Coreea de Nord a anunțat că a testat o nouă rachetă hipersonică cu rază intermediară de acțiune (IRBM) cu combustibil solid, în timp ce continuă să-și extindă programul de înarmare.
Coreea de Nord a anunțat că a testat o nouă rachetă hipersonică cu rază intermediară de acțiune (IRBM) cu combustibil solid, în timp ce continuă să-și extindă programul de înarmare.
Marocul a intrat în clubul producătorilor de drone în cadrul recentului acord încheiat cu Israelul. Câteva luni mai târziu, a devenit primul producător de drone kamikaze avansate din Africa și Orientul Mijlociu, după Israel.
Nu este în interesul Statelor Unite sau al aliaților să avem un conflict militar cu Rusia, confirmă șeful diplomației americane Antony Blinken.
''Nicio țară membră din Europa Centrală și de Est nu a delegat un secretar general la NATO în întreaga sa istorie, prin urmare ar fi timpul, având în vedere în special faptul că principala provocare de securitate vine din această direcție'', a declarat miercuri, la Bruxelles, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, citat de Agerpres și MTI.
Ministerul rus al Apărării a informat că, pe 03.04.2024, două bombardiere strategice Tu-95MS aparținând Aviației cu rază lungă de acțiune au patrulat deasupra apelor neutre ale Mării Barents și Mării Norvegiei.
Belarus se pregătește de război, a declarat președintele belarus Alexandr Lukașenko în timpul unei vizite în orașul Grodno, care se află în apropierea granițelor cu Polonia și Lituania. Belarus oferă sprijin Rusiei în invazia sa din Ucraina.
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ privind Legea apărării naţionale a României care prevede posibilitatea militarizării, în anumite condiţii, a forţelor de protecţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Poate cel mai sensibil subiect de pe agenda relațiilor bilaterale dintre România și Ucraina este cel al persoanelor aparținând minorității române din Ucraina. Problematica minorităților vine la pachet cu statutul limbii române din Ucraina. Timp de peste trei decenii, și propaganda rusă a contribuit la torpilarea relațiilor româno-ucrainene.
Ca să fie limpede, este știut faptul că autoritățile ucrainene nu sunt cel mai comod interlocutor când vine vorba, în special, de subiectul minorităților. Totuși, trebuie să distingem foarte clar și rolul major al ”școlii de gândire” sovietice, care a (de)format generații la rând de ucraineni în direcția unei atitudini mai puțin flexibile față de România și comunitatea românească din Ucraina.
NATO are în vedere un sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 100 miliarde de euro pentru următorii cinci ani, au declarat marţi mai mulţi diplomaţi, relatează Agerpres.
Dezvoltatorii ucraineni au construit un nou tip de robot kamikaze la sol Ratel S.
Furnizorul de gaze din Moldova Energocom a anunţat luni că va furniza, de probă, clienţilor săi gaz natural lichefiat (GNL) originar din SUA , transmite Reuters.
România se află, practic, la o generație distanță de momentul aderării - 20 de ani în care ne-am croit un profil de stat pivot în regiune.
La fel ca în cazul Poloniei, Bucureștiul este unul dintre capetele de pod ale Alianței Nord Atlantice în Flancul său Estic, iar punctele forte ale țării noastre rămân aceleași de peste două decenii: stabilitate, predictibilitate și securitate, într-o regiune cuprinsă de foc.
Ca parte a inițiativei cehe, Germania va oferi 576 de milioane de euro pentru achiziția a 180.000 de piese de muniție de artilerie pentru Ucraina.
Ucrainenii lovesc ”la sursă”, direct la fabricile ruse în care sunt pregătite pentru a fi trimise pe front dronele kamikaze Shahed.
Coreea de Nord a lansat marţi o rachetă balistică cu rază intermediară de acţiune, a anunţat armata sud-coreeană, relatează Agerpres.
Azi, 2 aprilie 2024, se împlinesc exact 20 de ani de când steagul României a fost ridicat oficial la Sediul NATO - cea mai puternică alianță militară defensivă din istorie.
Israelul a atacat luni secția consulară iraniană din capitala siriană Damasc, a informat presa oficială iraniană. Hezbollah-ul libanez „jură răzbunare”.
Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a recunoscut duminică victoria istorică a opoziţiei la alegerile municipale. Erdogan a afirmat că, în opinia lui, acest fapt este un 'punct de cotitură' pentru partidul său, aflat la putere din anul 2002, comentează AFP. Partidul lui Erdogan a suferit astfel cea mai grea înfrângere electorală din ultimii 20 de ani, pierzând inclusiv marile orașe Istanbul, Ankara sau Bursa. Mai mult, opoziția a realizat un progres formidabil în Anatolia, regiune considerată inima electoratului conservator-islamist al lui Erdogan. Înfrângerea vine pe fondul unei crize economice majore și a unei inflații scăpate de sub control în Turcia. Cu toate acestea, în mai anul trecut, chiar și pe fondul nu doar a inflației, dar și a tragediei cauzate de cutremure, Erdogan a reușit să-și mai asigure un mandat prezidențial învingându-l pe candidatul opoziției Kemal Kilicdaroglu, dar nu a mai putut salva partidul la locale.
Statul insular american Hawaii nu este acoperit din punct de vedere tehnic de Tratatul Atlanticului de Nord. Dacă o putere străină ar ataca Hawaii, unde se află baza Flotei americane Pearl Harbor sau Comandamentul Indo-Pacific, țările membre NATO nu ar fi obligate să respecte articolul 5, scrie CNN.
Preşedintele turc Tayyip Erdogan i-a transmis duminică premierului olandez Mark Rutte, în cadrul unei convorbiri telefonice, că Ankara va susţine un candidat pentru postul de nou şef al NATO în funcţie de aşteptările şi nevoile sale, a anunţat preşedinţia turcă, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Conductele din Marea Baltică au fost destinate nu numai transportului de gaz? Ani de zile, Rusia a spionat Europa sub pretextul culegerii de informații pentru construcția Nord Stream, scrie site-ul cotidianului „Welt”.
Praga a anunţat miercuri că serviciile sale de informaţii au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propagandă pro-rusă despre Ucraina.
Până acum, se cunoaște că mecanismul rușilor folosea site-ul ”Vocea Europei” (voiceofeurope.com) şi avea influență "până la Parlamentul European".
În timp ce România alocă 2.5% din PIB doar pe hârtie, Polonia sau balticii nu își mai fac iluzii; știu că dacă vor să reziste unui atac rusesc (hibrid și/sau convențional) trebuie să investească mai mult în creșterea capacităților de apărare.
Spre deosebire de oficialii de la București, care ne liniștesc că România e mai protejată decât oricând, Polonia pune degetul pe rană: „Trebuie să ne obișnuim cu faptul că a început o nouă eră: perioada antebelică”.
Guvernul japonez a aprobat marți un plan de a vinde în perspectivă avioane de luptă de ultimă generație altor țări. Acesta este cel mai recent pas către îndepărtarea Japoniei de principiile pacifiste pe care le-a adoptat la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
O nouă dronă rusă se pare că a căzut pe teritoriul României, de acestă dată ajungând până în zona Insulei Mari a Brăilei, la doar câțiva kilometri de Brăila.
Rusia amână livrările de sisteme de apărare aeriană S-400 nou construite către India, atribuind întârzierea propriilor priorități pe fondul războiului din Ucraina.
Serviciile speciale americane au oferit Rusiei doar o parte din informațiile pe care le dețineau despre amenințarea unui atac terorist în centrul comercial Crocus, relatează The New York Times.
La mai puțin de un an de la inaugurare, Aeroportul internațional Braşov, în parteneriat cu batalionul multinațional NATO de la Cincu își propun să dezvolte, înainte de luna mai a acestui an, un port aerian de debarcare (APOD) care să permită aterizarea unor aeronave militare de mari dimensiuni, precum Airbus A400M Atlas sau Airbus A330 MRTT.
Excelența Sa Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România, este invitatul zilei la DC Media Group.