O parte din avioanele CF-188 ale Canadei aflate în România ar putea fi dislocate în Ucraina. Mesaj de forță în fața unei potențiale agresiuni ruse
Canada ia în considerarea o misiune militară în Ucraina pe fondul acțiunilor NATO de a descuraja Federația Rusă să se aventureze într-o nouă intervenție militară în Ucraina.
Potrivit publicației The Globe and Mail, care citează surse proprii din interiorul Ministerului Apărării al Canadei, pe fondul dezbaterilor la nivelul NATO cu privire la descurajarea Rusiei și în contextul îngrijorărilor asupra unei noi agresiuni militare a Rusiei împotriva Ucrainei, Canada are în vedere o potențială dislocare a aeronavelor CF-188 Hornet aflate în țara noastră.
Sursa citată precizează că se iau în calcul mai multe scenarii care implică fie o misiune în care canadienii să efectueze exerciții militare în Ucraina și care să suplimenteze cu câteva sute de soldați numărul canadienilor prezenți deja în țara vecină, fie inclusiv trimiterea unei nave de luptă în Marea Neagră sau dislocarea unor avioane CF-188 Hornet aflate în România pentru misiune de poliție aeriană în Ucraina.
Misiunea Forțelor Regale Aeriene Canadiene în România. Șase aeronave CF-18 Hornet apără granița NATO
Un avion CF-188 Hornet canadian, în misiune de poliție aeriană în România în 2018. Sursă foto: MApN
Amintim că la baza militară de la Mihail Kogălniceanu forțele regale canadiene au dislocat în luna septembrie 6 aeronave CF-18. Canadienii participă alături de aeronavele noastre F-16 și MiG-21 LanceR la misiuni de Poliție Aeriană Întărită.
Detașamentul canadian, format din aproximativ 140 de militari (piloți și personal tehnic) și șase aeronave CF-188 Hornet, va executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO până în luna decembrie. La misiuni participă și militari ai Forțelor Aeriene Române și aeronavele F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR.
Aceasta este cea de-a cincea rotație la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Canadiene, după cele executate în 2017, 2018, 2019 și 2020. De asemenea, militarii canadieni au mai executat o misiune în România, la Câmpia Turzii, în anul 2014.
Ucraina se teme de o nouă invazie rusă
În ceea ce privește Ucraina tensiunile au escaladat din nou, existând din partea Kievului temeri cu privire la o nouă invazie a Federației Ruse.
În aceste zile Kirilo Budanov, şeful Direcției Principale de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că Rusia are peste 92.000 de soldaţi desfăşuraţi în jurul graniţelor Ucrainei şi se pregăteşte pentru un atac până la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie.
Estul Ucrainei este din 2014 scena unui război cu separatiştii proruşi, război care a făcut până acum peste 13.000 de morţi şi a determinat aproape 1.5 milioane de oameni să ia calea refugiului.
Deși există numeroase dovezi cu privire la implicarea Rusiei în războiul din Ucraina, nu doar financiar, cât și inclusiv militar, Kremlinul neagă acest lucru.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News