionării de către Turcia a sistemelor S-400 produse de Rusia, care a tensionat relaţiile dintre Washington şi Ankara, nu s-au făcut progrese în această problemă în timpul recentului summit NATO. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că relaţiile dintre Turcia și Statele Unite intră într-o „noua eră”, dar şi că alianţa NATO va supravieţui cu greu dacă Ankara renunţă la calitatea de membru. Relaţia dintre cele două state să deteriorat în ultimii ani din cauza mai multor probleme de natura politico-militară.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că i-a spus liderului american Joe Biden, în timpul primei lor întrevederi, că Turcia nu îşi va schimba poziţia în ceea ce priveşte achiziţionarea de sisteme antirachetă ruseşti S-400, pentru care Washingtonul a impus sancţiuni împotriva Ankarei, informează joi mass-media de stat turce, preluate de Reuters.
Kremlinul, prin intermediul lui Dmitri Peskov, una dintre portavocile propagandei ruse, a declarat joi că Moscova este îngrijorată de discuţiile privind acordarea Planului de acţiune în vederea admiterii de noi membri (Membership Action Plan - MAP) Ucrainei la NATO şi a catalogat această "problemă" a blocului militar drept una dintre "liniile roşii' pentru Rusia, relatează Reuters şi TASS.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că NATO este cea mai puternică alianţă militară şi a reiterat că securitatea României este mai bine garantată prin deciziile luate la recentul Summit al Alianţei.
Preşedintele american Joe Biden îşi va intensifica marţi eforturile pentru reimpulsionarea relaţiilor transatlantice, urmând ca după summitul NATO din urmă cu o zi să aibă întrevederi cu liderii Uniunii Europene pentru a căuta un armistiţiu la războaiele comerciale şi la disputa ce durează de 17 ani privind subvenţiile pentru avioane, relatează Reuters.
Beijingul a acuzat marţi NATO că exagerează "teoria ameninţării chineze", a doua zi după summitul Alianţei Nord-Atlantice, care a făcut referire la o "provocare sistemică" reprezentată de regimul comunist, relatează France Presse.
Președintele Joe Biden, actualul lider al Americii și al lumii libere, în cadrul conferinței de presă de după summitul NATO, și înainte de întrevederea cu președintele rus Vladimir Putin, a răspuns solicitării Ucrainei de a i se spune cu „da” sau „nu” dacă va fi acceptată în Planul de acţiune în vederea aderării la NATO.
NATO este o alianţă defensivă şi va continua să depună eforturi pentru pace, securitate şi stabilitate în întreaga zonă euro-atlantică, se arată în comunicatul final al summitului Alianţei nord-atlantice desfăşurat luni la Bruxelles.
Preşedintele turc, Recep Tayip Erdogan, a criticat luni lipsa de solidaritate între membrii NATO în lupta împotriva terorismului, subliniind că ţara sa este singura din organizaţie care se confruntă cu gruparea jihadistă Stat Islamic (ISIS), relatează Agerpres, citând EFE.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că deciziile luate la Summitul NATO de la Bruxelles răspuns intereselor de securitate ale României. Totodată, NATO a reafirmat validatea politicii uşilor deschise, politică pe care România o susține. Țara noastră a reiterat problema suveranității și integralității Ucrainei, Georgiei şi a Republicii Moldova.
Președintele Klaus Iohannis a avut o discuție cu președintele american Joe Biden în contextul summitului NATO care s-a desfășurat la Bruxelles.
Președintele Klaus Iohannis a discutat după summitul NATO de la Bruxelles despre consolidarea Alianței prin conceptul NATO 2030, o decizie istorică luată azi, dar și despre subiectul scutului de la Deveselu, adus de ruși mereu în discuție.
Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, doreşte un răspuns clar, "da" sau "nu", din partea preşedintelui american Joe Biden cu privire la Planul de acţiune în vederea aderării ţării sale la NATO, relatează Agerpres, citând dintr-un interviu acordat în comun agenţiilor Reuters, Associated Press şi France Presse de şeful statului ucrainean.