Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O aeronavă strategică rusească IL-80 a fost jefuită pe timpul lucrărilor de modernizare
08 dec 2020 / 12:46
Pe 7 decembrie, în media rusă s-a răspândit informația potrivit căreia o aeronavă militară IL-80 - denumită după modelul occidental „Doomsday” pentru că este un post aerian de comandă strategică folosit de conducerea țării și de cea militară în cazul unui conflict armat de amploare - a fost jefuită pe aerodromul Taganrog-Yuzhny unde se afla pentru efectuarea lucrărilor de modernizare.

Incidentul a devenit cunoscut după ce vineri, 4 decembrie, șeful serviciului de securitate al Complexului tehnico-științific de aviație Taganrog (TANTK) s-a adresat poliției semnalând forțarea trapei de acces pentru marfă și dispariția mai multor echipamente electronice din aeronavă.

Potrivit unui reprezentant al companiei, când avionul a fost primit pentru modernizare toate echipamentele se aflau la locul lor.

,,Când s-au finalizat activitățile de schimbare a lubrifiantului pe tijele trenului de aterizare, angajații companiei au sigilat trapa compartimentului de marfă, intrarea principală a aeronavei și cele trei intrări de urgență. La ultima inspecție, efectuată pe 26 noiembrie, toate sigiliile erau intacte”, susține acesta.

Întrucât pătrunderea pe teritoriul aerodromului și apoi în interiorul aeronavei este una destul de dificilă, poliția ia în calcul ca furtul echipamentelor valoroase să fi fost comis de persoane care au avut acces la aeronavă sau la paza acesteia.

De asemenea, deoarece este dificilă utilizarea dispozitivelor furate în scopuri civile, se consideră că autorii sunt fie persoane interesate de extragerea metalelor prețioase din acestea, fie membri ai unei rețele implicate în spionaj tehnologic.

“Important este cine va fi responsabil pentru slaba organizare a securității aeronavei. La urma urmei, avionul “Doomsday” este un fel de post de comandă aerian cu echipament secret. Prin urmare, este posibil să existe consecințe majore”, a declarat Timur Hardy preluat de media rusă.

Comentariul autorului: Aeronava, adusă la TANK în vara anului 2019 pentru lucrări de reparații și modernizare, era așteptată să reintre în serviciul Comandamentul Forțelor Aerospațiale ruse în perioada 2021-2022. Din cauza acestui eveniment, este foarte posibil ca perioada de efectuare a lucrărilor să se prelungească.

Forțele Aerospațiale ruse au în dotare patru avioane IL-80, toate construite de URSS în a doua jumătate a anilor '80. Acestea se diferențiază de versiunea civilă a IL-86 printr-un compartiment superior în prova fuselajului, unde sunt amplasate echipamentele electronice de comunicații, prin ranforsarea suplimentarea aripilor și fuselajului, și prin lipsa hublourilor.

NATO, care folosește pentru această aeronavă și codificarea “Maxdome”, consideră că rolul acesteia este similar celui al Postului de comandă aeropurtat avansat Boeing E-4B (AACP), utilizat de SUA pentru asigurarea continuității conducerii în caz de evenimente majore.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Japonia va autoriza deschiderea focului împotriva navelor Chinei care vor încerca debarcarea pe disputatele insule Senkaku
Rușii acuză că Republica Moldova, împreună cu Ucraina și Georgia, „amenință Rusia în Marea Neagră”
Noii mecanicii conductori ai Armatei au testat Zimbrii românești, transportoarele blindate B 33
Portavionul USS Theodore Roosevelt și grupul său de luptă au efectuat o demonstrație de forță în Marea Chinei de Sud (Video)
România modernizează cazarma 1026 Tunari, care va fi adusă la standardele unei baze moderne NATO
Controversa „Stop Soros”: Ungaria susține că va continua să protejeze granițele UE
Povestea armelor de asalt M27, cele ce vor înlocui celebrele M4 în rândul pușcașilor marini ai SUA
Turelele pentru Piranha V, produse integral în România. Urmează livrarea turelelor pentru următorul lot de transportoare
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro