Noul desen al prezenței US Army în Europa: În România ar putea ajunge brigada Stryker iar Polonia va plăti ea costurile prezenței SUA
Așa cum se știe, Pentagonul a anunțat retragerea a 12.000 de soldați cantonați în Germania. Conform surselor DefenseRomania de la Washington cel mai mare beneficiar al redesenării hărții militare americane în Europa este Polonia.
Conform surselor noastre, guvernul polonez va plăti marea majoritate a costurilor asociate staționării celor 5.500 de militari americani în bazele din interiorul granițele sale.
Acest aspect face parte din cadrul unui nou pact de cooperare în domeniul securității finalizat între Varșovia și Washington. Acordul polono-american a fost negociat în timpul și sub condițiile impuse de administrația Trump, care de-a lungul anilor și-a presat aliații din cadrul NATO, dar și pe cei asiatici, cum ar fi Coreea de Sud și Japonia, să acopere tot mai mult din costurile a zeci de mii de trupe americane staționate pe teritoriul lor. Președintele Trump a acuzat deseori că țări precum Germania nu îndeplinesc ținta de cheltuieli pentru apărare reprezentată de faimosul 2% din PIB național aferent fiecărei țări.
Polonia, care îndeplinește condiția minimală americană de a cheltui 2% din PIB pentru apărarea națională până în 2024, a acceptat să preia mai multe forțe militare americane, aeronave și drone în timp ce trebuie să pregătească un proiect de lege special care să permită construcția de infrastructură nouă pentru forțele americane.
Principiul staționării în Polonia va fi fluid, astfel că, deși numărul va râmăne același, principiul de bază al prezenței americane va fi rotația de trupe. Pentagon a confirmat, de altfel, că „Polonia a fost de acord să finanțeze infrastructura și sprijinul logistic (pentru) forțele americane din țară, inclusiv a celor 4.500 de militari aflați în rotația actuală și creșterea planificată cu 1.000 de demilitari în rotație suplimentară.”
Suma finală pe care Polonia o va suporta încă nu este clară. Acordul de cooperare îmbunătățit în domeniul apărării a fost convenit și finalizat, dar nu va fi semnat încă câteva săptămâni. Ca atare nu s-a început nicio îmbunătățire a infrastructurii atât de necesară pentru noile forțe militare americane din Polonia.
Ce urmează să achite Polonia
În termeni generali, Polonia a fost de acord să plătească pentru un post de comandă al Corpului V al armatei SUA, un sediu de comandă de divizie, un centru comun de instruire militară situat în Drawsko Pomorskie, facilități pentru o escadrilă aeriană MQ-9, spațiul de debarcare pentru rotații, centre de sprijin pentru Operațiuni Speciale care să asigure logistica pentru operațiuni aeriene, terestre și maritime. Mai mult Polonia va finanța infrastructura necesară unei brigăzi de blindate, o brigadă de aviație de luptă și a unui batolion de susținere a luptei împotriva terorismului.
Din datele generale prezentate de către Pentagon suma totală pentru a asigura aceste mișcări de trupe este de aproape 10 miliarde de dolari, experții considerând ca numai pentru relocare forțelor în bazinul Mării Negre, adică în Bulgaria și România vor fi nevoie de aprozimativ 1,5 miliarde de dolari.
Washingtonul poate trimite trupe în Bulgaria și România ca parte a redistribuirii forțelor americane în Europa. Se vehiculează brigada Stryker
Sursele chestionate asupra acestui subiect important pentru România nu au dorit să precizeze o dată exactă la care va începe acest transfer spre cele două țări, dar intenția de a trimite, prin rotație, o parte dintre trupele americane din Germania care se vor intoarce direct în SUA este luată în calcul. Acest lucru a fost raportat și de Wall Street Journal, citând surse familiare cu planurile Pentagonului.
Conform informațiilor publice, în acest moment foarte foarte vagi, este posibilă redistribuirea brigăzilor Stryker spre Bulgaria și România.
Brigăzile Stryker sunt echipe de luptă formate din mii de soldați și sute de vehicule, gata să fie transferate pe terenul de luptă, utilizând aeronave de transport cu capacitatea de a fi dislocate în doar 96 de ore.
Procesul de decizie va dura ani de zile iar costul real poate ajunge la sume importante. Ca atare deciziile de finanțare ale acestor rotații fac parte din negocierile deseori dure dintre Republicani și Democrați, în interiorul Congresului american.
Sursele au precizat că față de situația celor două țări din bazinul Mării Negre, cazul Poloniei este mult mai simplu, datorită faptului că această țară își finanțează prezența americană deci deciziile Congresului sunt mai ușor de obținut. În cazul Bulgariei și României, finanțarea rotațiilor se va face practic integral de către SUA, deci negocierile politice se anunță mult mai dure și de lungă durată.
Pentru cele două țări însă, prezența militarilor americani, chiar și prin rotație, reprezintă o asigurare netă de securitate, mai ales prin descurajarea politicilor maligne regionale ale diverșilor actori internaționali, în principal Rusia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News