Ministerul rus al Apărării a semnalat, pe 10.11.2021, activarea avioanelor de cercetare ale NATO în Regiunea Mării Negre, unele dintre acestea apropiindu-se la o distanță de numai 30 de kilometri de frontiera Federației Ruse.
Ministerul rus al Apărării a semnalat, pe 10.11.2021, activarea avioanelor de cercetare ale NATO în Regiunea Mării Negre, unele dintre acestea apropiindu-se la o distanță de numai 30 de kilometri de frontiera Federației Ruse.
Potrivit ziarului liberal austriac Die Presse, în prezent, între aliații occidentali există multe divergențe. În cadrul NATO s-a creat o falie internă profundă între SUA și statele europene.
NATO consideră o 'tactică hibridă inacceptabilă' maniera în care Belarusul se 'foloseşte' de migranţi la graniţa cu Polonia, stat membru al Uniunii Europene şi al Alianţei, transmite AFP.
Statele Unite ale Americii pot conta pe România, a afirmat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, aflat în vizită oficială la Washington, iar secretarul de stat Antony Blinken a subliniat că SUA şi România sunt "aliaţi robuşti în NATO" şi lucrează îndeaproape pe multe subiecte.
Alianța Nord Atlantică dorește să ajute Republica Moldova să devină mai prosperă și mai democratică. Este principalul mesaj transmis, astăzi, de către Secretarul general adjunct al NATO, Ambasadorul Mircea Geoană, într-o conferință la Chișinău pe tema perspectivelor pentru parteneriat și securitate prin cooperare în agenda NATO 2030.
Pare un scenariu SF, dar, potrivit lui George Robertson, fost secretar general al NATO, președintele rus Vladimir Putin s-ar fi interesat în anii 2000 de posibilitatea ca Federația Rusă să adere la NATO.
Influenţa în creştere a Chinei perturbă echilibrul relaţiilor de putere la nivel mondial, a susţinut miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unei deplasări la Copenhaga, transmite Agerpres, citând DPA.
Începând cu luna octombrie, aeronavele aliate ale NATO vor putea folosi, în zona baltică, un nou aerodrom militar pregătit pentru întrebuințare 24 de ore din 24 și în orice condiții meteo.
Ministerul Apărării rus l-a convocat pe ataşatul militar german şi i-a înmânat o notă de protest după comentariile ministrului german al apărării asupra necesităţii descurajării nucleare a Rusiei, a informat agenţia de presă de stat rusă RIA, preluată de Reuters, potrivit Agerpres,
Ministrul apărării Turciei, ţară membră a NATO, a declarat că formarea de alianţe în afara NATO ar dăuna organizaţiei, potrivit unor comentarii publicate sâmbătă, după ce Grecia şi Franţa au convenit asupra unui pact de apărare luna trecută, relatează Agerpres, care citează Reuters.
În cadrul unui interviu acordat postului de radio Deutschlandfunk, ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a declarat, pe 22.10.2021, că NATO trebuie să reacționeze mai hotărât la acțiunile agresive ale Rusiei, care vizează destabilizarea situației din Europa.
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat, în zilele de 20 și 21 octombrie, la Bruxelles, la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, desfășurată cu prezenţă fizică.
Miniştrii apărării din statele membre ale NATO vor aproba joi, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles, un nou master plan de apărare împotriva oricărui potenţial atac din partea Rusiei pe multiple fronturi, ei reafirmând astfel voinţa Alianţei de descurajare a Moscovei în pofida noului focus pe China, transmite Reuters, citând surse diplomatice şi alte oficialităţi.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut apel miercuri la membrii organizaţiei să-şi depăşească divergenţele şi să evite să se confrunte pe tema retragerii din Afganistan în cursul reuniunii ministeriale prevăzute să aibă loc joi şi vineri la Bruxelles, relatează AFP.
Până când Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu va renunţa la strategia sa de descurajare a Rusiei, orice dialog între cele două părţi va fi dificil de purtat, a declarat luni seara şeful adjunct al delegaţiei ruse în Comisia I (securitate şi dezarmare) a Adunării Generale a ONU, Andrei Belousov, pentru agenţia de presă oficială RIA Novosti, citat de Agerpres.
Premierul interimar Florin Cîțu a declarat că în programul de guvernare al premierului desemnat România nu va mai aloca 2% din PIB pentru Apărare.
Federația Rusă nu e interesată, cel puțin la nivel declarativ, de o Europă divizată. Mai mult, Kremlinul îndemnă UE spre consolidarea unei armate proprii și vorbește din nou de Ucraina - linia roșie pe care NATO nu o poate trece.
Mandatul lui Mircea Geoană, în funcția de secretar general adjunct al NATO, a fost prelungit cu încă un an.
Situația în ceea ce privește securitatea în regiunea Mării Negre s-a schimbat radical din 2014 încoace, după invadarea Ucrainei de către „omuleții verzi” ruși și ulterior, anexarea ilegală a Crimeei care a dus implicit și la războiul din estul Ucrianei unde Federația Rusă susține militar și financiar separatiștii pro-ruși.
Următorul summit al NATO va avea loc la Madrid pe 29 şi 30 iunie 2022, a anunţat vineri premierul spaniol Pedro Sanchez, după o discuţie cu secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, transmite AFP.
Relaţia Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) cu Rusia se situează "în punctul cel mai de jos de la sfârşitul Războiului Rece", Moscova devenind din ce în ce mai "agresivă" pe plan extern şi tot mai "represivă" pe plan intern, a apreciat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de agenţia de presă EFE, potrivit Agerpres.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a criticat marţi la Washington ţările care doresc să consolideze apărarea europeană, subliniind că a crea structuri "concurente" cu NATO riscă să slăbească şi să divizeze Alianţa Nord-Atlantică, notează Agerpres, care citează AFP.
Anexarea ilegitimă şi ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în 2014, a dus la o deteriorare gravă a securităţii în regiunea Mării Negre şi euroatlantice, a declarat ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, într-un interviu publicat miercuri de cotidianul spaniol El Mundo și citat de Agerpres, în ajunul vizitei pe care diplomatul român o va efectua joi şi vineri în Regatul Spaniei, în contextul marcării a 140 de ani de relaţii diplomatice.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, le-a cerut europenilor să înceteze să mai fie "naivi" şi să tragă toate învăţămintele replierii strategice a SUA în faţa Chinei, ceea ce, în opinia sa, înseamnă în primul rând asumarea propriei lor protecţii, transmite marţi Agerpres, citând EFE.
O posibilă aderarea a Ucrainei la NATO reprezintă o linie roșie pentru Kremlin. Însă în pofida temerilor ruse, și în pofida faptului că Ucraina solicită insistent primirea ei în cadrul Alianței, pentru ca acest lucru să se întâmple e nevoie ca toți membrii NATO să fie de acord. În tot acest context, Ungaria a anunțat din nou că se opune aderării Ucrainei.
În Franța a avut loc o dezbatere prezidențială televizată între liderul opoziției stângii radicale franceze Jean-Luc Melenchon și controversatul fost jurnalist Eric Zemmour, posibil candidat la alegerile prezidențiale de anul viitor.
Criza submarinelor arată că Uniunea Europeană "nu mai poate conta" pe SUA pentru a-i garanta protecţia, a declarat joi ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, invitându-i pe europeni "să deschidă ochii", relatează AFP.
Anunţul unui parteneriat strategic între SUA, Australia şi Regatul Unit în detrimentul unui contract pentru submarine încheiat de Canberra cu Franţa reprezintă o mărturie a "dialogului politic inexistent în cadrul Alianţei Nord-Atlantice", a declarat miercuri ministrul francez al apărării, Florence Parly, dând asigurări că Parisul intenţionează totuşi să rămână în cadrul NATO, relatează AFP.
Pactul de securitate încheiat între SUA, Australia şi Regatul Unit reprezintă o lovitură dată 'încrederii' în cadrul NATO şi constituie pentru Franţa 'un moment de cotitură' în relaţiile cu Londra, a avertizat luni fostul ambasador britanic la Paris Peter Ricketts, relatează AFP.
Diferendul apărut între Franţa, SUA şi Australia în legătură cu megacontractul pentru submarine franceze nu ar trebui să aibă impact asupra cooperării militare în cadrul NATO, a declarat sâmbătă amiralul Rob Bauer, preşedintele Comitetului militar al Alianţei, transmite AFP.