Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Noi detalii despre luptele dintre Azerbaidjan și Armenia: Azerii au atacat inclusiv cu luptători ai forțelor speciale
News
Data actualizării:
Data publicării:
În iulie 2020, tensiunile la granița armeano-azeră au escaladat. Pe acest subiect, ne-a acordat un interviu șeful Departamentului de Educație Militară al Ministerului Apărării din Republica Armenia, Artsrun Hovhannisyan - un cunoscut expert militar, fost secretar de presă al Ministerului Apărării al Republicii Armenia, care a vorbit despre unele particularități politico-militare ale celor întâmplate în iulie a.c.
Sursă foto: MoD of The Republic of Armenia Facebook
EXCLUSIV
Sursă foto: MoD of The Republic of Armenia Facebook

Expertul militar Artsrun Hovhannisyan a mărturisit că Armenia a respins cu succes atacul azer din iulie, oferind detalii din cadrul operațiunilor militare.

Astfel, pe lângă faptul că în operațiuni au fost folosite sisteme UAV, iar partea azeră a utlizat inclusiv tehnică militară israeliană, azerii au atacat și cu unități ale forțelor speciale „Yashma”. Potrivit lui Hovhannisyan, nu doar că Armenia a respins atacul, dar și-a demonstrat și superioritatea militară în fața Azerbaidjanului.

Redăm integral interviul acordat de expertul militar armean Artsrun Hovhannisyan.

2. -imagine fara descriere- (artsrun_hovnahhanisyan_99816500.jpg)

Foto: Artsrun Hovhannisyan

 

DefenseRomania: Cum au început ciocnirile de la frontiera armeano-azeră?

Escaladarea inițiată la 12 iulie de Azerbaidjan, la frontiera recunoscută internațional a Republicii Armeniei a perturbat starea relativă de pace a Caucazului de Sud. Ignorând apelurile celor trei co-președinți ai Grupului Minsk de la OSCE pentru menținerea armistițiului de încetare a focului (spre deosebire de Armenia, Azerbaidjan nu s-a alăturat apelului secretarului general al ONU, de păstrarea a armistițiului global în timpul pandemiei de COVID-19), partea azeră a recurs la acțiuni provocatoare deschise, crescând treptat intensitatea acestora.

În special, Forțele Armate Azere au tras mai întâi șapte proiectile dintr-un lansator de grenade de calibrul de 82 mm, apoi trei proiectile dintr-un  lansator de granate de calibru 120 mm în direcția așezării Chinari din Armenia, fapte în urma cărora au fost deteriorate mai multe case. Orice încercare întreprinsă împotriva teritoriului Republicii Armenia, a fost captată și neutralizată de Ministerul Apărării al Republicii Armenia. Mai mult, Forțele Armate Armene, respectându-și principiile, nu au tras focuri în direcția așezărilor din Azerbaidjan. Au fost țintite doar obiecte de infrastructură inginerească și mijloacele tehnice ale Forțelor Armate Azere.

De fapt, după miezul nopții, 100 de militari ai subdivizunilor forțelor speciale ale armatei azere, au încercat să atace în direcția poziției „Neînfricat”, aflată în zona de frontieră a regiunii Tavush din Republica Armenia, folosindu-se de arme de calibru mare, în special de focul de artilerie, dar atacul a fost respins, ca urmare a acțiunilor eroice și competente ale soldaților poziției armene, și s-a soldat cu pierderi semnificative. În rândul pierderilor, s-au numărat și câteva echipamente și vehicule blindate ș.a.. Atacul a fost realizat de soldații unității speciale din Azerbaidjan, numită „Yashma”.

 

Soldați ai forțelor speciale din Azerbaidjan au participat la acțiune

 

DefenseRomania: Cât de stabil este „acordul” de încetare a focului în acest moment?

După agresiunea azeră împotriva Armeniei din 12 iulie, pe 18 iulie s-a observat o nouă activitate la granița dintre Nagorno-Karabakh (Artsakh) și Azerbaidjan. În jurul orei 06:38, subdiviziunile de apărare antiaeriană ale armatei Artsakhului au contracarat, din direcția de nord-est, un vehiculul aerian fără pilot de tip "ORBITER-3" al Azerbaidjanului, care efectua un zbor de recunoaștere.

Pe 21 iulie, la ora 22:30, o subdiviziune specială a părții azere a lansat un alt atac asupra poziției armenești „Neînfricat”. Armata armeană a respins atacul Forțelor Armate din Azerbaidjan, provocând pierderi semnificative. Partea armeană nu a avut victime, iar forțele speciale din Azerbaidjan, dincolo victime, au avut și militari capturați.

Pierzând în operațiunile militare, Azerbaidjanul a încercat să egaleze numărul pierderilor în zilele ce au urmat, prin activarea lunetiștilor de-a lungul frontierei. Astfel, pe 27 iulie, în jurul orei 1:10, într-una din pozițiile militare ale unității militare situate în partea de nord-est a Republicii Armenia, soldatul Ashot G. Mikaelyan a fost rănit mortal prin împușcare cu o armă de foc a unui lunetist azer.

 

Războiul dronelor la granița armeano-azeră

 

DefenseRomania: Incidentele din iulie dintre Armenia și Azerbaidjan au avut și anumite particularități militare, unii experți au remarcat că a avut loc un prim așa-numit război al dronelor. Ce ne puteți spune despre asta?

Într-adevăr, în timpul acestor scurte „operațiuni de luptă”, părțile au folosit destul de intens artileria și alte mijloace de foc. În timpul acestor scurte operațiuni, Forțele Armate Azere au folosit cantități și tipuri semnificative de arme din arsenalul lor. Au fost utilizate, la scară largă, vehicule aeriene fără pilot folosite anterior, în special drone de luptă și de atac. Dintre acestea, din 2016 suntem deja familiarizați cu vehiculul aerian fără pilot „Harop” de producție israeliană, iar drona de atac „SkyStriker” a fost utilizată pentru prima dată.

Tot pentru prima dată, Azerbaidjan a folosit rachete israeliene cu rază lungă de acțiune „Spike NLOS” lansate din elicoptere. De pe propriul teritoriu, elicopterele părții azere, păstrând distanța necesară față de graniță și pentru a nu intra sub focul mijloacelor de apărare aeriană armenești, au lansat aceste rachete anti-tanc. Erau vreo 8-12 km. Cu toate acestea, întrucât elicopterele care lansau aceste rachete nu puteau observa și direcționa ținta, pentru a putea controla utilizarea acestor mijloace, a fost folosit, pentru prima dată, vehiculul aerian fără pilot de recunoaștere și control Hermes 900, atacul căruia a fost contracarat de subdiviziunile armene de apărare antiaeriană a Forțelor Armate ale Armeniei, folosind complexul de rachete antiaeriene OSA-AKM.

Folosind toate aceste mijloace, Armata armeană nu a pierdut nicio unitate semnificativă de luptă. Au fost avariate clădiri și mașini, iar în rândul populației civile au existat și răniți. De fapt, fără a obține vreun rezultat în folosirea mijloacelor puternice de tip militar, armata din Azerbaidjan a încercat să folosească mijloace moderne de înaltă precizie, dintre care, timp de doar câteva zile, au fost folosite până la treizeci de unități. Dronele azere au suferit, de asemenea, pierderi semnificative. Conform datelor părții armene, în iulie, au fost neutralizate sau distruse 14 drone azere (de recunoaștere și atac), inclusiv costisitorul „Hermes 900”, care a fost doborât, de fapt, pentru prima dată. Din acest motiv, majoritatea componentelor acestor drone distruse au fost expuse, în Erevan, de Forțele Armate ale Republicii Armenia, la Institutul de Aviație Militară.

DefenseRomania: De fapt și partea armeană a folosit sisteme UAV...

În timpul escaladărilor din iulie, au fost folosite și au dat rezultate în utilizare limitată și dronele de luptă corespunzătoare din arsenalul Forțelor Armate ale Republicii Armenia. Forțele Armate Azere au înregistrat pierderi inclusiv în rândul militarilor de rang înalt, a unui număr semnificativ de ofițeri, precum și a echipamentelor militare. Cel puțin trei tancuri au fost avariate, lucru care, de altfel, a fost demonstrat de partea armeană.

Este dificil de spus care dintre aceste drone de atac a doborât o anume țintă, dar până și utilizarea lor limitată, pentru prima dată, de către Forțele Armate ale Republicii Armenia, a dat rezultate deosebite.

 

Armenia spune că și-a demonstrat superioritatea militară în fața Azerbaidjanului

 

DefenseRomania: Ce semnificație pot avea aceste operații militare de scurtă durată din punctul de vedere militar?

Operațiunile militare de scurtă durată, care au avut loc în iulie, având o importanță tactică din punct de vedere al științei militare clasice, au crescut deja de la un nivel tactic la un nivel operativ, dacă vorbim despre forțele și măsurile implicate și armele utilizate, iar semnificația lor politico-militară este vizibilă și la nivel strategic. De fapt, aceste operațiuni militare au dovedit încă o dată că definițiile și diviziunile clasice ale științei militare sunt condiționale, ele nu corespund cerințelor moderne. Mijloacele utilizate în timpul acestor operațiuni militare, modalitățile și posibilitățile de aplicare ale acestora, au dovedit încă o dată că lupta de lungă distanță, fără contact, pe timp de noapte, le mărește, cel puțin, importanța lor specifică, iar mijloacele de înaltă tehnologie devin superioare. Și în toate acestea, armata ameană și-a dovedit clar superioritatea tactico-profesională în fața armatei Azerbaidjanului.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Iranul pregătește de lansare 100 de rachete de croazieră. ”Nu o face”, avertizează Biden regimul de la Teheran
Rușii au testat o nouă armă ”fără egal”: Racheta balistică intercontinentală lansată recent a început să facă viraje non-balistice
Rusia, împinsă de la spate de China. Rușii sunt pe cale să realizeze „cea mai importantă expansiune militară” din perioada sovietică încoace
Cehia a depășit planul și anunță că a identificat peste un milion de obuze de artilerie pentru Ucraina
NATO trebuie să rezolve rapid problema deficitului de trupe. Războiul din Ucraina arată și care pot fi soluțiile
Europa va avea o Forță de Reacție Rapidă, dar Polonia e pregătită și de următorul pas. Sikorski: Avem nevoie de o Apărare Europeană
Deși nu e încă gata, laserul DragonFire ar putea ajunge pe frontul din Ucraina. UK: Nu e nevoie să fie perfect pentru a-l trimite pe teren
Are Ungaria o opoziție adevărată? Un fost apropiat al regimului Orban vrea să rupă monopolul FIDESZ și merge la alegerile comasate cu un alt partid
Kuzmin e istorie. Ambasadorul Rusiei la București a părăsit definitiv România după ce și-a încheiat misiunea diplomatică
”Economia de război nu este mâine, este aici”. Franța lui Macron nu exclude nici varianta rechizițiilor pentru accelera producția militară
SUA spun că sunt deplin angajate să apere Japonia; chiar și nuclear. Premierul japonez: Cea mai mare provocare vine din China
Turcia pregătește un plan de pace pentru războiul din Ucraina. Dacă va accepta condițiile, Kievul ar spune adio aderării la NATO și teritoriilor deja cucerite de ruși
”Avem nevoie urgentă de cel puțin șapte Patriot”. Patru țări din Europa și Asia dețin baterii Patriot care ar putea fi trimise imediat în Ucraina, spune un oficial ucrainean
Forțele ruse încearcă să îngenuncheze Harkivul prin lovituri aeriene repetate. Ultimul atac, din cursul zilei de joi, realizat cu rachete Iskander-M
După două amânări, rușii au lansat Angara-A5, prima rachetă spațială produsă de Rusia de la prăbușirea URSS
Parlamentul European a aprobat Pactul privind migrația. Legile care reglementează migrația și azilul nu sunt pe placul Ungariei și Poloniei
Suedia cere răspuns NATO la bruiajul rusesc asupra semnalului GPS
F-35 devine hipersonic. A fost prezentată noua rachetă Mako care va putea fi integrată și pe alte aeronave americane
Găgăuzia vrea să-și mute toate conturile din sectorul public la o bancă de stat din Rusia
Ceremonia evenimentului „România - NATO, 20 de ani”. MApN marchează două decenii de la aderarea României la NATO
Kremlinul vrea propriii săi Patrioți: Rusia ar putea avea un Minister al Educației Patriotice care va forma generațiile de ”pionieri” ruși
Drone de sute de dolari, la concurență cu Javelinele. Oficial NATO: În ultimele luni, dronele FPV au distrus peste două treimi din tancurile rusești
Ar putea încerca Erdogan să-și salveze viitorul politic printr-o escaladare militară în nordul Irakului?
Armata SUA a predat Kievului un lot consistent de arme care provin din Iran. Armele au fost confiscate după inspecții ale navelor ce duceau mărfuri în Yemen
Rusia și Japonia nu au reușit să facă pace după al Doilea Război Mondial, iar Kremlinul a venit acum cu motivul: SUA sunt de vină
Compania chineză Huawei a dat în judecată toată România: CSAT, Administrația Prezidențială, Primul Ministru și Ministerul Cercetării, chemate în instanță
Marea Britanie mizează pe descurajarea nucleară. Sunt prevăzute investiții de zeci de miliarde în tehnologie și expertiză de vârf
Rușii schimbă tactica. Loviturile s-au axat pe infrastructura energetică a Ucrainei mai puțin apărată de sistemele antiaeriene
Premieră după al Doilea Război Mondial. Avioanele au început să aducă soldați germani în Lituania

Ştiri Recomandate

Croația a primit primele șase avioane Rafale. ”Spațiul aerian va fi și mai sigur de astăzi”
Suedia acționează deja ca un membru senior al NATO: Un batalion mecanizat de dimensiuni reduse va fi dislocat în Letonia
SUA sunt pe ultima sută de metri cu programul dronelor de luptă autonome. Noile UAV-uri vor face echipă cu F-35 și F-22
”Scutul” Republicii Moldova, construit cu bani de la UE. Estonia cumpără radare, blindate și echipament de bruiaj pentru Chișinău
NATO a exersat transferul trupelor și echipamentelor spre România, în Exercițiul Eagle Overland 24
Armata rusă a capturat primul vehicul de asalt M1150 ABV de pe frontul din Ucraina (Foto/Video)
Forțele ucrainene pentru Operații Speciale au țintit și distrus un alt sistem rusesc de apărare antiaeriană BUK (Foto/Video)
În ciuda aprobării ajutorului militar oferit de SUA, Europa ar trebui să-și sporească sprijinul pentru Ucraina
Coreea de Sud prezintă racheta balistică CTM-290 de care Polonia este foarte interesată (Foto/Video): A fost semnat deja un contract de achiziţie
Rusia a respins propunerea ONU de interzicere a amplasării armelor nucleare în spațiu
Raport ISW: Eficiența pe câmpul de luptă din Ucraina a noului ATACMS ar putea fi diminuată de întârzierile în ceea ce privește acordarea ajutorului american
Analiştii militari spun că Rusia încearcă să distrugă liniile de aprovizionare ale forțelor armate ucrainene înainte de sosirea ajutorului american
Ucrainenii insistă pentru ,,Patriot made in Ucraina". Propunerea e producerea sistemelor americane împreună cu SUA
Bombardierele strategice americane B-1B au părăsit teatrul de operații european, după o lună de dislocare la Baza Aeriană Morón din Spania
Noul pachet de ajutor al SUA conține și rachete ATACMS. Primele tranșe din ajutorul de un miliard pentru Kiev ajung ”în câteva ore”
Rușii mai încasează o lovitură combinată: Depozite de combustibil și o uzină metalurgică de pe teritoriul Rusiei, ținta dronelor ucrainene
Pentagonul confirmă: Ucraina a primit rachete ATACMS la începutul lunii și le-a folosit în Crimeea
Orban e gata să joace cartea chineză, dar cu ce cost. Beijingul devine cel mai mare investitor și transformă Ungaria într-o uriașă fabrică de baterii
Surse neoficiale spun că Grecia ar putea oferi Ucrainei cel puțin un sistem Patriot
O delegație din Coreea de Nord merge în Iran: Cooperarea bilaterală sporită dintre cele două țări naște noi îngrijorări
Complexitatea frontului din Ucraina pune unele probleme chiar şi unui soft cu inteligență artificială dezvoltat de Armata SUA
Rusia are planuri mari: Primele S-500 , prezentate ca ”anti-hipersonice”, vor fi trimise la trupe până în decembrie
Rușii au scos la paradă armele capturate în Ucraina: Mai multe Javelin, mitraliere și lansatoare de grenade suedeze Carl Gustav
Probleme în conducerea militară israeliană. Un important comandant al Armatei Israeliene și-a anunțat demisia marcând începutul unei posibile serii de demisii ale altor ofițeri
"Nu putem fugi de costul agresiunii Rusiei", spune secretarul general al NATO
În timp ce Rusia ar putea intensifica atacurile asupra Ucrainei, administraţia Biden se grăbeşte să semneze proiectul de lege privind ajutorul militar
Noua strategie de război a Ucrainei: Sarcina noastră este de a crea un ''arbore defensiv'' care să ne protejeze soldații aflaţi pe linia frontului
4.000 de drone chinezești DJI Mavic 3 vor ajunge în dotarea Ucrainei în urma unui contract în valoare de 14 milioane de dolari
Oficial american: Ucraina nu dorește avioane A-10, dar o altă țară ar putea să fie interesată de ele
O grupare navală franceză, condusă de portavionul Charles de Gaulle, a început executarea operațiunii “Akila” în Marea Mediterană, sub comanda NATO
De ce Pakistanul, singura țară islamică deținătoare de armament nuclear, nu intervine în conflictul din Gaza
pixel