Rusia se pregătește pentru o confruntare militară cu Occidentul în următorul deceniu, sună ultima avertizare venită din partea oficialilor din Estonia.
Rusia se pregătește pentru o confruntare militară cu Occidentul în următorul deceniu, sună ultima avertizare venită din partea oficialilor din Estonia.
Senatul SUA adoptă un proiect de lege de ajutor pentru Ucraina de 95 de miliarde de dolari, dar mai rămâne și votul din Camera Reprezentanților.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 12.02.2024, două bombardiere strategice de tip Tu-95MS au executat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Mării Barents și Mării Norvegiei. Avioane străine de vânătoare au fost ridicate în aer pentru escortarea acestora.
Cancelarul german a asigurat companiile din apărare că pot conta pe sprijinul său.
Irlanda ar putea fi veriga slabă în securitatea Europei. Statul neutru prezintă un risc de securitate pentru securitatea Marii Britanii și a Europei, avertizează ONG-ul britanic Policy Exchange.
Polonia intenţionează să înceapă să efectueze controale de calitate la toate livrările de cereale din Ucraina, a declarat luni secretarul de stat din Ministerul polonez al Agriculturii, Michal Kolodziejczak, într-un moment în care fermierii polonezi continuă protestele la scară naţională împotriva politicilor UE, inclusiv a celor care permit importurile de cereale ieftine din Ucraina, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Kremlinul vine cu episodul ”Rusia în NATO” - o discuție, mai mult ca sigur, adevărată relatată de Putin - care arată cât de rafinată este propaganda rusă.
Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat sâmbătă că ar încuraja Rusia să facă „ce naiba vrea” cu orice stat membru NATO care nu îşi atinge ţinta de cheltuieli alocate apărării, făcând desigur referire la celebrul 2% din PIB pentru apărare, țintă pe care România o atinge.
O companie privată de securitate, condusă de un fost luptător în legiunea străină, pe numele său Horațiu Potra, operează în Congo, stat aflat în Africa Centrală, pe teritoriul căruia se poartă un război civil.
Secretarul general al NATO i-a chemat pe europeni să-şi mărească producţia de arme pentru a creşte livrările către Ucraina şi preveni o confruntare cu Moscova "care ar putea dura zeci de ani", într-un interviu acordat sâmbătă presei germane şi citat de France Presse, potrivit Agerpres.
Ambasada Statelor Unite ale Americii de la Chișinău condamnă actul de violență comis asupra Centrului de Informare și Documentare privind NATO, sediul căruia a fost cuprins ieri de flăcări, se arată în mesajul Ambasadei, postat pe rețelele de socializare.
În Nordul Europei lucrurile se văd diferit - Letonia are serviciul militar obligatoriu de la începutul anului. „L-am introdus pentru a descuraja Rusia să invadeze Europa. Trebuie să fim pregătiți pentru ca generalii și elitele politice ruși să vadă clar că nu pot invada Europa”, a explicat ministrul de externe leton, fost premier, Krisjanis Karins, în The Telegraph.Letonia a reluat ”Armata obligatorie”, dar nu e nevoită să ia pe nimeni cu arcanul: De teama Rusiei, sunt prea mulți voluntari
Turcia sprijină cu echipamente militare Egiptul.
Procurorul special însărcinat cu anchetarea acuzaţiilor de gestiune defectuoasă a documentelor secrete de către Joe Biden a decis să nu recomande urmărirea penală.
Preşedintele Biden a apreciat joi într-un comunicat că "dosarul a fost închis" şi avocatul Casei Albe a salutat decizia procurorului special de a nu începe urmărirea penală, dar a regretat "comentariile deplasate" din partea sa.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat, într-un interviu acordat prezentatorului TV ultra-conservator american Tucker Carlson, difuzat joi, că nu are ”niciun interes” să atace Polonia sau Letonia.
Liderul de la Kremlin dă un semnal important că e gata să negocieze. Războiul din Ucraina se poate „încheia în câteva săptămâni”, iar Putin spune care e condiția.
La 8 februarie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a numit pe comandantul Forțelor Terestre, Oleksandr Sîrskîi, îm funcția de comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Forțele Armate Finlandeze vor participa la exercițiul Nordic Response 24, coordonat de Norvegia, care va avea loc în zonele nordice ale Finlandei, Norvegiei și Suediei în perioada 4-15 martie 2024. Pentru prima dată, Finlanda va participa, în calitate de țară membră NATO, la exercițiul de apărare colectivă desfășurat de NATO. Ca atare, aceasta marchează cea mai substanțială participare la un exercițiu multinațional în străinătate din istoria forțelor armate finlandeze.
Președintele Klaus Iohannis a trimis către Parlament o scrisoare în care forul suprem este informat cu privire la faptul că forța de reacție rapidă a NATO poate intra și opera pe teritoriul României, în contextul situației de securitate de la granițele țării.
Peninsula Coreea se află în fața celui mai periculos moment de la încetarea focului din timpul războiului în 1953. Acțiunile Coreei de Nord, înarmarea masivă și fără precedent a Phenianului, precum și noul parteneriat cu Rusia sunt motive reale de îngrijorare. Să nu uităm că distanța dintre zona demilitarizată și Seul, capitala Coreei de Sud, e de doar 50 de kilometri.
Partidul Republican din Camera Reprezentanților SUA a eșuat miercuri seară cu un proces constituțional (așa-numitul impeachment) împotriva secretarului democrat al Securității Interne al SUA, Alejandro Mayorkas, pe care îl acuză pentru gestionarea greșită a situației de la granița cu Mexic.
Compania turcă Baykar a anunțat că a început construcția unei fabrici lângă Kiev, unde vor fi fabricate dronele Bayraktar TB2 sau TB3, după cum a declarat directorul general al companiei, Haluk Bayraktar, citat de Reuters.
Ca măsură preventivă în fața riscului unui posibil atac rusesc, Polonia își întărește rapid apărarea la granițele cu Rusia și Belarus. Construiește fortificații, adăposturi și desfășoară bariere metalice antitanc, așa-zișii arici, a informat luni ziarul polonez Rzeczpospolita.
Rusia continuă zborurile de patrulare în zona Oceanului Arctic.
Oficiali militari ai statelor membre NATO dau, rând pe rând semnale, privind postura tot mai agresivă a Federației Ruse în raport cu statele din Flancul Estic al Europei.
Uniunea Europeană și-a exprimat temerile cu privire la posibile represalii și atacuri cibernetice din partea Moscovei după confiscarea activelor rusești, potrivit surselor Politico.
Forţele de securitate din Kosovo au confiscat arme şi echipamente militare pentru aproape 400 de combatanţi în urma ciocnirilor de anul trecut cu forţe paramilitare sârbe, potrivit unui raport al Ministerului de Externe din Kosovo, care acuză statul sârb de furnizarea de astfel de arme şi evocă legături strânse cu aparatul preşedintelui sârb Aleksandr Vucic, transmite Agerpres, care citează DPA.
Budapesta a declarat de mai multe ori că nu vrea să fie ultimul stat care ratifică aderarea Suediei la NATO. Azi, Ungaria e singurul stat membru care nu a semnat ratificarea.
Locul unde s-a prăbușit duminică seara elicopterul Mi-8 al Ministerului rus pentru Situații de Urgență a fost găsit în Lacul Onega din Karelia, Rusia, a informat agenția de presă TASS. La bord se afla un echipaj format din trei militari, care se pare că nu a supraviețuit.
Ministerul francez de Externe îl va convoca pe ambasadorul Rusiei la Paris, pe 5 februarie, pentru a condamna uciderea a doi cetățeni francezi care desfășurau acțiuni umanitare în Ucraina și pentru a protesta împotriva valului de dezinformare anti-franceză, după cum au informat Le Figaro și AFP citând surse diplomatice.
Nava amiral a Marinei britanice a întâmpinat probleme la sistemul de propulsie.