Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tehnică civilă adaptată cerințelor forțelor speciale
11 sep, 11:56
Celebrele forțele speciale ale US Navy, SEAL, antrenați pentru conducerea cercetării, a activităților speciale și de diversiune, a luptei antiteroriste, a operațiunilor de căutare-salvare și altor sarcini dispuse de comandamentul forțelor speciale folosesc pentru misiuni pe lângă alte vehicule și skijet-uri adaptate și modificate pentru cerințele misiunilor.

Forțele speciale din SUA sunt echipate pentru a se deplasa rapid pe câmpul de luptă. Pentru a face acest lucru, cercetarea a adaptat vehiculele civile unor cerințe militare. Toate au fost modificate. De la vehicule silențioase și camioane până la skijet-uri care permit debarcarea rapidă pe mal, dar și atacuri asupra unor nave singuratice. Dar US Navy SEALs nu sunt singurii care folosesc astfel de vehicule. Recenta capturare a unui petrolier britanic în strâmtoarea Hormuz s-a făcut de membrii Gărzii Revoluționare din Iran cu ajutorul unor astfel de skijet-uri. 

ATV-uri

După 11 septembrie 2001 Forțele Speciale ale armatei americane au fost văzute în războiul din Afganistan pe ATV-uri special echipate de război, deoarece aceste vehicule le permit hărțuirea adversarului și deplasarea rapidă în câmp deschis sau pe teren montan. US Navy SEALs folosesc și astăzi vehicule Polaris MRZR care pot transporta până la șase soldați, permițându-le să ajungă rapid în spatele liniilor inamice de unde pot declanșa activități speciale și de diversiune.

Skijet-uri


SEAL, urmând această tendință, au început să folosească skijet-uri. Potrivit expertului de război submarin și naval H.I. Sutton, SEALs folosesc modelul Yamaha FX Cruiser SHO cu două sau trei locuri. Acesta are o lungime de aproape 3,6 metri, transportă 1-3 persoane și folosește un motor Yamaha, cu 4 cilindri, în 4 timpi, supraalimentat. Sutton afirmă că Skijet-urile sunt modificate pentru utilizarea în operațiuni speciale, printre modificări incluzându-se gulerele anti-răsturnare și săniile de salvare.

 (w670)

Skijet-urile sunt utilizate într-o varietate de roluri de către SEALs. Fie pentru a aborda navele deturnate sau inamice la viteză mare, iar apoi folosind un sistem magnetic se cațără pe carenă și ajung pe puntea principală, dar și pentru a asigura securitatea unor obiective, patrularea căilor navigabile și pentru a evacua victime sau echipe SEAL. Echipate cu mitraliere, skijet-urile oferă posibilitatea unui atac asupra unor bărci mici sau ținte pe uscat.


Forțele Speciale SEAL, după cum notează Sutton, nu sunt singurele care folosesc astfel de vehicule. Corpul Gărzilor Revoluționare din Iran, o forță paramilitară instituită de guvernul religios al țării, folosesc de asemenea skijet-uri. Acestea operează o flotă de sute de nave nautice mici, de la bărcile de viteză până la skijet-uri, care sunt implicate în atacuri de intimidare și confiscări de nave orchestrate de Teheran împotriva țintelor occidentale.

 (w670)

Forțele speciale ruse sunt de asemenea echipate cu vehicule de tip skijet.

Vezi și: Comandantul HMS Montrose: Iranul testează Royal Navy în Golf. Am avut zeci de interacțiuni cu forțele iraniene

Ştiri Recomandate

Portavionul Prince of Wales al Royal Navy a fost lansat la apă
Iranul ameninţă să transforme într-un ''câmp de luptă'' orice ţară care îl atacă
Parlamentul ucrainean a adoptat o lege cu privire la elaborarea unui plan de apărare în caz de agresiune sau conflict armat
Rusia, o putere militară susţinută cu bani de către China
Pentagonul dispune de o strategie care îi permite să distrugă sistemul de apărare aeriană al Rusiei din Kaliningrad
Rusia își extinde flota de spărgătoare de gheață
Donald Trump anunţă cele mai dure sancţiuni contra Iranului
Rusia a lansat mari manevre militare anuale, care mobilizează 128.000 de militari