Incidentul a devenit cunoscut după ce vineri, 4 decembrie, șeful serviciului de securitate al Complexului tehnico-științific de aviație Taganrog (TANTK) s-a adresat poliției semnalând forțarea trapei de acces pentru marfă și dispariția mai multor echipamente electronice din aeronavă.
Potrivit unui reprezentant al companiei, când avionul a fost primit pentru modernizare toate echipamentele se aflau la locul lor.
,,Când s-au finalizat activitățile de schimbare a lubrifiantului pe tijele trenului de aterizare, angajații companiei au sigilat trapa compartimentului de marfă, intrarea principală a aeronavei și cele trei intrări de urgență. La ultima inspecție, efectuată pe 26 noiembrie, toate sigiliile erau intacte”, susține acesta.
Întrucât pătrunderea pe teritoriul aerodromului și apoi în interiorul aeronavei este una destul de dificilă, poliția ia în calcul ca furtul echipamentelor valoroase să fi fost comis de persoane care au avut acces la aeronavă sau la paza acesteia.
De asemenea, deoarece este dificilă utilizarea dispozitivelor furate în scopuri civile, se consideră că autorii sunt fie persoane interesate de extragerea metalelor prețioase din acestea, fie membri ai unei rețele implicate în spionaj tehnologic.
“Important este cine va fi responsabil pentru slaba organizare a securității aeronavei. La urma urmei, avionul “Doomsday” este un fel de post de comandă aerian cu echipament secret. Prin urmare, este posibil să existe consecințe majore”, a declarat Timur Hardy preluat de media rusă.
Comentariul autorului: Aeronava, adusă la TANK în vara anului 2019 pentru lucrări de reparații și modernizare, era așteptată să reintre în serviciul Comandamentul Forțelor Aerospațiale ruse în perioada 2021-2022. Din cauza acestui eveniment, este foarte posibil ca perioada de efectuare a lucrărilor să se prelungească.
Forțele Aerospațiale ruse au în dotare patru avioane IL-80, toate construite de URSS în a doua jumătate a anilor '80. Acestea se diferențiază de versiunea civilă a IL-86 printr-un compartiment superior în prova fuselajului, unde sunt amplasate echipamentele electronice de comunicații, prin ranforsarea suplimentarea aripilor și fuselajului, și prin lipsa hublourilor.
NATO, care folosește pentru această aeronavă și codificarea “Maxdome”, consideră că rolul acesteia este similar celui al Postului de comandă aeropurtat avansat Boeing E-4B (AACP), utilizat de SUA pentru asigurarea continuității conducerii în caz de evenimente majore.
China și Japonia au o dispută care nu de puține ori a fost pe punctul de a escalada militar în Marea Chinei de Est, în ceea ce privește controversatele insule Senkaku.
Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Guvernul ungar va continua să protejeze graniţele Ungariei şi pe cele ale Europei şi va face toate eforturile posibile pentru a împiedica crearea de coridoare internaţionale ale migraţiei, a declarat joi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, în reacţie la o opinie a avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la legislaţia ungară privind migraţia, transmite MTI.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.