Noua axă a stabilității europene trece prin Polonia, dar nu și prin România. Radu Carp: Țările cu cap compas clar, Rusia agresor și Ucraina victimă, culeg roadele
Profesorul Radu Carp afirmă că noul pol de stabilitate european se află pe axa Scandinavia – Țările Baltice – Polonia, țări care au demonstrat o politică bazată pe principii clare și rezultate remarcabile.
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Într-o postare recentă, Radu Carp a subliniat că aceste state, având de la începutul războiului din Ucraina o poziție fermă – identificând Federația Rusă drept agresor și Ucraina drept victimă – au reușit să-și mențină guverne stabile, o orientare politică clară, coeziune socială și o creștere economică semnificativă.
În Polonia, alegerile prezidențiale viitoare atrag atenția asupra candidatului Platformei Civice (PO) Rafal Trzaskowski, despre care Carp spune că este „un om politic de echilibru”, având prima șansă de a câștiga.
Profesorul subliniază contrastul cu alte state europene, precum Franța, Germania, Austria sau România, care, în contextul unor poziții mai ambigue față de conflictul ruso-ucrainean, aspiră la nivelurile de stabilitate și coerență politică observate în Nord-Estul Europei.
„Țările care au avut de la începutul războiului din Ucraina un cap-compas limpede - Federația Rusa - agresor, Ucraina - victima - beneficiază in prezent de ceea ce Franța, Germania, Austria, România, etc. ar dori sa aibă - guverne stabile, orientare clară, coeziune socială, creștere economică”, arată Radu Carp.
Concluzia sa este clară: politica bazată pe principii clare aduce rezultate și dividende. Acest model poate reprezenta o lecție valoroasă pentru alte țări europene în contextul geopolitic actual.
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Amintim că atât Polonia, cât și cele trei state baltice, Lituania, Letonia și Estonia, împreună cu cele scandinave din Nord, au fost în cei trei ani de invazie rusă în Ucraina cele mai active țări europene în ceea ce privește susținerea politică și militară a Ucrainei, nu doar prin donări de armament, ci și prin solicitări repetate și insistente ca Ucraina să primească armament ofensiv și să i se dea voie să răspundă agresiunii ruse, inclusiv pe teritoriul rus. Berlinul sau Parisul au avut în schimb politici mai ezitant-temperate.
Alegerile prezidențiale din Polonia din acest an
Alegerile vor avea loc pe data de 18 mai.
Amintim că anul trecut în noiembrie primarul capitalei poloneze Varşovia, Rafal Trzaskowski, a fost desemnat candidat la alegerile prezidenţiale al celei mai mari alianţe din coaliţia de guvernare pro-UE condusă de premierul liberal Donald Tusk, Coaliţia Civică.
Această alianţă cuprinde partidul lui Tusk, Platforma Civică, şi un amalgam de mai mult de zece partide de diferite orientări politice, atât de dreapta cât şi de stânga, unite însă de dorinţa de a combate partidul naţionalist eurosceptic Lege şi Justiţie (PiS).
Formaţiunea Lege şi Justiţie, care a condus Polonia opt ani la rând şi a fost în tot acest timp în conflict permanent cu Bruxellesul din cauza politicilor conservatoare şi suveraniste promovate de guvernele sale, a trecut la sfârşitul anului trecut în opoziţie după ce a pierdut majoritatea în urma alegerilor din octombrie 2023, amintește Agerpres.
Dat acum favorit în sondaje, Trzaskowski a candidat şi în 2020 la preşedinţie din partea opoziţiei liberale de la acea vreme, dar a pierdut scrutinul în faţa lui Andrzej Duda, care a candidat atunci pentru al doilea şi ultimul mandat constituţional.
Partidul Lege şi Justiţie l-a desemnat candidat la prezidențialele din mai pe Karol Nawrocki, în vârstă de 41 de ani, în prezent preşedinte al Institutului Memoriei Naţionale.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News