Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Navele suspecte că încalcă embargoul și duc arme în Libia vor fi inspectate în continuare
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat vineri, în unanimitate, o rezoluţie prin care prelungeşte cu un an autorizaţia de inspectare în largul apelor Libiei a navelor suspectate de încălcarea embargoului privind armele, impus în 2011, transmite Agerpres, care citează AFP.

Reînnoirea a fost deja decisă anul trecut, în unanimitate, de către cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, dar Rusia, care sprijină tabăra mareşalului Khalifa Haftar în lupta împotriva autorităţilor de la Tripoli, recunoscute pe plan internaţional, şi-a exprimat unele rezerve în timpul negocierilor de la începutul lunii, conform unor surse diplomatice.

În ultimul an, încălcările embargoului privind importurile de arme au continuat în beneficiul ambelor tabere care se confruntă în Libia, transformând interdicţia într-o "farsă", conform expresiei unui diplomat.

Lansată la începutul lunii aprilie, operaţiunea navală europeană Irini, care beneficiază şi de mijloace satelitare şi aeriene, acţionează în special în cadrul acestei rezoluţii ce vizează aplicarea embargoului impus importului de arme către sau dinspre Libia.

Redactată de Germania, rezoluţia "decide să extindă autorizaţia prevăzută de rezoluţia 2473 pentru încă 12 luni" şi "solicită secretarului general prezentarea unui raport asupra aplicării sale în termen de 11 luni".

Autorizarea inspecţiilor în largul mării este legată, de asemenea, şi de alte rezoluţii, printre care 2292 şi 2146. Aceasta din urmă, reînnoită în luna martie, are ca scop interzicerea exportului sau importului ilicit de petrol din Libia.

După recenta interceptare de către o navă franceză participantă la misiunea Irini a unui petrolier venit să preia o încărcătură de petrolul din Tobruk, fără acordul autorităţilor din Tripoli, Rusia a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate pentru a obţine explicaţii.

La această reuniune, care a avut loc la începutul săptămânii, Germania şi Franţa au reafirmat faptul că operaţiunea Irini se desfăşoară strict în cadrul rezoluţiilor ONU.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Avioanele de luptă americane vor fi dotate cu arme laser în următorii ani (Video)
Avioanele Chinei, din nou în spațiul aerian al Taiwanului. Presa chineză spune că e o repetiție pentru ocuparea insulei
Donald Trump a acuzat Rusia că a furat tehnologia rachetei hipersonice din SUA
Militarii britanici au deschis exercițiul “Efort comun 2020” din Ucraina
Poliția de Frontieră Română va fi dotată cu autospeciale de supraveghere cu termoviziune
Ambasadorul grec, convocat de Turcia după ce un ziar elen l-a jignit în limba turcă pe Erdogan
Cehia a dat undă verde avionului de antrenament L-39NG construit la standarde NATO și UE
Ambasadorul SUA Zuckerman: România este vârful de lance, primul partener din zona Mării Negre care găzduiește Patriot
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro