Atacul unor drone ucrainene din această săptămână asupra unei rafinării ruse din Tuapse (regiunea Krasnodar din Federația Rusă) a dus la oprirea de urgență a fabricii, scrie Reuters care face referire la două surse.
Atacul unor drone ucrainene din această săptămână asupra unei rafinării ruse din Tuapse (regiunea Krasnodar din Federația Rusă) a dus la oprirea de urgență a fabricii, scrie Reuters care face referire la două surse.
Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a anunțat că, pe 17.05.2024, un detașament de nave de luptă și auxiliare, condus de fregata purtătoare de rachete Amiral Gorshkov, a început executarea unui marș de lungă durată.
Întăririle poliției franceze au început să sosească în Noua Caledonie, ca parte a unei operațiuni majore pentru a încerca să recâștige controlul asupra capitalei Noumea, a anunțat vineri cel mai înalt oficial francez de pe teritoriul de peste mări, scrie Reuters.
Fondul European pentru Apărare (EDF) urmează să investească 1,2 miliarde de euro (1,3 miliarde de dolari) într-un pachet de peste 50 de proiecte militare multinaționale de cercetare și dezvoltare, inclusiv viitoarele tancuri principale de luptă, noi capabilități de transport aerian, corvete, sisteme antidronă (C-UAS) și arme cu energie dirijată pe bază de laser.
Ucraina cere SUA să ajute la identificarea țintelor de pe teritoriul Rusiei pe care Ucraina le-ar putea lovi cu propriile arme, scrie The Wall Street Journal vineri, 17 mai, cu referire la oficialii americani.
În cazul unei ipotetice invazii a Republicii Moldova, sprijinul militar al României pentru Chișinău ar fi sincronizat de sprijinul occidental, potrivit fostului șef adjunct al Direcției Informații Militare a Armatei Române, generalul Adriean Pârlog.
Un accident aviatic, în care a fost implicat un avion de tip AN-2 a avut loc la Buzău.
Parlamentul Republicii Moldova a votat ca referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană va avea loc pe 20 octombrie, în același timp cu alegerile prezidențiale, scrie Reuters.
Pentagonul a spus că Statele Unite nu și-a schimbat poziția cu privire la posibilitatea ca Ucraina să lovească teritoriul Rusiei cu arme americane.
Armata rusă nu are suficiente trupe pentru a realiza o străpungere strategică în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei.
Aliații NATO se apropie treptat de decizia de a-și trimite trupele în Ucraina. Ele vor fi folosite pentru a antrena forțele ucrainene.
Disputa dintre rezerviști și conducerea militară a MApN, moderată în final cu corectitudine și onestitate de către ministrul Angel Tîlvăr - care s-a angajat că MApN nu va mai împiedica rezerviștii să își câștige drepturile cuvenite - își mută centrul de greutate în Camera Deputaților.
În perioada 16-17 iunie, Vladimir Putin vizitează China, unde se va întâlni cu Xi Jinping. Aceasta este a doua sa vizită în Republica Populară Chineză în ultimele șase luni și prima sa călătorie în străinătate din noul său mandat prezidențial, arată Reuters.
Parlamentul Estoniei a adoptat miercuri o lege care va permite ca bunurile persoanelor ruși înghețate în temeiul sancțiunilor internaționale să fie folosite pentru a compensa daunele de război cauzate de Federația Rusă în Ucraina.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 15.05.2024, că Gruparea de trupe Dnepr a cucerit complet localitatea Robotîne din regiunea Zaporojie.
Pe 15 mai, prim-ministrul slovac Robert Fico a fost împușcat în stradă, după o ședință de guvern și dus la spital. Martorii oculari spun că premierul s-a apropiat de niște oameni care îl salutaseră și atunci s-au tras mai multe focuri de armă.
Premierul slovac Robert Fico a fost rănit într-un schimb de focuri după o ședință de guvern, a anunțat miercuri agenția de presă TASR. Potrivit presei locale, au fost trase patru focuri de armă, dintre care unul l-a lovit pe premier în abdomen, iar acesta a fost deja transportat la spital.
Situație interesantă în cazul companiei Rheinmetall, ale cărei acțiuni au scăzut la bursă după ce și-a anunțat rezultatele financiare pe primul trimestru. Principala dezamăgire a reprezentat-o creșterea cu doar 60% a profitului companiei germane.
Slvacia a decis să cumpere șase sisteme antiaeriene israeliene Barak MX.
”Agresorul plătește”, trebuie să fie principiul care judecă agresiunea Rusiei în Ucraina. Altfel, avem în față un precedent periculos care va încuraja statele agresoare să procedeze similar fără să se teamă de consecințe. ”Rusia trebuie să plătească pentru ceea ce Putin a distrus”, a declarat marți secretarul de stat al SUA Antony Blinken.
Legea privind influența străină numită „legea rusă” a fost aprobată marți de parlamentul georgian, în ciuda protestelor masive.
Potrivit unor surse de la Bruxelles, Ungaria este pregătită să blocheze cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni anti-ruse pentru că se teme de un impact negativ asupra pieței gazelor. Uniunea Europeană (UE) vrea să reducă veniturile Moscovei din exporturile de gaze cu noi sancțiuni.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema relocării unui sistem de rachete Patriot în Ucraina, anunță Agerpres.
Tactica americană veche de zeci de ani a fost folosită de Forțele Aeriene Ucrainene în încercarea de a elimina radarele și sistemele antiaeriene rusești. Potrivit Business Insider, este vorba de tactica numită ”nevăstuică sălbatică”, care a fost inventată de piloții americani în timpul războiului din Vietnam.
Generalul-maior Anatolii Bargylevici, Șeful Statului Major General (SMG) ucrainean, recunoaște că situația este critică pe direcția Harkov, dar putea fi și mai gravă dacă nu erau luate măsuri din timp.
Liderul rus Vladimir Putin va vizita China joi, 16 mai, unde va rămâne până a doua zi, relatează Reuters, care notează că această deplasare va fi prima sa călătorie în străinătate de la „inaugurarea” noului mandat prezidențial.
Blinken efectuează o vizită surpriză în Ucraina pentru a da asigurări privind ajutorul american.
Rusia amplifică discursul războinic inclusiv în zona diplomației.
Ca urmare a surprinzătoarei ofensive ruse în partea de nord a regiunii Harkiv (ukr.) / Harkov (rus.), ucrainenii au recurs la prima schimbare de personal în armată.
Mîkhailo Drapatîi a devenit noul comandant al grupului de trupe operaționale-tactice din Harkiv. El l-a înlocuit pe actualul comandant, generalul Yuri Halushkin.
Un membru al parlamentului iranian a remarcat: „Într-un climat în care Rusia a atacat Ucraina, iar Israelul a atacat Gaza, iar Iranul este un susținător ferm al Frontului de Rezistență, este firesc ca sistemul (internațional) de izolare să impună Iranului să dețină bombe nucleare”.