Mateusz Morawiecki, prim-ministrul Poloniei, se teme că, după moartea lui Evgheni Prigojin, mercenarii Companiei Militare Private (PMC) Wagner Group vor fi controlați direct de Kremlin, ceea ce îi va face și mai periculoși, potrivit Onet.
Mateusz Morawiecki, prim-ministrul Poloniei, se teme că, după moartea lui Evgheni Prigojin, mercenarii Companiei Militare Private (PMC) Wagner Group vor fi controlați direct de Kremlin, ceea ce îi va face și mai periculoși, potrivit Onet.
Profesorul Cristian Pîrvulescu, în cadrul unei intervenții la Digi 24, a precizat că Wagner Group nu va mai putea rezista fără Evgheni Prigojin și Dmitri Utkin, comandantul grupării, ambii dispăruți după ce aeronava în care se aflau s-a prăbușit în Rusia.
Cei de la Kyiv Independent susțin că o coloană cu mercenari Wagner Group se îndreaptă din Belarus spre Federația Rusă, ca urmare a morții lui Evgheni Prigojin. Informația nu e confirmată oficial, fiind preluată de presa internațională.
Premierul Marcel Ciolacu a transmis vecinilor ucraineni cele mai bune gânduri şi întreaga susţinere din partea României pentru recâştigarea păcii şi libertăţii, într-un mesaj adresat cu prilejul Zilei Independenţei a Ucrainei.
Liderul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, la originea unei rebeliuni în iunie, adjunctul său şi ceilalţi opt pasageri au murit în urma prăbuşiri unui avion privat de dimensiuni mici, miercuri, în Rusia, relatează Agepres, care citează AFP. Alături de Prigojin a murit și principalului comandant al grupării Dmitri Utkin.
Breaking news! Avion în care se afla controversatul Evgheni Prigojin s-a prăbușit!
Potrivit lui Massaoudou, junta „a închis ușa oricărei încercări de negociere”.
Moscova ar putea anexa regiunile separatiste ale Georgiei, Osetia de Sud si Abhazia, susținute de Rusia, a avertizat vicepresedintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev. Fostul președinte și prim-ministru rus a acuzat NATO de escaladarea tensiunilor, discutând despre potențiala apartenență a Georgiei la Alianță.
În seara zilei de marți, 22.08.2023, holdingul de presă RBK din Federația Rusă a informat, citând surse proprii, că generalul Surovikin a fost eliberat din funcția de comandant-șef al Forțelor Aerocosmice, precum și din cea de locțiitor al comandantului Grupării de forțe întrunite participante la operația militară specială din Ucraina. Generalul nu a mai apărut în public din 24 iunie.
Suedia nu este sigură că parlamentul turc îi va aproba intrarea în Alianța Nord-Atlantică din cauza cazurilor de ardere a Coranului.
Statele Unite au aprobat luni un acord ce prevede vânzarea a 96 de elicoptere de atac Apache Poloniei, aliat al Washingtonului şi sprijin major pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, informează Agerpres, care citează AFP. Valoarea achiziției e estimată la 12 miliarde de dolari.
Dacă ne mai întrebam cui a folosit blocarea Suediei pe drumul său spre aderarea la NATO, iată că primim o confirmare direct de la premierul suedez Ulf Kristersson.
Ministerul de Externe al Serbiei a cerut explicații de la autoritățile de la Chișinău, după ce Goran Bregović și trupa sa nu au fost admiși să intre în R.Moldova. Potrivit ministrului sârb de Externe, Ivica Dačić, situația respectivă „nu corespunde relațiilor tradiționale de prietenie” între cele două state.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat duminică la Budapesta cu premierul ungar Viktor Orbán.
Potrivit publicației norvegiene The Barents Observer, în cursul zilei de sâmbătă, 19.08.2023, cel puțin șase bombardiere rusești cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 au fost relocate de la Baza Aeriană Soltsy-2 din Regiunea Novgorod pe aerodromul Olenya din Peninsula Kola.
Nava spațială s-a prăbușit pe suprafața Lunii, se arată în comunicatul de presă al Roskosmos.
Burkina Faso și Mali, țări din Africa de Vest, au decis vineri să trimită avioane de luptă în Niger, în semn de solidaritate cu această țară și de respingere a oricărei acțiuni militare din partea ECOWAS (Organizația Economică a Statelor din Africa de Vest).
Arabia Saudită și Iranul au convenit să reia activitatea atașaților militari la ambasadele celor două țări la Teheran și Riad.
În ultimele luni, a avut loc o dezghețare treptată a ostilităților între rivalii de lungă durată din Golf. De la acordul intermediat de chinezi între Arabia Saudită și Iran pentru normalizarea relațiilor diplomatice până la discuțiile de pace saudito-houthi în războiul din Yemen și animozitățile diminuate din cadrul Consiliului de Cooperare din Golf, manifestările concrete de destindere abundă.
Din primele informații apărute, în atacul de la Cernihiv au murit cel puțin cinci persoane, iar 37 au fost răniți, dintre care 11 copii.
Turcia va construi o corvetă din clasa ”Ada” pentru nevoile marinei ucrainene.
Potrivit ziarului Ukrainska Pravda, ceremonia de așezare a chilei a avut loc la un șantier naval din districtul Tuzla din Istanbul. Prima corvetă de acest tip pentru Ucraina, numită ”Hatmanul Ivan Mazepa”, a fost construită tot acolo.
Guvernul Libian de Unitate Națională a negat utilizarea portului maritim Khoms (120 km est de Tripoli) ca bază militară străină, după ce rapoartele vehiculate de mass-media și videoclipurile activiștilor de pe rețelele de socializare susțineau că facilitatea portuară a fost închiriată Turciei.
Numărul soldaților ucraineni și ruși uciși sau răniți de la începutul războiului din Ucraina în februarie 2022 se apropie de 500.000, a raportat vineri New York Times, citând oficiali americani.
Oficialii de la Chișinău se așteaptă ca după victoria Ucrainei în războiul început de Federația Rusă să apară condiții geopolitice pentru o reglementare pașnică a conflictului transnistrean.
Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia au convenit să stabilească o cooperare mai strânsă în domeniul securității, la primul astfel de summit, desfășurat vineri, lângă Washington și au transmis un mesaj de unitate Chinei și Coreei de Nord.
Chişinăul a calificat drept "regretabilă" decizia Moscovei de a interzice intrarea în Rusia pentru unele persoane oficiale din Republica Moldova, informează vineri Moldpres şi Reuters, potrivit Agerpres.
Rusia riscă să declanşeze un război direct cu NATO prin interceptarea unor nave în apele internaţionale din Marea Neagră, avertizează Amiralul James Stavridis, fost comandant suprem al Forţelor Aliate în Europa.
Un incendiu masiv a izbucnit vineri în portul rus Novorossiisk. Centrul de presă al Ministerului Situațiilor de Urgență din regiunea Krasnodar a declarat pentru Interfax că paleții de lemn au luat foc la terminalul de marfă și au ars o suprafață de 1.300 de metri pătrați.
Într-un alt semn al repercusiunilor indirecte ale războiului ruso-ucrainean pe scena geopolitică, Washingtonul caută, în cooperare cu Grecia, să-și extindă prezența militară și raza strategică în Marea Egee, o mișcare care va stârni, fără îndoială, furie în Turcia.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 18.08.2023, că o dronă maritimă ucraineană a încercat din nou să atace nave de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), într-un raion maritim situat la peste 200 de kilometri sud-vest de Sevastopol.
De asemenea, capitala Rusiei a fost din nou atacată de o dronă, în noaptea de 18 august, o explozie a avut loc la clădirea „Expocenter”.