Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Nu dați vina pe militari! Divergențele au creat o breșă iar lecția dură a alegerilor trebuie asumată de clasa politică și impune schimbarea mentalității
Strategica
Data publicării:
Odată cu declasificarea rapoartelor instituțiilor de stat cu atribuții privind securitatea națională, referitoare la modul în care a decurs campania electorală de la sfârșitul anului, multe priviri critice s-au îndreptat spre militari, și în special spre militarii în rezervă și în retragere, știut fiind că aceștia au prin educație o atitudine naționalistă și s-au aflat într-un conflict de lungă durată cu guvernele țării pentru acordarea unor drepturi legale esențiale.
Armata României, defilând în timpul paradei militare cu ocazia Zilei Naționale. Foto: Forțele Terestre Române
Armata României, defilând în timpul paradei militare cu ocazia Zilei Naționale. Foto: Forțele Terestre Române

Documentele, în principal cel elaborat de Serviciul de Informații Externe (SIE), evidențiază preocuparea Rusiei de a exploata vulnerabilitățile sociale și de securitate ale României, ca stat vizat, și le particularizează lăsând să se înțeleagă că disfuncționalitățile cronice din sistemul de apărare națională ar fi putut reprezenta o țintă cu valoare ridicată pentru intențiile Kremlinului.

“La ordinul Kremlinului, au fost realizate cercetări sociologice detaliate ale statelor-țintă și a fost studiat cadrul legislativ al statelor-țintă pentru a identifica breșe/vulnerabilități”, se precizează în documentația declasificată, în care, printre altele, mai este este evidențiată preocuparea Rusiei pentru valorificarea pasivității autorităților române față de importanța unor opinii exprimate public, așa cum pot fi considerate nenumăratele mesaje de pe grupurile de socializare, dar și multiplele intervenții directe și proteste ale pensionarilor militari.

Este evident că divergențele dintre pensionarii militari și guvernul actual au reprezentat o breșă extrem de ușor de exploatat de orice terț care ar fi avut interesul (militarii înșiși atrăgând deseori atenția asupra acestui aspect), însă pentru a vedea cât este vina militarilor și cât a guvernanților/statului, precum și pentru a ști cum să evităm pe viitor astfel de situații, trebuie înțelese câteva aspecte esențiale.

2. -imagine fara descriere- (veterani_pensionari_militari_06950600.jpg)

 

Militarii nu pot fi acuzați de naționalism 

 

În mod tradițional, relația dintre stat și armată era nu doar una strânsă, ci de interdependență existențială. Statul asigura constituirea, funcționarea și dezvoltarea armatei, iar aceasta garanta, cu prețul vieții ostașilor săi, suveranitatea, independența și unitatea statului.

În această relație, elementul central, nucleul în jurul căruia gravitau acțiunile statului și în principal cele ale armatei era poporul român, purtătorul perpetuu al spiritului națiunii, cel care dădea sens existenței celor două entități protectoare.

Mulți dintre noi gândesc probabil că lucrurile ar trebui să fie și acum la fel, însă această imagine aproape idilică este ireversibil pierdută. Interdependența dintre stat și armată a devenit o dependență unilaterală a armatei față de stat, iar acest lucru se datorează în special faptului că cele mai importante două evenimente pe care România le-a trăit după Revoluție, aderarea la NATO și integrarea în Uniunea Europeană, au prins statul român total nepregătit.

Divizat ideologic, dezorganizat și lipsit de viziune, statul român nu a putut să armonizeze integrarea euroatlantică cu nevoile și realitățile specifice poporului român și, cu atât mai puțin, cu cele ale armatei române, care, făcând pasul spre integrare comunitară înaintea întregului aparat al statului, s-a confruntat cu cerințe și responsabilități mai largi și cu o presiune constantă asupra componentei sale tradițional-naționale.

La peste 20 ani de la aderarea la NATO și la peste 17 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, armata și statul sunt încă în plin proces de tranziție comunitară atunci când vine vorba de modul în care își percep propriile poziții în noua realitate.

3. Sursă foto... (armata-romaniei-nato-romania-mapn_80269700.jpg)

Pentru militari, impactul acestui proces constă în erodarea sistemelor de credințe ancorate în tradiție, cu ajutorul cărora obișnuiau să își organizeze viața, iar sentimentul de pierdere a trecutului le creează o stare de insecuritate privind prezentul și viitorul.

Militarii mai în vârstă, crescuți în spiritul sacrificiului suprem pentru țară, sunt obligați să se acomodeze cu ideea că armata nu mai reprezintă doar interesele poporului nostru, că preocupările de apărarea colectivă sunt puse înaintea celor naționale și că, până la, sau de la un anumit nivel, deciziile în domeniul securității naționale nu mai sunt apanajul exclusiv al statului român.

Educația specifică îi determină pe pensionarii militari să continue promovarea spiritului național și tradițiilor de luptă ale neamului românesc și să se asigure că ele nu se diluează în tendința de globalizare care ne cuprinde implacabil, în pofida faptului că statul actual și o tot mai mare parte din tot mai puținii tineri atrași de sistemul militar nu par a fi pe deplin convinși de importanța unor astfel de valori.

Cu toate acestea, patriotismul, dragostea față de țară și dăruirea până la jertfă continuă încă să fie promovate în serviciul militar, iar toate acestea puse laolaltă se regăsesc în definiția naționalismului sănătos. Pe aceste coordonate se poate afirma așadar că, în marea lor majoritate, militarii sunt naționaliști. Acest sentiment reprezintă o mare valoare pentru binele națiunii, dar, ca orice emoție, poate fi relativ ușor exploatat dacă nu este corect întreținut.

De cealaltă parte, statul român nu mai vede armata țării ca fiind principalul garant al suveranității sale, acest rol slăbind odată cu intrarea țării sub umbrela NATO. Mirajul protecției asigurate de o forță militară comună, superioară armatei naționale, atrage atât de mult statul român, încât acesta tinde să se autosaboteze și să accentueze dezechilibrul creat deja între importanța acordată forței colective față de cea națională.

Conceptului sănătos de întărire a securității naționale prin adăugarea suplimentară a beneficiilor rezultate din contribuția la securitatea colectivă, pare să-i ia locul credința politicienilor că securitatea națională este în mare parte o responsabilitate colectivă, a alianței, generând astfel o serie de probleme și inechități în întreg sistemul național de apărare.

 

Erori fundamentale în valorizarea militarilor

 

4. Sursă foto... (armata-romaniei-mig-21-lancer_05859100.jpg)

În primul rând, privind mai mult spre alianță, statul nu mai percepe realist importanța rezervei de mobilizare. Potențialul uriaș deținut de un număr însemnat de specialiști militari în rezervă este neutilizat și se pierde din lipsa unui cadru adecvat care să asigure instruirea rezervei operaţionale. Acești militari sunt aruncați în masa amorfă a pensionarilor, deși o bună parte dintre ei au experiența și pregătirea peste nivelul celor mai mulți militari activi.

În al doilea rând, se pare că statul nu mai este interesat să asigure un cadru legislativ stabil și atractiv, care să contribuie la menținerea militarilor cât mai mult în activitate. Lipsiți de predictibilitate legislativă și demotivați, tot mai mulți militari în care s-au investit bani grei pe pregătire și antrenare aleg să treacă în rezervă sau chiar să demisioneze.  

În al treilea rând, statul sabotează unitatea forțelor armate prin crearea diferențelor de valorizare între militarii care îndeplinesc misiuni de luptă în țară și cei care fac același lucru în afara țării (vezi controversata Lege 168/2020). În plus, acest aspect riscă să afecteze sentimentul patriotic și calitatea serviciului de luptă executat în interesul național direct.

În al patrulea rând, statul român nu mai pare dornic să își respecte angajamentele asumate legal față de militari. Plecând de la nerespectarea unor legi organice sau amendarea acestora prin Ordonanțe de Urgență și terminând cu neactualizarea unor componente ale soldelor și indexări arbitrare ale pensiilor, statul a creat de-a lungul timpului atât de multe nedreptăți sociale militarilor și atât de multe inechități între aceștia, încât a provocat o adevărată vulnerabilitate în sistemul național de apărare.

 

Concluzie

 

5. -imagine fara descriere- (armata-romana-soldat-5_39895600.jpg)

Cu cât componenta internațională de apărare capătă o valoare mai mare în securitatea țării, cu atât armata tinde să își definească o identitate diferită de cea tradițională construită în jurul poporului și bazată pe patriotism. Este astfel extrem de necesar ca statul român să intervină cu maturitate pentru a se asigura că putem sta bine pe propriile picioare când este vorba de apărarea țării și că aceasta nu va fi afectată de orice schimbare în atitudinea unor state partenere.

Statul trebuie să înceteze să mai fie Janusul cu două feţe, care, în timp de pace lasă armata să ajungă la nivel de subzistență, iar în situații critice îi cere jertfa militarilor, în numele poporului. Pentru aceasta va trebui să nu mai facă slalom printre jaloane PNRR și ordonanțe de guvern adoptate pompieristic, să-și respecte angajamentele și să-i trateze pe militari cu considerație asigurându-le predictibilitate în carieră, siguranța ca rezerviști militari și liniștea ca militari în retragere.

Cât timp există pensionari militari care în loc să se bucure în liniște de ultimii ani din viață sunt nevoiți să iasă în stradă să protesteze la temperaturi de 40 de grade sau sub ploia rece de toamnă și cât timp militarii simt nevoia să se asocieze pentru apărarea drepturilor legale în fața statului, înseamnă că relația dintre stat și armată continuă să se degradeze, devenind vulnerabilă la interferențele străine, iar cel mai mult are de pierdut însuși poporul român.

În societatea noastră militarii reprezintă principala categorie de populație caracterizată de devotament față de patrie și de popor. Sentimentul patriotic este de cele mai multe ori strâns legat de naționalismul sănătos, bazat pe de valorizarea specificului și tradițiilor națiunii române. Încălcarea acestor valori chiar de către statul în slujba căruia s-au pus naște în militari pornirea firească de a vedea în clasa politică guvernantă un inamic al poporului și de a-și apăra poporul față de aceasta prin orice mijloace, generând inclusiv vulnerabilități de genul celor sesizate de SIE în raportul desecretizat.


Acest articol reprezintă o opinie.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Vulnerabilitatea noastră e în Marea Caspică: Rusia folosește canalul Volga-Don pentru a aduce în Marea Neagră nave militare și arme din Iran
”Expansiune nucleară fără precedent”. China va deține peste 1.000 de focoase nucleare până în 2030 (Oficial al Pentagonului)
Războiul din umbră. China, Japonia și cele două Corei se războiesc de la distanță în conflictul din Ucraina
Marea Britanie este pregătită să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează o țară est-europeană membră NATO
Ucraina transmite un mesaj puternic de la tribuna Congresului SUA: Niciun acord cu Rusia în schimbul cedării unor teritorii
Rusia câștigă doar dacă Occidentul renunță. Generalul Ben Hodges: Moscova este încurajată de cuvintele goale pe care le folosim pentru a descrie sprijinul acordat ucrainenilor
Zelenski: Dacă SUA reduc ajutorul pentru Ucraina, „cred că vom pierde”, dar oricum, vom rămâne și ne vom lupta
Încurajarea unui posibil acord de pace între Kiev şi Moscova s-ar putea face prin trimiterea de trupe occidentale în Ucraina - o propunere înaintată de Estonia
Revoluția nu a fost finalizată acum 35 de ani. Doar cei curajoși vor duce România pe cele mai înalte culmi
Statele Unite nu văd niciun motiv pentru a-și ajusta postura nucleară: Este aceeași retorică iresponsabilă. Nu există niciun indiciu că Rusia se pregătește să utilizeze arme nucleare în Ucraina
Aviz României: Cel mai mare proces de reorganizare din istoria Armatei Greciei pentru „războiul viitorului”. Atena nu mai așteaptă și intră în era dronelor
Putin a aprobat noua doctrină nucleară a Rusiei în ziua în care Forțele Ucrainene au lovit cu ATACMS în adâncimea teritoriului rus
Va schimba utilizarea ATACMS cursul războiului din Ucraina? O decizie bună, dar prea târzie: Ruşii şi-au luat deja unele măsuri de protecţie
Colaj foto războiul din Ucraina. Sursa foto: Bukinfo.com.ua.
EXCLUSIV
1000 de zile de rezistență eroică și luptă pentru libertate în Ucraina
Pentagonul anunță un pact de testare hipersonică cu Marea Britanie și Australia: Acordul se încadrează în cel de-al doilea pilon al pactului trilateral de apărare AUKUS
,,Moment decisiv'' sau ,,escaladare fără precedent''. Politicienii din Europa au opinii diferite cu privire la posibila efectuare de atacuri cu ATACMS în interiorul Rusiei
Alegerile blochează România. Inclusiv discuțiile și negocierile pentru programe de modernizare a Armatei au fost puse la „și altele” de clasa politică
„Dacă circumstanțele se schimbă, ne schimbăm și noi” - Casa Albă anunță un „răspuns la escaladarea” situației de către Rusia în Ucraina
Cum văd liderii europeni permisiunea oferită Ucrainei de către SUA pentru a utiliza rachete occidentale împotriva unor ținte din Rusia: De la Elysee până la Berlin susţinerea nu mai este aceeaşi
După Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie ar lua în calcul să permită Ucrainei să lovească Rusia cu rachetele SCALP şi Storm Shadow
Cancelarul Germaniei, în vizorul criticilor mai multor oficiali europeni: Ministrul finlandez de externe îndeamnă liderii occidentali să se abțină de la a-l suna pe Putin
Prins la mijloc între o criză politică majoră şi un dialog cu Putin, Olaf Scholz este presat să transfere rachete de croazieră Taurus către Ucraina
Armata ucraineană explică de ce podul Kerci nu a fost încă distrus: Ruşii şi-au creat singuri o mare vulnerabilitate la capitolul apărare aeriană
Putin încearcă să recâștige regiunea Kursk înainte de eventualele negocieri pentru un posibil acord de înghețare a conflictului: Rușii luptă pe front „orbește” pe baza unor informații incerte
Iranul extinde infrastructura unei baze aeriene pentru a găzdui avioane de luptă rusești Su-35 (imagini din satelit)
Pentru Ucraina, forţa militară nu mai este o soluţie: Trebuie să facem totul pentru a pune capăt acestui război prin mijloace diplomatice. Ce speră Putin să obţină de la Occident?
Rusia blufează în contextul războiului din Ucraina: Narațiunea invincibilității este „principala strategie” a Kremlinului și „singura speranță de succes”
Revenirea la dialog după o pauză de doi ani: Putin și Scholz au avut prima convorbire telefonică directă
Prezența SUA în Polonia este o „garanție de securitate”: Facilitatea militară antirachetă de la Redzikowo, parte a programului polonez „Scutul de Est”
Un tanc britanic Challenger 2 a fost distrus de ruşi (Foto/Video): Ucraineii l-au aruncat în luptă în regiunea Kursk, dar a fost vânat cu drone FPV

Ştiri Recomandate

Black Hawk autonom? Da, ați văzut bine: UH-60 Black Hawk va efectua zboruri demonstrative fără echipaj pentru Corpul de Infanterie Marină al SUA
De ce atacul ucrainean asupra facilității militare Taganrog a înfuriat Rusia. Spoiler: Mentenanța avioanelor A-50 de tip AWACS
România a operaționalizat al treilea sistem PATRIOT
Fost ofițer al serviciilor ucrainene: Trump e un chirurg. Nu va prelungi boala ci va amputa. Dar doar așa Ucraina va supraviețui
Nu dați vina pe militari! Divergențele au creat o breșă iar lecția dură a alegerilor trebuie asumată de clasa politică și impune schimbarea mentalității
Schengen total. Consiliul JAI a aprobat aderarea deplină a României şi Bulgariei, de la 1 ianuarie 2025
OMV a reziliat contractul cu Gazprom pentru furnizarea de gaze naturale. Compania austriacă asigură că are surse alternative de gaz
Predoiu, mesaj după votul pe Schengen din Consiliul JAI: Europa are un viitor. Solidaritatea europeană există
Donald Trump nu l-a invitat pe Vladimir Putin la ceremonia de învestire
Rusia ar putea lansa o altă rachetă Oreșnik asupra Ucrainei, avertizează SUA
Ucraina nu mai primeşte avioane MiG-29 din Polonia: Acordul a fost suspendat din cauza unor condiții care nu au fost îndeplinite
Pentru Statele Unite, războiul din Ucraina a ajuns să reprezinte o situație mai complicată decât conflictul din Orientul Mijlociu care trebuie să înceteze imediat
Guvernul ceh va majora salariile militarilor, polițiștilor și pompierilor
Rusia susține că Ucraina a ataca un important aerodrom militar din regiunea Rostov, folosind rachete ATACMS
SUA aprobă vânzarea de servicii de mentenanță pentru avioanele F-16 destinate Ucrainei: O măsură absolut necesară pentru a menține aceste aeronave în stare de luptă
Un bilanţ sumbru pe care Rusia nu vrea să-l recunoască: A pierdut mai mult de 500 de militari în Siria, mulți din unități de elită
Ucraina pregăteşte Rusiei o nouă surpriză: Efectuează teste cu noua rachetă „Ruta” care are o rază de acțiune de 300 km
Forțele ruse înaintează pe frontul din Donbas și pregătesc acțiuni în sudul Ucrainei. Zaporoje se pregătește pentru apărare
Ucraina a dezvăluit cât poate rezista fără niciun ajutor din SUA în fața mașinăriei ruse de război. Vestea bună e că nu vine colapsul
Liderul Suprem al Iranului: Răsturnarea lui Assad a fost plănuită de SUA și Israel, dar și de un stat vecin
Ministrul Tîlvăr a vizitat scutul de la Deveselu: Sistemul american Aegis Ashore din România, printre cele mai importante pentru apărarea Europei
China răspunde sancțiunilor SUA și limitează exportul de componente pentru drone. Ucraina riscă să rămână fără cea mai importantă armă folosită împotriva Rusiei
Nu e Patriot. Un singur sistem ar face față noii rachete balistice hipersonice rusești Oreșnik, iar SUA l-a dislocat și în România. Nicio șansă să-l vedem în Ucraina
Ucraina extinde războiul împotriva Rusiei: Succesul rebelilor sirieni, alimentat și cu drone ucrainene
Pace pe modelul „coreean”? Franța și Polonia vor să dea șah Rusiei: 40.000 de militari ca forță de menținere a păcii în Ucraina, o garanție că Rusia nu mai atacă
Incendiu la un depozit de petrol din Briansk, ca urmare a unui atac cu drone ucrainene
Fiți gata să-l răsturnați pe Lukașenko, îndeamnă șefa opoziției din exil
„E incorect ca Ucraina să lupte cu o singură mână” iar aliații pregătesc noi brigăzi ucrainene. O concluzie la cald: SUA nu abandonează Europa în fața Rusiei
Rusia transferă focoase nucleare în coasta Aliaților în timp ce Lukașenko se umflă în pene amenințând Europa și pe „dușmanii lui”
Forțele Israeliene au atacat baza navală Tartus, unde până recent au fost prezente nave miliare rusești (Foto/Video)
Unda de șoc după instaurarea legii marțiale în Coreea: O nouă încercare de demitere a președintelui Yoon, în timp ce fostul ministru al Apărării a încercat să se sinucidă
pixel